Skocz do zawartości

Kands Avangarde 2017 - Król Allegro

Fimala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sephot Z jazda po mieście jest ok. Nie doskwiera brak amora. Dla polepszenia komfortu nie musisz przecież ładować 6.5 bara w opone. Oryginalnie sa tam Kojaki założone o szerokosci 35mm. Moim zdaniem jest to szerokość wystarczająca. Sam latałem na nich w Kandsie. 

Opublikowano

Dzieki :) !

A Ty z perspektywy czasu który byś wybrał na dzień dzisiejszy?

Opublikowano

@sephot Z perspektywy czasu i pracy przy obu rowerach chyba znowu bym wybrał Kandsa ( a najchętniej jakiegoś gravela :P). Stosunek cena do komponentów moim zdaniem jest lepszy niż w przypadku Pulso. Jeśli będziesz wybierał rozmiar ramy to weź pod uwagę to, że Pulso jest krótszy niż Kands. Obydwa u mnie mają rozmiar 19" i Pulso jest wyraźnie krótszy.

Opublikowano
4 godziny temu, Fimala napisał:

@sephot Z perspektywy czasu i pracy przy obu rowerach chyba znowu bym wybrał Kandsa ( a najchętniej jakiegoś gravela :P). Stosunek cena do komponentów moim zdaniem jest lepszy niż w przypadku Pulso. Jeśli będziesz wybierał rozmiar ramy to weź pod uwagę to, że Pulso jest krótszy niż Kands. Obydwa u mnie mają rozmiar 19" i Pulso jest wyraźnie krótszy.

Właśnie też chylę się bardziej do Kands'a ;P,  bo wydaje mi się że w mieście i okolicach może być bardziej uniwersalnych :). Pulso pewnie go wyprzedza o głowę kiedy się bierze oba na trasę szosową, ale wydaje mi się że w mieście będę miał więcej przydatności z Kands'a.

A jak z hamulcami w kands'ie ? Droga eksploatacja? bo słyszałem głosy że lepiej brac dobre V-braiki niż średnie tarcze ?

Opublikowano

@sephotHamulce Alivio (hydrauliczne)  które montuja sa w 100% wystarczające. Nigdy nie mialem sytuacji żeby im czegos brakowało. Mam 1800 km zrobione i zupelnie nic przy nich nie robiłem. Stan klockow jest jeszcze ok. Wiec takie opinie o v-brakeach wsadzilbym miedzy bajki. 

Opublikowano
3 minuty temu, Fimala napisał:

@sephotHamulce Alivio (hydrauliczne)  które montuja sa w 100% wystarczające. Nigdy nie mialem sytuacji żeby im czegos brakowało. Mam 1800 km zrobione i zupelnie nic przy nich nie robiłem. Stan klockow jest jeszcze ok. Wiec takie opinie o v-brakeach wsadzilbym miedzy bajki. 

Czyli mówisz że zmieniłeś opony tylko ? Aby wygodniej jeździło się po mieście(asfalcie)? Jakieś rady :)? Bo chyba dziś lub jutro go zamówię również z aukcji :).

Opublikowano

@sephot Pojeździłem chwile na slickach ale powróciłem do fabrycznych semi slickow bo lubie czasem przez las przeleciec. Wiekszej roznicy miedzy nimi w warunkach miejskich nie bylo. Rowniez na wiekszym balonie jest większy komfort (38mm). Zwroc uwage na kola czy sa proste. Moje wymagaly centrowania od razu po zakupie,ale tego jeszcze nie zrobilem :D

Opublikowano
24 minuty temu, Fimala napisał:

@sephot Pojeździłem chwile na slickach ale powróciłem do fabrycznych semi slickow bo lubie czasem przez las przeleciec. Wiekszej roznicy miedzy nimi w warunkach miejskich nie bylo. Rowniez na wiekszym balonie jest większy komfort (38mm). Zwroc uwage na kola czy sa proste. Moje wymagaly centrowania od razu po zakupie,ale tego jeszcze nie zrobilem :D

Heh dzięki :), jeszcze widzę na tych aukcjach LAZARO GENERATION V3 MEN, ale to chyba to samo co Kands, może malowanie trochę ciekawsze ma.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.05.2018 o 22:39, sephot napisał:

Heh dzięki :), jeszcze widzę na tych aukcjach LAZARO GENERATION V3 MEN, ale to chyba to samo co Kands, może malowanie trochę ciekawsze ma.

