Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Serwisach mają narzędzia do zakładania opon. Jeśli masz problem z tasmą to właściwie możesz go rozwiązać za 2 zł. W roli taśmy możesz użyć zwykłej izolacji. Owszem, będzie upierdliwa przy zdzieraniu kiedyś, ale nie przesunie się i nie zwinie. A sam rower w tym malowaniu wygląda super bardzo mi się podoba.
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 I na kolorze kończą się plusy kross'a dystrybucja też kuleje..Mówiąc że hak się ułoży po czasie..
Ventoowner Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dla potomnych bo to fajny rower za te cene: Oryginalnie założona jest tasiemka która przemieszcza się i odkrywa otwory co z kolei przy wysokim ciśnieniu ok 7 bar przecina detki. Patent ze zwykłą taśmą izolacyjną wypróbowałem jako pierwszy i taśma się przecięła i nastepna detka strzeliła po ok 20 km... Teraz puenta Nie mogłem się niczego dowiedzieć od krossa... infolinia nie odpowiada. Samemu dotarłem do tego ze: Vento 4.0 2020 jest na obreczach mach1 stormer 17 http://www.mach1.fr/en/rims/stormer-17-147 Są to obręcze TLR. Jesli ktoś chce dalej detki to trzeba założyć porządną szeroką taśmę taką która pokryje kanał i jeszcze wyjdzie na boki. Trudność nakładania opony to też skutek obręczy TLR Ostatecznie kupiłem taśmę TLR high pressure schwalbe, wentyle vittoria i zalalem mlekiem na oponkach conti grandsport 28mm uszczelnilo sie po pierwszym machnieciu pompką nie to co w mtb. Pierwsze 3 wyjazdy po około 50 km przetestowaly zestawik, oczywiscie zapasowa detke dalej woze ze soba Tak wiec wnioski: Kross sprzedaje rower z obreczami TLR i o tym nie informuje a to przecież zaleta Fakt ze sprzedaja rower z niepoprawna opaska na tych felgach moim skromnym zdaniem Nakładanie opon to masakra ale faktycznie da sie to zrobic nawet rękoma z dużą dozą cierpliwości i umiejetnosci. 1
PaweL_Unibike Opublikowano 8 Września 2020 Autor Opublikowano 8 Września 2020 Taśma izolacyjna u mnie też nie zdała egzaminu i dętka strzeliła. Jakoś ostatnio znowu strzeliła już na oryginalnej taśmie i wychodzi na to, że akurat na wysokości rantu obręczy czyli coś jest na rzeczy. Też mi się wydaje, że koła są bardziej pod mleko niż dętkę bo ta wypustka daje do myślenia, że dętka tam musi kiedyś strzelić, chodź tam niby opona jest jeszcze. Ale ogólnie rower jest w tej cenie wg mnie i tak bardzo dobrym wyborem, pokażcie mi lepszy. tylko bez jakiś kompromisów proszę 😁
wierzbacfc Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 A ja mam pytanko jeszcze o opony. Orientuje się się czy wejdą w tym rowerze opony o szerokości większej niż 32c ?
PaweL_Unibike Opublikowano 14 Września 2020 Autor Opublikowano 14 Września 2020 W dniu 13.09.2020 o 07:26, wierzbacfc napisał: A ja mam pytanko jeszcze o opony. Orientuje się się czy wejdą w tym rowerze opony o szerokości większej niż 32c ? Powiedz jak, to Ci wszystko zmierzę ale wydaje mi się, że wejdą 🙂
wierzbacfc Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 No jeśli masz założone 32c to popatrz wszędzie czy zmieszczą się jeszcze po 2mm na stronę
Red Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 W dniu 13.09.2020 o 07:26, wierzbacfc napisał: A ja mam pytanko jeszcze o opony. Orientuje się się czy wejdą w tym rowerze opony o szerokości większej niż 32c ? Tigra R4700 obsługuje opony do szerokości 28mm
wierzbacfc Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 17 godzin temu, Red napisał: Tigra R4700 obsługuje opony do szerokości 28mm Tak ale tyczy się to hamulców szczękowych Tiagry
Red Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 No właśnie ta kwestia nie jest taka jasna. Wiele wskazuje że opony większej jak 28mm w te widełki i tak nie włożysz. Nie wiem jak w Vento 4.0 ale w moim 3.0 włożenie 28 też jest ryzykowne bo o ile wejdzie to wszelkie defekty czy zabranie kamienia przez opone mogą wiążą się z ryzykiem uszkodzenia widelca.
