Skocz do zawartości

Jakie stery zamiast FSA Orbit Z9 1/ 1/8 cala

Łukaszdnb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,po pszeszukaniu całego internetu nie mogę znaleźć sterów do Stevens Haze, oryginalnie siedzą jak w tytule, zintegrowane,nigdzie nie znajduje tej końcówki nazwy Z9( nie wiem też co oznacza)niby jest seria Orbit ale nie widzę nigdzie takich kątów jak moje tj. 36x45.

Tutaj moje pytanie i prośba do was:

Jakie ewentualnie znacie i polecacie zamienniki w tym rozmiarze a może ktoś ma jakiś link do tych konkretnych?

Oprócz średnicy łożyska i rury sterowej oraz samych misek muszą się też zgadzać kąty, jak to jest, im więcej czytam w temacie tym mniej wiem?

Na fotce ledwo widać "ACB 36×45  873#"

Dzięki z góry

15834403306044341978791141189129.jpg

Średnica zewn. łożyska= 41mm

Rura ster. 28.6

Wysokość łożyska mi wychodzi 65mm

15834409707713166891963414730945.jpg 15834410898564748054259083997338.jpg 15834411375707851911757603298551.jpg
Opublikowano

Kolega @Kruk proszony do tablicy :D .Miał nietypowe stery w swoim rowerze i ma dużą wiedzę o nietypowych łożyskach ;) 

Opublikowano
26 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Kolega @Kruk proszony do tablicy :D .Miał nietypowe stery w swoim rowerze i ma dużą wiedzę o nietypowych łożyskach ;) 

Raczej spotykałem typowe stery danego rodzaju, aktualnie mam w meridzie nietypowe to wiem co to za ból.

To łożysko to nic niezwykłego to typowe 41mm 36x45. gdzie 45 stopni to kąt który idzie do ramy, zaś 36% to kąt łożyska od środka, tam gdzie idzie ten pierścień między rurę sterową a łożysko. Np takie łożysko od Cane creeka będzie pasować:

https://www.cyklomania.pl/fsa-lozysko-mr122-41-0mm-1-1-8-36x45st-1szt,id7113.html

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-lozysko-sterowe-aer-41-0mm-36-x45-1szt,id9625.html

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-lozysko-sterowe-hellbender-70-41-0mm-36-x45-1szt,id12196.html

• Pomógł 2
Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Raczej spotykałem typowe stery danego rodzaju,

Zwał,jak zwał.

Problem zażegnany :D 

Opublikowano

Jeśli masz zintegrowane stery 1 i 1/8 cala to na dole i na górze raczej idą te same łożyska.

W ramie na 95% masz kąty "misek" 45 stopni.

Czyli każde łożysko musi mieć zewnętrzny kąt 45 stopni. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

Raczej spotykałem typowe stery danego rodzaju, aktualnie mam w meridzie nietypowe to wiem co to za ból.

To łożysko to nic niezwykłego to typowe 41mm 36x45. gdzie 45 stopni to kąt który idzie do ramy, zaś 36% to kąt łożyska od środka, tam gdzie idzie ten pierścień między rurę sterową a łożysko. Np takie łożysko od Cane creeka będzie pasować:

https://www.cyklomania.pl/fsa-lozysko-mr122-41-0mm-1-1-8-36x45st-1szt,id7113.html

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-lozysko-sterowe-aer-41-0mm-36-x45-1szt,id9625.html

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-lozysko-sterowe-hellbender-70-41-0mm-36-x45-1szt,id12196.html

Nie no panie @Kruk niemam pytań,odpowiedź idealna, jakoś po jej przeczytaniu wszystko stało się jasne i pewnie któreś z tych trzech wezmę,dzięki bardzo

Opublikowano

Pewnie, bierz, sklep w porządku mimo wszystko, a i w sumie od ręki wysyłają i mają to co jest na stanie. 

Powodzenia :)

Opublikowano

Jeszcze tylko uporam się z wybiciem misek z karbonu i po sprawie,tak na marginesie będę to robił pierwszy raz w węglu,w alu się zdarzyło ze dwa razy,jak myślicie na sucho te miski wybijać?Mój znajomy tam wd-40 aplikuje przed wybiciem, w szparę między ramą a miską steru od środka, mówi że "lepiej puszcza wtedy",mam nadzieję że szybko i lekko wyjdą 

Opublikowano
3 minuty temu, Łukaszdnb napisał:

Jeszcze tylko uporam się z wybiciem misek z karbonu i po sprawie

Zrób fotki tych misek,dla pewności ;) 

Opublikowano

Widać że są trochę na boki wytarte, tam gdzie łożysko się opiera,chyba wymiana nie?

20200306_000853.jpg 20200306_000848.jpg 20200306_000709.jpg 20200306_000700.jpg 20200306_000651.jpg 20200306_000651.jpg 20200306_000502.jpg 20200306_000520.jpg 20200306_000239.jpg 20200306_000239.jpg 20200305_235825.jpg 20200229_225204_HDR.jpg 20200305_235953.jpg

A bo widzę ze linki do samych łożysk kolega dał a ja chyba miski też zmienię bo mam wrażenie że jedna za mocno wytarta jest

Górna jeszcze ujdzie w tłoku ale dół ma wytarcie na 1,5mm na rancie od wewnątrz a jak wymieniać to dwie raczej nie?

Opublikowano

Tak miedziany,tak to czysto tam

A ZS44 to co znaczy? Bo u mnie średnica łożyska zewn. to 41mm 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

A ZS44 to co znaczy?

Średnica wew mufy sterowej(główki ramy),lub zew. misek.

