kaido2 Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 L, H to ograniczniki, L- lewa strona , H prawa strona. Problem z regulacją może utrudniać: W dniu 22.02.2020 o 21:00, kAs-09 napisał: Z uwagi na to, że łańcuch nie rusza się idealnie prosto. Teraz od czasu do czasu ogniska łańcucha zbaczają bliżej płytki ślizgowej. Krzywe blaty. Inna sprawa. W dniu 22.02.2020 o 17:25, kAs-09 napisał: Problem mam taki, że przy najcięższym przełożeniu tzn. z przodu górna zębatka i z tyłu mała zębatka łańcuch ociera o płytkę ślizgową. Bez PP przy takim przekosie orało by duży blat. Nie bez powodu klamki od 9s w górę mają trymowanie i węższy prowadnik PP, by właśnie do takich sytuacji nie dochodziło. Pełny zakres kasety z jednego blatu czy to małego , czy dużego działa prawidłowo w przypadku 7s, przy 8 już ora. Prawidłowo powiedzmy z 2x11 korzysta się w ten sposób iż do połowy zakresu od 11T jedzie się z blatu, natomiast mała tarcza od połowy do największej koronki i pod takim kątem należy regulować napęd.
Bujak Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 24 minuty temu, kAs-09 napisał: Tutaj mam dobrze naciągnięte. Te 2 linie się pokrywają w ustawieniu na górnym półbiegu. Także w moim odczuciu źle naciągnięta linka raczej odpada. Muszę zadać kilka pytań odnośnie Twojego postu, bo nie jestem do końca pewny metodyki, a mianowicie. zapomnij o tej linii. W położeniu C (C. łańcuch na zębatkach 2x1, na manetce górny półbieg (T-trim)) wózek ociera Ci o łańcuch, więc masz źle ustawioną linkę. Śrubę regulacyjną przy lince, żeby wózek nie tarł, ale był najwyżej jak się da (tylny ślizg 0-0.5 mm od łańcucha). 27 minut temu, kAs-09 napisał: Co masz tu na myśli? Wykręcić ją do końca tak, aż wózek przestanie się ruszać,czy ją w ogóle wykręcić z roweru? Przy wykręcaniu (w lewo) wózek przesuwa się w kierunku ramy (do środka) w moim przypadku. Wkręć ją, żeby nie blokowała ruchu przerzutki. 28 minut temu, kAs-09 napisał: C. łańcuch na zębatkach 2x1, na manetce górny półbieg (T-trim) ??? tak 28 minut temu, kAs-09 napisał: Tu masz na myśli śrubę regulacyjną H? tak Wyjaśniając co do czego: Śruba L odpowiada za położenie przerzutki w pozycji A (1x1 i na manetce L-trim). Jest jednocześnie dolnym ogranicznikiem - zabezpiecza, żeby łańcuch nie spadał do środka. na pozostałych biegach o położeniu decyduje linka. To od niej zależy jak daleko wysunięta jest przerzutka i czy haczy na biegach. Śruba H jest tylko i wyłącznie górnym ogranicznikiem. Zabezpiecza łańcuch przed spadaniem na zewnątrz podczas wrzucania na 2 bieg. 17 minut temu, kaido2 napisał: Prawidłowo powiedzmy z 2x11 korzysta się w ten sposób iż do połowy zakresu od 11T jedzie się z blatu, natomiast mała tarcza od połowy do największej koronki i pod takim kątem należy regulować napęd. Da się ustawić przerzutkę, żeby nie ocierała. Sram Rival 2x11: bez trymowania i ocierania o wózek obsługuję cały zakres. Po zmianie korby na mniejszą musiałem zmienić przerzutkę na górską Shimano M8000, która pracuje w układzie 2x11 i jest tak samo - nic nie ociera (w manetce nie mam trymowania). Shimano 105 nie mam, więc trudniej mi zrozumieć w czym problem. 25 minut temu, kaido2 napisał: Z uwagi na to, że łańcuch nie rusza się idealnie prosto. Teraz od czasu do czasu ogniska łańcucha zbaczają bliżej płytki ślizgowej. jak masz krzywą korbę to możesz nie być w stanie ustawić prawidłowo przerzutki.
