Skocz do zawartości

Jakie koła mtb do 700zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam dylemat jakie koła kupić do 700zł,rozmiar 26' , poważnie rozważam zakup Mavic crossride 26' nowych w sklepie,chodzi o to aby posiadały wymienne end capy czyli końcówki piast,najlepiej z 9/100 na 15/100 przód i 9/135 na 12/142 tył,wiem że są jakieś piasty Novatec które też posiadają taki patent ale jest tego tyle że nie mogę się odnaleźć w tym. Wiem że crossride posiadają w komplecie adaptery na przód, tyłu nie ma w komplecie ale chyba da radę dokupić. 

Czy możecie mi poradzić jakieś inne koła niż Mavic, trochę mnie zbija z tropu późniejszy serwis, 3 lata temu mialem takie koła i jak mi pękła z tyłu oś piasty to nigdzie nie mogłem dostać i sprzedałem,budżet 700zł i wymóg konieczny to możliwość konwersji piasty, przynajmniej na 10mm thru bolt,z góry dziękuję.

Opublikowano

Nie każde crossride'y są konwertowalne. Te z piastami tsf-x nie są, te z ts-2 są. Inna sprawa po co Ci koła 26" konwertowalne do 12x142? 

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja wolę koła 26,mam 2 ramy pod 26 i więcej nie potrzebuję do mojej niedzielnej jazdy ale lubię też mieć dobry sprzęt i lubię przy nim grzebać, a jak już kupuje takie koła to lepiej jak mają wymienne końcówki piast niż nie,chodzi głównie o przód bo zmieniam amortyzator z qr9 na 15/100, a tył najlepiej pasowało by mi 10mm thru bolt bo tylko na to pozwala mi rama, także w sumie @vdcmike masz rację, bardziej niż 12/142 to by mi się przydało 10/135 na tył

@vdcmike jak rozpoznać fts-x i ts2,chce kupić z decat...ona Mavic crossride, są za 699zl,w opisie podają że adaptery piast w zestawie, a z tyłu na opakowaniu jest znaczek " fts-x"

Opublikowano

Chcesz mieć dobry sprzęt jak piszesz, a w tym przypadku koła pod 26 cali?

To proste, złóż sobie je na swoich częściach :)

Ja tak robiłem, teraz @PrzeLuka je odkupił ode mnie i chyba jest zadowolony :D 

polecam obręcze EX471 od DT

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@Łukaszdnb Skoro jest znaczek fts-x to tylna piasta jest niekonwertowalna. Pierwsze co się rzuci w oczy to te na fts-x są na okrągłych szprychach a ts-2/4 na płaskich (aero). Swoją drogą nie wiem która gorsza - jedna niekonwertowala a druga miała b.dużo przypadków rozklejania się korpusu (nie do naprawy a wymienne nie istnieją).

https://tech.mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/mavic_tech.php?display=product&family=1005&subfamily=0&macronu=21868

W takim budżecie mocno zastanowiłbym się nad kołami na obręczach dt 533d i piastami dt 370 SP (ew. jeśli na konwersji osi Ci nie zależy to jakieś tańsze novatec).

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano

Witam, przepraszam za brak odpowiedzi, praca i praca. Właśnie tak zamierzam zrobić,kupić komponenty i oddać do zaplotu bo niestety niemam czasu samemu tego zrobić.

@vdcmike dzięki za wyjaśnienie, odpuściłem sobie koła Mavic,chyba zapomniałem jak sam szukałem po całej Polsce tylnej osi do crossride, nawet w Harfie rozłożyli ręce bo trzymają części modeli do trzech lat wstecz,także kubeł zimnej wody się przydał :)

Chciałem Dt 350-tki,ale zastanawiam się jeszce bo ceny akcesoriów Dt swiss powalają(adaptery, osie),natomiast kompletnie nie mam pojęcia jakie obręcze,skorzystam z porady @Kruk-a i sprawdzę te EX 471.

Kolego @polmaj widziałem tą ofertę, nawet mocno rozważałem, ale niewiem jak z dostępnośćią części u nas do O1,głównie chodzi o adaptery.

Natomiast budżet zwiększył się do 1tys. 

Opublikowano

Piasty DT no są drogie ale są na prawdę niezawodne, można je przerabiać na jaki się chce bębenek.

Novatec to też dobra opcja ale nie mają jeszcze bębenków MS. 

Opublikowano

19,5mm  wewnętrznej... noo są bardzo wąskie. 

Opublikowano

Z tego co znalazłem to większość piast Dt jest konwertowalna, a w tych M1600 jest chyba właśnie 350-tka

Tak wąskie wiem, ale ja zwykłą rekreację uprawiam, żadnych terenów, więc mi niepotrzebne duże gumy, mam nowe Shwalbe marathony 2.0( 50-559) i chciałbym je założyć,Shimano wh-mt65 które teraz ujeżdzam też maja 19mm wewn.

Możecie polecić jakieś fachowe miejsca gdzie by dobrze złożyli koła oraz gdzie najlepiej(czyt.najtaniej) kupić części?

Opublikowano (edytowane)

W tych m1600 są jakieś wiekowe piasty i raczej nie 350 bo by siw tym chwalili (to najniższy model z ratchetem). 

Co do składania kół to np. Daveo.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Możesz też samemu składać koła ale więcej zabawy jest lecz masz każdą część "po swojemu" 

Opublikowano

To jest post od dystrybutora Dt swiss (Dt4you)

@Kruk ja bym tak nawet wolał ale nie mam zwyczajnie czasu,a weekendowe składanie to skończę za rok pewnie

Opublikowano

Jeśli taką masz informacje od DT4you to myślę że to ciekawa propozycja tylko pamiętaj że tam jest tylko 19,5mm wewnętrznej w obręczy.

Wiadomo, składanie trwa,kosztuje więcej, a i faktycznie w tym budżecie by było słabo. 

Opublikowano

Tak wiem że 19.5 ale ja nigdy nie zakładam opony szerszej niż 2.1 bo śmigam na slickach przeważnie,bo szeroka obręcz wewnątrz daje mi tylko możliwość założenia szerokiej opony tak? 

Opublikowano

Po prostu jakbyś przegiął z wielkością opony to by się po prostu opona "zwijała" na boki.

opony.jpg

Opublikowano

Popatrz na piasty, to są koła z roweru DH. 

Opublikowano

Gość mówi że stan idealny, sprowadzone ze Szwajcarii,idealnie proste, bez bić,masz rację że siedziały w DH, widziałem zdjęcia całego roweru ale był jak nowy,w katalogu Dt z 2010 znalazłem że te piasty na większość standardów można zrobić, w tym te które mnie interesują.

Odradzasz?, sprzedający się zapiera że jak z półki zdjęte

https://issuu.com/dtswiss/docs/dtswiss_catalog_2010/20

W sumie @Kruk masz rację, czego można się spodziewać po kołach które siedziały w zjazdówce,teren, góra, korzeń, rura :)

Opublikowano

Nie o to kaman, tylko o to że piasty mają wymiary inne w DH, 110x20 przód i tył 157x12mm. 

Opublikowano

Zgadza się, już sprawdziłem w katalogu dt swiss,adaptery bym dokupił na 15/100 i 12/142 i latam

Opublikowano

Tak, te blisko 10-letbie koła m1600 w istocie są na 350tkach. W tamtych latach nie było już 340tek a o nich.myśłałem.

Opublikowano

A adaptery po 150 zł za komplet na piastę :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...