Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 No to nie czytałem Masz rację. Zafiksowałem się na 3x2.5 +1x0.7
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 @Bujak każdemu się zdarzy Przyglądałem się korbie, czy przy montażu należy gumowym młotkiem, ale przez deseczkę ją potraktować? Bo może mi się wydaje ale chyba jest parę mm luzu co by zmniejszyło przekos łańcucha. I czy ewentualnie wyjęcie jednej (2.5mm) podkładki z prawej strony to dobry pomysł? Ktoś praktykował?
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 3 godziny temu, Bujak napisał: Cienka podkładka jest tylko do osłony łańcucha, której na bank nie masz Właśnie w MT300 osłonę może mieć 3 godziny temu, Bujak napisał: jest w Wigry 3. Haha, Wigry 3 z Hollewtech II ,ale by była hybryda 8 godzin temu, codiii napisał: mam 4 podkładki, 2x 2.5mm, 1x 1.8 oraz 1x 0.7, A nie przypadkiem 5 podkładek(czyli 3 x2,5mm)? Powinieneś (wg instrukcji) do 68mm i korbie bez osłony łańcucha założyć 2x2,5 na prawą i 1x2,5 na lewą Natomiast do 68mm i korbie z osłoną trzeba założyć na lewą 1x1,8,a na prawą 2,5+1,8+0,7 Czyli źle założyłeś Ps.Jak masz 4 podkładki nie 5 to załóż tak jak w drugiej opcji(z osłoną) 1
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 A to nie chodzi o osłone łańcucha taką wzdłuż roweru montowane to jest przy suporcie, natomiast korbe mam taką jak na zdjęciu z osłoną i wydaje mi się że ta osłona nie ma nic wspólnego z ilością podkładek, bo gdybym chciał zdemontować osłone to musiałbym tez suport i podkładkę zdjąć W zestawie były podkładki 2x 2.5mm, 1x 1.8mm, 1x 0.7mm 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Powinieneś (wg instrukcji) do 68mm i korbie bez osłony łańcucha założyć 2x2,5 na prawą i 1x2,5 na lewą Tak mam aktualnie, 2x2.5mm po prawej, a po lewej 1x 1.8mm + 1x 0.7mm
Motke Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 3 minuty temu, codiii napisał: Tak mam aktualnie, 2x2.5mm po prawej, a po lewej 1x 1.8mm + 1x 0.7mm I jest OK. 5 minut temu, codiii napisał: i wydaje mi się że ta osłona nie ma nic wspólnego z ilością podkładek Bo nie ma.
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 I czy ewentualnie wyjęcie jednej (2.5mm) podkładki z prawej strony to dobry pomysł? Ktoś praktykował? Jak wyjmiesz podkładkę z jednej strony to zrobisz niesymetryczny rozstaw pedałów w stosunku do siodełka. Będziesz musiał niesymetrycznie ustawiać stopy. [mention=11428]Accent_Szaj[/mention] Osłona montowana do suportu, a nie do korby:ale to był tylko żarcik 1
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, codiii napisał: Tak mam aktualnie, 2x2.5mm po prawej, a po lewej 1x 1.8mm + 1x 0.7mm Też bym tak założył,ale w instrukcji której podesłał @Bujak gmatwają https://si.shimano.com/#/pl/DM/FC0002 Idź do strony 11,po prawej na dole masz jak dać podkładki,ale w sumie na jedno wychodzi (1,8+0,7=2,5mm) Godzinę temu, Bujak napisał: Osłona montowana do suportu, a nie do korby: To coś nowego dla mnie ,ale logiczne dlaczego jest różnica "z" i "bez" No chyba,że będzie chciał założyć wspomnianą osłonę Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Accent_Szaj
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Masz dobrze.Mufa 68Po lewej 2.5 mm (1.8+0.7)Po prawej 5mm (2*2.5)
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 No nie, mam dobrze. 2x 2.5mm z prawej strony (od strony tarcz), i 1x 1.8mm + 1x 0.7mm od lewej (od strony bez tarcz), osłona o której mówimy jest na korbie, osłania górne zęby żeby "gacie" nie wkręciły się w zęby, nie mam osłony łańcucha wzdłuż ramy. Korba taka jak na zdjęciu które podesłałeś wyżej. Zastanawia mnie czy eksperymentować i zdjąć np jedną podkładkę 2.5mm z lewej i te dwie (1.8 i 0.7) z prawej? W tedy łańcuch nie powinien mieć takiego ukosu.
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Łańcuch będzie bardziej ocierał na małej tarczy i przekosie na zewnątrz kasety.Łańcuch może ocierać o oponę.Bym nie ruszał. Tak to wymyślili specjaliści to chyba jest ok.
