DarekH Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 No dlatego ja od początku dyskusji jasno zastrzegłem, że co jest ujmijmy "rowerem" (tzw. pedelec).... te pozostałe wynalazki, to nawet ja nie za bardzo jestem w stanie zrozumieć, sensu ... to po prostu motory elektryczne, a pedały i zębatka nie za bardzo wiem co tam dają (ale mam tu braki merytoryczne). Jednak są różni pasjonaci, tak jak są różne osobniki patologiczne, którzy swoimi nieodpowiedzialnymi wybrykami są w stanie zespuć reputację normalnym użytkownikom. Jak widać, nie jestem jedyny który uważa, że 25kmh jest zbyt niskim zakresem, ale też podchodząc racjonalnie, 32kmh już zadowoli taką znaczącą grupę klientów, którzy wtedy nie będą szukać "szarej" strefy.
Ares Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 9 godzin temu, Adalbertus napisał: A tak bardziej merytorycznie: ograniczenie 25km/h jest restrykcyjne na granicy "zarżnięcia" całej branży i dlatego są już petycje do UE aby podnieść ograniczenie do takiego jak w Stanach czyli 32km/h ( 20 mil/h). Były robione testy z ograniczeniami 25km/h ,32hm/h i 45km/h. Dla 20% wystarczał obecny limit a 32 km/h dla ponad 80% użytkowników i tylko kilka procent potrzebowało więcej. Na mocno interwałowej trasie z ostrymi przewyższeniami 25km/h wystarcza w zupełności ale np. na bardziej płaskich singlach to już jest za mało a 32km/h robi kolosalną różnicę ( moje własne doświadczenia). Chcesz mi wmówić, że w decyzji o kupnie elektryka największą rolę odgrywa prędkość? To znaczy co tupniemy nóżkami jako potencjalni klienci i jak nam nie dadzą 32km/h to się obrazimy i kupimy analoga. To gdzie tu widzisz zarżnięcie branży skoro kasa i tak będzie się zgadzać? Rama wyklepana, koła są, napęd sprzedany, ... Nie zarobi producent baterii i silnika czyli w ogóle z poza branży bo "większe" zyski Shimano na przykład to mam serdecznie gdzieś. Jest jeden aspekt czyli klientela w postaci starszych ludzi ale nie róbmy sobie żartów, że akurat w przypadku tych osób większa prędkość do coś pożądanego. Tak poza tym każdy chce szybciej. Autem jak by zrobić badanie to też szybciej, hulajnogą też, samolotem, rowerem, pociągiem, .... Zrobili by buty rakietowe to też każdy chciał by i wyżej i szybciej. Skończy się tak, że owszem może podniosą ale lokalne władze zaczną stawiać a choćby takie znaki jak ten ze Szwajcarii. I znowu niby będzie te 32km/h legalne ale tak nie do końca. Nie widzę w tej chwili opcji na podnoszenie prędkości czy w ogóle zapitalanie nawet analogiem bo jak by ktoś nie zauważył to sporo się zmieniło w tym roku. Osobiście gdybym chciał alektryka to kwestia prędkości była by gdzieś na końcu bo dla mnie kluczowe to pojemność baterii i zasięg. No chyba, że chodzi o jakieś kwestie techniczne przy odłączaniu napędu to inna sprawa. Na tym się nie znam bo jednak w MTB w każdym terenie 25km/h jest aż nadto. A jak ktoś faktycznie ma mało to niech sobie odczipuje i śmiga gdzieś po lasach i polach. Z dala od ludzi, innych rowerzystów i szlaków. Ja też mam doświadczenie i znam doskonale czasy przejazdu analogiem czy elektrykiem i to właśnie Turbo Levo między innymi. Rożnice na poszczególnych odcinkach są gigantyczne na niekorzyść analoga. Przykład z pod Turbacza podałem a to było tylko nieco ponad 2 km odcinka. Strach się bać gdybym z tymi dwoma zaczął w Nowym Targu. Myślę, że spokojnie zjedli by, popili browar i zdążyli zjechać gdzie ja bym dopiero finiszował na górze.
Adalbertus Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Procenty zadowolonych podałem, limit 25km/h jest ograniczeniem i gdyby nie można było nic z tym zrobić wielu by zrezygnowało z zakupu. Wg . tych samych badań w Niemczech 70% e-bikeów jest chipowanych w pierwszych 6 miesiącach po zakupie. Najciekawsze jest to ,że owo ograniczenie nie jest wynikiem jakiś głębokich przemyśleń związanych z bezpieczeństwem ruchu czy troską o rowerzystów tylko poddaniem się nacisków głownie branży motorowej czującej zagrożenie ze strony ebików. W UE grupy lobbystów robią co chcą a troska urzędników zjednoczonej Unii o dobro wspólne kończy się tam gdzie zaczynają się konkretne pieniądze , które można przelać na konta banków niekoniecznie europejskich (Panama Papers kłania się). 1
Puri Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 W dniu 20.05.2020 o 12:33, PanKuba napisał: Cześć Wszystkim, Kupiłem rower Specialized Turbo Levo FSR, i chciałbym go "rozczipowac", jest mi ktoś w stanie napisać jak to się robi? Ta prędkość nie ma dla mnie satysfakcji. I monitorek z prędkością, nie pokazuje poprawnych danych. Może mi Ktos z tym pomoc? Pozdrawiam Ja ci mogę pomóc wiecej na privat... 😎
Rekomendowane odpowiedzi