Mam to lazaro.  Po 50 km korba do wymiany.  Tylnia Piasta do wymiany.. Amortyzatory po 20 km  się rozleciał.  Na gwarancji naprawili mi amor i czekają na korbę i tylnią Piasta która też zostanie wymieniona na gwarancji.  Serwisant powiedział że była jakaś wadliwa  seria tych rowerów i musiałem na nią trafić. Generalnie po 2 dniach użytkowania rower w serwisie już tydzień.  Najpierw amor teraz reszta. 

Edytowane przez Muniak.konrad
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Klamka zapadła. Będzie ewolucja :D. Na pierwszy ogień do wymiany idzie przedni widelec na sztywny karbon. Następną fazą będzie Napęd 1x10 w oparciu o tiagre albo 105. Korba SLX M670 z narrow wide 40ti  kasetą 11-42. Dodatkowo baranek szutrowy. Problem będą stanowić hamulce ponieważ muszę przejść z hydraulicznych na mechaniczne tarcze. Ostatnią fazą będzie wymiana kół na coś lżejszego. Tylko nie wiem co jest w miarę rozsądne cenowo a jednocześnie utrzyma jeźdzca 100kg +/-. 

Opublikowano

Mam lazaro i pomimo już chyba 15000 przejechanych kilometrów a może i więcej nic się w nim nigdy nie posypało. Ogólnie w lazaro jak i kands to osprzęt od shimano, więc jak coś to raczej do shimnano pretensje ;] Co do szprych, to jest coś takiego jak 0wy przegląd, który ma na celu między innymi właśnie podociągać co się tam poluzuje po pierwszych 200km i jest to rzecz normalna. Olałeś przegląd? cóż Twój problem.  Tak na marginesie, to nie rozumiem ludzi, którzy kupują rower górski, aby potem zmieniać w nim opony na cienkie szosowe. Lazaro ma także rowery crossowe i one są bardziej właściwe do jazdy po szosie. Jeszcze bardziej właściwym był by zakup jakiegoś roweru szosowego :) Co do samych hamulców, to pojedź w góry lub przyjedź na roztocze, a zobaczysz jak szybko mogą skończyć się klocki hamulcowe. Bez względu na to, czy z tarczowych czy V-break. Jedne i drugie mają swoje wady i zalety. jak jeździsz w dalsze trasy, to v-break łatwiej naprawić w terenie. Tarczówki mają większą siłę hamowana, mi jednak nigdy nie brakowało tej siły i w v-breakach ale w maratonach się nie ścigam. W jakieś bardzo wysokie góry tez rowerem nie jeżdżę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.04.2018 o 20:32, Fimala napisał:

Z mojego zimowego projektu MTB przełożyłem pedały platformowe Dartmoor Stream. Okazało się, że tak świetnie trzymają stopę, że muszę przełożyć je do mojego codziennego roweru. Przy okazji mam nadzieję, że zmiana pedałów zniweluje strzelanie, które mnie irytuje i pochodzi właśnie z okolic korby.

31357639_1821113394576113_4708414682002620416_n.thumb.jpg.52b10f7161bb0d4bd125596906ba8401.jpg

Witam.

jak spisują się te pedały  Dartmoor Stream ? (też myślę o założeniu takich do Kands Maestro) 

jaka to wersja pro czy zwykła?

Edytowane przez lukaszba1984
Opublikowano

@lukaszba1984 To są Dartmoor Stream. Sprawują się całkiem dobrze. Zajebiście trzymają stopę. Do minusów mogę zaliczyć to, że dosyć szybko się wycierają.

Opublikowano
4 godziny temu, Fimala napisał:

@lukaszba1984 To są Dartmoor Stream. Sprawują się całkiem dobrze. Zajebiście trzymają stopę. Do minusów mogę zaliczyć to, że dosyć szybko się wycierają.

dzieki za odpowiedz też sobie takie kupie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update. Po wycentrowaniu kół powróciłem do slicków 700x35C Schwalbe Kojak. Teraz jazda to inna bajka. Sto razy bardziej komfortowo. Jest wyraźnie szybciej. Na dzień dzisiejsz rower prezentuje się tak:

36030964_1886248874729231_2200434921107881984_n.thumb.jpg.70cbd8cbf7f1196169948abde50f665f.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Myśle nad projektem złożenia roweru 

RAMA (RAM11) 29 KANDS AREANRACE ALU 20'' WYPRZEDAŻ

od bike-system

Czytając wasze opisy o sprzetach Kands to jeszcze wiecej jestem "Za" żeby ten projekt żłożyć na szymano alivio.Tylko tez sie pytałem tutaj i napisali mi ze to ciężka rama hmm Waga moze mnie tyle nie bawi wiadomo Rama 300 zł szału niema jak te ramy co kosztują tysiące i ważą kilka gramów .

