Skocz do zawartości

[hamulec] XT 8120 - problem z nieodbijającymi tłoczkami, puchnącą klamką i ocieraniem. Zagwozdka roku.

rd5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie niech kolega zwyczajnie odkręci zacisk, wyjmie klocki odkręci delikatnie śrubkę i rozepchnie tłoczki nadmiar oleju wyjdzie
I będzie dobrze

Opublikowano

Piter nie będzie ;) .Mam te zaciski i uwierz mi,miałem to samo.

Opublikowano

To zależy jaki masz montaz tarczy. Czy jest to przykręcane na 6 śrub czy nakładane na piastę. Ogólnie mam tarcze u siebie rt81(160mm- tył) i rt 86 (180 mm-przód). Hamulce deore M6000 i uważam że nic lepszego nie potrzebuję. 

Opublikowano

Teraz mam 6 śrub ale będę zmieniał koła. Przy tych pierwszy jest dopisek trekking i nie wiem o co z tym chodzi.

Opublikowano (edytowane)

Różnica jest w mocowaniu tarczy do piasty.

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/SM-RT81.html - CENTER LOCK

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/SM-RT86.html - 6 śrub

Wiadomo,CENTER LOCK lepszy,bo siła docisku działa po całym obwodzie,znowu 6 śrub tańszy i bardziej dostępny

@rd5 Wstrzymaj się z tarczami do momentu zakupu kół i skup się najpierw na hamulcach.

Nie wszystko na raz ;)

Ps.Jak będziesz chciał zmienić tarcze,to daj znać.Mam na zbyciu(praktycznie nowe) RT81 2szt. i MT800(dedykowana do serii M8100) 1szt. wszystkie Φ180

64638ddff15f6513b4c15f581bee8a66_big.jpg 0fb001284f31d3f89f3c1efa29fbf95c_big.jpg06c2a440ba315a74f0eba5e23eb4b67a_big.jpg 58a36f646d343fe1e332f59ff26196de_big.jpg

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Dużo jest fajnych i dobrych tarcz: XT sm rt81/86, XT mt800 XTR sm rt 99, XTR mt900, Hopy, magury te wyższe modele są ponoć dobre.

Opublikowano (edytowane)

Panowie dobry wieczór, zamówiłem wczoraj zestaw odpowietrzający ale niecierpliwość mnie poniosła i postanowiłem dać jeszcze szansę serwisowi, który miałem po drodze. Dziś odebrałem rower a zestaw też przyszedł, wygląda na to, że się przyda.

Po przyjęciu od razu usłyszałem, że zacisk krzywo ustawiony. Po odbiorze, przód wydaje się naprawdę ok jeżeli chodzi o puchnięcie, miałem wrażenie na początku, że występuje ale nie. Tarcza niestety dalej ociera w momencie przejścia przez zacisk i pewnie stąd jak zakręcę przednim kołem to zatrzymuje się ono dość szybko. Nikomu nie chciało się sprawdzić dokładnie a w warunkach serwisu kiedy gra muzyka i jest głośno tego nie słychać. Podczas jazdy tego oporu z przodu, który był wcześniej nie czuć, rower jedzie znowu lekko i przyjemnie...do czasu, po krótkiej wycieczce mam wrażenie, że tył lekko spuchł i trochę hamuje rower podczas jazdy. Hamulec działa dość tępo, wolno odbija, serwis twierdzi, że to z powodu małego ciśnienia i jak dotrę hamulce to mam się jeszcze zgłosić na dolewkę. Nie do końca mnie to przekonuje.

Wklejam poniżej linki do filmów gdzie widać pracę klamek przed (pierwszy film) i po jeździe (drugi).

https://youtu.be/6x040EOebHo

https://youtu.be/4G5W40fKZb8

Gdyby ktoś z Was był z Warszawy i dysponował czasem w weekend to będę wdzięczny za pomoc. Chyba, że tak ma być?

Pozdrawiam!

Edytowane przez rd5
Opublikowano

luzik zdarza się 

albo jestem pijany albo nie widzę różnicy 

Opublikowano

W obu przypadkach klamka odbija moim zdaniem za wolno. Co o tym sądzisz?

Opublikowano

Tak i pytanie czy tak ma byc? Serwis twierdzi, ze to sie ulozy ale moim zdaniem to zle odpowietrzenie. Jaka moze byc przyczyna?