PaweL_Unibike Opublikowano 17 Września 2020 Autor Opublikowano 17 Września 2020 17 minut temu, Red napisał: No właśnie ta kwestia nie jest taka jasna. Wiele wskazuje że opony większej jak 28mm w te widełki i tak nie włożysz. Nie wiem jak w Vento 4.0 ale w moim 3.0 włożenie 28 też jest ryzykowne bo o ile wejdzie to wszelkie defekty czy zabranie kamienia przez opone mogą wiążą się z ryzykiem uszkodzenia widelca. 32 wejdzie: 1
PaweL_Unibike Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Opublikowano 6 Lutego 2021 No to dzisiaj przebojów ciąg dalszy, tym razem na trenażerze... Także, chyba przechodzę ostatecznie na mleko bo kolejna dętka nie moja😭😭😭
gputowski Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Cześć. Odświeżam temat z tego względu że zastanawiam się poważnie nad Vento 4.0. Problem tkwi głównie w doborze rozmiaru ramy. Użytkuję od 2 lat Kross Venom 1.0. Rama 21''i jest mi trochę za duża i nie wygodna. Dlatego myślę nad 20'' i jest to rozmiar S. Mój wzrost to 174 cm. Miałem też górski Kross 27,5''koło w rozmiarze 19'' i przeszedłem na koło 29'' rozmiar 17''. Stwierdzam że ta 19-tka była jednak za duża.
PaweL_Unibike Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Mam tyle samo wzrostu i mam M👍 Tylko czy gdzieś go kupisz🤔
gputowski Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-dsc-4-0-red-m-21-10621572749 Ile płaciłeś za swój?
piotrekek Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Odświeżę temat. Też kupiłem rocznego 4.0. Narazie pierwsza krótka trasa zrobiona. To pierwsza szosa więc nie mam w sumie żadnego porównania ale jeździ się spoko. Wymieniałeś klocki hamulcowe w swoim? Bo zastanawiam się nad wymiana a nie wiem jakie kupić..
PaweL_Unibike Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2021 Witaj, Z uwagi na zmianę pracy trochę rower poszedł w odstawkę ale jest plan aby nadrobić stracony czas😅 Co do klocków nic nie zmieniałem ale wg mnie za dużo nie wskórasz. Taka uroda hamulców tarczowych mechanicznych, wg mnie hamują na poziomie dobrych v-brake. Zyskujemy tylko tak naprawdę nowoczesność czyli nowy system gotowy na przyszłe upgarade. Zmian jakich dokonałem to narazie tylko zmiana opon na 25C. Z jednej strony dobry wybór na asfalt, fatalny na moją drogę dojazdową😅 Pochwal się gdzie kupiłeś i za ile, bo obecnie to cytując klasyka: To nie są tanie rzeczy😅
piotrekek Opublikowano 4 Czerwca 2021 Opublikowano 4 Czerwca 2021 W sumie wydaję mi się że miałem farta. Rower kupiłem na Śląsku za 3600 z pedałami Look xtrack i oponami jeśli dobrze pamiętam continental 4 season 28mm. 2 trasy za mną i jeździ się elegancko.