Cóż jedno mnie irytuje jakaś konkretna opinia o tej ramie czy warto zacząć projekt?  i jak to bedzie chodzić ? 

Opublikowano

@Marcin84

Jak poskładasz na sztywnym widelcu nie powinno być tak ciężko. Mój amor waży 2,7kg i chce się go pozbyc bo tu gdzie jezdze jest mi nie potrzebny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pierwsze przymiarki do barana :) Sztywny wideł już leci. 

IMG_20180823_210951.jpg
Opublikowano

W końcu wleciał pierwszy upgrade. Sztywny wideł Mosso M3 pro zamiast fabrycznego kowadła. Różnica pomiędzy sztywnym, a NVXem wynosi ponad 2 kg 😮😮😮. Pozostało jeszcze wyregulować przedni zacisk, ale wczoraj w nocy już nie miałem na to siły. Na montaż również czeka komplet hamulców Avid BB7 road, ale to dopiero jak pojawią się nowe koła w październiku 😁

IMG_20180828_203502.jpg IMG_20180828_202139.jpg IMG_20180829_082148.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako, że zakupiłem gravel to już koniec przygody z Kandsem. Rower wróci do specyfikacji fabrycznej. Więc sztywny wideł zrobi wypad i będzie na sprzedaż. Co do samego roweru to jeszcze nie wiem co z nim zrobić. Czy zostawić go jako tatusiowóz z fotelikiem dla dziecka czy sprzedać.

Opublikowano

Jak Speca nie szkoda na fotelik 😉 sprzedaj, ewentualnie rozbiórka i na części, bo ja swojego za nic nie mogłem opchnąć w całości, części wyprzedawałem dwa razy - pierwszy oryginalne jak kupiłem, drugi po rozbiórce poprzedniego projektu. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dawno nic nie pisałem w wątku, ale przyszedł czas na małą aktualizację. Po na myśle Kands zostaje jednak ze mną i przepoczwarzył się w zimówke oraz typowego commutera do zadań specjalnych. Dostał błotniki SKS Velo Cross 55 oraz opony z mojej Sequoi czyli Specialized Sawtooth o szer. 42mm. Powrócił również uginacz SR Suntour NVX. Pierwsze 30km w zimowej aurze już zrobione i całkiem dobrze sprawdza się w tej roli. Jazda w śniegu to jest to!

1e51198ce1d8ae9703ef0f334fe17e15.jpgb111e11019ff94b2c7ba881499ec55ad.jpg

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Od 4 stycznia nic nie pisałem w temacie, ale aktualny status roweru jest taki, że leży rozłożony do gołej ramy bo wyzionął ducha po jeździe w zimowych warunkach. Aktualnie zastanawiam się co z nim zrobić bo nie mam kompletnie na niego koncepcji...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, świetny projekt, planuje zakup takiego samego roweru, mam pytanie chociaż nie wiem czy będziesz znać odpowiedz. Jaka maksymalna szerokość opony wejdzie do tego roweru ? chce kupic crossa z uwagi na przeloty, ale nie wykluczam ze kiedys bedzie mial lekko inne zastosowanie, wiecej lasów i szutrów stąd pytanie o max szerowkość. Pozdrawiam 

Opublikowano
15 godzin temu, avaler napisał:

Witam, świetny projekt, planuje zakup takiego samego roweru, mam pytanie chociaż nie wiem czy będziesz znać odpowiedz. Jaka maksymalna szerokość opony wejdzie do tego roweru ? chce kupic crossa z uwagi na przeloty, ale nie wykluczam ze kiedys bedzie mial lekko inne zastosowanie, wiecej lasów i szutrów stąd pytanie o max szerowkość. Pozdrawiam 

Bezpiecznie mogę powiedzieć, że wejdzie tam opona 42C. Więcej bym tam nie pakował.