Skocz do zawartości

Poszukuje ramy do 1000 złotych

Artemisco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra. Dzięki wszystkim, jak co pogadam z gościami z sklepu rowerowego o ten napęd. 

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

@Artemisco to pod jakie koło ty masz tego amora? 

Chodzi mi, że kupię nowy. Czyli w tej chwili to obojętne, a stary sprzedam, razem z ramą. Najlepiej jednak byłoby pod koło 26,ale nie musi. 

Opublikowano

Piszesz , że chcesz rower uniwersalny.

Potem piszesz , że chcesz wsadzić amor 140.

Zdecyduj się, bo tak jak napisał @Kruk nie da się wszystkiego na raz.

Zostaw sobie to co masz na hopki, a złóż sobie jakiegoś fajnego grawlela do jazdy.

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Piszesz , że chcesz rower uniwersalny.

Potem piszesz , że chcesz wsadzić amor 140.

Zdecyduj się, bo tak jak napisał @Kruk nie da się wszystkiego na raz.

Zostaw sobie to co masz na hopki, a złóż sobie jakiegoś fajnego grawlela do jazdy.

Dobra, mam dwa rowery w tej chwili i mogę na asfalt zostawić ten drugi(taty). Chcę podrasować stary wsadzając zamiast ramy Bulls ramę dartmoor, ale mi piszecie, że tam napędu 3x9 nie wsadzę lub będzie to źle. Mam w okolicy chopy, więc chcę coś o skoku 140 i o mocnej ramie. 

Opublikowano

Do primala, który obecnie już tylko boost nie zamontujesz przerzutki przedniej. Podobnie jak do zdecydowanej większości współczesnych ram trailowych. Coś co może spełniać twoje kryteria to Brand-X HT-01 (wysyłają do PL często za darmo).

Opublikowano

Sam napęd 3x9 jest wspaniały. Sam mam taki tylko XT w starszym rowerze i go pod wieloma względami uwielbiam. 

30km to nie jest dużo. Kolega robi takie dystanse kilka razy w miesiącu na Endurówce na full zawiasie. A jak wiadomo to zdecydowanie nie jest już konfiguracja do tego. Jedyne co powiedział ze jeste masakrą to podjazdy. 

Myślę że koledze naprawdę najlepiej by pasiła mega wytrzymała rama do XC. Ale latanie tym to nigdy nie będzie to co powinno. To jak z Endurówka i podjazdami da sie ale...

Ja też początkowo chciałem sklecić coś w Twoim typie tylko planuje Primalem dystanse po 50 km. Raczej poza asfaltem. Jak szaleństwo sie uspokoi to dam znać jak to sie spisuje.

Ale równocześnie chce poganiać po bardziej stromych terenach i do tego Primal już widzę że jest super. Jak narazie to tylko do rowu wjechałem:D No i kiery nie przeskoczyłem.

Prone to geometrycznie bliski kuzyn Primala tylko bez sztywnej osi z tyłu. Co jest wadą.

Opublikowano

@Wojtek O.Jak myślisz, uda mi się wepchnąć do Primala 3x9? Tak o to zamierzam składać tak końcem lipca, bo teraz kwarantana, szkoła i nie mam narazie pieniędzy(ale będą 100%)

Opublikowano

Korba pewnie wejdzie. Zależy jakie też masz blaty na niej bo u mnie przy 26/36 to juz milimetry do rury trujkąta są. więc zapewne największy blat będzie problelem. Ja bym szybciej pomyślał nad 2 blatami. Pytanie czy wogóle przerzutka będzie tam pasować z przodu.

Opublikowano
Teraz, Wojtek O. napisał:

Korba pewnie wejdzie. Zależy jakie też masz blaty na niej bo u mnie przy 26/36 to juz milimetry do rury trujkąta są. więc zapewne największy blat będzie problelem. Ja bym szybciej pomyślał nad 2 blatami. Pytanie czy wogóle przerzutka będzie tam pasować z przodu.

Ehhh, ale zmienia się ten rowerowy świat. Poprostu straszne. Najwyżej sprzedam to co mam uzbieram i kupię dartmoor primal na osprzęcie zee z amorem DVO Diamond. 

Opublikowano

Poprostu blisko mnie sprzedają nowy Dartmoor customowy. 4500 chcą za niego. Super wygląda, ale rodzice pewnie nie pozwolą tyle wydać. Jaki rowerek tak do 3k polecisz? Rocznik 2016+

Opublikowano
23 godziny temu, Artemisco napisał:

potrzebna mi do jazdy na dystanse jak i do skakania).