kaido2 Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 50 minut temu, Bujak napisał: Da się ustawić przerzutkę, żeby nie ocierała Może się coś zmieniło o czym nie wiem, w każdym bądź razie pamiętam jakie jaja miałem ze starą Sorą. Szosowa korba 50/34 i z małej tarczy na 11 w innym 8s już tarło jak sam sk..n. Przy 7s zero problemów no bo przecież węższy bębenek i kaseta o ten jeden bieg.
kAs-09 Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Opublikowano 25 Lutego 2020 Godzinę temu, Bujak napisał: W położeniu C (C. łańcuch na zębatkach 2x1, na manetce górny półbieg (T-trim)) wózek ociera Ci o łańcuch, więc masz źle ustawioną linkę. Zaraz... w 2x1 łańcuch mi nie trze. Miałeś na myśli 2x11 chyba, co? Zapytam jeszcze o opis przełożeń, żeby się nie okazało, że manewruję błędnym opisem... 1x1 - to mały blat z przodu i duży z tyłu 2x11 - to duży blat z przodu i mały z tyłu Godzinę temu, Bujak napisał: Wkręć ją, żeby nie blokowała ruchu przerzutki. Moment, bo może w naszych przerzutkach kręci się w przeciwne strony... doprecyzujmy, bo dalej nie wiem o którym kierunku myślisz... kręcić śrubą H, tak żeby wózek przesuwał się do środka czy na zewnątrz ramy?
Bujak Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Jak na 2x1 nie trze to teoretycznie masz dobrze ustawioną linkę - przynajmniej wstępnie, bo to jest nieużywane przełożenie. Najważniejsza jest praca w zakresie 2x4-11 oraz 1x1-8.Śruba H we wszystkich przerzutkach jakie znam działa tak, że jak ją wkręcasz to bardziej blokuje ruch wózka. Mówisz, że u Ciebie działa odwrotnie, więc przekręć ją tak, żeby można było wychylić wózek jak najdalej. Wychyl wózek ręką na maxa do góry i podkręć śrubę H - od razu zobaczysz w którą stronę kręcić......Jak już przekręcisz tę śrubę H to wrzuć na położenie D i zobacz czy dalej ociera. Teraz zobacz czy jesteś w stanie ręką wychylić wózek dalej, tak żeby nie ocierała.
Kruk Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Powiem tak, faktycznie przednia przerzutka 105 jest dziwna ostatnio przy serwisie roweru musiałem ją wyregulować i faktycznie miałem z nią zabawę, napiszę jak ja to zrobiłem ale kompletnie nie wiem czy to prawidłowa regulacja, także coś z serii, wypowiem się anie znam się: 1.Śruby L i H wykręciłem na maksa ale tak aby nie wyleciały. 2. Wyregulowałem śrubę co reguluje krzywiznę przerzutki tak aby była łyżka równo z zębatkami i przykręciłem przerzutkę. 3.Kręciłem śrubą L w przerzutce na największym przełożeniu z tyłu, tak aby łańcuch dosłownie był z 0,5mm od łyżki przerzutki 4.Przykręciłem linkę przerzutki z naciągiem, potem wkręciłem tą śrubę napinającą linkę chyba śruba C, tak aby już nie było luzów tego mechanizmu 5. Zrzuciłem na najmniejsza koronkę z tyłu i spróbowałem wrzucić na duży blat 6. Baryłką przy kierownicy od przedniej przerzutki, zacząłem kręcić aby odpowiednio napiąć linkę by łyżka na dużym blacie i małej koronce nie tarła o łyżkę przerzutki. 7. Wkręciłem śrubę H tak aby przerzutką już dalej nie poszła. Czy to dobra regulacja tej przerzutki? Tego nie wiem, nie mniej jechałem na tym rowerze i wszystko działało jak należy, trymowania działały, nic nie ocierało, pełny dostęp do 22 kombinacji. Manual pewnie widziałeś ale zarzucę przy okazji: https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf
Piotr78 Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 1 godzinę temu, Kruk napisał: 3.Kręciłem śrubą L w przerzutce na największym przełożeniu z tyłu, tak aby łańcuch dosłownie był z 0,5mm od łyżki przerzutki Ja robię dokładnie tak samo z tym, że daję na najlżejszym przełożeniu nie 0,5 mm, a 1-2 mm i dopiero przykręcam linkę. ( śruba baryłkowa przy manetce wkręcona na max lub w 90 % ) Na końcu jeszcze sprawdzam i poprawki nanoszę śrubami L i H, minimalne. Czy szybko zrzuca/wrzuca i czy łańcuch nie spada.
