Skocz do zawartości

Zebatka OVAL

KubaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2:50 minuta:

lekko wózek przerzutki przy owalu pracuje, widziałem to już nie raz ale wydaję mi się że to na nic nie wpływa, 

Opublikowano

@Motke za przeproszeniem ale póki co Twoje tezy nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. 

Twierdzisz, że wózek sie "nie buja" tymczasem @KubaM pisze, że u niego zjawisko "bujania" występuje. Łańcuch ewidentnie jest za któtki co potwierdzają przesłane zdjęcia i opis problemu ale według Ciebie "jest OK".

Uczepiłeś się tego "poziomego jaja" jak rzep psiego ogona. Długość opasanego odcinka "jaja" jest tak sam bez wzglwdu na jego oriętacje a napisałem o tym właśnie po to aby autor wątku sprawdził czy wózek będzie się "bujał" i czy odległość łańcucha od górnego kółka będzię znacząco się zmieniać.

Oba blaty mają po 32t ale najwidoczniej "jajo" ma większy obwód (by to sprawdzić wystarczy użyć zwykłej miarki) skoro po zmianie blatu brakuje łańcucha chyba, że autor od początku jeździ na zaktótkim łańcuchu a owal dał efekt tego oczym pisał @Franz Mauer. Tu nie trzeba spesjalistycznej wiedzy, bo wystrczy logiczne kojarzenie faktów. 

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Łańcuch nie oplata blatu na całym obwodzie i tak czysto teoretycznie,jak jajo jest pionowo,to opasanie jest na większej powierzchni?

Jakbyś nie dzielił owala na pół przez środek osi to połowa obwodu jest po jednej stroni a druga po drugiej.
Teoretycznie; bo łańcuch rzadko kiedy oplata zębatkę w 50% (czasem więcej, czasem mniej)
Pozostaje jeszcze kwestia precyzji wykonania zębatki i montażu (równiez i montażu kasety) - jakieś mikroruchy mogą być.

Gdyby owal faktycznie wywoływał istotny ruch, który by wpływał na dobór łańcucha to taki ruch powinien również wykańczać sprzęgło w przerzutce.
A raczej nikt na to się nie skarży.

26 minut temu, PrzeLuka napisał:

Oba blaty mają po 32t ale najwidoczniej "jajo" ma większy obwód (by to sprawdzić wystarczy użyć zwykłej miarki) skoro po zmianie blatu brakuje łańcucha chyba,

Ale 32 zęby to dla łańcucha zawsze 16.0 cali obwodu (owal czy nie owal).

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Wiemy już ,że ktoś zmienia sobie na 54T ratchet :P , ale To chyba nie ten filmik dałeś.

@Motke dzięki za odpowiedź. Jeszcze muszę pokminić,bo tak jak napisałem, tylko teoretyzuje ;)

Opublikowano

56 minut temu, Motke napisał:

Ale 32 zęby to dla łańcucha zawsze 16.0 cali obwodu (owal czy nie owal).

Zatem wytłumacz mi tak na chłopski rozum jakim cudem autorowi nagle brakuje łańcucha?

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Wiemy już ,że ktoś zmienia sobie na 54T ratchet :P , ale To chyba ten filmik dałeś.

nic mi jeszcze nie wiadomo :) 

Była wzmianka w temacie czy przerzutka przy owalu się rusza, także na tym filmiku widać że tak, rusza się podczas kręcenia co jest chyba logiczne, ale wątpię aby to miało negatywny wpływ na nią ( przerzutkę).

Opublikowano
15 minut temu, PrzeLuka napisał:

To wytłumacz mi tak na chłopski rozum jakim cudem autorowi nagle brakuje łańcucha?

Zatem wytłumacz mi tak na chłopski rozum jakim cudem autorowi nagle brakuje łańcucha?

OT: Kliknąłem "Cytuj" i takie głupoty wyszły tzn nie treść ale podwójne teksty.

Wracając do tematu.

Po pierwsze: nie wiem czy mu brakuje, to Ty tak twierdzisz. Może jest akurat a może faktycznie jest za krótki.
Powiedzmy, że łańcuch w linii prostej od kasety do korby ma ponad 40 cm długości a teraz dodając do łańcucha 2.5 cm to jak nisko dolne kółko przerzutki powinno opaść?

Po drugie: Jak sam stwierdziłeś "chyba, że autor od początku jeździ na zaktótkim łańcuchu"

Opublikowano (edytowane)

wózek się buja ale nie jakoś dużo - z punktu widzenia sprzęgła to tak, owal bardziej je eksploatuje ale tutaj sprawa ma się tak samo jak ht do fulla - w fullu sprzęgło ma więcej do roboty i tyle. @PrzeLuka - nie wiem czy dobrze pamiętam ale owal okrągła 32z odpowiada okrągłemu owalowi 30z - więc jeśli wcześniej była okrągła 32z to teraz może być problem. Ja miałem wcześniej 34z na dużym blacie, teraz mam jajo 30z banlesa i gdyby jajo=okrągła to nie musiałbym dokładać ogniw do łańcucha, jak ktoś się uprze to na 2 największych zębatkach (na kasecie i korbie) pojedzie

Edytowane przez trollu
Opublikowano

@Motke albo merytoryka albo czepialstwo, bo zaczynasz się gubić i obracać kota ogonem. Nie tylko ja twierdze, że łańcuch jest za któtki.

