Skocz do zawartości

Mavic crossride zerwane gwinty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale z drugiej strony ramy zrób fotkę :D

Opublikowano

Hmyyyy....wydaje mi się że ta rama ma możliwość z adaptowania do piasty 142x12mm ale nie jestem pewny. Byś musiał zdjąć koło i od środka widełek zrobić po fotce.

Opublikowano

Mi rowniez sie tak wydaje, mam taka rame, takie same kola (tylko 29”) i mam sztywną oś 12mm. Sprawdz sufmiarka moze czy ten gwint to 12mm

Edit.

Ale w sumie zeątpiłem. W mojej ramie z lewej strony jest taki wymienny element z gwintem, u Ciebie go nie ma. Moze napisz do producenta czy maja jakies adaptery do tej ramy.

4a4bb5cf94686b92d457bd5a564afe36.jpg

Opublikowano

No racja ja go mam tylko z prawej.. ale to dziwne.. masz z obu stron takie? Czy tylko z lewej?

No lipa jednak bo już widać od strony hamulca że ten otwór jest za mały na 12mm.

IMG_20200525_122015.jpg
Opublikowano

Na 90% są w niej wymienne końcówki, czemu ?

IMG_20200525_080607.jpg

Środku jest takie nacięcie jakby na śrubokręt płaski a i sama końcówka nie jest integralną częścią ramy także pewnie da się to wykręcić, a jak wykręcić to i wymienić

Prawa strona z hakiem to po prostu wymiana haka razem z insertem.

Kolejna sprawa to po wała by producent robił zamknięte dropouty? tak by zrobił normalne z nacięciem i już.

Jestem prawie pewny że się do wymienić je na takie na oś 142x12mmm pytanie czy się je znajdzie.

Jakby udało Ci się wykręcić ten insert po lewej stronie płaskim śrubokrętem to byśmy mieli pewność. 

Opublikowano (edytowane)

Jak dorwę taki śrubokręt to spróbuję to odkręcić. A póki co znalazłem rysunek techniczny tej ramy na stronie Canyona.. może z niego też można się czegos dowiedzieć 🤔

Edit

Ok już wiem na pewno, że to się da odkręcić. Tak samo po odkręceniu haka przerzutki otwór zrobił się większy. Na widelcu od strony tarczy przy tym end capie? 🤔 Są nawet podane momenty dokręcenia co widać bardzo dobrze na zdjęciu. Więc jest pewne że da się to odkręcić.

IMG_20200525_155932.jpg

Edit 2 🤷🏻‍♂️😂

Na jednym z for znalazłem taki wpis, że problem występuje tylko w najtańszej wersji nerve czyli 6.0.

Rozwiązaniem jest odkręcenie tego czegoś co ma średnicę 9mm. Po odkręceniu robi nam się 12mm i jest możliwe zamontowanie osi sztywnej. Z tym że.. do odkręcenia tego potrzebny jest specjalny klucz. Nie mam pojęcia jak się nazywa. Canyon również nie dostarcza go przy zakupie roweru. Jest jeszcze jedna plotka lub fakt że jest to mocno przykręcone na mocnym kleju do gwintów. Pozostaje napisać do canyon polska i u nich szukać odpowiedzi. Aż ciekawy jestem czy taki klucz posiadają w normalnych serwisach. Bo przyznam że pierwszy raz widzę coś takiego jak na tej części.. 2 małe wnęki po bokach. I nie da się tego odkręcić zwykłym płaskim śrubokrętem, bo nie ma punktu zaczepienia żadnego. Tam po prostu trzeba włożyć jakiś klucz który ma 2 końcówki w kształcie takim jak na tej części. Coś jak widły 🤔

Edytowane przez curtis171
Opublikowano

No widzisz, czyli miałem racje :) 

Plus taki że wystarczy tylko odkręcić i masz gotowe.

A taki klucz muszę że można by było dorobić z jakiejś grubej blachy kwasowej czy cios. 

Opublikowano
W dniu 21.05.2020 o 15:37, curtis171 napisał:

Myślę że tutaj będzie widać dokładnie jak to wygląda 

IMG_20200521_153610.jpg IMG_20200521_153559.jpg

btw. ja tu widzę że ta piasta była już przegwintowana na większą śrubę więc żadne tulejki nie pomogą, jedynie wymiana piasty.

Opublikowano
1 minutę temu, jabolek666 napisał:

btw. ja tu widzę że ta piasta była już przegwintowana na większą śrubę więc żadne tulejki nie pomogą, jedynie wymiana piasty.

Wcześniej niż byłem z tymi kołami w serwisie i dali po prostu dłuższe śruby.. nic to nie dało, a za serwis sobie policzyli 5 zł 😂 ale przynajmniej mi zamontowali 2 trytytki na magnes od licznika bo był na gumkach i na moich oczach serwisant sprawił że obie pękły 😂😂 to już za darmo 😂

Wracając do nowych kół.. na stronie rowerowy.com mają coś takiego jak "składak kół". Złożyłem sobie tylne i wygląda to tak jak niżej na zdjęciu.

