Skocz do zawartości

Rockrider AM100 HT

TOMALA72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakość wykonania, spasowania elementów roweru jest na podobnym a nawet lepszym poziomie niż u Dartmoora. Teraz co do ram. Kąt główki jest podobny i obydwa rowery sprawdzą się na ścieżkach i będą stabilnie zjeżdżać. Rockrider jest nieco lżejszy, lepiej się na nim podjeżdża oraz robi dłuższe trasy w terenie ale na korzyść Primala przemawia mocny, krótki tylny trójkąt ramy i niski przekrok. Praimal sprawdzi się lepiej w lekkim enduro, wytrzymując twarde lądowania, natomiast AM100 HT będzie wygodniejszy w spokojnym trailu.  Wersja Evo Primala na 2020 ma nieco słabszy amortyzator nie ma myk myka a jest droższa. Na koniec:

Chcesz bardziej poszaleć i poskakać to Primal a jak chcesz jeszcze dalej latać to Hornet.

Chcesz rower wygodniejszy, lżejszy na ścieżki bez hopek z drewnianych bali, przysypanych piachem przez małolatów nie znających lęku to Rockrider.

Edytowane przez TOMALA72
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie przeszczepiłem kierownicę z Primala do Deca. Jest szersza i bardziej wypłaszczona. Młody będzie miał nieco wyższe ugięcie i chyba wygodniej.  Mówi też, że bardziej dirtowa jest:). Ja byłem chyba przyzwyczajony do tej z Darta:)

IMG_20200523_113236.jpg IMG_20200523_113551.jpg IMG_20200523_113646_1.jpg IMG_20200523_114431_1.jpg

IMG_20200523_134038_1.jpg

Ajajaj…!!! Na ostatnim zdjęciu zauważyłem, że oparłem kierę o kask...przypomniał mi się pewien wątek o kasku po glebie i teraz nie wiem czy nie ma na nim mikropęknięć i będę musiał go wyrzucić🙄

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
W dniu 23.05.2020 o 13:22, TOMALA72 napisał:

Ajajaj…!!! Na ostatnim zdjęciu zauważyłem, że oparłem kierę o kask...przypomniał mi się pewien wątek o kasku po glebie i teraz nie wiem czy nie ma na nim mikropęknięć i będę musiał go wyrzucić🙄

Uważaj, żeby też nie dotykać oponami ostrych krawędzi, jak np kawałek gałęzi lub kanciasty kraweznik, po takim incydencie trzeba jechać koniecznie na rentgen

• Lubię to! 1
Opublikowano

No bez jaj ...

... a jak poszło pęknięcie po zatyczce od gripa i przeszło na kierownik? Nie wiem czy rentgen to pokaże ... beware ...

Opublikowano
9 godzin temu, ahaja napisał:

No bez jaj ...

... a jak poszło pęknięcie po zatyczce od gripa i przeszło na kierownik? Nie wiem czy rentgen to pokaże ... beware ...

Nie pomyślałem o tym...to może być już cała rama z mostkiem i kierą do wyrzucenia...😁

Opublikowano

Dokładnie tak.

A też by dziatki były spokojne i koleżanka małżonka ... 😉

Opublikowano

Te prześwietlenia wyjdą drożej niż kask,to może dla spokoju ducha wyrzuć to w cholerę,

albo podaruj teściowej na dzień matki xD

Opublikowano

Hej, jestem nowy na tym forum, zarejestrowałem sie bo znalazłem ten wątek. Właśnie kupiłem Rockridera Am100 i czekam na przesyłkę :)

Staram sie stworzyć sobie listę akcesoriów, którą muszę zkupić, chce kupić właśnie takie platformy jak Ty od Dartmoora ale takie zeyklejsze bo czarne 😁 

Takie błotniczki też mam w planach zamontować. 

Ciekawi mnie taka sprawa czy w Rocku jest możliwość zamontowania napinacza łańcucha ?

Cos w tym stylu

https://www.centrumrowerowe.pl/napinacz-lancucha-dartmoor-trail-one-iscg-5-pd9184/?v_Id=98687&gclid=CjwKCAjwq832BRA5EiwACvCWsY0gK713GyD_PmS42KGF-DH70PP5g9G1_EqoSgoRknyeW0aZiju6CxoCK30QAvD_BwE

Opublikowano
1 minutę temu, AdrianJuras napisał:

Hej, jestem nowy na tym forum, zarejestrowałem sie bo znalazłem ten wątek. Właśnie kupiłem Rockridera Am100 i czekam na przesyłkę :)

Staram sie stworzyć sobie listę akcesoriów, którą muszę zkupić, chce kupić właśnie takie platformy jak Ty od Dartmoora ale takie zeyklejsze bo czarne 😁 

Takie błotniczki też mam w planach zamontować. 