@Accent_Szajkolega pisał że chce do skakania i że napęd 3x. Ale też że do szkoły itp. Zaproponowałem mu serio accenta a ty śmiechujesz :P. Gdzie ty tu widzisz namawianie?

btw. Porównanie do passata zaczerpnąłem z bloga 1enduro. Do Peaka pasuje idelanie. Do bólu poprawna i nudna rama, jak passat, B6 2.0TDI. Nie ma sie czego specjalnie przyczepić, ale szału ni ma. Primal to takie BMW E90, dla młodych (lub starych) co chcą troche więcej radości z jazdy, ale ich nie stać na M3. Ale tak jak E90 jest znów nudny i obyty do granic możliwości na polskich drogach. Gdzie ty tu Priusa widzisz? :P

Wracając do tematu to tak jak @leejoonidas nadmienił O1 Prone to może być niezły wybór.

Jeśli też dysponujesz 3k gotówki to zainteresuj się Grand Canyonem. Model 2020 ma nieco zmienioną geometrię w stronę trail. I masz gotowy rower niewymagający żadnych ulepszeń. A raczej dysponujesz bo chcesz rame za 1000 i amor za 1500 co razem daje już 2500.

Opublikowano (edytowane)

Tak moim zdaniem 3 blaty są ok. 2 są super a jeden to jednak kompromis. Taka trochę zakrótka kołdra jeśli chcemy uniwersalności to ni...

Piotrze B6 2,0 TDI to akurat jedne z najbardziej awaryjnych były w historii Passata. B5 z 1,9 TDI to był twardziel

https://www.1enduro.pl/rowery-enduro-trail-hardtail-ebike-lista-2020/

https://www.1enduro.pl/rowery-full-hardtail-enduro-trail-do-6000-zl-2020/

Tu jest lista polecanych Traili jeśli chcesz poszaleć, a mało wydać i poczytaj o konkretnych modelach. Może i nowy kupisz tanio bo jak widza poniżej 3tyś. są

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano
9 minut temu, Wojtek O. napisał:

Piotrze B6 2,0 TDI to akurat jedne z najbardziej awaryjnych były w historii Passata. B5 z 1,9 TDI to był twardziel

A czy ja mówie że peak to twardziel? :D

Chodzilo mi o same odczucia z jazdy, nie awaryjność.

ale B5 pasuje jeszcze bardziej, tylko do accentów 26cali :D

Opublikowano

może. Jednak jak chce spróbować latać to polecajmy coś co przy solidnej glebie sie nie rozpadnie. "Safety first"

Sam wybierając Primala wziąłem go zdecydowanie na wyrost. Aż tak jak on pozwala to nie będe jeździł. Ale przynajmniej jak coś skopie to nie pęknie raczej :D

Doświadczony rider i na kolarce zjedzie z Żaru, ja po 300m zrobie kwadraty i jeża z kół:D

Opublikowano

Obejżałem listę i spodobały mi się dwa NS-y i GT Avalanche. Pytanie czy suntour xcm i xcr to dobre amory, bo nie mam doświadczenia z suntour

Opublikowano (edytowane)

XCM i XCR to jak microsofr edge czy tam internet exploler. Używasz go po to by pojechać nim po prawdziwy amortyzator.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

XCM i XCR to nie amory a uginacze. Najtańszy amor to raidon.

Opublikowano

Raidon jak chcesz skakać to średnio to wytrzyma, Aion to dużo lepszy wybór

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie o RS 30? Na nowych GT, Focusach I Konach je stawiają

Edytowane przez Artemisco
Opublikowano

Goleń 30mm hmm.. dotąd najgorsze paście miały 32mm poniżej to były do turystyków, a nie w góry. Ja bym sie bał skoczyć:D chyba że ważysz 30 kg

Opublikowano
1 minutę temu, Wojtek O. napisał:

Goleń 30mm hmm.. dotąd najgorsze paście miały 32mm poniżej to były do turystyków, a nie w góry. Ja bym sie bał skoczyć:D chyba że ważysz 30 kg

Dobra, może coś nowego wyjdzie w dobrej cenie. Narazie i tak do środka maja nie mogę jeździć, bo mandat 500 ziko.