Skocz do zawartości

scentrowane nowe opony? [filmik]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opony: Conti RaceKing 29x2.0 tubeless

Obręcz: DT Swiss RR521 (szerokość wew. 22,5mm)

Założyłem nowe opony zalane mlekiem, nie testowałem jeszcze podczas jazdy, ale na sucho "pływają" jak skur... Z początku myślałem, że to wina taśmy tubeless. Fabryczna była trochę strzępiona przy wentylu, więc założyłem 2 warstwę (gorilla tape), która była dosyć szeroka, więc mocno zachodziła pod rant. No ale jak ją zdjąłem w 1 kole, przetestowałem na samej starej taśmie, to różnicy wielkiej nie było, efekt jak na filmie. Dodatkowo tylna opona podobnie się zachowuje, też ma takie "wahadło" w jednym miejscu.

Próbowałem je odpowiednio ustawić na małym ciśnieniu, sprawdzałem ten pasek na oponie przy rancie, to wygląda jakby był dobrze ustawiony, wszędzie widoczny w podobnej szerokości. Z początku wyglądało jakby przy wentylu było to największe wychylenie, ale jest jednak z kilka cm dalej. Fabrycznie skopane opony, czy o co chodzi? Pierwszy raz zakładałem tak szerokie kapcie do gravela. Z obręczą nie współgrają? Czy po prostu do reklamacji? Teraz weź odsyłaj reklamuj, jak lepią się od mleczka i czekaj nie wiadomo ile, jak jutro otwierają lasy... 😔😆

Opublikowano (edytowane)

Mógł to guma nie siedzi dobrze na rancie. Nigdy nie widziałem aż tak krzywej opony (a widziałem ich troche). Poza tym obecnie RK zwijane performance są idealnie proste (montuje tego sproro). Drogie serie (race sport i protection 2 lata temu bywały dramatycznie krzywe ale to bylo bicie kilka mm a nie kilka cm jak u Ciebie).

Rozumiem, że obręcz jest prosta również z napompowaną gumą.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

Hmm, to co proponujesz jeszcze sprawdzić? 3 razy je zakładałem i wydaje się że dobrze wskakują na rant. Dodatkowo przeleżały przez noc i ciśnienie nic nie spadło, więc dobrze się uszczelniły, jakby źle na rancie siedziały, to by raczej ciśnienie nie trzymało? Może coś z wentylkiem? Bo taka dosyć szeroka ta końcówka uszczelniająca, mieści się tam opona, ale tak na ciasno dosyć między zaworek, a rant, więc może tam coś źle się układa?

No wczoraj rano jeszcze byłem na 85km trasie na starych oponach, nic się działo z obręczą, więc trudno mi sobie wyobrazić, żeby to z nią miał być problem.

ps. dokładniej to jest ta wersja Race King ShieldWall

Edytowane przez SnikerS
Opublikowano

Aż się wierzyć nie chce że to opona tak bije.

Sprawdź na całym kole ten pasek przy obręczy równolegle jest wzdłuż całego koła:

OPONA-ROWEROWA-CASCEN-MTB-GORSKA-26-X-2-10.thumb.jpg.4a590302a31cbca78ab2d16ef61af4e4.jpg

Ma być tak jak na zdjęciu, jeśli któraś strona tego rantu wchodzi do środka obręczy to znaczy że opona jest źle ułożona.

Opublikowano

Ten pasek sprawdzałem, wszystko ok z nim tak jak pisałem w 1 poście.

Dorzucam jeszcze filmik z tylnego koła, podobne zachowanie... Coś robię źle, czy o ch... tu chodzi 😢

Opublikowano

Ile masz tam ciśnienia? Może spróbuj na maksa ciśnienia opony napompować i zobaczyć wtedy .

Opublikowano

Ładowałem i różne ciśnienia, w tym 5 bar (4,5 maks). Nic nie pomaga... Spróbuję jeszcze później na dętce zamontować i zobaczyć jak to wygląda.

Opublikowano

A pisałem x razy by przed zalaniem mlekiem układać oponę przez dobę na dętce. Swoją drogą albo tą oponę odlewał jakiś pijany skośnooki na lipnej maszynie albo po prostu masz bicie na samej obręczy. Daj film nieco z boku z przybliżeniem na rejon stopki i wszystko będzie wiadomo. 

Opublikowano

Nie wiem czy cokolwiek widać na tych kiepskich filmikach z boku, ale i tak już przekroczyłem granicę poirytowania, więc wrzucam to co się nagrało 🙃

Ten trochę mniej bijący tył

Przód nagrywany kalkulatorem

Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

A pisałem x razy by przed zalaniem mlekiem układać oponę przez dobę na dętce.

Nie wiem jakiej klasy są te opony ale ja swoje Racing ralphy topowe za pierwszym razem od razu z pudełka na mleko i są proste, fakt mikro bicia mają ale to każda opona ma ale takiego falowania to ja nigdy nie miałem.

