Suraj Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Miałem podobny problem z koyakami, kupiłem w dosc popularnym sklepie jedna opona igła druga bujała się jak .... rezus. Co sie okazało, że ten pasek który jest na oponie, względem obręczył był ok. natomiast nei był on ok względem całej opony, z jednej strony był narysowany na 5 mm od rantu opony a z drugiej 8 mm, a momentami i 3mm były. Rozkminialem to z godzine bo nie weidziałem o co chodzi. Okazała się oczywiscie wada fabryczna, oponę mi wymienili na droga i byłą już ok, ale spokojnie to nie było tak ze napisałem i mi wymienili od ręki, oczywiście pierwszą odpowiedź na reklamacje dostałem że mam zgiętą obręcz, Musiałem przekładać stare opony nagrywać filmiki, cała impreza trwałą z tydzień zanim do domu zadzwonił kurier że ma paczkę z nową oponą.
SnikerS Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Coś nieprawdopodobnego... Reklamacja zaakceptowana, po niemal miesiącu oczekiwania w końcu dostałem dwie nowe opony i jedna wydaje się w miarę ok, ale druga nadal to samo!! 😂 Sprawdzałem na obu kołach, ewidentnie jedna jest trefna. Zwłaszcza, że z tyłu mam mniejszy prześwit i ta krzywa opona trze o widełki z tyłu, druga się mieści. Dramat... Odsyłam z żądaniem zwrotu całej kasy i zapominam o continentalach na dobre i o tym głupim pomyśle wkładania takich opon do gravela 🤪 Pierwszy filmik ta opona co wydaje się ok, następny filmik druga sztuka przysłana po reklamacji, tak samo założona, to samo koło... Edytowane 17 Maja 2020 przez SnikerS
Kruk Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 Noo na drugim filmiku jak nic myszkuje opona. Może faktycznie coś z kołem.
SnikerS Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 No ale to te samo przednie koło co na 1 filmiku. A na tylnym kole jest tak samo, jedna opona myszkuje i ociera o widełki, druga ok.
Kruk Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 Widocznie ten model opony tak już ma jeśli 2 opony montowałeś na przednim kole i każda inaczej się zachowuje.
kaido2 Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Akurat w przypadku budżetowych opon takie coś jest dopuszczalne i u innych producentów wygląda to podobnie. Takie bicie boczne czy promieniowe nie ma wpływu na nic podczas jazdy, jedynie jak ktoś wkłada taką oponę na milimetry w ramę to właśnie trze. Ale: Tez trzeba się liczyć z tym, ze po włożeniu opony która idzie prosto będą otarcia na tylnym trójkącie od wewnątrz, bo koło pracuje i to nie tylko w zakrętach.
vdcmike Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Krzywa opona może zdarzyć się nawet z topowych serii conti czy schwalbe i nie są to przypadki jednostkowe. Jęśli bicie przeszkadza - reklamować. W MTB przy gumach 2,4" bicie boczne do 10mm jest nieodczuwalne w praktyce. Edytowane 18 Maja 2020 przez vdcmike
Kruk Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 noo 10mm to dużo Ja nigdy nie trafiłem na taki feler u schwalbe a brałem i najtańsze i najdroższe opony. Nie mniej ja nic opona znów krzywa.
kaido2 Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 43 minuty temu, Kruk napisał: noo 10mm to dużo Ale tego nie wyczujesz zwłaszcza na ciśnieniu poniżej 6b.
Kruk Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Noo może i nie, nie mniej ja bym nie chciał mieć takiego bicia. Ale fakt, nawet moej Racing Ralphy mają lekkie bicie, ale nie takie.
neverBF Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 W moich saguaro w wersji TNT też mam bicie, na jednej słabsze, na drugiej mocniejsze. Ogólnie nielatwo się układają, ale jakies bicie jest zawsze. W normalnej jeździe to nie przeszkadza, ale przy predkosci ponad 50 lepiej uważać... Przy zakladaniu opon spróbuj ranty przesmarowac plynem do naczyń albo maścią montażową od wulkanizatora. U mnie bez tego nie wskoczy
Rekomendowane odpowiedzi