Accent_Szaj Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 14 minut temu, Marko_Master napisał: Coś co można a nawet trzeba wymienić? Na początku się tym nie przejmuj,bo rower jest całkiem nieźle skonfigurowany jak na swoją cenę. To nad czym można się zastanowić,to na pewno Amor
maracz Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Dzień Dobry, planuję w najbliższych dniach zakupić używany rower. Mam na oku dwa w podobnej cenie i jako laik nie umiem podjąć decyzji na który się zdecydować. Liczę że Wasze doświadczenie pomoże mi wybrać rowerek.Nieśmiało dodam że zależy mi na czasie, bo w najbliższych godzinach muszę dokonać wyboru. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Poniżej linki do ogłoszeń. https://www.olx.pl/oferta/downhill-giant-CID767-IDFL3Y2.html https://www.olx.pl/oferta/wheeler-falcon-20-full-na-shimano-deore-xt-i-rock-shox-reba-CID767-IDFKlB8.html
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 14 minut temu, maracz napisał: Dzień Dobry, planuję w najbliższych dniach zakupić używany rower. Mam na oku dwa w podobnej cenie i jako laik nie umiem podjąć decyzji na który się zdecydować. Liczę że Wasze doświadczenie pomoże mi wybrać rowerek.Nieśmiało dodam że zależy mi na czasie, bo w najbliższych godzinach muszę dokonać wyboru. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Poniżej linki do ogłoszeń. https://www.olx.pl/oferta/downhill-giant-CID767-IDFL3Y2.html https://www.olx.pl/oferta/wheeler-falcon-20-full-na-shimano-deore-xt-i-rock-shox-reba-CID767-IDFKlB8.html Ja sklanialbym się ku drugiemu. Jest chociaż opisany . Do tego ten gość w Miliczu ma sporo rowerów. Tym się zajmuje. Oba to stare sprzęty. Nie wiadomo w jakim są stanie. Jeśli zawieszenie będzie wymagać serwisu to pochłonie to sporo kasy.
maracz Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedź, bo przyznaję że mam zgryza. Ten Falcon to pewnie jak nic będzie miał z 10lat. Na temat tego Gianta nie umiem się wiele dowiedzieć, sprzedający niewiele jest w stanie powiedzieć tłumacząc że się na tym nie zna. Na dobrą sprawę nie wiem nawet jaka jest pełna nazwa tego Gianta, sprzedający też nie wie.Na ramie też niczego nie widać lub słabo patrzę
Accent_Szaj Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 10 godzin temu, maracz napisał: Na temat tego Gianta nie umiem się wiele dowiedzieć, sprzedający niewiele jest w stanie powiedzieć tłumacząc że się na tym nie zna To może być tak ,że zostały wymienione naklejki i tylko to ma wspólnego ten rower z Giant'em . https://allegro.pl/oferta/giant-naklejki-zastepcze-na-rower-komplet-6-sztuk-7489294390?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
maracz Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 Dlatego odpuszczam tego Gianta i jadę obejżeć tego Falcona. Podpowiedzcie mi na co najbardziej zwrócić uwagę podczas oględzin roweru?Pytam bo w sumie jestem laikiem i każda sugestia się mi przyda.
Marko_Master Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 14 minut temu, maracz napisał: Dlatego odpuszczam tego Gianta i jadę obejżeć tego Falcona. Podpowiedzcie mi na co najbardziej zwrócić uwagę podczas oględzin roweru?Pytam bo w sumie jestem laikiem i każda sugestia się mi przyda. Tak naprawdę to wszystko Zacznij od jazdy testowej i sprawdzenia manetek i działania przerzutek oraz tego jak rower zachowuje się na drodze + hamulce. Zakręć kołami i zobacz czy nie są scentrowane. Wybadaj czy szprychy nie są luźne. Poruszaj kierownicą w prawo i w lewo i zobacz czy robisz to bez większego wysiłku. Łączenia na ramie czy przypadkiem nie ma gdzieś poważnego uszkodzenia spawu ( jakiekolwiek wykluczają rower z zakupu) Stan kasety i korby (czy przypadkiem nie ma braków w uzębieniu). Oczywiście dobrze by było gdyby wszystko chodziło płynnie i było w miarę czyste. Stan łańcucha - brak rdzy (wtedy wiadomo, że rower nie stał na zewnątrz). Pewnie coś jeszcze ale nie przychodzi mi teraz do głowy. 1
Accent_Szaj Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 29 minut temu, maracz napisał: podczas oględzin roweru? Weź kogoś kto się zna . @Marko_Master dobrze napisał. Dodatkowo zobacz czy amor się nie tłucze i czy nic nie trze
maracz Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 Dzięki bardzo za podpowiedzi.Na ramie jest umieszczana data produkcji? Pierwszy raz będę miał do czynienia z hydraulicznymi hamulcami tartarczowymi.Czy powinny działać ostro już od samego dotknięcia klamki?
