nctrns Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Jestem ciekawy tych hamulców Sam przez chwilę o nich myślałem, ale chyba przejdę po prostu na pełną hydraulikę.
mareq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Tak, czy tak pozostaje uruchamianie linką. Jedyne co się zmieni to to, że odstęp klocków od tarczy będzie się sam regulował. Mi tam w mechanicznych nic nie przeszkadza w tym, żeby je ręcznie podregulować np przy okazji smarowania łańcucha. Może raz w miesiącu kontroluję szczeliny w hamulcach i koryguję. Robota żadna. Też stawiam na to, że jak hydraulika to tełna. Z mechaników to w swoich rowerach dałem na przód Avidy BB7 a z tyłu mam fabryczne tektro, bo i tak potrafią zablokować koło.
waldi_8027 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 Pełna hydraulika na pewno jest lepsza ale i też większy trzeba mieć na nią budżet. Zobaczymy jak spiszą się te chińczyki, będę musiał jeszcze dokupić do nich jakieś lepsze półmetaliczne klocki bo w zestawie są pewnie jakieś najgorsze żywiczne klocki.
FalconHeavy Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 W dniu 23.06.2020 o 09:21, KonradTrek800 napisał: Podlinkiwałeś najdroższe chińskie hamulce które wyglądają jak te: #Aliexpress US $14.65 6%OFF | ZOOM HB-100 MTB bike Brake Oil Disc Brake Bicycle Brakes Caliper Electric Scooter Hydraulic Disc Brake Setshttps://a.aliexpress.com/_BSbeYk Mam je w dwóch rowerach. Jeden ostro katowany po lesie i nie widzę powodu aby kupować lepsze, droższe. Są też z mocowaniem flat mount 2x droższe i takie mnie interesują. Wygląda jak wysprzęglik w samochodzie
mareq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 ^ No w końcu to działa na podobnej zasadzie. Tylko wysprzęglików nie robi się takich kolorowych .
KonradTrek800 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Te HB100 mam w góralu i żonie w fitnessie także zamontowałem. Nigdy nie jeździłem na pełnej hydraulice więc nie porównam. Natomiast porównując do obręczowych w szosie to noc a dzień! Oczywiście tarcze i klocki najtańsze ale nie widzę potrzeby wymiany na lepsze. W deszczu piszczą niemiłosiernie
waldi_8027 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Doszły nowe komponenty do mojego gravela. Zamontowałem look xtracki dodatkowo wymieniłem największą tarczę 48T na 46T. Linki i pancerze docięte i zamontowane. Czekam jeszcze na te hamulce Zoom-a na razie zamontowałem mechaniczne hamulce od Accenta model Pave Road. Są to dwu tłoczkowe hamulce podobne do Trp Spyre C. Jutro zaczynam zakładanie owijki a pod nią wejdą żelowe inserty dla lepszego komfortu. Dokupiłem też kilka nowych dodatków tj. dodatkowy koszyk na bidon Sks Side Cage na drugi bidon oraz torbę pod ramę na klucze, dętkę i pompkę. Po pierwszych jazdach testowych po garażu doszedłem do wniosku że ten mostek jest za długi więc zamówiłem już krótszy mostek 100mm o niższym wzniosie (Accent Forest 100mm +/- 6 stopni). Jutro będę go miał i zobaczę czy będzie lepiej jeśli chodzi o pozycje na rowerze. Edytowane 7 Lipca 2020 przez waldi_8027 1
Krys007 Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Hej, masz może już podsumowanie ile wyszła Cię budowa tej maszyny? W sumie czemu nie zdecydowałeś się na "gotowca"?