Opublikowano (edytowane)

U mnie RK produkcja made in germany  na 2 rowerach  zawsze były i są idealne . Po założeniu stosuję tak jak wulkanizatorzy nabicie ciśnieniem krótkotrwałym powyżej zalecanego maxa opona wtedy ładnie wskakuje w ranty a potem spuszczenie do ciśnienia eksploatacyjnego.  Może to wina taśmy nie wywija się w ranty? Jak tu wszystko ok to załóż opony na inne koła i jak dalej będą tak pływać to znaczy ,że to  jakiś "odpad produkcyjny ".

Edytowane przez pecio
Opublikowano (edytowane)

U mnie napisane jest Made in China... ☠️💩

Założyłem dętkę, to samo. Kolejny krok, zamontuje starą oponę i przekonamy się, czy między wczorajszą poranną jazdą, a wczorajszym wieczornym montażem nowej opony, jakoś magicznie obręcz się sama nie uszkodziła (i to oba koła równocześnie! 🤪)

ps.a może trzeba się przejechać trochę kilometrów na dętce, żeby coś ułożyć oponę? No ale to pewnie lżejsze te wahania by były, a nie tak rozstrzelone jak u mnie.

Edytowane przez SnikerS
Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Nie wiem jakiej klasy są te opony ale ja swoje Racing ralphy topowe za pierwszym razem od razu z pudełka na mleko i są proste, fakt mikro bicia mają ale to każda opona ma ale takiego falowania to ja nigdy nie miałem.

To nie tyle kwestia czy wszystko z oponą gra ale też samego zakładania. Po co lać mleko i się w razie czego babrać jak coś jest nie teges. Albo robi się inaczej czyli strzał powietrza bez mleka i się patrzy czy wszystko gra. Mleko można wlać wentylem. Tak czy inaczej to bicie jest tak ogromne, że nie obstawiał bym tylko kłopotów z oponą. 

Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem stare opony, też dosyć grube 40c i jakby też lekko pływały. Czyżby faktycznie wina kół? A przy tak wielkich oponach jak RK, ta wada się uwypukliła? (zwłaszcza, że ostatnio jeździłem na jeszcze innych, sporo węższych i tam może nie było to zbyt odczuwalne/widoczne). Koła do centrowania? (a co przykre, to niedawno rower był na przeglądzie generalnym, gdzie serwis ma na stronie też centrowanie kół oznaczone, więc chyba niezbyt się przyłożyli do tego 🤨)

Edytowane przez SnikerS
Opublikowano

No ale centrowanie to sam sobie możesz sprawdzić. Trytytką, zapałką czymkolwiek nie metalowym by nie porysować obręczy. 

Opublikowano

U mnie przy tak szerokich gumach wyszło, że tylne koło nie było w osi dokładnie tak jak trzeba więc jak najbardziej możliwe jest, że opona uwypukliła Ci wadę obręczy.

Opublikowano

Ta "wada obręczy" to do naprawienia w serwisie, czy jednak jest możliwość, że to jakiś poważniejszy problem z kołem?

Ja tu byłem już niebezpiecznie blisko wyrzucenia roweru przez balkon poirytowany, więc jeszcze dodatkowe studiowanie o centrowaniu kół, czy wadach obręczy, to nie na moje nerwy obecnie 😬 Jutro pewnie będę szukał jakiegoś serwisu do tego, oby dało się to załatać, no bo koła jakiś czas temu już wymieniane i swoje też kosztowały.

Opublikowano

Mi się wydaję po tych 2 filmach że to wina opon nowych. 

Bo na nowych oponach jest centra że hey ale na starych tylko takie tiki co są już marginalne. 

Opublikowano (edytowane)

Byłem w lokalnym serwisie, też według nich to wina opon, koła nie wymagają centrowania, dodatkowo wrzucił tę oponę na inną obręcz i też "pływała"... Skandaliczna kontrola jakości Continental made in china 😑 Wysyłam na reklamację, zobaczymy co tam wyczarują.

Edytowane przez SnikerS
Opublikowano

Noo czyli tak jak myślałem. Wyślij do nich film jak koło ładnie tańczy .

Opublikowano (edytowane)

Miałem to samo w Conti Race King. Kupowane w sklepie Cyklomania,bez problemu zrobiłem zwrot i oddali pieniądze. Kupiłem zupełnie inne "proste". Trafiły Ci się po prostu leżaki magazynowe. 

@Dany nie tylko my mieliśmy takie szczęście 🤣

Edytowane przez bazyl33
Opublikowano (edytowane)

Czy to zwijane gumy czy druciaki? Dopisek RShieldWall jest na wszystkich odświeżonych gumach conti z najtańszej serii (niezależnie czy drut czy kevlar). Drutowe można uszkodzić podczas transportu. 

Edytowane przez vdcmike