Kruk Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 37 minut temu, Beyor napisał: Rozłożyłem klamkę, więc niby wiem, na jakiej zasadzie działa, ale dalej nie rozumiem, dlaczego po zepsuciu tego mechanizmu (lub braku śrubki free stroke w działającej klamce) klamka nie wykona się w stronę przeciwną do hamowania. Wydawałoby się, że śruba free stroke jedynie dociska tłoczek i nie powinna mieć wpływu na pracę klamki... Noo i tak jest, ten plastik blokował wypadnięcie tłoczka co nie? dzięki czemu klamka miała jeszcze luz w pracy "do tyłu". Przez to że nie ma tego plastiku, tłoczek się wysuwa dalej niż powinien, przez co opiera się ciągle na tym przegubie z kulką i popycha go ciągle do tyłu razem z całą klamką. Wcześniej tłoczek blokował się na plastiku przez co klamka mogła "pstrykać" Zrozumiałeś ?
Beyor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Chyba tak W każdym razie ta usterka nie powinna mieć wpływu na siłę hamowania. Przedni hamulec odpowietrzyłem i jest całkiem nieźle. Jeszcze tył - robiłem to szybko i odpowietrzanie się nie powiodło, pewnie dlatego, że przewód jest długi i sporo zakręca. Jutro spróbuję postawić rower pionowo odpowietrzyć w ten sposób. Wiadomo, że najpewniej byłoby odkręcić zacisk, ale wolę tego nie robić, bo mam dobrze wycentrowany, nic nie trze - a u mnie sposób z zaciśnięciem hamulca i dokręcaniem śrub nie działał, dalej tarło (przynajmniej na nowych klockach), więc wolę nie ryzykować. I słabo, że nie da się kupić tej części... Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Beyor
Accent_Szaj Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Możesz spróbować jeszcze jednego. Rozkręć drugą klamkę i zobaczysz co jest nie tak. Tylko wtedy będziesz mógł coś wymyślić Ja dwa tygodnie temu rozbierałem swoją klamkę M8100 i nie pamiętam takiej części. Srubką FS opierała się bezpośrednio o kołnierz tłoczka.
Beyor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Ale co mi da rozkręcenie drugiej klamki? Ja wiem, co tam jest zepsute i trudno coś wykombinować, żeby zastąpić tę część. Wygląda na to, że w 8100 poprawili tę konstrukcję, bo rzeczywiście śruba bezpośrednio dociskająca tloczysko ma większy sens. W wersjach 7/8000 śruba wchodzi obok (i trochę ponad) tłokiem.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 No to faktycznie lipa,ale jak działa to tyle dobrze
Kruk Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Beyor napisał: W każdym razie ta usterka nie powinna mieć wpływu na siłę hamowania. Może to wpływać lecz minimalnie bo tłoczek po prostu mocniej się wysuwa na zewnątrz klamki przez brak tego plasticzka. 3 godziny temu, Beyor napisał: I słabo, że nie da się kupić tej części... Niestety, Shimano ma swoją politykę... 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Ja dwa tygodnie temu rozbierałem swoją klamkę M8100 i nie pamiętam takiej części. Możliwe właśnie że przez kruchość tego plastiku, zrezygnowali z tego.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 @Beyor tak na przyszłość,to zamiast kombinować ze śrubką,która tak nawiasem mówiąc g... daje to zrób tak jak napisałem w wątku poniżej W dniu 2.04.2020 o 17:49, Accent_Szaj napisał: Ja mam patent i zawsze pomaga! Odpowietrzasz układ(tu nie będę się rozpisywał jak,bo to chyba umiesz ) Demontujesz lejek i zakręcasz korek na klamce Naciskając(lekko)tłoczek strzykawki,drugą ręką zakręcasz odpowietrznik na zacisku. Klamka teraz jest bardzo twarda,a free stock jest bardzo mały. Teraz regulacja odstępu następuje poprzez poluzowanie korka na klamce.Odkręcasz dopóki nie zobaczysz,że pokazuje ci się pół kropelki oleju i szybko zakręcasz.Naciskasz klamkę sprawdzasz stock,jak dalej jest za mały, to znowu pół kropelki Ja mam,takie kotwice,że mogę moje 100Kg przez kiere przerzucić Ps.Śrubka w klamce g..... daje
Beyor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Może kupiłbym ML-M8100, ale mam manetkę przerzutki M8000 montowaną na I-Spec. 10 minut temu, Accent_Szaj napisał: @Beyor tak na przyszłość,to zamiast kombinować ze śrubką,która tak nawiasem mówiąc g... daje to zrób tak jak napisałem w wątku poniżej No, to dobry patent. Niektórzy jeszcze wykręcają śrubę free stroke, wtedy odpowietrzają układ i dokręcają śrubę (z wykręconą śrubą do systemu dostanie się więcej oleju, dokręcenie śruby już zaczyna naciskać na tłok). Chyba wiele osób robi tak w XT, ale to najlepsza droga to połamania tego gównianego plastiku (w 8100 może się fajnie sprawdzić, jeśli jest tak, jak mówisz, że między śrubą a tłokiem nie ma żadnych pośredników).