Opublikowano

Teoretycznie tak być nie powinno ale mój kolega ma w fulu heble xt m785 i tył też wolno odbija

Ale za to używałem m615 u kolegi z tyłu i odbijała szybko a to był dirt czyli długi przewód. Niewiem co może być tego powodem. Niech wypowiedzą się inni ale ja bym go reklamował

Sam mam m615 ale z przodu i odbija szybko

Opublikowano

No pewnie,że przód odpowietrza się dużo prościej,bo nie dość,że przewód jest krótszy,to jeszcze idzie prawie pionowo w górę ;) 

Skoro zapłaciłeś,to oddaj do poprawy,albo zrób sam wg naszych instrukcji

Opublikowano

Zrobię w weekend chyba sam. jeżeli mi się uda to wymienię z nazwy serwisy, którym się nie udało :) A co robić z ocierającą tarczą z przodu? Ponawiam pytanie jakby ktoś z Wawy miał czas to pomoc bardzo się przyda.

Opublikowano

Ja niestety z małego miasta daleko od W-wa.

Uda Ci się tylko trochę czasu i chęci

Opublikowano

Akurat ustawienie zacisków ,to nic strasznego.

Rób to przy mocnym świetle(słonecznym).

Stosuj się do instrukcji z filmiku 

Bo nawet jak ktoś Ci ustawi,to po pewnym czasie i tak musisz poprawić ;)

Opublikowano

Czyli to obcieranie to od zlego ustawienia zacisku tak? Tarcze nowe i wczesniej nie obcieraly

Opublikowano

Dokladnie tak. Nawet nowe tarcze są minimalnie krzywe. Tak ,że da się zacisk ustawić aby tarcza była po środku klocków 

Tu masz temat odnośnie ocierania

Ale wszystko masz w filmiku. 

Tylko ważne.

11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Rób to przy mocnym świetle(słonecznym).

Opublikowano

Wiele rzeczy już zostało napisane, także podsumuje:

Heble są lekko zapowietrzone, w serwisie nikomu się nie chce siedzieć nad 1 heblem, pukać stukać, przepompowywać aby hebel chodził fajnie, widać to zwłaszcza po "leniwej" klamce

Kolejna sprawa to zaciski 4 tłoczkowe się gorzej ustawia bo masz większy punkt styku tarcza-klocek, aby to zrobić jak najbardziej perfect, trzeba mieć kupę cierpliwości, ostre światło i gumkę recepturkę. Ja robię tak, że wpier ustawiam klocki na zaciągniętym heblu, lekko zakręcam śruby. Jak nie trze to idę dalej. Biorę recepturkę, zaciągam na hebel ale nie wciskam go. Kolejno rozkręcam koło ( jeśli tylne to jest, to ściągam łańcuch aby nie było słychać bębenka) i stopniowo zaciskam klamkę ( gumka służy tylko jako blokada powroty). Wtedy jak zaczyna trzeć, palcami, przy rozkręconym kole, staram się wyginać zacisk przy śrubach i słucham, jak pcham zacisk do koła i ustaje szuraniem to leciutko luzuje zacisk i go przesuwam. Tak robię aż do momentu gdzie nie da się już nic ugrać. Robota żmudna ale daje ustawienie hebli najlepsze ( przy założeniu że klocki w miarę równo pracują)

Kolejną sprawą jest to że tarcze są mikro krzywe, nawet nowe XTR, jest to normalne, na szkle tego nie widać, ale na kole w zacisku jak najbardziej, można próbować to naprostować kluczem zgodnie z metodami na prostowanie tarczy, nie mniej zalecam szeroko postawioną ostrożność, gdyż tutaj działamy na serio na mikro gięciu.

Tak jak było napisane, przedni hebel sie prościej odpowietrza niż tylny, gdyż ten ma pełno zawijasów i dłuższy pancerz. Ja odpowietrzam czy zalewam układ pompując  raz w tę raz w drugą olej. Przypinam lejek, w strzykawce 20ml oleju i raz pompuje olej raz go wciągam strzykawką. Jest to lepszy sposób niż shimano podaje. Oczywiście w między czasie stukam w przewód.

Następnie to to że najlepszy efekt odpowietrzania uzyskasz zawsze na zacisku z tarczą, ja takie odpowietrzanie drobne robię tylko na lejku i działa to bardzo dobrze.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kruk napisał:

gumkę recepturkę

O tych gumkach,to nigdy nie słyszałem.GENIALNE!!!