Marko_Master Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 26 minut temu, maracz napisał: Pierwszy raz będę miał do czynienia z hydraulicznymi hamulcami tartarczowymi.Czy powinny działać ostro już od samego dotknięcia klamki? Odsyłam do kanału SzajBajk 😁
Accent_Szaj Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 26 minut temu, maracz napisał: Dzięki bardzo za podpowiedzi Dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu. 26 minut temu, maracz napisał: hydraulicznymi hamulcami tartarczowymi.Czy Powinny być ciche i w miarę dobrze hamować.
C H R I S Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 Witajcie Szajbajki! Mam w planach zakup używanego roweru mtb. Szukam w przedziale cenowym do 2500 zł. Przeszukując olx natrafiłem na taką ofertę: https://www.olx.pl/oferta/rower-scott-scale-40-alu-karbon-26-CID767-IDFMRzm.html#45c8ec239f. Co sądzicie o takiej ofercie? Osprzęt wydaje się być ok - nawet bardzo ok. Od właściciela dowiedziałem się, że rower ma mały przebieg, nie ma żadnych ukrytych wad i generalnie jest gotowy do jazdy. Czy nie ma tu żadnego haczyka? Za odpowiedzi z góry dziękuję
Accent_Szaj Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 Godzinę temu, C H R I S napisał: sądzicie o takiej ofercie? Bardzo OK. To sprzedaje sklep,który daje Ci gwarancję i dowód zakupu.
Awigo Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Czołem Szajbajki, Przymierzałem się do zakupu Krossa Level 1 lub podobnego, ale jest taka posucha na rynku, że nie mogę nic sensownego znaleźć poniżej zaporowej ceny katalogowej. Byłem dziś w okolicznym sklepie rowerowym i zostały tam same S-ki i XL-ki ze wszystkich rowerów poniżej 3000 zł. Myślicie, żeby przeczekać spokojnie do września / października czy szukać dalej po sklepach stacjonarnych?
Accent_Szaj Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Godzinę temu, Awigo napisał: Myślicie, żeby przeczekać spokojnie do września Ja bym poszukał rozmiaru w stacjonarnym(nawet 3000+) ,a potem kupił przez neta ten model ktory chcę 1
Xraaay91 Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Witam. Mam do wyboru dwa rowery 27,5. Mogę prosić o poradę który z nich jest lepszy? KTM Ultra Fun Univega Vision 6.0 Niby Univega ma lepszy osprzęt ale wiadomo... KTM to KTM
Accent_Szaj Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 47 minut temu, Xraaay91 napisał: Univega Vision 6.0 Zdecydowanie ten. Bardzo zadbany rower. Na bardzo dobrym osprzęcie. Świetny napęd,przyzwoite heble i amor.
Xraaay91 Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 48 minut temu, Accent_Szaj napisał: Zdecydowanie ten. Bardzo zadbany rower. Na bardzo dobrym osprzęcie. Świetny napęd,przyzwoite heble i amor. A jak z ramą? Rower będzie nie raz doatawał w kość...
Accent_Szaj Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 26 minut temu, Xraaay91 napisał: A jak z ramą? To raczej pytania do sprzedawcy,ale na takim osprzęcie powinien być wytrzymały
Xraaay91 Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 5 minut temu, Accent_Szaj napisał: To raczej pytania do sprzedawcy,ale na takim osprzęcie powinien być wytrzymały Po stanie roweru raczej wątpię, żeby sprzedawca był by w stanie powiedzieć jak z wytrzymałością ramy. Ten rower raczej terenu jeszcze nie widział. Ciężko wgl o opinie co do rowerów marki Univega
Accent_Szaj Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 2 minuty temu, Xraaay91 napisał: jak z wytrzymałością ramy Jemu też ktoś musiał go sprzedawać,to raz,a dwa 9 minut temu, Accent_Szaj napisał: na takim osprzęcie powinien być wytrzymały Przecież on fabrycznie jest na XT
Awigo Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Hej, który bardziej nada się na pierwszego górala, bez większych szaleństw ? Romet Mustang M7.1 https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_M71,10,767,768,15281,2020.html czy KANDS BALATON https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-kands-balaton-acera-hydraul-czar-sza-19-9513106000
Accent_Szaj Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 @Awigo oba rowery identyczne,poza kołami.Wybierz czy pasuje Ci 29,czy 27,5Romet 1
caldo Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Witam, Wracam na rower po dość długiej przerwie i chciałbym kupić jakiegoś 29era. Czy taki Fuji w tych pieniądzach to dobra opcja? https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-fuji-nevada-29-3-0-ltd-17-black-7521974891 A może macie lepsze propozycje? Od dłuższego czasu nie jestem w temacie, dlaczego liczę na wasze sugestie. Pozdrawiam, Wojtek.
Accent_Szaj Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 9 godzin temu, caldo napisał: Czy taki Fuji w tych pieniądzach to dobra opcja? Bardzo słaba opcja. Kuknij sobie do dwóch stron wstecz może Ci się coś spodoba 1
Rekomendowane odpowiedzi