Accent_Szaj Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 8 godzin temu, Beyor napisał: Niektórzy jeszcze wykręcają śrubę free stroke, wtedy odpowietrzają układ i dokręcają śrubę Dokładnie po to jest ta śruba .Z tym,że jak zrobisz to z przodem,to przewód jest krótki i coś tam zmniejszysz ten FS,ale na tył to już w ogóle ta śruba nic nie daje.Kolejną zaletą tej metody jest późniejsza możliwość powiększenia FS.Jak spuścisz po pół kropelki oleju,to FS będzie się powiększał.Przy śrubce musiałbyś jeździć z niedokręconą. I najważniejsza(dla Ciebie) zaleta mojej metody,to możliwość zastosowania w M7000 ,bez zepsucia klamki 8 godzin temu, Beyor napisał: Niektórzy jeszcze wykręcają śrubę free stroke, wtedy odpowietrzają układ i dokręcają śrubę Oj wiem coś o tym.Też musiałem wszystko zmieniać
Huberto20 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/pozostalosci-klamka-shimano-xt-m8000-CID767-IDEtPTN.html Tu masz części. Może by się coś przydało do uratowania klamki
Beyor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Akurat tej części brakuje:) Spróbuję dojść do ładu z tymi klamkami, ale nie jest łatwo - wydają się twarde, ale nie hamuje. Może w trakcie tych wszystkich zabaw zaoleiłem klocki. Możecie polecić jakieś okładziny hamulcowe? Jak z tymi szajbajkowymi - ceramiczne, albo wzmacniane żywiczne?
leejoonidas Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Wzmacniane żywiczne od Shimano czyli takie jakie są zakładane w oryginale model G02S, są tanie i bardzo dobrze hamują. Możesz również kupić całą nową klamkę tutaj: Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez leejoonidas
Beyor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie jestem zadowolony z G02S, na dłuższych zjazdach hamują coraz słabiej. Jak zakładacie nowe klocki, to cofacie tłoczki i jeszcze raz odpowietrzacie? Przelewacie układ z założonymi klockami, czy z tą żółtą kostką, którą Shimano dodaje do hamulców? Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Beyor
Huberto20 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Jeśli całkiem nowe klocki to z bloczkiem. Jeśli są zużyte już to jeśli wiesz że się uda i ich nie zalejesz to z klockami można
Beyor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dobra. Nie hamuje mi to, mimo twardej klamki, więc spróbuję wyzerować hamulce i dać nowe okładziny. Tylko muszę dobrać coś sensownego. Nie chcę metalików, wolę, żeby dobrze pracowały bez rozgrzania, ale muszą być mocniejsze niż żywiczne Shimano, które są dobre ale nie na dłuższe zjazdy. Spiekane dobrze działają na zimno?
Beyor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Kruk napisał: Noo to ceramiki od Szaja i tyle Myślałem o tym, ale one w tym jego teście dosyć słabo wypadły, słabiej chyba nawet od żywicznych... A tych ceramików Disco Brakes już nie ma
Beyor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Kupiłem u Szajbajka żywiczne wzmacniane (na przód z radiatorem), bo w teście wypadły lepiej niż ceramiczne. Wyzeruję hamulce (cofnę tłoczki, odpowietrzę z włożoną żółtą kostką) i jak to nie pomoże, to znaczy, że nic z tych klamek nie będzie i muszą wejść M8000.
Beyor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Wymiana klocków pomogła. Stare mogły być zaolejone.
Accent_Szaj Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 No i pięknie. Po jakimś czasie skrobnij jak się te klocki od szaja sprawują
Rekomendowane odpowiedzi