@trollu jak by jajo było odpowiednikiem mniejszej kasety to łańcuch byłby nawet za długi. @piter614 kiedyś chyba pisał coś więcej na ten temat. Nie pamietam dokładnie ale chyba pisał, że owal 32t to odpowiednik okrągłego 33t czy 34t. Nie jestem pewien, więc proszę się niczym nie sugerować.

Opublikowano

tak, źle napisałem  - owal 30 to okrągła 32. Tak czy inaczej - tak jak napisałem wyżej - przy przejściu z okrągłej 32 na owal 32 łańcucha może brakować 

Opublikowano

Podsumowując zmienił blat z 32t na odpowiednik 34t, czyli brakuje najmniej dwóch ogniw.

Opublikowano

Oglądałem wywiad szajBajk'a z Markiem Konwą i twierdzili ,że owal zmienia o 1T. W tym filmiku 3.45min mówią, że 36T w owalu, to tak jak 37T zwykła.

Co do ruchów wózka,to widzę @Kruk Na filmiku, że jest bardzo niewielki ale jest.

Teraz tak sobie poczytałem cały temat i @Franz Mauer moim zdaniem był najbliżej rozwiązania problemu,bo zadał trafne pytania,na które odpowiedział @KubaM

Po kolei:

5 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli sam przerabiałeś to skąd wiedziałeś jaki offset w zębatce zastosować?

Odpowiedź,która świadczy o totalnie skopanej linii łańcucha :/

4 godziny temu, KubaM napisał:

O offsecie nie wiem nic dodam te przerabialem korbe z 3 rzedowej deore M600 dokupilem do tego zebatke.

@KubaM przerobił 3x na 1x,totalnie nic nie wiedząc o offsecie :o 

Bo co do łańcucha.

4 godziny temu, KubaM napisał:

Skracalem lancuch tak jak na filmiku z tym ze dodając 1 ogniwo,

Czyli łańcuch jest nowy i został skrócony?

Podeślij link filmiku

Opublikowano

Jeśli chodzi o odzwierciedlenie rozmiaru owalu w tradycyjnych okrągłych,to znalazłem info na temat Absolute Black,ale nie mam pewności czy odnosi się to do innych producentów:

26T Oval posiada owalność 24/28T - odpowiada zębatka okrągła 26T

28T Oval posiada owalność 26/30T - odpowiada zębatka okrągła 27 lub 28T

30T Oval posiada owalność 28/32T - odpowiada zębatka okrągła 29 lub 30T

32T Oval posiada owalność 31/34T - odpowiada zębatka okrągła 31 lub 32T

34T Oval posiada owalność 32/36T - odpowiada zębatka okrągła 33 lub 34T

36T Oval posiada owalność 34/38T - odpowiada zębatka okrągła 35 lub 36T

@KubaM podałeś dużo faktów, które mogą wpływać na pojawienie się problemy,o którym piszesz. Być może masz szczęście i wystarczy, że kupisz nowy łańcuch i prawidłowo go skrócisz lub dodasz te ogniwka, które Ci zostały po skróceniu obecnego. Jak prawidłowo...? Do obecnej długości łańcucha dodaj dwa ogniwa,tak jak pisaliśmy wcześniej. Powinno załatwić sprawę.

Nie liczy natomiast, że nagle sięgniesz nieba,bo nie😉 Pamiętaj, że przerzutka wrzucając łańcuch na coraz większe zębatki musi wykonać większy ruch, więc większą pracę. Dlatego odczuwasz, że przerzutka pracuje ciężej. Po załatwieniu sprawy z łańcuchem spróbuj zrobić jeszcze 3 rzeczy:

1. Wyreguluj napięcie linii przerzutki tak,aby nie była zbyt mocno napięta,ale pozwalała skutecznie zmieniać biegi w obu kierunkach.Mniejsze napięcie linki to mniejsza siła,czyli lżej,

3. Sprawdź czy jest prawidłowa odległość górnej zębatki wózka przerzutki od największej zębatki kasety. Sprawdź jak to wygląda w Shimano,bo w Sram powinno to wynosić 14mm.

2. Ustaw sobie tak manetkę aby lepiej wykorzystać siłę palca.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki Panowie za wszystkie rady. Kupię nowy lancuch. Korba jest w dobrym stanie wiec pomyslalem zeby ja przerobic, sugerujecie zakup nowej typowo pod jednoblat ??? Mysle ze linia lancucha nie jest jakos bardzo skopana podczas pedalowania do tylu w szybkim tempie na kazdym blacie lancuch ani mysli o tym aby zeskakiwac w dol nawet na wylaczonym sprzegle. Ponizej pare zdjec korby dodam ze suport tez kupilem nowy. 

20200501_160234.jpg 20200501_160251.jpg 20200501_160328.jpg 20200501_160347.jpg
Opublikowano

Wrzuć na środkową zębatkę z tyłu i popatrz czy łańcuch idzie w miarę równolegle do ramy. Jeśli tak to nic nie rób tylko ciesz się jazdą. Jeśli jest skos i to zbyt duży to musisz będziesz musiał coś z tym zrobić. 

Opublikowano
55 minut temu, Franz Mauer napisał:

Wrzuć na środkową zębatkę z tyłu i popatrz czy łańcuch idzie w miarę równolegle do ramy. Jeśli tak to nic nie rób tylko ciesz się jazdą. Jeśli jest skos i to zbyt duży to musisz będziesz musiał coś z tym zrobić. 

Tak to wygląda mniej więcej 

20200501_174531.jpg 20200501_174330.jpg 20200501_174441.jpg 20200501_174503.jpg
Opublikowano

Wydaje się być ok. Ale zdjęcie może być złudne.