Ciekawi mnie taka sprawa czy w Rocku jest możliwość zamontowania napinacza łańcucha ?

Cos w tym stylu

https://www.centrumrowerowe.pl/napinacz-lancucha-dartmoor-trail-one-iscg-5-pd9184/?v_Id=98687&gclid=CjwKCAjwq832BRA5EiwACvCWsY0gK713GyD_PmS42KGF-DH70PP5g9G1_EqoSgoRknyeW0aZiju6CxoCK30QAvD_BwE

Z tego co ja pamiętam, nie ma tam mocowania ISCG

Opublikowano

Szkoda :(

a powiedzcie mi, jak sprawuje się ta regulowana sztyca ? Bo dużo osób sceptycznie podchodzi do żywotności tego patentu.

Opublikowano

Ponoć to jakiś model tranz-x. Za tą cene roweru i tak dobrze, że w ogóle jest.

Opublikowano

Powiedz mi Piotrek są jeszcze jakieś ciekawe akcesoria, które sa przydatne przy takich rowerach ?

Opublikowano

W zasadzie to ja nie używam żadnych, napisancz nie jest potrzebny bo przerzutka razem z blatem trzyma to bardzo mocno. W tym rowerze na pewno do wymiany są hamulce jeśli chcemy jeżdzić godnie z przeznaczeniem.

Opublikowano
4 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Ponoć to jakiś model tranz-x. Za tą cene roweru i tak dobrze, że w ogóle jest.

To jest Tranz-x taki jak montuje też Trek w modelu Roscoe. W papierach roweru jest instrukcja od Tranz-x:)

Nie ma możliwości montażu napinacza ale łańcuch jest dobrze napięty i nie trzaska o ramę. Nie spadł mi ani razu:)

Opublikowano
24 minuty temu, PiotrekGT napisał:

W zasadzie to ja nie używam żadnych, napisancz nie jest potrzebny bo przerzutka razem z blatem trzyma to bardzo mocno. W tym rowerze na pewno do wymiany są hamulce jeśli chcemy jeżdzić godnie z przeznaczeniem.

Co do hamulców, to co proponujesz np ? No żeby tylko nie wyszło że połowa ceny roweru :)

Opublikowano

Nie musisz od razu wymieniac tarcz, dopiero gdy zaczną jęczeć ;)

Spoko tarcze są simano rt66. 150zł masz komplet 203+180mm. Płyn, oliwki, koncówka do odpowietrzania to max 60zł

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.05.2020 o 20:30, PiotrekGT napisał:

tu masz super oakzje na MT5

No bikestacja ma świetne promocję. Ostatnio mieli M8120 tył za 300zł xD

Dwóch chłopaków zamówiło i anulowali.

Ręce na nich opadają 

Tu jest ten wątek 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
W dniu 31.05.2020 o 21:23, Accent_Szaj napisał:

Dwuch chłopaków zamówiło i anulowali.

Ręce na nich opadają 

Na ortografię też 😁

Opublikowano

Ema, odebrałem dziś Rocka z serwisu, oddałem chłopakom żeby mi go troche podstroili. Coś tam się znam ale nie na tyle żeby np samamu przerzutkę ustawić. 

Miałem do wystrojenia właśnie przerzutkę, przedni hamulec, przednie koło było do wycętrowania, no i ogólnie chciałem żeby ktoś zerknął na niego fachowym okiem :)

Założyłem dziś platformy Dartmoor i błotnoczek, wrzucę jakieś fotki może w weekend. 

Pisze to bo ogólnie nurtuje mnie taka sprawa. Mam w okolicy kawałek toru do zjazdów, jakieś chłopaczki sobie zrobiły. Korciło mnie że poskakać ale ze względu że nowy rower to się powstrzymałem żeby nie rozp****** się drugiego dnia :D

Myślicie że rower na spokojnie wytrzyma takie małe wybryki na początek ?

Opublikowano
Cytat
1 godzinę temu, AdrianJuras napisał:

Myślicie że rower na spokojnie wytrzyma takie małe wybryki na początek ?

Jeśli te wybryki będą w granicach zdrowego rozsądku to wytrzyma. Pytanie jak duże są tam hopy i dropy? 

Opublikowano
8 godzin temu, Krys007 napisał:

Jeśli te wybryki będą w granicach zdrowego rozsądku to wytrzyma. Pytanie jak duże są tam hopy i dropy? 

Wydaje mi się że tak maksymalnie 2m w góre można latać