Skocz do zawartości

Kawa w terenie - jaki zestaw?

m-peter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co pokazał kolega @pchemski to bardzo fajne rozwiązanie. Mam podobne z rewelacyjną kuchenką/palnikiem  spider firmy meva,  z zapalarką piezo i rurką podgrzewającą gaz (trudno teraz dostac, podobne bywają u chinczyka pod inną nazwą). Z adapterem do tych tanich butli ktore łatwo wszedzie można dostać ( w przeciwieństwie do kartuszy colemana czy optimusa - tańsze są kartusze od mevy) używam ją na kilkudniowych wyjazdach czy biwakach na urlopie.  

Natomiast po to by okazyjnie zagotować kubek kawy/herbaty to chyba nic nie przebije tego Esbita z kilkoma kostkami stałego paliwa. To jest wielkosci paczki papierosów.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Polecam taki przenośny express.

Do tego potrzebna jest kuchenka do podgrzania wody.

247,76 zł | Wacaco Nanopresso Portable Espresso Coffee Maker/Machine, Upgrade Version of Minipresso, 18 Bar Pressure, Yellow Patrol Edition.
https://a.aliexpress.com/_dUi4cWK

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano

Proszę bardzo z ostatniej chwili :)

i warto tu zaznaczyć że już zapomniałem jak szybko robią się rzeczy na gazie to w porównaniu do kawy na indukcji jest jakiś hiper ekspres :)

7DAE1BCC-84AB-45FB-B104-33C3BD425883.jpeg
Opublikowano

Tego typu patenty są fajne: https://sklep.lentus-militaria.pl/pl/p/CZAJNIK-vulcan-camping-kuchenka-wulkan-survivalowy-turystyczny-dla-wedkarza-mysliwego-0%2C5l-Kettle-kempingowy-/1156

Wodę gotuje szybko a palić można wszystkim. Znajomy zawsze wozi ze sobą do lasu. Najczęściej na początek daje kostkę stałego paliwa a potem jak potrzeba to przez komin dorzuca np. suche patyki. Zajmuje to minimalnie więcej miejsca niż powyższa kawiarka ale za to nie trzeba wozić palnika i butli.

Opublikowano (edytowane)

Mój serdeczny przyjaciel używa ruskiego prymusa twierdzi ze jest to najlepszy patent niezmienny od czasów armii czerwonej, jest na paliwo. Natomiast zasada działania jest dla mnie dość kontrowersyjna. Żeby temat odpalić w zbiorniku z paliwem musi wytworzyć się podciśnienie, wiec wylewa się na palnik bezpośrednio paliwo podpala, jest charakterystyczne jeb. Wszystko staje w ogniu, który się wypala podgrzewając zbiornik z paliwem i palnik zaczyna działać. Jest on mega prosty w działaniu i czyszczeniu, spala mało paliwa, mówią że nieśmiertelny. Jest stosunkowo mały, Wszystko razem z zbiornikiem zamyka się w metalowej skrzynce która jest częścią konstrukcji o wymiarach ~ 15x15cm h10cm. Natomiast no nie przekonała mnie metoda odpalania i podgrzewania metalowego zbiornika z paliwem żeby wytworzyć podciśnienie z paliwem. Jest to tez niezła ojca jeżeli nie chodzi tylko o kawę ;) Paten i działanie z typowo rosyjskim rozmachem :) 

DA712233-5EC3-4C55-80EE-434C290959CA.jpeg

C0ECC755-D687-4D73-A345-1CB4EFB21A81.jpeg Edytowane przez pchemski