kristof1666 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2017 zmieniłem na trekingową tourney 28/38/48
marta43 Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) czesc chlopcy. Tez kupilam ten rower, i niestety mam pewien problem z tribanem 100. Otoz rower sie swietnie prowadzi u mnie do biegu 5. Wszystko chodzi sprawnie i plynnie. Na 6-tym kiedy wzmaga sie sila nacisku na pedaly wyraznie czuje wibracje na stopach, jakby tarcia sie kulek od lozysk, albo slizgajacego sie gwintu. Na 7 ostatnim, kiedy nacisk jest najsilniejszy, wystepuje to juz praktycznie notorycznie, co jest dla mnie mocno irytujace. Normalnie jakby jakies zelastwo wsadzic w zwir, i obkrecac. Naciskajac mocniej na pedaly na tych najwyzszych biegach (6 i 7) takie mam wlasnie odczucia na stopach, ktore zbieraja te wibracje, tylko co je moze powodowac? Akustycznie cichutko, nic nie strzela, nic nie slychac. Na poczatku myslalam, ze to ichnie platformowe pedaly, ale przelozylam inne pedaly, i efekt byl identyczny, wiec pedaly odhaczylam. Rower nowiutki, i problem od razu od pierwszej jazdy. Ktos moze cos podejrzewa? Bylabym bardzo zobowiazana. Kristof, moglbys moze wrzucic fotke tej korby na tribanku? Zmieniles tez suport? Dziekuje. Edytowane 18 Września 2017 przez marta43
kristof1666 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 dałem korbę tourney 28/38/48 http://allegro.pl/hit-cenowy-korby-shimano-fc-ty301-48x38x28-6-7-8r-i6802480044.html nie chciałem miksować napędu mtb z szosowym, więc utrzymałem MTB przerzutke też tourney (koło jest dosyć blisko rury podsiodłowej, na tej przerzutce wieksza opona już nie wejdzie, warto pomyśleć przerzutce down swing) do tego dałem manetke ALTUS M310 (był problem z założeniem) i jeszcze gotowy pancerz 56cm całość wyszła koło 100zł, uważam że w ten rower nie mam sensu inwestować suportu nie zmieniałem - linia łańcucha była dobra jutro dam fotki podejżewam, że wibrację mogą pochodzić od wkładu suportu - decathlon daje najtańszy z możliwych
marta43 Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Papynsky - zaden luz nie byl wyczuwalny. kristof1666 - dzieki, jakbys mogl wrzucic fotki tego, co wymieniles, bylby git. A jak kombinowales z mniejszym blatem 38T to zamontowales go na tej decathlonowej korbie, czy wziales jakas inna? Skoro decathlon daje najtanszy wklad suportu slabej jakosci, to moze akurat warto go wymienic, bo sredniej klasy suport na kwadrat to chyba nie sa jakies kokosy. osobiscie na razie wymienilabym tylko blat z przodu na wlasnie 38T i wolnobieg, bo ten przeskok z 24 na 34 to moim zdaniem lekka przesada. Juz w chacie jak sprawdzalam regulacje przerzutek, widzac to przejscie na 34 i ulozenie Tourneya stwierdzilam, ze jednak biegow to bede miala 6 a nie 7. Po wiekszej ekploatacji byc moze zmienie rowniez kola i wtedy wrzuci sie kasete. I tak na marginesie..... Co do jakosci rowerkow z decathlona, wiadomo, jedni sobie mega chwala inni narzekaja (akurat triban 100 ma bardzo dobre opinie na pl, co.uk, fr, de - bardzo duzo zadowolonych klientow, jest sporo materialu na yt) ale podejscie do klienta w Decathlonie to moim zdaniem klasa sama w sobie. Edytowane 19 Września 2017 przez marta43
kristof1666 Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) największa zębatka 34T jest "awaryjna" na podjazdy, na wolnobiegu jak już zmieniać na monoblat to korba 40-42 byłaby bardziej uniwersalna oczywiście zależy czy jeździsz po płaskim czy terenie górzystym i z jaką kadencją Edytowane 20 Września 2017 przez kristof1666
marta43 Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 spoko, kris, wielkie dzieki za fotki.
noren Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dnia 13.06.2017 o 14:56, PrzeLuka napisał: Napisałem co podaje Shimano Pełna pojemność napędu dla tej przerzutki to 37 T wiec zamontowanie 2rzędowki z przodu będzie wymagać wymiany wolnobiegu. Wiem, że to zapętlone ale to nie ja to wymyśliłem. http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.1/ROAD/Rear Derailleur Przekroczy się o te 2T i problemów nie powinno być jednak łańcuch ewidentnie będzie do wymiany. Tak tylko dla jasności - tam z tyłu nie ma przerzutki A070 z grupy, tylko jest Shimano Tourney RD TY300, która ma już pojemność 43T, dlatego powinno działać bez wymiany wolnobiegu.
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 @noren Temat odrobinę przeterminowany...
noren Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) 21 godzin temu, PrzeLuka napisał: @noren Temat odrobinę przeterminowany... Dla potomnych @PrzeLuka Podepnę się pod temat, bo wiedziałem to bo analizowałem właśnie. Chcąc założyć 2s do Tribana 100, chciałem pójść po taniości i Tourney. Ale za tą samą cenę co korba Tourney mogę dostać w dobrym stanie Sorę FC-3550. Wiadomo support HTII parę dyszek droższy, ale akceptowalnie. 1) Czy korba Sora 9rz dogada się z wolnobiegiem 7rz? Jak z szerokością ogniw łańcucha? Gdzieś wyczytałem że można założyć łańcuch 9rz i tak najlepiej. 2) Jak to jest z wytrzymałością HTII? Opinie są różne. A jak zamontowałbym kwadrat to pewnie parę lat pojeździ bez skakania wokół niego. Wiadomo sztywność nie ta, ale rower jako dojazdówka do pracy dlatego ma być budżetowo i pancernie. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez noren
Rekomendowane odpowiedzi