Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Wygląda na to, że zepsułem dźwignię hamulców SLX. Chciałem mieć jak najkrótszy skok klamki, znalazłem w necie informację, że można to wyregulować, dodając do klamek opcję free stroke (taką, jak w XT) - trzeba wymienić śrubę na dłuższą (w miejscu na śrubę free stroke w SLX jest taka patentowa śrubka z dwiema dziurkami, należy ją zamienić na taką, jak w XT). Zrobiłem to, ale użyłem za długich śrub i złamałem ten plastik, który śrubki mają dociskać - łatwo o to, jest bardzo kruchy. Jak zachowuje się klamka po złamaniu tego plastiku? Inaczej - normalnie po ustawieniu klamki blisko kierownicy można ją popychać w kierunku przeciwnym niż hamowanie, po złamaniu tego plastiku ten ruch jest niemożliwy (tak samo zachowuje się klamka z wykręconą śrubką). Wkręcanie śrubki zbliża ją do kierownicy w nieco innej płaszczyźnie niż regulacja pokrętłem, po ułamaniu plastiku dźwignia opiera się o korpus (wcześniej chyba tak nie było). Orientuje się ktoś, czy poza regulacją zakresu pracy klamki ten plastik może mieć wpływ na hamowanie? Po złamaniu tego elementu rower prawie nie hamuje... zastanawiam się, czy to przez tę usterkę, czy np. pobrudziłem olejem okładziny (problem dotyczy przodu i tyłu, więc wydaje mi to się mało prawdopodobne). Na jednym z anglojęzycznych forów czytałem, że ktoś złamał tę plastikową część dociskaną przez śrubę free stroke i rower hamował normalnie (dotyczyło to starszej wersji hamulców), u mnie ledwo spowalnia. Nie jestem jednak pewien, czy za słabe hamowanie na 100% odpowiada ten złamany plastik, bo przecież chyba nie ma on związku z pracą samego tłoka, klamki mają mocno ograniczoną regulację położenia, ale są twarde. Jeśli za słabe hamowanie odpowiada zepsuta klamka, myślicie, że da się to jakoś naprawić? Jeśli konieczna jest wymiana klamek, to można użyć starego przewodu hamulcowego, czy na nowej klamce trzeba zacisnąć przewód z nową oliwką? Edytowane 18 Maja 2021 przez Beyor
Kruk Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 1. naprawić się raczej nie da, chyba że dorwiesz używaną/uszkodzoną z tym elementem sprawnym 2.To jest właśnie brak wiedzy jak działają klamki shimano, ta śruba popycha plastik ten co złamałeś a on tłoczek przez co zwiększasz lub zmniejszasz skok klamki, przez wkręcanie śruby na chama dłuższej mogłeś:0 -uszkodzić tłoczek w klamce. -rozszczelnić go i zapowietrzyć układ -zwiększyć ciśnienie oleju przez co mógł pójść olej przez tłoczek w zacisk 3. Ten patent czytałem w kilku wersjach, jeden każe wykręcić śrubę od FS do połowy, wkręcić lejek z olejem, dopompować oleju, potem zamknąć system i dopiero wtedy wkręcać śrubę od FS, lub ten sposób ze śrubą. Oby dwa mogą uszkodzić klamkę. Ja jakiś czas temu, robiłem tak że wkręcałem lejek z olejem, w zacisk dałem ten pomarańczowy plastik tylko jego spiłowywałem tak aby był o 0,1-0,2mm cieńsze niż sama tarcza, przez co było więcej oleju i klamka szybciej łapała. 4. Hebel ma taki a nie inny skok klamki by była optymalna odkległość klocki tarcza, jak zaczniesz kombinować ze skróceniem skoku klamki hydraulicznej to wiąże się w jakiś sposób ze zwiększeniem oleju w systemie by tłoczki a przez to klocki były bliżej tarczy. Takie działanie naraża Cię na częste dzwonienie tarczy o klocki bo będzie mniejszy mniej miejsca między klockami a tarcza, o wiele gorszym i trudniejszym regulowaniu zacisku tak aby nie ociarał. W klamkach shimano nie ma nic takiego co powoduje szybsze sprężanie oleju tylko właśnie ten Free Stroke powoduje zwiększenie ciśnienia oleju przez co tłoczki są mocniej wysuwane na starcie. Ot cała magia.