waldi_8027 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Hej Całościowego podsumowania jeszcze nie zrobiłem ale wyjdzie około 3100-3300 złotych. W tej cenie raczej bym nic nie znalazł poza tym miałem wiele komponentów już przed budowa jak koła sztycę siodełko i support więc zdecydowałem się na budowę samodzielnie. Lubię grzebać przy rowerach a samodzielna budowa powiększa wiedzę i dzięki temu nabiera się umiejętności serwisowych. Kolejną zaletą jest to że można sobie złożyć rower na komponentach jakich się chce a dodatkowo w dzisiejszych czasach często rowery z fabryk są tak źle złożone że po zakupie i tak trzeba je od razu serwisować. Projekt jest już na ukończeniu niedługo podsumowanie. Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2020 przez waldi_8027
waldi_8027 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Opublikowano 8 Lipca 2020 (edytowane) cdn Edytowane 8 Lipca 2020 przez waldi_8027
waldi_8027 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Opublikowano 8 Lipca 2020 Gotowe. Dzisiaj skończyłem projekt mojego budżetowego gravela. Jako ostatnia doszła owijka firm PRO Gravel Comfort. Jak sama nazwa wskazuje jest ona naprawdę mięsista 3mm i długa 2.3m, dzięki czemu łatwo ja owinąć na kierownice o spłaszczonej górnej części. Wstępne test garażowe wykazały że wszystko działa jak należy, jedyni co poprawiłem to położenie klamkomanetek. Dzisiaj okleiłem też ramę w newralgicznych miejscach, gdzie pancerze mogą ocierać lakier na ramie. Jutro prawdziwy test w drodze do i z pracy. Już nie mogę się doczekać 1
waldi_8027 Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 Podsumowanie kosztów: Po odliczeniu sprzedanych części z poprzedniego roweru wyszło 3239 złotych. 2
MrLuke Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 Cena dobra bo accent za podobny chce około 5k, tylko wygląda jak by tylne koło było przeciągnięte na prawą stronę może to wina zdjęcia.
Dziaku Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 9 godzin temu, MrLuke napisał: Cena dobra bo accent za podobny chce około 5k, tylko wygląda jak by tylne koło było przeciągnięte na prawą stronę może to wina zdjęcia. Jakbyś z tego accenta za 5k wyrzucił koła, kasetę, przerzutkę sztyce itd. to by też wyszło taniej Składanie rowerów się nie opłaca, chyba że masz magazynek z leżącymi częsciami po starych rowerach, albo polujesz przez pół roku na okazje. Śliczny rower, kolor ramy wg mnie wymiata totalnie.
waldi_8027 Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Opublikowano 10 Lipca 2020 Godzinę temu, Dziaku napisał: Jakbyś z tego accenta za 5k wyrzucił koła, kasetę, przerzutkę sztyce itd. to by też wyszło taniej Składanie rowerów się nie opłaca, chyba że masz magazynek z leżącymi częsciami po starych rowerach, albo polujesz przez pół roku na okazje. Śliczny rower, kolor ramy wg mnie wymiata totalnie. Zgadzam się z tobą składanie ogólnie się nie opłaca ale u mnie właśnie był ten przypadek że miałem trochę komponentów ze starego roweru jak koła wraz z oponami, sztycę, siodełko, kasetę oraz przerzutkę tylną więc nie chciałem iść w nowy rower. Dzięki za miłe słowa też mi się podoba ten kolor ramy :)
waldi_8027 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Najnowszy update czyli co zmieniłem w moim gravelu od ostatniego razu. Po 2 miesiącach czekania wreszcie jakieś dwa tygodnie temu dotarły do mnie od majfrendów hamulce Zoom HB100. Zamontowałem je natychmiast w miejsce moich mechanicznych i muszę przyznać, że po tych dwóch tygodniach testów jestem zachwycony. Siła hamowania i modulacja to całkiem inny level, dodatkowo hamulce osiadają fajny ficzer a mianowicie można za pomocą małego inbusu wyregulować jak głęboko trzeba nacisnąć klamkę aby hamulce zaczęły łapać. Ja lubię aby łapały od prawie samego początku. Oryginalne klocki to chyba pół metaliki nie wymieniałem ich wcale bo hamują bardzo dobrze. Dodatkowo na Allegro dokupiłem uchwyt na mój licznik wraz z adapterem do latarki/kamery. Ponieważ zbliża się jesień powoli a ja dojeżdżam tym sprzętem do pracy codziennie to zamontowałem błotniki Sks już teraz. To na razie tyle z updatów, myślę jeszcze nad wymianą korby na bardziej sztywną bo ta przy mocniejszym pedałowaniu potrafi sprawić że łańcuch zaczyna ocierać o wózek przedniej przerzutki, a drugi update to być może cały karbonowy widelec z Chin ze sztywna osią by obniżyć trochę wagę i poprawić sztywność przodu. mam już adaptery do przedniej piasty (12mm) Novateca wiec nie będzie problemu z kołem. Ogólnie jestem zadowolony z tego sprzętu mimo swych ograniczeń wykręcam na tym gravelu jak na razie moje najlepsze czasy i jeździ się też wygodnie więc jest super. Pozdrawiam wszystkich szajbajków. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez waldi_8027 5
darecki_ Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 fajnie to poskładałeś, świetnie się prezentuje 👍
Faerloss Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 NIe wiem czy ocieranie korby to problem sztywności, czy regulacji przerzutki...też mam u siebie HT, więc w teorii sztywniej być chyba nie może, a zdarza się że przytrę łańcuchem, szczególnie na najcięższych przełożeniach. Sprzęt elegancki, nie ma co. Sam prawdopodobnie nabędę frameset/ramę furious, ale to za jakiś czas. Wszystkie komponenty mam gotowe do przekładki.