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Tj rower z Decathlon to tam różne cuda mogą być Jak łańcuch jest na najmniejszej a z tyłu na największej to jest jakieś 120mm luzu do opony, więc zabierając mu te 2.5mm teoretycznie krzywda się nie powinna stać Chyba jednak głupi pomysł, przerzutka będzie miała bardzo mało luzu między oponą No nic, nie pozostaje mi nic innego jak skrócić łańcuch poskładać w całość, jeździć i obserwować. Zawaliłem bo nie sprawdziłem jak łańcuch wyglądał na starym sprzęcie
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 5 minut temu, codiii napisał: więc zabierając mu te 2.5mm teoretycznie krzywda się nie powinna stać Chyba nie zabierając,ale przekładając.Jak wyjmiesz,to będziesz miał luz Pytanie tylko,po co przekładać? 18 minut temu, codiii napisał: W tedy łańcuch nie powinien mieć takiego ukosu. Jaki ukos przy 3x??? Jak masz za duży to zmieniasz blat
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zabierając, bo myślałem wyjąć po podkładce 2.5mm z jednej i z drugie aby zachować symetryczność w tedy korba dojdzie bliżej ramy, zmniejszy się przekos łańcucha na najlżejszym przełożeniu przód tył? Tylko co na to sam suport? A raczej ta jego wewnętrzna część, ta osłonka czy co tam jest. Puki rower stoi na warsztacie to kombinuje.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 2 minuty temu, codiii napisał: Zabierając, bo myślałem wyjąć po podkładce 2.5mm z jednej i z drugie aby zachować symetryczność Oś ma określoną szerokość.Jak wyjmiesz podkładki przy mufie 68mm,to korba będzie miała luz 5mm 1 1
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Taki skos ze zdjęcia mnie trochę martwi, bo często mam podjazdy pod górę i będę się posługiwał dość często tym przełożeniem. Jak dobrze pamiętam oś korby powinna mieć jeszcze te 5mm luzu, ale to musiałbym sprawdzić demontując lewą stronę, pytanie czy suport nie ucierpi na takiej modyfikacji? Łańcuch w linii prostej jest jak mam na 4-5 zębatce z tyłu, a jest ich 8 to dużego pola manewru nie ma.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 52 minuty temu, codiii napisał: Jak dobrze pamiętam oś korby powinna mieć jeszcze te 5mm luzu, Źle pamiętasz,nie ma 52 minuty temu, codiii napisał: Taki skos ze zdjęcia mnie trochę martwi, To jest żaden skos. Możesz wykonać prosty test.Pokręć korbą do tyłu i zobaczysz że łańcuch nie spadnie na mniejszą zębatkę Skosy to masz przy 1x12
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Oś ma określoną szerokość.Jak wyjmiesz podkładki przy mufie 68mm,to korba będzie miała luz 5mm Zgadza się, musza być podkładki, na szybkiego przekręciłem i stosując po prawej 2.5 + 0.7, a po lewej 1.8 było jakieś 2mm luzu, więc jedyna opcja z podkładkami. No nic, zostaje na razie tak jak jest, pojeździmy zobaczymy, jeszcze tylko łańcuch przykrócić muszę i ogień.
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Przekos to jest w napędzie 1x12.U Ciebie przekosik.Jeździć nie gadać. 1 1
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Skoro tak gadacie to nie pozostaje nic innego jak śmigać. Dzięki wam wszystkim za udzielanie się w temacie i pomoc. Jak ogarnę łańcuch i zrobię pare km to zdam relacje.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Godzinę temu, Bujak napisał: Przekos to jest w napędzie 1x12. Haha napisałem powyżej,to samo ,tylko nie wiedzieć czemu mój wpis jest ukryty
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Może się wstydziłeś to pokazać Poskładałem wszystko, wraz z nowym łańcuchem, żonka zaraz jedzie na próbę, więc jak to przetrwa to będzie git A jeszcze jedno, zrobiłem pomiar mały i lewe ramie jest oddalone od ramy 102mm a prawe 104mm, teraz pytanko, czy tak ma być czy rama jest symetryczna? Bo nosi mnie z podmianką tych podkładek w suporcie, żeby z prawej dać 2.5 + 1,8 a z lewej 2.5 + 0,7, teoretycznie mała zmiana ale zawsze to lżej dla zębów i łańcucha. Bo teoretycznie korba jest na kasete 9 rzędów a ja mam 8, dobrze kombinuje?
codiii Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 W sumie racja, mam nadzieje że zęby się nie pokrzywią, najwyżej będę myśleć później Dzięki wszystkim jeszcze raz.
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Chyba prędzej od zgrzytania zębami Nie martw się. 1
codiii Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 No i w końcu udało mi się zrobić pierwsze 20km na nowym napędzie. Zmiana z 22-32-42 na 22-30-40 odczuwalna, brakuje tych dwóch zębów przy szybkich zjazdach ale przy jeździe w miarę po równym łatwiej dobrać odpowiednie przełożenie. Sztywność na duży plus w porównaniu z suportem na kwadrat. Zobaczymy jak z trwałością takiego zestawu. Na razie jestem zadowolony. Jeszcze raz dzięki panowie za pomoc. 1
Rekomendowane odpowiedzi