Administrator SzajBajk Opublikowano 11 Lutego 2020 Administrator Opublikowano 11 Lutego 2020 "Jaki trenażer do 500 zł? Jaki trenażer dla amatora? Jaki tani trenażer, by nie wypłoszyć sąsiadów?" Oto pytania, jakie zadajecie hurtowo, zwłaszcza w porze jesienno - zimowej. "Kup używanego Elite Qubo" - to odpowiedź, jakiej wtedy hurtowo Wam udzielam W ostatnich tygodniach, miałem jednak możliwość pośmigać na trenażerze polskiej marki - Eyen Fluid Sport, a wynik testu zaskoczył mnie pozytywnie. Eyen Fluid Sport Sama nazwa modelu tego trenażera na tylne koło wyjaśnia wszystko: Fluid znaczy - płyn, no i Sport - czyli dla entuzjastów sportów kolarskich. Mamy zatem do czynienia z trenażerem, posiadającym jednostkę oporową, opartą na komorze z płynem, co oznacza dwie rzeczy: niezłą akustykę (sąsiad Cię nie znienawidzi) oraz dosyć płynną pracę, co znacznie umila godziny spędzone na domowych treningach. Polscy inżynierowie bardzo mocno inspirowali się trenażerami marki Tacx, ponieważ Eyen Fluid Sport ma ramę niemal identyczną, co Tacx Bluematic, czy Satori. Wykonanie ramy i spawów nie wygląda tanio i za to zanotowałem w kajeciku plusik Koło zamachowe nie jest ciężkie, jednak mogę Wam zagwarantować, że zapewnia ono wystarczającą bezwładność przy pedałowaniu z dowolną kadencją. Rolka, czyli punkt styku opony z trenażerem nie jest ani żelowa (jak u Elite), ani pokryta cienką warstwą metalu (jak u Tacx'a). Wygląda mi to na twarde tworzywo, które powinno wytrzymać wiele godzin. Niestety testu długodystansowego nie wykonywałem, więc o trwałości urządzenia wypowiadać się nie mogę. System mocowania znowu niemal identyczny, jak u Tacx'a - sprawdzony i działa. W komplecie otrzymujemy specjalny zacisk, ale w moim Bushido, przy tym samym mocowaniu używałem z powodzeniem adaptera na os przelotową, więc tutaj nie powinno być z tym problemu. Podstawka pod przednie koło jest dobrze wykończona od spodu i nie rysuje podłogi, choć i tak zalecam KAŻDEMU trenowanie na macie, chroniącej podłogę przed potem. Podsumowanie Trenażer Eyen Fluid Sport kosztuje 499 zł i cenowo "leży" dokładnie pomiędzy Tacx'em Blue Twist, a Blue Matic, które posiadają opór magnetyczny i nie będą tak płynnie pracowały. W Eyenie opór rośnie wraz z prędkością koła, więc regulujemy go za pomocą przełożeń w rowerze oraz kadencji. nie martwiłbym się tutaj o treningi interwałowe - oporu na moje nogi wystarczyło spokojnie. Zalety Eyen Fluid Sport: niska cena, solidna budowa, zadowalająca płynność pedałowania, niski poziom hałasu. Wady Eyen Fluid Sport: podstawka pod przednie koło może być przyciasna dla opon MTB, bezsensowny opis przedmiotu w sklepie online (moc zależna od masy rowerzysty, brak pomiaru mocy jako zaleta...), brak informacji, czy wejdą koła Boost (od razu zaczęliście o to pytać, więc prosimy o zmianę i uzupełnienie opisu produktu). 1
Gość Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 A Zwifta da się do tego podczepić?Trenażer nie jest Smart. Zwift może więc pracować w oparciu o czujniki montowane na rowerze. Ja mam puls, kadencję i prędkość więc dało by się. Niestety w tym sezonie nie mam takiej możliwości
mareq Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Znając twoje szczęście to dostałeś jedyny uszkodzony egzemplarz . Szkoda, że ten trenażer nie pojawił się jesienią. Teraz wolę jazdę na zewnątrz.
Gość Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Dystrybutor przysłał kuriera po trenażer. Czekamy na dalszy rozwój wypadków...