I teraz 3 pytania.

Czy ten sklep jest wgl bezpieczny? Miał ktoś styczność z nimi?

Czy takie kółko na tych obręczach z tymi nyplami i szprychami będzie ok? O piaście nie wspominam bo wiadomo że Hope to wyższy level.

I trzecie pytanie jaką piastę wybrać do przodu tu już bez sztywnej osi

IMG_20200525_191538.jpg
Opublikowano

Bardzo fajne kółeczko wyszło :) Raczej to zaufany sklep.

Jak się obawiasz weź za pobraniem po prostu .

Opublikowano
26 minut temu, Kruk napisał:

Bardzo fajne kółeczko wyszło :) Raczej to zaufany sklep.

Jak się obawiasz weź za pobraniem po prostu .

Jaką byś polecił piastę do przedniego kółeczka? 😄

Opublikowano

Z przednim jest o wiele mniejszy problem.

Jeśli nie zależy Ci na mocowaniu tarczy center lock to bierz D792SB od Novateca. Przerobisz taką piastę w razie potrzeby na standard jaki chcesz i są części od ręki, a nie kosztuje tyle co DT350.

Opublikowano

Masz na myśli chyba 791 nie? Bo 792 to mi wyszukuje tylko tylną 🤷🏻‍♂️

Opublikowano

Nigdzie nie mają dostępnych Hopów 4 pod Shimano :(

Opublikowano

To szukaj osobno adapterów do piasty.

Opublikowano

A co myślicie o DT Swiss 240s?

Opublikowano

240 to świetne piasty są. Ale czy warto płacić tyle za nierdzewne łożyska (bo w praktyce to jedyna różnica względem DT350)?

Opublikowano

A jak z głośnością? 240s vs 350? Która głośniejsza?

Opublikowano

240s są z ciut lżejszego alu zrobione względem 350.

240 jak i 350 mają ratchet, Przeważnie 240 mają fabrycznie 36 T ratchet a 350 mają 16T lub 24T i wiadomo czym więcej ząbków tym głośniej drze ryja nie mniej nie są to strasznie głośne piasty, mam to wiem.

Kupno zapadek jest drogie to nawet jakbyś chciał 350 + np. 36T czy 54T zapadkie to koszt ich od 200 do 340 złotych same zapadki. Chyba że u chinola kupisz zapadki 54T do ratchet ale ja tego nie robiłem.

Opublikowano

Trzeba uważać bo jeszcze do niedawna pudełkowe 240tki miały 18T jak w 350 (natomiast te montowane fabrycznie w kołach miały 36T). Współcześnie tylne 240 to już zupełnie inne piasty niż 350 - mają uproszczony ratchet EXP 36T (rozwiązanie przeszczepione ze 180tek). Jednak odnośnie głośności to IMHO nie jest to porównanie jabłko do jabłka - 240 brzmi bardziej miękko że względu na mniejsze zęby. Moim zdaniem głośniejsza nie jest ale bzyczy z 2x większą częstotliwością.

Natomiast jeśli chodzi o przód to jak pisałem wyżej - różnica to właściwie tylko łożyska nierdzewne (bywały też serie 240tek na mniejszych łożyskach).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Panowie doszedłem do wniosku że najlepszym dla mnie rozwiązaniem będzie zakup niżej wymienionych komponentów z uwagi na łatwą dostępność w sklepach..

Piasty: tylna + przednia DT Swiss 350 z tym, że tylna na QR 135x10. Czyli zostaję przy tym co mam dzięki czemu nie będę musiał zmieniać na oś sztywną dokupując hak przerzutki i jeszcze coś tam na co canyon mi odpowiedział że to koszt 250 zł. A nie muszę zmieniać bo piasty dt 350 są dostępne w QR takim jakie mam. Dodatkowo zamierzam dokupić Ratchet 54t. Więc piasta na pewno będzie głośna na czym mi zależy.

Obręcze się nie zmieniają. Zostaję przy DT Swiss E 512 32h

Szprychy i nyple tez zostają takie jak wymieniłem kilka postów wyżej.

Koszt za kółka razem z serwisem to myślę że około 2100-2300. Będę miał głośno i wydajnie, bo DT Swiss y 350 raczej należą do dobrych piast. Liczę tutaj już też wymianę ratchetu. Gdyby hopy pro 4 były dostępne to zapewne bym kupił ale za cholerę nigdzie nie ma.. pewnie nawet już nie produkują tych piast więc wszystkie zostały wyprzedane podejrzewam. Więc muszę się ratować innymi wariantami. Co do cen.. gdybym kupił hopy to cena za komplet kół byłaby taka sama, a nawet wyższa bo musiałbym doliczyć koszty zmiany osi z QR na 142x12. Więc jedyne co tracę to głośność bo jednak swissy 350 nawet po wymianie ratchetu na 54t i tak będą cichsze od Hopów.. no i też tracę na samej jakości bo hopy jednak są z pewnością trwalsze itd.. ale podsumowując myślę że dużo nie tracę :) ktoś poprze? :D