KubaM Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Witam. Wymieniłem dziś zębatke z okrągłej 32T na oval 32T i tu moje pytanie bo mam wrażenie jakby ciężej wchodziła przerzutka na wyższe tryby, czy może to być spowodowane tym ze lancuch moze byc za krótki?
specialized34 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 33 minuty temu, KubaM napisał: Witam. Wymieniłem dziś zębatke z okrągłej 32T na oval 32T i tu moje pytanie bo mam wrażenie jakby ciężej wchodziła przerzutka na wyższe tryby, czy może to być spowodowane tym ze lancuch moze byc za krótki? Cześć oczywiście że tak nawet w instrukcji shimano jest podana długość łańcucha. A dokładnie ile trzeba dodać ogniw do zębatki owalnej. Jeszcze może się ktoś wypowie na ten temat, ale jeszcze jaki masz napęd?
vdcmike Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jak masz zapiętą największą koronkę to widać (macając przerzutkę) czy łańcuch nie jest zbyt krótki.
KubaM Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 59 minut temu, specialized34 napisał: Cześć oczywiście że tak nawet w instrukcji shimano jest podana długość łańcucha. A dokładnie ile trzeba dodać ogniw do zębatki owalnej. Jeszcze może się ktoś wypowie na ten temat, ale jeszcze jaki masz napęd? 1x11 9 minut temu, vdcmike napisał: Jak masz zapiętą największą koronkę to widać (macając przerzutkę) czy łańcuch nie jest zbyt krótki. Co myślicie?
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 A jak to wygląda na najmnijszej koronce?
KubaM Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 30 minut temu, PrzeLuka napisał: A jak to wygląda na najmnijszej koronce?
Kruk Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Moim zdaniem łańcuch o 2 ogniwa za krótki.
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Między górnym kółkiem a łańcuchem powinien być z centymetr przerwy. Obróć korbę aby "jajo" było w poziomie i jeśli nadal przerwa będzie za duża to czeka Cię wymiana łańcucha.
KubaM Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 11 minut temu, PrzeLuka napisał: Między górnym kółkiem a łańcuchem powinien być z centymetr przerwy. Obróć korbę aby "jajo" było w poziomie i jeśli nadal przerwa będzie za duża to czeka Cię wymiana łańcucha. Serio wymiana ? Lancuch trochę kosztował ma może że 100 km zrobione
PiotrekGT Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Możesz dać ogniwa ktore odciales skracając i drugą spinke, malo profesjonalne ale dziala.
KubaM Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 25 minut temu, PrzeLuka napisał: Między górnym kółkiem a łańcuchem powinien być z centymetr przerwy. Obróć korbę aby "jajo" było w poziomie i jeśli nadal przerwa będzie za duża to czeka Cię wymiana Czy chodzi o to ?
Kruk Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 powiedz, sam dobierałeś długość łańcucha czy ktoś Ci to robił, bo dla mnie adekwatnie łańcuch na największej koronce, tak nagina wózek że jest na maksa, a powinien mieć troszkę luzu. 1
Motke Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 4 godziny temu, KubaM napisał: Witam. Wymieniłem dziś zębatke z okrągłej 32T na oval 32T i tu moje pytanie bo mam wrażenie jakby ciężej wchodziła przerzutka na wyższe tryby, czy może to być spowodowane tym ze lancuch moze byc za krótki? Owal czy okrągła to nie znaczenia. Zabiera tyle samo łańcucha. Jak narysujesz pionową kreskę przechodzącą przez oś korby to w danej chwili z przodu masz zawsze 16 zębów czy to owal czy okrągła. W owalu w jednym miejscu masz więcej ale 90° dalej masz mniej i to się znosi. A długość według mnie jest OK. Jak dodasz teraz 2.5 cm to na najmniejszej zębatce może być za dużo. 2 godziny temu, PrzeLuka napisał: Obróć korbę aby "jajo" było w poziomie i ... A jakie to ma znaczenie!? Masz w swoim rowerze zamontowany owal? 1
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Łańcucha jest za mało i w najlepszym wypadku predzej czy później złamie hak ale jakie ma to znaczenie...
