Kierba Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Wskaźnika zużycia kaski nie posiadają, reguły którą można uniwersalnie zastosować też nie ma, jak widzisz zdania są podzielone. Jeżeli masz czuć się niekomfortowo to może po prostu zmień kask. Zostawię tu jeszcze takie porównanie, bo kask a kask to też różnica 😉 Safety First Bro, ale bez przesady! Edytowane 21 Maja 2020 przez Kierba
Marcin_b91 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 W dniu 19.05.2020 o 14:16, kaido2 napisał: PW. Kurde, na forum jesteśmy to mogłeś już tutaj odpowiedzieć a nie na PW. Też jestem ciekawy odnośnie testowania kasków.
kaido2 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Nauczyłem się już dawno, że nie o wszystkim rozmawia się na polskim forum. Kilka razy i tu próbowałem z myślą, że wolni ludzie jak rowerzyści to jednak rajtuzy dobierają zgodnie z rozmiarem. Niestety i tu przeliczyłem się. Tak, że ten. zaczynam starannie dobierać sobie rozmówców na cięższe tematy. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez kaido2
rav3k Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Nie wydaje mi się że podejście "kask po glebie do wymiany" jest słuszne... Ludzie skaczą na dropach po 9m na rowerach z 2012 roku i jest ok ale kask po glebie (bez pęknięć) jest NOK bo może być w środku struktura uszkodzona? Ale takiego katowanego roweru z 2012 struktura jest niezniszczalna rozumiem? W ogóle rower po solidnej glebie może nabawić się mikropęknięć wewnętrznych które z zewnątrz są nie widoczne - czy w tym przypadku też należy zmienić rower? 1
Marcin_b91 Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 🤦♂️ Ale Ty wiesz, że rower jest projektowany żeby przyjmował takie a nie inne obciążenia i wytrzymywał? Tak samo kask jest zbudowany w taki a nie inny sposób i nie siej głupot na forum bo jeszcze się ktoś posłucha i nabawi się biedy.
rav3k Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 W dniu 2.03.2021 o 13:03, Marcin_b91 napisał: 🤦♂️ Ale Ty wiesz, że rower jest projektowany żeby przyjmował takie a nie inne obciążenia i wytrzymywał? Tak samo kask jest zbudowany w taki a nie inny sposób i nie siej głupot na forum bo jeszcze się ktoś posłucha i nabawi się biedy. Ehee... Mam Ci wierzyć bo projektujesz rowery? Za dzieciaka skakałem z dropów mających po 5m. rowerem z tesco - nie uważam że to było mądre, natomiast rower to wytrzymał... myślisz że był do tego projektowany? 😉 Kask jest projektowany pod względem wytrzymałości i efektywności chronienia głowy. Jeżeli pękł - spełnił swoje zadanie, osiągnął limit wytrzymałościowy, nadaje się do wymiany. Jeżeli ma drobną wgniotkę - spełnił swoje zadanie, nie osiągnął limitu wytrzymałościowego, można jeszcze używać. Jeżeli byłbym na tyle silny żeby wykonać delikatną wgniotkę w kasku ręką bądź też innym narzędziem (nie uderzając tylko naciskając) to kask też należy wymienić? Nie sądzę... 😉 1
arturchory Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Ja jezdziłem kilka lat w starym 661, polamalem daszek i dalej w nim jezdzilem ale fakt nie mial zadnych wgniot. Natomiast glebilem w nim dziesiatki razy, nie raz na kamienie az w glowie mialem taki swisk po ktorym przez chwile nic nie slyszalem. Teraz kupilem Leatt za tysiaka i nie wyobrazam sobie zmiany kasku co glebe chyba, ze faktycznie beda jakies wyrazne slady zaczatku pekniecia. Kolega wyzej piszacy o wymianie kasku po malej wgniotce... ciezko mi oceniac naruszenie konstrukcji ze zdjecia, natomiast jezeli ktos nie jezdzi w dh/freeride i nie glebi czesto i dodatkowo jezdzi w orzeszku do mtb to ciezko porownywac te dwie rzeczy. Kaski dh sa skonstruowane po to zeby przyjmowac te uderzenia wielokrotnie. Edytowane 19 Marca 2021 przez arturchory 1
aga7898 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 O kurczę tak czytam i sama teraz nie wiem teraz, bo noszę kask który znalazłam w piwnicy rodziców lata temu. Czułam się bezpiecznie w nim jeżdżąc, teraz zastanawiam się czy na gwałt wymieniać na nowy.
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Kask się wymienia jak przydzwonisz i pęknie.
Marcin_b91 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Zaraz i tak znajdzie się gimbaza co skacze z krawężników i powie, że rowery wytrzymują to kask też XD Edytowane 24 Marca 2021 przez Marcin_b91
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Rama pękła - znaczy, że granica wytrzymałości została przekroczona, rama jest wadliwa, bądź rama już swoje przepracowała - złom. Kask podobnie, pękł więc bez dyskusji.
arturchory Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 3 godziny temu, aga7898 napisał: O kurczę tak czytam i sama teraz nie wiem teraz, bo noszę kask który znalazłam w piwnicy rodziców lata temu. Czułam się bezpiecznie w nim jeżdżąc, teraz zastanawiam się czy na gwałt wymieniać na nowy. Aga tutaj ludzie porównują dwie różne rzeczy. Zwykłe kaski mtb do kasków zjazdowych, które potrafią kosztować nawet ponad 2 tys i myślą, że rozmawiają o tych samych rzeczach, stąd nieporozumienie w temacie. 31 minut temu, Marcin_b91 napisał: Zaraz i tak znajdzie się gimbaza co skacze z krawężników i powie, że rowery wytrzymują to kask też XD I co to niby ma wnieść do tematu? 1
Marcin_b91 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 4 minuty temu, arturchory napisał: I co to niby ma wnieść do tematu? Zapytaj @rav3k
Rekomendowane odpowiedzi