Skocz do zawartości

Odpadnięcie podjazd

Wojtek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Może to jest głupie pytanie, ale może ktoś się orientuję czy na stromym podjeździe ok 25% szosa można odpaść że ściany, w sensie czy kierownica może się oderwać od asfaltu i przewrócić na plecy? Zastanawia mnie to, ponieważ dziś zrobiłem przehybe i jechało się bardzo fajnie że sporym zapasem przełożeń jeszcze, a nagle pojechałem na podjazd na, którym była ściana 22% trzymająca jakieś 500-600 metrow i w pewnym momencie przestraszyłem się, że przewrócę się na plecy jeśli usiądę na siodełko, męczy mnie to bo byl to pierwszy podjazd, który odpuściłem, siła jest, zapas przełożeń też a jest ten strach że się wywroce, czy jest to w ogóle możliwe czy jest to po prostu takie nieprzyjemne uczucie? 

Opublikowano

12,41 stopni nie wydaje się dużą wartością raczej jeszcze dużo brakuje żeby się przewrócił :)

Opublikowano (edytowane)

Mi na tym podjeździe kiedyś podrywało przednie koło jak siedziałem na siodełku, a jak z kolei wstałem na pedały i przechyliłem się do przodu to miałem uślizgi tylnego. Max 38,6 %, zakładając ze Strava nie przekłamuje zbytnio :)

bodzentyn.jpg

Edytowane przez ktokolwiek
Opublikowano

Nie przewrócisz się. U mnie nie ma podjazdów szosowych o takim nachyleniu. Za to w lesie na jednej z bardziej stromych hopek strava pokazuje 42%. Przednie koło w przełaju nieco tańczy ale jeszcze sporo brakuje by do tyłu polecieć.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

zawsze możesz jechać zygzakiem, jechałem Przehybę dwa razy i nie miałem takiego problemu. Te wszystkie strome fragmenty powyżej 20% lepiej jechać na stojąco :) Po za tym w Gorcach są dużo bardziej strome ściany. Raczej problemem może być to, iż nie będziesz mieć już siły by przekręcić korbę dalej. Jedyne co może być problematyczne to ruszenie pod taką stromiznę.  Udało się wyrównać porachunki z podjazdem ?