Skocz do zawartości

Mavic crossride zerwane gwinty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na centrum rowerowym piasta za 640 no i Ratchet 54t z innego sklepu za 360 jak dobrze pamiętam. Ta piasta która wysłałeś ma 28h.. przymierzam się raczej na 32. Bo chyba im więcej szprych tym stabilniej nie? 🤔

Opublikowano

Mea culpa, faktycznie 28 otworów 

Ogólnie tak, czym więcej szprych tym lepiej, jeśli nie wadzi Ci waga ciut wyższa i od razu mówię 36 szprych nie bierz, nic potem nie dobierzesz. 

Niestety na 32 H ma tylko taką:

https://allegro.pl/oferta/piasta-dt-swiss-180-carbon-ceramic-5x135-qr-32h-sh-8531424340

ale cena jest super, jak na 180 DT :D ja bym ją wolał niż 350.

Niestety ratchet to wydatek 350 zł przy 54T 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie

Lepszym wyborem do opony schwalbe nobby nic 27,5 2.35 będzie obręcz o szerokości wew 25, czy 30?

Opublikowano

A jak to się ma później do szerokości i wysokości opony? Ta sama opona 2.35 na szerszych obręczach 30mm będzie szersza i wyższa od takiej która leży na obręczy powiedzmy 21mm? Raczej tak, bo wtedy wejdzie do niej więcej powietrza.. mylę się? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Obwód = 2 * r * pi

Obręcz szersza o 3.14 mm to opona szersza i wyższa o 1 mm.

Edytowane przez Motke
Opublikowano

Na szerokość na przód jak i na tył na pewno mi wejdzie, ale słabo trochę z miejscem z tyłu na wysokość

IMG_20200626_161053.jpg
Opublikowano

Jesli to Ci jakos pomoze, to ja w swoim Nerve mam opone 2.4 na feldze 25 mm wewn, kola 29”, ta sama rama- miesci sie z przodu jak i z tylu

Opublikowano

To będzie wyższa czy niższa? 🤔 I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa.. czy do piast dt 370 są ratchety 54t? Wie ktoś?

Opublikowano

No faktycznie ten system z nacięciem wzdłuż nie ma prawa działać. Poprostu się te listki rozginają na zewnątrz i gwint się luzuje. Zdecydowanie zmieniał bym na cokolwiek innego z pełnym otworem. (kto to w ogóle wymyslił?!) A jak ma być na szybko to wykreć śruby, błotkiem zagnij te blaszki do wewnątrz ( te w kształcie litery C) no to nalej Loctite zielonego do gwintów i zakreć na 10Nm.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie mili muszę się Was poradzić...

Otóż napisałem do Canyona w sprawie zmiany na sztywną oś w moim canyonie. I moim zdaniem canyon się pomylił w zamówieniu w częściach, ale być może się mylę dlatego też pisze tutaj do Was.

Do zamówienia dodali mi 4 części z czego jedną anulowali.

"QR DT RWS CANYON LEVER RW 142/12"

Domyślam się że jest to oś pod 142/12

"TA CAYN 142X12 E174-14 incl. E172-14 AM"

Domyślam się że jest to DO chip

"Derailleur Hanger GP0155-01"

z pewnością jest to hak przerzutki i tutaj pojawia się problem.. otóż aktualnie na oś QR w rowerze mam hak "Derailleur Hanger No. 29"

Na logikę potrzebowałbym go zastąpić hakiem "Derailleur Hanger GP0156-01" (to właśnie ten hak który mi anulowali) wygląda identycznie jak mój z tym że ma większy otwór bo 12mm.

O co canyonowi może chodzić z tym hakiem pod nazwą "Derailleur Hanger GP0155-01" ?

Pomylili się? Czy tak powinno być? Według mnie ten hak nie pasuje mi do roweru bo jest zwyczajnie jakiś za krótki... Ktoś coś z tego rozumie?

Ps

Dodaje dwa zdjęcia. Realne z moim aktualnym hakiem w rowerze i zdjęcie ze strony Canyona z hakiem który chcą mi wysłać

IMG_20200630_201745.jpg IMG_20200630_201825.jpg Edytowane przez curtis171
Opublikowano

Ten hak co trzymasz w łapce jest tylko pod przerzutki Shimano direct-mount (bez linku pośredniczącego). Współczesne przerzutki Shimano i wszystkie SRAM wymagają innego haka i to prawdopodobnie ten na drugim obrazku.

Opublikowano

Czyli mam przez to rozumieć, że chcą mi dać nowszy hak wtedy kiedy ja mam starszą przerzutkę pod starsze haki? Dobrze rozumiem? Więc będę zmuszony w tym przypadku do dodatkowego zakupu specjalnego adaptera?

Opublikowano

Nie powiedziałbym, że specjalnego. Z przerzutek m6/7/9xx oraz m6/7/8000 zdejmowało się link pośredniczący żeby pasowały do tych haków direct-mount. Wyjaśnij z canyonem jaki masz napęd i niech dadzą hak żebyś nie musiał kombinować.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak wygląda moja przerzutka 

IMG_20200701_110723.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w takim razie taki hak jak poniżej będzie mi pasował waszym zdaniem?
Screenshot_1.thumb.jpg.31db8ac9d54e5bc769749344866e26b8.jpg

Aktualnie mam taki
Screenshot_2.thumb.jpg.4c398fc1652763b4acd32836bd19c839.jpg

Canyon chce mi wysłać taki
Screenshot_3.thumb.jpg.5da842de2e5f6a1bf0407247c0a9e79e.jpg

Nie rozumiem Canyona w tej sytuacji, bo haki 1 i 2 są identyczne.. różnią się tylko średnicą otworu i właśnie o to mi chodzi, bo chcę przerobić na oś sztywną (142/12).. Więc moim zdaniem pasowałby mi ten hak z 1 zdjęcia.. Po co mi jakieś adaptery dodatkowo skoro jeden hak może załatwić sprawę.. Nie wiem może ja czegoś nie rozumiem.. Móglby ktoś naprawdę ogarnięty w takim temacie się odezwać? z góry wielkie dzięki :)

Opublikowano
57 minut temu, curtis171 napisał:

Po co mi jakieś adaptery dodatkowo ...

Ten jak nazwałeś adapter to standardowy element przerzutki, którego zostałeś pozbawiony na etapie składania roweru (chyba, że masz to gdzieś schowane i o tym zapomniałeś).

Ja bym wziął oba 1 i 3 ("3" na przeszłość; od "1" direct mount raczej się odchodzi)

Opublikowano

Czyli mogę sobie zamontować ten nowy hak + adapter do mojej przerzutki i wszystko będzie śmigać i pasować tak?

Jeszcze mam pytanie co do systemu Three Pawl System w DT Swiss.. warte to jest pieniędzy? Czy jednak to jest jakieś straszy badziew, że tak powiem?

Ktoś może ma? Chwali?