Ja bym oczyścił te miski co masz i zostawił je.Lepiej ich nie wymieniać w karbonie.Support i stery to newralgiczne miejsca,które jak uszkodzisz,to rama na złom(na recykling xD)

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
7 godzin temu, Kruk napisał:

accent ma dobre i tanie łożyska :)

Może łożyska ma dobre, ale stery jako całość są słabo uszczelnione, tak samo suport. Po jednym błotnym maratonie miałem wszystkie łożyska do gruntownego mycia i ponownego smarowania. Niestety łożyska suportu nie przeżyły. Pomimo, że miski i same łożyska były dodatkowo zabezpieczone SHC 460. Na swoim doświadczeniu nie polecam.  

Opublikowano
8 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

ZS44 oznacza że są to stery półzintegrowane czyli typ sterów press-fit czyli miska wciskana w mufę główki ramy a w miskę wkłada się łożysko. Wartość  44 oznacza średnicę wewnętrzną montażową mufy podaną  w milimetrach w którą wciska się miskę.

Oznaczenie IS42 oznacza stery  zintegrowane  czyli że główka ramy jest przystosowana do bezpośredniego włożenia łożyska do mufy główki ramy z pominięciem miski. Wartość 42 jest to wewnętrzna średnica montażowa główki ramy do której wkładamy łożysko maszynowe. 

6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Średnica wew rury sterowej,lub zew. misek.

Kolega nim coś napisze to najpierw niech się zorientuje w temacie a nie pisze jakieś półprawdy których na tym forum jest dużo.

Opublikowano

Karbonowe ramy jeśli są stery półzintegrowane, są dość mocno wzmacniane jak idzie o główkę sterów. Sam w nowej ramie karbonowej mam takie i biłem ( choć oczywiście się nie powinno ale moja prasa nie chciała ich wprasować) gumowym młotkiem po trochu miski sterów i nie słyszałem aby coś się stało. Na oko tam jest po 0,6-0.9mm karbonu także luz, tylko jak idzie o wybicie z karbonowej ramy, misek półzintegrowanych sterów, radził bym użyć wypraski a nie wybijaka do misek sterów.

Koledzy już wytłumaczyli co to ZS44, to chyba najpopularniejsze i standardowe łożyska półzintegrowane na 1 i 1/8 cala. Oczywiście są też inne rozmiary ale raczej rzadko spotykane.

Nie mniej tak po polsku :

ZS - rodzaj sterów

44- wymiar miski sterowej w milimetrach

Jak masz np. ZS44/ZS56 to oznacza że są to stery półzintegrowane, tapered, gdzie u góry miski mają 44mm a na dole 56mm

Ja mam np ZS44/ZS55 czyli góra standard a dół już nie i miałem problem z nimi. 

To tylko tak w ramach wyjaśnień

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leejoonidas napisał:

Kolega nim coś napisze to najpierw niech się zorientuje w temacie a nie pisze jakieś półprawdy których na tym forum jest dużo.

Fakt,późno na to pytanie wczoraj odpowiedziałem,dlatego zamiast mufa sterowa napisałem rura sterowa :/ .To że są pół-zintegrowane,to już parę postów wcześniej wiedział

10 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano (edytowane)

No tak, oczywiście masz rację, tylko od kiedy to wewnętrzna średnica rury sterowej ma wymiar 44? 

8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Średnica wew rury sterowej,

A poza tym literowe oznaczenie sterów jest przez większość użytkowników nieznane i nie wiedzą co oznacza ZS, IS.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
6 minut temu, leejoonidas napisał:

rury sterowej ma wymiar 44? 

Ale wtopa :$ ,faktycznie źle napisałem.Sorry @leejoonidas zwracam honor 

Chodziło mi o wymiar Mufy sterów w ramie(główkę ramy) :/

8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

lub zew. misek.

Ps.Swój błąd poprawiłem ;) 

Opublikowano

I to rozumię. Przyjmuję do wiadomości.

Opublikowano

Każdy się myli, czasami po prostu z pośpiechu w czytaniu :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Merytoryczna dyskusja, to mi się podoba,już wiem to co powinienem,rama to Stevens Haze Slx z 2010r.,ma wzmacnianią mufę sterów i osadzenie suportu " twarde jak skała" tak wyczytałem w jakimś zachodnim czasopiśmie mtb,a co z tym wytarciem na rancie w środku jak się kąt łożyska zaczyna, mam wrażenie że jak położę łożysko to mimimalnie się kiwa na boki,wiem jak działają stery i łożyska że są skręcone razem ale czy to nie będzie błąd zostawic te miski jak jeszcze rama "goła"?

Spokojnie @Accent_Szaj ja wiedziałem o co chodzi, nic mnie w błąd nie wprowadziłeś,aż taki zielony nie jestem :)

Kurcze nie mam jak zmierzyć tej miski jak siedzi w mufie, ten zewnętrzny kołnierz co wystaje nad mufę ma 50mm a w środku miska wiadomo 41mm jak łożysko, czyli pewnie będzie te 44mm miska rzeczywiście

Moje stery zwykłe ahead nie taper, taka sama góra i dół

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 minuty temu, Łukaszdnb napisał:

czyli pewnie będzie te 44mm miska rzeczywiście

Na 99%,ale tak jak wspomniałem wcześniej, oczyść te miski które masz.One tak jak pisał @Kruk "Miski nie pracują mają być tylko osadzeniem dla łożyska",więc nawet jak są trochę wytarte,to nic im nie będzie ;)

Tak dla przestrogi posyłam aukcje karbonowej ramy,którą ktoś na allegro sprzedał właśnie z uszkodzoną główką :/

https://allegro.pl/oferta/rama-carbon-kross-level-b10-rozm-l-z-mala-wada-8995892143

Opublikowano

Niestety Piter, nie trafiłeś :D 

To są stery zintegrowane ;D 

Ktoś miał dzwona.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...