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Przyjrzę się temu, w zasadzie nie powinno mieć to wpływu na hamowanie, pewnie po prostu zalałem okładziny. Edytowane 18 Maja 2021 przez Beyor
Kruk Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Jeśli się nic nie rozszczelniło, układ jest odpowietrzony, to ten uszkodzony plastik raaaaczej nie powinien takich efektów dać. Zobaczy czy przy zacisku w środku po zdjęciu klocków nie ma gdzieś oleju. Sensu nie ma w robieniu takie upgrade, SLX i XT czy XTR to to samo konstrukcyjnie tylko inne materiały. Oliwkę powinno się zmienić, choć nie którym udaje się na starej oliwce.
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Wydaje mi się, że olej nie wyleciał przez zacisk, trochę się wysączyło przez ten zawór bezpieczeństwa (?) w klamce (te otwory z boku zbiorniczka wyrównawczego). Może ciśnienie w układzie spadło, jak połamałem te elementy? Jutro jeszcze raz przeleję system olejem i wtedy się wyjaśni (chociaż gdyby było za mało oleju, to klamka chyba byłaby miększa). Jeśli dalej będzie tak beznadziejnie, jak teraz, to chyba jedynie wymiana klamek na M8000 (M7000 trudno dostępne, a M7100 mają inną generację I-Spec i nie będą pasować do manetek XT)
Huberto20 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Odpowietrz go i napisz czy coś się poprawiło
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Najlepiej to zrób zdjęcia. Tam nawet jak polamiesz ten plastik i układ przy kłamca nie rozszczelnił się, to powinno być OK. Moim zdaniem źle dałeś tą sprężynkę
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Moim zdaniem źle dałeś tą sprężynkę Jaką sprężynkę? Nie rozbierałem klamki, pęknięty plastik, na który naciska śruba free stroke po prostu wypadł.
leejoonidas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Uszkodzony Free stroke nie powoduje tego że hamulec zacznie nagle słabo hamować, przypadłość z uszkodzeniem tego ustrojstwa nie jest powszechna ale zdarza się, usterka ta nie powoduje pogorszenia skuteczności hamowania, u mnie też to przestało działać a hamulce hamują tak samo mocno jak na początku. Sprawdź zaciski, tarcze i klocki czy nie są zatłuszczone. W ostateczności można całą klamkę rozebrać i pooglądać co tak naprawdę się stało a przy okazji małą konserwację przeprowadzić.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Beyor napisał: pęknięty plastik Zrób zdjęcie tego plastiku,nawet telefonem. O tą śrubkę chodzi? Jak tak,to nic strasznego się nie stało.Pod warunkiem,że układ przy klamce się nie rozszczelnił. W tej chwili tłoczek naciska na klamkę odpychając ją,dlatego nie masz regulacji. Możesz rozebrać klamkę i obrócić ten plastik, tak aby śrubka łapała jego nieukruszony kołnierz
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) 27 minut temu, Accent_Szaj napisał: O tą śrubkę chodzi? .... Możesz rozebrać klamkę i obrócić ten plastik, tak aby śrubka łapała jego nieukruszony kołnierz Tak, o tę śrubkę chodzi, wkręciłem dłuższą i złamałem plastik, który śrubka dociska. Tutaj filmik, pokazujący pracę klamki po uszkodzeniu (trzeba kliknąć w link, filmik na dysku google) A tak wyglądają plastiki, które wypadły z klamek - nie są takie same, tak jakby w klamkach ułamały się różne fragmenty tego plastiku. Chętnie rozbiorę klamkę, nie mam nic do stracenia. Jakby było tak, jak mówisz - że da się obrócić jakiś element, byłoby super. Masz moż jakąś instrukcję, jak rozebrać klamkę? Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Beyor
Huberto20 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dolej płynu, bo jak na moje to ma zbyt mało płynu
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 To nie jest plastik k który dociska śrubka.Jak dla mnie to jest element który trzyma łącznik kulowy Rozbierz klamkę w cholerę.W sumie ,tak jak piszesz, nie masz nic do stracenia,a do zyskania dużo Tu masz filmik instruktażowy
Kruk Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ten plastik + ta plastikowa ramka nazwijmy to, trzymają tłoczek klamki w ryzach. Skoro go nie ma to klamka nie może się cofnąć i "postrzelać", bo opiera się się teraz tłoczek i jej sprężyna właśnie na mechanizmie Servo wave. Po otworzeniu klamki bardzo możliwe że tłoczek wyskoczy Ci razem z klamka. Czy da się to uratować? Myślę że tak ale bez zdjęcia klamki się nie obędzie 1.Tłoczek 2.Ten plastik ułamany 3.Śruba od FS Śruba trzyma plastik, a plastik trzyma tłoczek aby nie wyskoczył. Poruszając śrubą powodujemy że tłoczek się wysuwa się bardziej lub mniej, przez co działa ten Free stroke, ot cała magia. Plastik robi tam w sumie tylko jak "moderator" pomiędzy śrubą a tłoczkiem w klamce. Skoro plastiku nie ma to śruba oryginalna jest teraz za krótka o 1 czy 2mm i tłoczek wychodzi nie naturalnie za daleko. Trzeba by dać o 2,5mm dłuższą śrubę i zobaczyć czy opiera się na krawędzi tłoczka, tak że nie upośledza pracy przegubu z kulką od samej klamki. Obejrzyj ten film, środek klamki SLX i XT jest taki sam: Najlepiej w HD 1
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dzięki. Najpierw spróbuję jeszcze raz przelać system olejem, następnie spróbuję rozebrać klamkę. Dla mnie mało prawdopodobne, żeby to był inny element niż plastik dociskany przez śrubę, bo ułamało się w wyniku dokręcania... Widziałeś filmik z pracy klamki? Zresztą nie ma w nim nic nadzwyczajnego, bo chyba tak pracuje każda klamka z wykręconą śrubą (u mnie jest wkręcona, ale na nic nie naciska).