jalokiM Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) W zeszłym kupiłem Vento 4.0. Mam na nim przejechane ponad 4 tys. kilometrów. Na szczęście nie miałem problemu z kołami i pękającymi dętkami. W zasadzie jeszcze nie złapałem na nim gumy ale po przeczytaniu wcześniejszych wypowiedzi boję się co będzie jak przyjdzie do wymiany dętki. Z roweru jestem zadowolony aczkolwiek planuję wymianę tarcz i klocków bo moim zdaniem nie hamują tak jak bym tego chciał. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez jalokiM
gputowski Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 Wracam do tematu. Kross Vento 4.0 kupiony 😃. Moje pierwsze spostrzeżenia: 1. Jeździłem wcześniej na oponach 25C, w 4.0 mamy już 28-ki. Na polskie drogi idealne. 2. Hamulce moim zdaniem działają bardzo dobrze. Nie przesadzajmy, idąc na rower szosowy szukasz tras gdzie jest mało miejsc do hamowania. Jedyne co to słychać podczas jazdy klocki. 3. Przy wzroście 174 cm rozmiar ramy S jest bardzo dobrym wyborem. Możliwe że przy drobnych regulacjach i wymianach pasował by rozmiar XS. M-ka stanowczo za duża. Minusów póki co nie widzę żadnych. Zamontowane mam SPD MTB, bo jeżdżę na górskim i szosowym ale z czasem przejdę na typowe szosówki. Jak ktoś ma do polecenia godne polecenia buty to będę wdzięczny.
Puzon86 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Część wszystkim. W marcu tego roku kupiłem Vento 4.0 2020 i tak jak się spodziewałem jest to super rower na pierwszą szosę 😃Do chwili obecnej zrobiłem na nim 2200 km. Jazda stała się jeszcze przyjemniejsza po wymianie siodła na bontrager verse comp - fabryczne było po prostu dla mnie niewygodne a po dłuższej trasie odczuwałem wyraźny dyskomfort. Chciałbym też potwierdzić to co pisali inni: wymiana dętki/opony w tych kołach to masakra. Całkiem możliwe że mój brak cierpliwości przy tych czynnościach + utrudnione wymiany skutkują momentami kompletną frustracją. Myślałem że trochę w tym wina opon więc przebicie na szkle które zmusiło mnie do wymiany również opony (wcześniej miałem 2 wymiany tylko dętek) kupiłem inną, lepszą oponę zwijaną... Dziś do mnie dotarła. No i dalej to samo czyli masakra. Po przyszczypnięciu jednej dętki, próbie złożenia z drugą a wszystko pod lekką presją czasu (byłem umówiony na wspólną jazdę ze znajomymi) po prostu koło odłożyłem. Jutro pojadę na serwis i niech oni mi złożą. Na wiosnę trzeba pomyśleć o wymianie obręczy na coś lepszego i lżejszego - duża waga kół to coś na co zwracano uwagę w kilku testach które widziałem. Fabryczne obręcze chyba zostaną obute w szersze gravelowe opony i będą czekały na jakieś dłuższe, kilkudniowe trasy o których czasem myślę. [EDIT] Koło odebrane z serwisu. Słowa człowieka który to robił: "Jeszcze takiej cholery nie miałem... 40 min je robiłem. W trasie chyba nie ma sensu coś robić - lepiej zadzwonić po auto i wrócić do domu niż w trasie się mordować..." Przypominam że chodzi o założenie dętki w jednym kole 🤣 Edytowane 2 Września 2021 przez Puzon86
piotrekek Opublikowano 14 Grudnia 2021 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Żeby nie zaśmiecać to zapytam tutaj. Pasuje mi na nowy sezon zmienić kasetę bo nie wyrabiam nieraz na podjazdach. jest 11-25 chce zmienić na 11-28. Łańcuch ma z 1500km przebiegu to nie będę zmieniać i pytanie czy wszystko będzie git jak wsadzę kasetę 11-28??
nctrns Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Powinno być ok, tylko unikaj jazdy na pełnym przekosie (duży blat przód, największa koronka z tyłu).
Rekomendowane odpowiedzi