Gość Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Trenażer został uznany za wadliwy. Dziś kurier dostarczył nowy egzemplarz. Tym samym test rozpocznie się od nowa. Od chwili zgłoszenia usterki minęło dokładnie trzy tygodnie... Gdyby to był mój jedyny trenażer, zapewne nie byłbym zbyt szczęśliwy. Za przebieg reklamacji wystawiam... 3. W Decathlonie najpewniej od ręki dostałbym nowe urządzenie.
nctrns Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Ciekawe jak wyglądałaby reklamacja czysto wysyłkowa w Decathlonie, zwłaszcza przy takim gabarycie?
Gość Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Teraz, nctrns napisał: Ciekawe jak wyglądałaby reklamacja czysto wysyłkowa w Decathlonie, zwłaszcza przy takim gabarycie? Tego niestety (albo i stety) nie wiem... Na pewno plus należy się za to, że tutaj nie musiałem robić nic poza spakowaniem trenażera. Kurier sam przyjechał po paczkę i sam przywiózł nową. Zero formalności.
bury_miś Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 2 godziny temu, zibi_j1 napisał: Trenażer został uznany za wadliwy. Dziś kurier dostarczył nowy egzemplarz. Tym samym test rozpocznie się od nowa. Od chwili zgłoszenia usterki minęło dokładnie trzy tygodnie... Gdyby to był mój jedyny trenażer, zapewne nie byłbym zbyt szczęśliwy. Za przebieg reklamacji wystawiam... 3. W Decathlonie najpewniej od ręki dostałbym nowe urządzenie. No to słabiutko. Dla porównania: ostatnio reklamowałem Wahoo Kickr (model 2019). W środę założyłem ticket na suporcie, w czwartek już został wysłany do magazynu w Holandii, a we wtorek już miałem nowy egzemplarz.
Gość Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Kolejna jazda za mną i ... kolejne kwiatki. Nowy trenażer generuje zdecydowanie mniejszy opór, niż poprzedni egzemplarz. Przy zachowaniu podobnego poziomu intensywności i kadencji musiałem zrzucić kilka przełożeń i tym samym prędkość wzrosła aż o 6 km... Brak powtarzalności identycznych parametrów poszczególnych urządzeń to kolejny spory minus trenażera EYEN. Po zakończonym lekkim treningu obudowa mechanizmu oporowego mocno się nagrzała. Myślę, że po ciężkim interwałowym treningu można będzie się nim poparzyć.
Administrator SzajBajk Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Administrator Opublikowano 12 Marca 2020 W dniu 6.03.2020 o 12:28, zibi_j1 napisał: Trenażer został uznany za wadliwy. Dziś kurier dostarczył nowy egzemplarz. Tym samym test rozpocznie się od nowa. I dlatego tak sobie cenię testy długodystansowe. Dziś prawie każdy "test" roweru, to przejechane 3 km, super galeria zdjęć i tekst wypisz wymaluj z tzw. "media pack'a" od producenta. Ostatnio dostałem do testów 4 rowery tej samej marki, zrobiłem na nich w sumie około 500 km i niestety nie zatwierdziłem jakości żadnego z nich. Dystrybutor się obraził, za kupę dni przepracowanych na wyjeździe nie zapłacił... Warto naprawdę testować sprzęt, choć to cienka linia pomiędzy przetrwaniem, a bankructwem, jeśli "influencer" nie ma innych źródeł dochodu. 2
nctrns Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 28 minut temu, SzajBajk napisał: nie zatwierdziłem jakości żadnego z nich. Możesz rozwinąć myśl? Rowery były kiepskie, czy po prostu nie zdążyłeś wyrobić sobie opinii?
mareq Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 I weź tu nie pisz artykułów sponsorowanych. Jak będziesz pisał prawdę to z tego nie wyżyjesz.