Motke Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Najlepiej sprawdzić według tej metody.
KubaM Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Kruk napisał: powiedz, sam dobierałeś długość łańcucha czy ktoś Ci to robił, bo dla mnie adekwatnie łańcuch na największej koronce, tak nagina wózek że jest na maksa, a powinien mieć troszkę luzu. Robiłem tak jak na filmiku z tym ze tam było dodać jedno ogniwo jeśli jest spinka filmik był od szaja albo od dominika
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dołóż ogniw do łańcucha jeśli je masz lub wymień na dłuższy. Sprawa jest oczywista, więc jaki sens dalej o tym deliberować?
Franz Mauer Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Z perspektywy lat użytkowania napędu 1x mogę od siebie dodać, że w odniesieniu do jakości pracy napędu to bardzo szeroki temat. Poniższe kwestie wiele powiedzą: Czy rama roweru przystosowana jest do pracy z napędem 1x, czy sam przerabiałeś? Jeśli sam przerabiałeś to skąd wiedziałeś jaki offset w zębatce zastosować? Jaki wózek masz zastosowany w przerzutce GS czy SGS? Czy przerzucanie jest ciężkie na wszystkich przełożeniach z tyłu? Czy cięższa pracę przy zmianie biegów sprawdzasz to na włączonym sprzęgle czy bez? Czy regulowałeś przerzutkę po zmianie zębatki na owalną? W jaki sposób skracałeś łańcuch? Bardzo fajnie opisł to SRAM (od kiedy się tej wersji trzymam, nawet w Shimano, to napęd działa bez precyzyjnie). Przy skracaniu łańcucha z wykorzystaniem wersji z dużą zębatką z tyłu (podejrzewam,że w każdym innym przypadku też się to sprawdzi) ramie korby powinno być zablokowane na poziomie ok. godziny 13.00. Dopiero wtedy dokonuje się pomiar długości łańcucha dodając 2 ogniwa przy rowerze typu full lub 4 ogniwa przy rowerze HT. W odniesieniu do zdjęcia, gdzie łańcuch siedzi na największej zębatce z tyłu może wydawać się,że łańcuchowi brakuje 2 ogniw (jak pisze Kruk). Jeśli zdecydujesz się na wydłużenie łańcucha to sugeruje zastosować nowy pin, niż dodatkową spinkę. Wtedy napęd będzie działał dużo płynniej. Pamiętaj, że rozwiązanie zastosowane w przerzutce i manetce Shimano nigdy nie zapewni zbyt lekkiej pracy napędu. Zastosowanie sprzęgła jeszcze to pogorszyła. No ale coś za coś. Dodatkowo przy zastosowaniu zębatki owalnej wózek przerzutki pływa podczas jazdy i zmiany biegów (porusza się przód-tył). A to również ma wpływ na jakość zmiany biegów. Jeśli ktoś pisze,że sama wymiana okrągłej zębatki na owalną nic nie zmienia w napędzie - nie wierz w to. Napęd powinno się na nowo wyregulować. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Franz Mauer 1 1
KubaM Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 6 minut temu, Franz Mauer napisał: Z perspektywy lat użytkowania napędu 1x mogę od siebie dodać, że w odniesieniu do jakości pracy napędu to bardzo szeroki temat. Poniższe kwestie wiele powiedzą: Czy rama roweru przystosowana jest do pracy z napędem 1x, czy sam przerabiałeś? Jeśli sam przerabiałeś to skąd wiedziałeś jaki offset w zębatce zastosować? Jaki wózek masz zastosowany w przerzutce GS czy SGS? Czy przerzucanie jest ciężkie na wszystkich przełożeniach z tyłu? Czy cięższa pracę przy zmianie biegów sprawdzasz to na włączonym sprzęgle czy bez? Czy regulowałeś przerzutkę po zmianie zębatki na owalną? W jaki sposób skracałeś łańcuch? Bardzo fajnie opisł to SRAM (od kiedy się tej wersji