moby11 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 W dniu 10.07.2020 o 08:37, waldi_8027 napisał: Zgadzam się z tobą składanie ogólnie się nie opłaca ale u mnie właśnie był ten przypadek że miałem trochę komponentów ze starego roweru jak koła wraz z oponami, sztycę, siodełko, kasetę oraz przerzutkę tylną więc nie chciałem iść w nowy rower. Dzięki za miłe słowa też mi się podoba ten kolor ramy Fajny projekt. Z ciekawości, ile masz wzrostu i jak Ci przypasowała rama xl od furiousa?
waldi_8027 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Cześć Mam 193cm wzrostu rama XL jest w sam raz dla mnie, jedynie co musiałem zmienić po początkowym okresie to zamiana mostka na krótszy ze 110 do 100 mm. Ale ogólnie jest całkiem wygodnie w tym roku zrobiłem trasę 140 km i było ok, chociaż sama rama ze względu na geometrię jest raczej w stronę tych sportowych (główka ramy jest w rozmiarze XL koło 180 mm) co wymusza bardziej pochyloną pozycje w porównaniu do innych graveli lub szos endurance gdzie w rozmiarze XL jest kolłó 200mm. Edytowane 15 Października 2020 przez waldi_8027 1
marzur Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Cześć, Chciałbym podczepić się do tematu i zapytać Was o pomoc w rozwiązaniu problemu. Otóż zakupiłem frameset Accenta. Chciałem umieścić w niej koło dt-swiss na piaście STANS 3.30 Ti (QR). W teorii wszystko powinno się zgadzać - rama na piastę tylnią 135mm, piasta qr na 135mm (poprzednio chodziła bez problemu w ramie trekingowej) a tu klops.. Piasta nie pasuje. Blokuje się w hakach montażowych do połowy (a raczej od strony punktów montażowych do hamulców tarczowych. Od strony haka przerzutki jest ok.) Będę wdzięczny za pomoc.
zuczek222 Opublikowano 10 Lutego 2021 Opublikowano 10 Lutego 2021 Odkręć hamulec i zobacz czy wchodzi, może gdzieś tarcza się opiera.
waldi_8027 Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Czasami wystarczy trochę rozeprzeć tylnie widełki ramy rękami i wtedy koło wchodzi. Może to ci pomoże. Jak nie to tak jak pisał kolega wcześniej spróbuj bez tylniego zacisku hamulca włożyć koło może tarcza hamulcowa się blokowała na zacisku. Tymczasem u mnie mała mi do modyfikacja w rowerze. Zamontowałem karbonowy widelec od braci Chin. Pierwsze testy w warunkach zimowych są pozytywne. Większa sztywność tak jak by lepsze tłumienie małych nierówności no i mniejsza masa. Narazie jednak za mało kilometrów by wydać definitywnie opinie. Edytowane 18 Lutego 2021 przez waldi_8027
Fryc111 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Pięknie Ci wyszedł ten rowerek.Gratuluję i życzę kilometrów.
Rekomendowane odpowiedzi