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Widziałem, napisaliśmy w tym samym czasie i już miałem edytować swój post, żeby dodać odpowiedź na Twoje uwagi. Myślę, że dłuższa śruba nie zrobi tu różnicy, bo już to testowałem - w końcu wszystko popsułem, wkręcając tam dłuższą śrubę. Później, kiedy było już popsute, wkręciłem jeszcze dłuższą, która zatrzymała się chyba na obudowie klamki - bez różnicy. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Beyor
Kruk Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Krótko bez rozebrania klamki i testowań nic nie zrobisz. Na pewno trzeba jakoś zablokować położenie tłoczka tak jak robił to ten plastik, by tłoczek pracował w odpowiednim położeniu.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 @Beyor Nie przelewaj teraz układu,bo i tak bez rozebrania klamki się nie obejdzie,a podczas rozebrania klamki musisz spuścić olej Na twoim filmiku klamka w ogóle nie pracuje
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Dobra, to jutro spodziewajcie się sekcji zwłok Cholera, kolejnym wydatkiem miała być opuszczana sztyca (niewielki wybór dla rozmiaru 27,2, trudniej znaleźć coś taniego) a nie hamulce... Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Beyor
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Beyor napisał: zwłok no może nie zwłok Ja nie kojarzę tego pękniętego plastiku z M8100. Może on miał pęknąć.Rozbierzesz zobaczysz,ale szkoda twojego czasu żeby teraz przelewać układ
Beyor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Znalazłem inny film serwisowy, gdzie lepiej widać części. U mnie połamany jest ten element. Nie wiem, za co odpowiada i wątpię, żeby dało się to zdrutować Na filmie, do którego Wy linkujecie, gość wyciąga ten element razem z drugim plastikiem, chyba są połączone. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Beyor
Beyor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Rozebrałem klamkę i nie dowiedziałem się niczego nowego. Brakuje części, którą widać na zdjęciach powyżej - została połamana. Mam górną i dolną prowadnicę, ale do dolnej mocowana była ta część wyraźnie zaznaczona w pierwszym zdjęciu z wpisu powyżej. Widać tam bolce tej części, które powinny wchodzić w wycięcia dolnej prowadnicy, oraz tę "łapę" dociskaną przez śrubę free stroke. Zastanawiam się, czy da się to jakoś zdrutować... Może spróbuję wyrzeźbić tę część z miedzianego druta i cyny?:) Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Beyor
Beyor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Nie znam nikogo z dostępem do drukarki, do tego musiałbym mieć te plastiki z prawej i lewej klamki do zeskanowania. Pewnie byłoby to droższe od nowych klamek... W każdym razie... Odpowietrzyłem przedni hamulec i nawet hamuje, oczywiście klamka dalej pracuje tak, jak na filmiku, który wrzucałem. Rozłożyłem klamkę, więc niby wiem, na jakiej zasadzie działa, ale dalej nie rozumiem, dlaczego po zepsuciu tego mechanizmu (lub braku śrubki free stroke w działającej klamce) klamka nie wykona się w stronę przeciwną do hamowania. Wydawałoby się, że śruba free stroke jedynie dociska tłoczek i nie powinna mieć wpływu na pracę klamki...
Rekomendowane odpowiedzi