Skocz do zawartości

RockShox Recon Silver TK 120mm - wymiana uszczelek

KACMAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na prawdę ja bym go rozebrał i zobaczył co ma w środku wtedy będziesz miał 100% pewności

Opublikowano
17 minut temu, KACMAG napisał:

Obejdzie się bez wymiany Top out bumper?

A co amorze go nie ma? 

Ten element właściwie się nie zużywa, więc jeśli nie jest uszkodzony to nie ma potrzeby go wymieniać.

Opublikowano

Dokładnie, ten element umiera tylko wtedy jak masz za mało powietrza i dobijasz amor często.

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 minut temu, piter614 napisał:

Tak na prawdę ja bym go rozebrał i zobaczył co ma w środku wtedy będziesz miał 100% pewności

Nie chcę uziemić rozebranego amora na parę dni, ale pewnie tak byłoby najlepiej 😉

9 minut temu, PrzeLuka napisał:

Ten element właściwie się nie zużywa, więc jeśli nie jest uszkodzony to nie ma potrzeby go wymieniać.

3 minuty temu, Kruk napisał:

Dokładnie, ten element umiera tylko wtedy jak masz za mało powietrza i dobijasz amor często.

Dobrze słyszeć, dbam o ciśnienie więc nie było ponad przeciętnego dobijania - jak rozbiorę to obejrzę ten element, jeśli będzie uszkodzony wtedy będę się martwił

Zaryzykuję, zamówię ten zestaw co pisałem wcześniej

Wszystkim dziękuję za pomoc!!!😁😁😁 

Opublikowano

Właściwie to ten element łagodzi uderzenia tłoka o kapsel komory negatywnej w chwili maksymalnego rozprężenia sprężyny. Taki jakby "tłumik" wspomagający komore negatywną.

Opublikowano

Jak amor był w miarę zadbany to w gruncie rzeczy najważniejsze uszczelki kurzowe do wymiany i oringi. Pomijam oleje i smary, bo to logiczne.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dostałem oficjalne info od australijskiego oddziału rockshoxa 

Jest to model 2015 generacja B1

Nie dawało mi to spokoju ;)

Także potwierdzone info, gratuluję rozwiązania zagadki!

Co oznacza to B1?

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam ! :)

Odkopię trochę temat ale mam podobny problem, więc nie będę puki co zakładał nowego tematu…

Kupiłem rower Cube Attention SL 19/29 z 2016 roku z amortyzatorem Rockshock Recon 100MM Solo Air TK Silver 29. Numer seryjny amortyzatora to: 26T52189012.

Na stronce Rockshock’a są dwa zestawy podane do serwisu:  https://trailhead.rockshox.com/en/service-kits/26T52189012 

11.4015.485.000 - FULL SERVICE KIT - TORA TK/XC32/RECON SILVER B1

11.4018.014.000 - FULL SERVICE KIT - XC32 SOLO AIR/RECON SILVER B1

Ktory powinienem kupić bo nie wiem?
Oba są do Recon’a, oba polecane na stronie producenta. Różnią się tylko tym, że przy pierwszym jest nieznane dla mnie „TORA” TK a przy drugim AIR SOLO. Mój amorek to SOLO AIR TK
Wydaje mi się że ten drugi, ponieważ jego nazwa wskazuje że jest do amortyzatora powietrznego a przy tym pierwszym nie (czyżby on był do „zwykłego” nie powietrznego?)

Widzę różnice w zestawach po częściach ale nie wiem czy to się różni, czy może potrzebne są oba do pełnego serwisu ?

PS. Na końcu 4 zdjęcia porównawcze po 2 z każdego zestawu. Te pierwsze do opcji numer jeden ostatnie dwa do opcji nr 2 

Pozdrawiam

IMG_2890.jpeg IMG_2891.jpeg IMG_2892.jpeg IMG_2893.jpeg IMG_2894.jpeg IMG_2896.jpeg

IMG_2900.jpeg IMG_2899.jpeg IMG_2901.jpeg IMG_2897.jpeg

Edytowane przez Dawid67