trzymam, nawet w Shimano, to napęd działa bez precyzyjnie). Przy skracaniu łańcucha z wykorzystaniem wersji z dużą zębatką z tyłu (podejrzewam,że w każdym innym przypadku też się to sprawdzi) ramie korby powinno być zablokowane na poziomie ok. godziny 13.00. Dopiero wtedy dokonuje się pomiar długości łańcucha dodając 2 ogniwa przy rowerze typu full lub 4 ogniwa przy rowerze HT. W odniesieniu do zdjęcia, gdzie łańcuch siedzi na największej zębatce z tyłu może wydawać się,że łańcuchowi brakuje 2 ogniw (jak pisze Kruk). Jeśli zdecydujesz się na wydłużenie łańcucha to sugeruje zastosować nowy pin, niż dodatkową spinkę. Wtedy napęd będzie działał dużo płynniej. Pamiętaj, że rozwiązanie zastosowane w przerzutce i manetce Shimano nigdy nie zapewni zbyt lekkiej pracy napędu. Zastosowanie sprzęgła jeszcze to pogorszyła. No ale coś za coś. Dodatkowo przy zastosowaniu zębatki owalnej wózek przerzutki pływa podczas jazdy i zmiany biegów (porusza się przód-tył). A to również ma wpływ na jakość zmiany biegów. To po kolei. Ramę kupilem używana poprzednik jeździł na sramie 1x mowil że chodziło świetnie Rower to Trek superfly 6. O offsecie nie wiem nic dodam te przerabialem korbe z 3 rzedowej deore M600 dokupilem do tego zebatke. Ek fan pasujaca do rozstawu srub. Wozek mam GS Nowa przezutka i nowa manetka XT wiem ze manetka ta ma twardsza pracę. Wrzucanie jest ciezsze tak od połowy w górę, podczas wrzucania biegow na wylaczanym sprzegle na wlaczonym jest masakra z wrzucaniem biegow. Skracalem lancuch tak jak na filmiku z tym ze dodając 1 ogniwo, przerzutki nie Regulowalem po zmianie na oval. Dzięki za posta !
trollu Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 jak jak zmieniałem z 2 rzędowego XT na owal to też przerzutka była napięta jak plandeka na żuku - dołóż 2 ogniwa i będzie lepiej. U mnie na najmniejszej koronce wózek przerzutki jest prawie poziomo - tylko ja już nie pamiętam czy nie dołożyłem 4 ogniw względem 2 rzędów - napęd działa i na razie nie mam zamiaru do niego władać paluchów 1
Motke Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 4 godziny temu, PrzeLuka napisał: Łańcucha jest za mało i w najlepszym wypadku predzej czy później złamie hak ale jakie ma to znaczenie... Migasz się od odpowiedzi.Jakie ma znaczenie przy sprawdzaniu łańcucha czy "jajo" jest w poziomie czy w pionie? Przyznam się, że kiedyś przed kupnem owala też się zastanawiałem czy owal wpływa na pracę przerzutki. Nie, nie wpływa. Kręcąc korbą, przerzutka nie zmienia pozycji.
KubaM Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 24 minuty temu, Motke napisał: Migasz się od odpowiedzi.Jakie ma znaczenie przy sprawdzaniu łańcucha czy "jajo" jest w poziomie czy w pionie? Przyznam się, że kiedyś przed kupnem owala też się zastanawiałem czy owal wpływa na pracę przerzutki. Nie, nie wpływa. Kręcąc korbą, przerzutka nie zmienia pozycji. U mnie przy kręceniu korba pływa ramie przerzutki
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Na początku napiszę, że nie mam owalu i piszę czysto teoretycznie 28 minut temu, Motke napisał: Kręcąc korbą, przerzutka nie zmienia pozycji Na pewno? Skąd moje pytanie? Łańcuch nie oplata blatu na całym obwodzie i tak czysto teoretycznie,jak jajo jest pionowo,to opasanie jest na większej powierzchni? Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Accent_Szaj
Rekomendowane odpowiedzi