Greg_83 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witajcie, Chcę kupić pierwszy trenażer. Kiedyś sporo się ścigałem w mtb, dziś zajmuję się innym sportem, a rower traktuję jako "dodatkowe cardio" i czysty fun. Znalazłem trenażer Eyen Magnetic sport w cenie do 500zł, a tu nagle czytam o tym fluid sport, że lepsze, lepiej oddaje jazdę na szosie i że jest do 500zł. Szybko przejrzałem internet, ale nigdzie nie mogę go znaleźć w takiej cenie. Gdzie go zatem kupujecie za 500zł? Pozdrawiam, Grzegorz
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witajcie, Chcę kupić pierwszy trenażer. Kiedyś sporo się ścigałem w mtb, dziś zajmuję się innym sportem, a rower traktuję jako "dodatkowe cardio" i czysty fun. Znalazłem trenażer Eyen Magnetic sport w cenie do 500zł, a tu nagle czytam o tym fluid sport, że lepsze, lepiej oddaje jazdę na szosie i że jest do 500zł. Szybko przejrzałem internet, ale nigdzie nie mogę go znaleźć w takiej cenie. Gdzie go zatem kupujecie za 500zł? Pozdrawiam, GrzegorzCentrum rowerowe.pl
mareq Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Spóźniłeś się. Przez wirusa trenażery sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Jeszcze ze 2 tygodnie temu widziałem tego fluida za 500 a teraz w tym samym sklepie jest znacznie droższy. Te najtańsze trenażery to chyba wszędzie wymiotło. @zibi_j1 w centrumrowerowym były za 500, teraz jest nowa cena.... Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mareq
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Spóźniłeś się. Przez wirusa trenażery sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Jeszcze ze 2 tygodnie temu widziałem tego fluida za 500 a teraz w tym samym sklepie jest znacznie droższy. Te najtańsze trenażery to chyba wszędzie wymiotło.Na tym etapie testu nie jestem.w stanie jednoznacznie powiedzieć, czy jest warty tych 5 stów... Większej kwoty z pewnością nie jest. Irytujące jest w nim to, że obciążenie zmienia się samo w trakcie jazdy. Nie jest takie samo. Do tego różne egzemplarze tego samego modelu mają różny opór. Jedziesz sobie cały czas z tą samą prędkością i i kadencją. Na początku dziwnie lekko. Po kilkunastu minutach nie wiem czy pod wpływem ciepła czy czego obciążenie jest większe. Czuć takie skoki co jakiś czas kiedy jest zdecydowanie ciężej/lżej. Przetrwać zimę się da. Ale jak tu zrobić głupi test FTP jak obciążenie co chwilę jest inne?
Gucci Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ja dodałem do koszyka na centrumrowerowym a po 2h trenażer kosztował już nie 599, a 699zł. Całe szczęście w koszyku miałem starą cenę Zamontuję go do szosowego roweru ale chcę się pozbyć szosy na rzecz gravela, w gravelu mam sztywne osie. Czy jest jakiś sposób na montaż roweru ze sztywną osią do Eyena?
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ja dodałem do koszyka na centrumrowerowym a po 2h trenażer kosztował już nie 599, a 699zł. Całe szczęście w koszyku miałem starą cenę Zamontuję go do szosowego roweru ale chcę się pozbyć szosy na rzecz gravela, w gravelu mam sztywne osie. Czy jest jakiś sposób na montaż roweru ze sztywną osią do Eyena?Mocowanie jest standardowe. Nie wiem jakie masz.ko cieki zacisku. W razie czego przejściówki od Tacxa powinny podejść
Greg_83 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Właśnie widziałem, jak mi przed oczami ceny urosły i je wymiotło .....
MichalK Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 No cóż. Liczę, że producent dorzuci kilka sztuk i będzie można kupić...
Ivellios Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Trenażer jest znowu dostępny w Centrum, choć ponownie cena poszła w górę. Niemniej patrząc po recenzjach i filmiku Szajbajka zainteresował mnie, bo nadal jest chyba w lepszej cenie niż inne podobne jakościowo modele? Czy może w przypadku, gdy już jest to 750 zł, polecilibyście co innego? Mam też dodatkowe pytanie: Jak w przypadku takiego trenażera jest z udźwigiem masy? Nie ma żadnego info na stronie Centrum. W moim przypadku mam sporo kilogramów ponad standard (ładnie powiedziane ) i trochę martwi mnie, że kupię sprzęt, który nie wytrzyma, a jednak człowiek chciałby na jesieni jakoś ćwiczyć i chudnąć. Ktoś ma może takie doświadczenia? Rady?
Gość Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 O udźwig się nie martw. Natomiast dużo stabilniejszy był trenazer z decathlona. Sprawdź ich model "fluid"
Ivellios Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Dzięki za odpowiedź :) Czuję się uspokojony. Trochę temat już śledzę, ale nadal mocno zielony z trenażerów jestem. "fluid" to jakiś rodzaj? Że może olejowy? Bo na stronie Decathlona niczego pod tym hasłem nie widzę. A może po prostu teraz prawie nic dostępnego nie mają, bo taki popyt 🤔
Rekomendowane odpowiedzi