kAs-09 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Kruk napisał: 2. Wyregulowałem śrubę co reguluje krzywiznę przerzutki tak aby była łyżka równo z zębatkami i przykręciłem przerzutkę. Co to za śruba co reguluje krzywiznę przerzutki? 12 godzin temu, Kruk napisał: 3.Kręciłem śrubą L w przerzutce na największym przełożeniu z tyłu, tak aby łańcuch dosłownie był z 0,5mm od łyżki przerzutki 4.Przykręciłem linkę przerzutki z naciągiem, potem wkręciłem tą śrubę napinającą linkę chyba śruba C, tak aby już nie było luzów tego mechanizmu 11 godzin temu, Piotr78 napisał: Ja robię dokładnie tak samo z tym, że daję na najlżejszym przełożeniu nie 0,5 mm, a 1-2 mm i dopiero przykręcam linkę. Zaraz to najpierw ustawiacie 2x1. Później regulujecie śrubę regulacyjną L tak żeby łańcuch nie tarł o wózek a dopiero później naciągacie linkę? 15 godzin temu, Bujak napisał: Śruba H we wszystkich przerzutkach jakie znam działa tak, że jak ją wkręcasz to bardziej blokuje ruch wózka. Mówisz, że u Ciebie działa odwrotnie, więc przekręć ją tak, żeby można było wychylić wózek jak najdalej. Wychyl wózek ręką na maxa do góry i podkręć śrubę H - od razu zobaczysz w którą stronę kręcić. Wybacz, ale dalej nie rozumiem co masz cały czas na myśli. Chodzi Tobie o to, żebym wózek wychylił maksymalnie do zewnątrz czy do wewnątrz, bo piszesz o wykręcaniu a wtedy wózek idzie do wewnątrz. Kręcę w prawo to wózek idzie do zewnątrz. Napisz mi krótko i zwięźle. Wózek przesunąć do wewnątrz ramy czy do zewnątrz? Dziś wieczorem będę walczył z rowerem i zdam relację. Edytowane 26 Lutego 2020 przez kAs-09 1
Kruk Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 1 minutę temu, kAs-09 napisał: 13 godzin temu, Kruk napisał: 2. Wyregulowałem śrubę co reguluje krzywiznę przerzutki tak aby była łyżka równo z zębatkami i przykręciłem przerzutkę. Co to za śruba co reguluje krzywiznę przerzutki? Jeśli masz typ przerzutki przedniej na hak w ramie, to ta śrubka znajduję się za pantografem, zaznaczyłem ją na zdjeciu: 4 minuty temu, kAs-09 napisał: 11 godzin temu, Piotr78 napisał: Ja robię dokładnie tak samo z tym, że daję na najlżejszym przełożeniu nie 0,5 mm, a 1-2 mm i dopiero przykręcam linkę. Zaraz to najpierw ustawiacie 2x1. Później regulujecie śrubę regulacyjną L tak żeby łańcuch nie tarł o wózek a dopiero później naciągacie linkę? Noo tak, wrzucasz z tyłu na największą koronkę np 32T a na korbie i tak masz na mniejszym blacie. Wtedy kręcisz tak śrubą L aby łyżka przerzutki była dosłownie zaraz koło ja robię na 0,5mm a Piotr78 na 1-2mm luzu, ja bym Tobie radził ustawić coś pomiędzy 0,5 - 1 mm. Dopiero potem przykręcaj linkę do przerzutki i ją napinaj. Tak ja robię od lat.
kAs-09 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Opublikowano 26 Lutego 2020 3 minuty temu, Kruk napisał: Jeśli masz typ przerzutki przedniej na hak w ramie, to ta śrubka znajduję się za pantografem, zaznaczyłem ją na zdjeciu: Aaa ok kumam ona jest w R5800. Ja jej nie mam w Shimano 105 R7000. 4 minuty temu, Kruk napisał: Noo tak, wrzucasz z tyłu na największą koronkę np 32T a na korbie i tak masz na mniejszym blacie. czyli najpierw 1. Ustawiam położenie 1x1 2. Reguluję śrubę L 3. Dopiero teraz naciągam linkę, kręcę śrubą C na półbiegu tak żeby 2 linie się zbiegły 4. Ustawiam 2x1 i reguluję H Ok tak też spróbuję i to co @Bujak mi tłumaczył.
Kruk Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 1 minutę temu, kAs-09 napisał: kręcę śrubą C na półbiegu tak żeby 2 linie się zbiegły Tak jak ja pisałem, ja nie jestem ekspertem w tych przednich przerzutkach, ja tą śrubę wkręciłem do końca prawie i 2 linie się nie zbiegały ale wszystko udało mi się wyregulować. Próbuj może Ci się uda.
Bujak Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Wybacz, ale dalej nie rozumiem co masz cały czas na myśli. Chodzi Tobie o to, żebym wózek wychylił maksymalnie do zewnątrz czy do wewnątrz, bo piszesz o wykręcaniu a wtedy wózek idzie do wewnątrz. Kręcę w prawo to wózek idzie do zewnątrz. Napisz mi krótko i zwięźle. Wózek przesunąć do wewnątrz ramy czy do zewnątrz? Dziś wieczorem będę walczył z rowerem i zdam relację. Poddaję się
kAs-09 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 24.02.2020 o 00:52, Bujak napisał: Zrób zdjęcie przerzutki z góry na przełożeniach: A. łańcuch na zębatkach 1x1, na manetce dolny półbieg (L-trim), B. łańcuch na zębatkach 1x11, na manetce dolny bieg (bez trymowania), C. łańcuch na zębatkach 2x1, na manetce górny półbieg (T-trim), D. łańcuch na zębatkach 2x11, na manetka górny bieg (bez trymowania). Zrobiłem tak i dalej to samo. Idę do serwisu z tym. Tego się nie da ustawić... W dniu 25.02.2020 o 11:01, Bujak napisał: W położeniu C podkręć śrubę regulacyjną przy lince, żeby wózek nie tarł, ale był najwyżej jak się da (tylny ślizg 0-0.5 mm od łańcucha). Ustaw położenie D i teraz śrubą H ustaw górny limit tak, żeby wózek po wychyleniu ręką nie zrzucał łańcucha 0-0.5 mm od tylnego ślizgu). Jak w położeniu C wózek mi trze od wewnętrznej strony wózka i i reguluję śrubą, aby nie tarło to później jak ustawiam położenie D i reguluję również śrubą H aby nie tarło po zewnętrznej stronie wózka to wracam do punktu wyjścia i mi trze po wewnętrznej stronie wózka w ustawieniu C jak było na początku Takie masło maślane. Idę z tym do serwisu bo coś jest nie tak... Co odpowiada za to, żeby przerzutka się bardziej wychylała do zewnątrz przy ustawieniu górnym manetki? Za to odpowiada tylko napięcie linki? Edytowane 26 Lutego 2020 przez kAs-09
news_ Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 W dniu 26.02.2020 o 14:20, Bujak napisał: Poddaję się Tak jak ci pisałem, moja chodzi bez ocierania. Ostatnio oddałem rower na przegląd i rozmawiałem o tym z mechanikiem z serwisu i mówi że generalnie może ocierać ale nie musi :). Wiem, że może to nie pomoże ci ale ja tez jak ci wspominałem trochę z tym walczyłem. Jednak ważne jest doświadczenie i wyczucie, jak jesteś z Warszawy to polecam chłopaków z serwisu rafbajk po ich serwisie przerzutki chodzą jak nówka sztuka , po moich regulacjach to różnica jest duża 1
Bujak Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 To nie ja, a @kAs-09 ma problem z przerzutką
Rekomendowane odpowiedzi