staszek.s Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Witajcie, Rower to Spec Crux, z pełną Tiagrą, z wyjątkiem korby (Praxis Alba). 1 - klamkomanetki - regulacja zasięgu - podobno jest na śrubkę, ale nigdzie takowej śrubki nie mogę namierzyć... Poprzednio miałem Sorę i tam były takie śmieszne gumiate podkładki. Tu, podobnie jak w 105ce jest ponoć śrubka... Tylko że ona jak Yeti... ukrywa się 2 - tylna przerzutka - wyregulowana poprawnie, biegi ładnie wchodzą nic nie trze... poza lekkim podskakiwaniem łańcucha na najmniejszej koronce kasety. Kaseta 11-28 i łańcuch, oba elementy nowe z pudełka, oba Shimano. Kręcenie śrubkami L i H, ani ponowna regulacja nie pomaga. Z bliska, widzę że w położeniu z przodu duży blat, z tyłu najmniejsza zębatka, wózek przerzutki nie jest idealnie równoległy do osi kasety. Tak jakby dół wózka, był minimalnie bliżej koła niż góra wózka, albo inaczej mówiąc, wózek nie jest idealnie pionowo...To ewidentnie powoduje zahaczanie łańcucha o zęby 2giej zębatki i jego podskakiwanie na najmniejszej... Na innych biegach problemu nie ma... Da się jakoś to doregulować? 3 - przerzutka w miejscu mocowania do haka ramy ma luz. Śruba dokręcona mocno, ale cały korpus przerzutki na tej śrubie mimo to lekko pływa... Strzelam że może to mieć wpływ na poprzedni problem... da się coś z tym zrobić ? 4 - kółka wózka... czy da się dokupić oddzielnie i czy są specjalne, dedykowane do każdego modelu przerzutek czy uniwersalne ? 5 - poza śrubkami L i H, jest jeszcze jedna mała śrubka, blisko haka... na moje oko, kręcenie nią niczego nie wnosi... po co ona ?:) 6 - jaka jest max pojemność tej przerzutki ? Da radę przyjąć kasetę 11-42? (fabrycznie było 11-36) POzdrawiam S. Edytowane 6 Lutego 2020 przez staszek.s
Gość Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Ta dodatkowa śrubka reguluje odległość wózka przerzutki od kasety. Regulujesz to na największej zębatce z tyłu. Powinno być ok 0,5cm. Kółka są uniwersalne. patrz, żeby zgadzała się ilość zębów. Przerzutka musi siedzieć pewnie i bez luzu. Odkręć ją całkowicie i zobacz co się tam dzieje. Możesz miec też minimalnie krzywy hak przerzutki lub sam wózek. W razie potrzeby da się to wyprostować.
Nemrod Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 1. Da się. Reguluje sie tak samo jak Szajbajk 105 tkę na filmiku: 2.Jeżeli tak sie dzieje to przerzutka nie jest wyregulowana do końca prawidłowo. Zawsze na małej zębatke łańcuch będzie ciągnął koniec wóżka przerzutki do środka. Należy nieco zwiększyć zakres przerzutki na zewnątrz i możliwe, że jeszcze poluzować nieco linkę. 3. Ten typ tak ma. U mnie też tlekko pływała od początku. Teraz po ponad 4 latach zdaje sie, ze pływa jeszcze nieco mocniej. 4. Da sie dokupic odzielnie zarówno shimano jak i zamienniki innych firm. Bodajże Tiagra i 105 mają takie same kółeczka na łożyskach ślizgowych. Ultegra i DA ma kółka na łożyskach maszynowych z gumowym uszczelnieniem. 5. Tą śrubką ustawia sie odległość wóżka od kasety. Przy wiekszych kasetach wkręcenie umozliwia bezkolizyjna pracę. Przy mniejszych wykręcenie a co za tym idzie przybliżenie wóżka poprawia płynność. 6.Max pojemność Tiagry ze średnim wóżkiem dla napędów dwórzędowych t0 39. Maksymalna obsługiwana kaseta to według shimano 34 T ale sprawdzone, że obsłyży też 36 T. Z większa ilością ząbków na kasecie może byc już problem bo ograniczeniem zaczyna być pojemność. No chyba, że ktoś chce mieć 1 blat z przodu i da przedłużkę do haka...
staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Opublikowano 7 Lutego 2020 No to tak... założyłem HG500 10s 11-36 - działa Na styk, ale działa.... Oryginalnie była jednak 11-32 - mój błąd w pierwszym poście. Z tym że nadal jest problem z lekkim haczeniem o 2gą zębatkę (w czasie gdy łańcuch jest na 1szej). Regulacji 'na zewnątrz' juz nie ma... koniec, nada... Zamówiłem kółeczka bo moje mają spore bicie na boki - może to pomoże, ale jeśli nie, to już nie wiem... Na 2 różnych kołach, z 2 różnymi kasetami mam ten sam problem... Ewentualnie hak do sprawdzenia.. ale skoro na innych biegach jest dobrze... krzywy hak raczej upośledził by wszystkie przełożenia...chyba ?:)
Gość Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Nie koniecznie. A luz kółeczek możesz skasować poprzez podszlifowanie tulejek ślizgowych
staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Opublikowano 7 Lutego 2020 Myślałem o tym, ale one generalnie w fatalnym stanie są... 25 pln mogę zainwestować, będę mieć przynajmniej pewność że to nie kółka.:)
Nemrod Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Górne kółko ma standardowo luz roboczy, dolne nie powinno go mieć.
staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Opublikowano 7 Lutego 2020 U mnie oba kółka mają w maksymalnym wychyleniu na boki, lekko 3mm luzu Ale... wpadłem na pomysł... Walczę z tym tyrkaniem najmniejszej zebatki... przydało by sie odsunąć przerzytkę od kasety jeszcze o pół mm i było by dobrze, ale regulacja się skończyła...No to może dosunąć kasetę do koła?? Wyjdzie na jedno Może jestem tępa dzida, ale... czy pod kasety 10ki dajemy podkładkę na bębenek ???:):) Bo jeśli nie... to go wyjmę, kaseta pójdzie ten mm w stronę koła i moje problemy się skończą :):)
Nemrod Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 To juz zależy od bębenka. Jeżeli jest pod 10 to nie dajemy, jeżeli pod 11 to dajemy. Ale to i tak dziwna sprawa bo tak czy inaczej przerzutka powinna ogarnąć i zostać jeszcze zapas.
staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Opublikowano 7 Lutego 2020 Hmm a skąd wiemy jaki bębenek mamy ?:) Można to zmierzyć jakoś (wiem że zapewne suwmiarką, ale nie mam do czego odnieść)...Spróbuję bez podkładki i zobaczę, ale coś mi mówi że może sie na nowej przerzutce skończyc... Na pantografie też jest jakiś 1 może 2 mm luzu... Jakby przez ten luz przerzutka nie była odciągana od kasety przez sprężynę do końca...pociągnięta dłonią, jeszcze ma troszke zakresu ruchu.
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Godzinę temu, staszek.s napisał: U mnie oba kółka mają w maksymalnym wychyleniu na boki, lekko 3mm luzu Dlatego dobrym zabiegiem, do przerzutek z niższych półek, jest zakup kompletu kółeczek na maszynówkach. To około 60 zł a polepsza pracę strasznie.
staszek.s Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Opublikowano 9 Lutego 2020 Przyjechały kółka firmowe do Tiagry. Wymienione, jest o niebo lepiej Z regulacją klamek, dzięki wskazówkom, też dałem rade
zuczek222 Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Ja wolę kółeczka Tacx, tanie przerzutki odrazy zmieniają swoją prace. Edytowane 9 Lutego 2020 przez zuczek222 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Wymiana kółek ze zwykłych Shimano na maszynowe poprawiają jej pracę. Sam taki zabieg u mnie został przeprowadzony i dużo szybciej reaguję przerzutka na zmiany manetka.
lukaszzsch Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dlatego dobrym zabiegiem, do przerzutek z niższych półek, jest zakup kompletu kółeczek na maszynówkach. To około 60 zł a polepsza pracę strasznie.Które konkretnie?
SzpiceR Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 1 minutę temu, lukaszzsch napisał: Które konkretnie? Z shimano maszynówki zaczynają się od ultegry. Z jakiegoś tacxa wyrwiesz taniej.
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 3 godziny temu, lukaszzsch napisał: Które konkretnie? Np. kółeczka do XT czy Ultegry https://www.sbike.pl/kolka-przerzutki-shimano-deore-xt-m8000-11-speed-o_10761.html i tak będą pasować do tiagry.
kaido2 Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Jak się kółka wytrą to kasuję luz. Kółka na maszynach jak sobie trochę pojeżdżą w mocno niesprzyjających warunkach to dopiero szybko umierają, dlatego zdecydowanie wolę tradycyjne.
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dla mnie tradycyjne mają zbyt duży luz na boki przez co to mocno pogarsza pracę przerzutki, nawet maszynówki maszynówkom nie równe bo miałem oryginalne XTR maszynowe a dałem Tokenowskie za 220-250 złotych i jest już różnica. Ale kółeczeka za 50 zł maszynowe to nie taki koszt a na serio poprawią pracę. jak się zużyją to nie tak drogo.
wierch Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 witam wszystkich mam pytanko odnosnie Tiagry 4700 tylna przerzutka czy wie ktoś jaki jest wymiar wózka SS albo GS bo nie mogłem znaleść na samej przerzutce. w mojej Tiagrze od srodka jednego kółeczka do drugiego jest około 58 mm Wczesniej miałem kasete 11x28 s przodu 46x36 i zamieniłem kasete na 11x36 deore CS-HG62 i dałem nowy łancuch nie mniej na dużej zębatce z tyłu i małej z przodu przerzutka jak obracam do tyłu głośno terkota czy to normalny objaw?
Nemrod Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Ogólnie różnice między krótki i długim wózkiem widać od razu. Wystarczy wejść na stronę gdzie któraś wersja jest sprzedawana i porównać. Przy takiej kombinacji blatów i kasety jaką obecnie posiadasz tylna przerzutka powinna mieć pojemność conajmniej 35. Czyli długi wózek to ogarnie a krótki nie. Jeżeli problem występuje na długim to regulacja powinna pomóc.
wierch Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Porównać wizualnie to ma się nijak do stwierdzenia jaki jest mój wózek.Bardziej liczę jak ktoś ma np SG i zmierzy te odległość wtedy będę wiedział na pewno czy mam krótki czy dłuższy wózekWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
nctrns Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 @wierch zupełnie nie widać różnicy. Wrzuć na mały z przodu, najmniejszy z tyłu i zwróć uwagę jak to wygląda.
staszek.s Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Opublikowano 6 Marca 2020 Ja mam z tyłu Tiagrę 4700 z wózkiem GS i odległość pomiędzy osiami kółek właśnie zmierzyłem na około 86mm. Wizualnie da się przecież też porównać patrząc na zdjęcia i odnosząc długość wózka do długości korpusu... Aha i nie mylcie pojemności przerzutki z maksymalnie obsługiwaną kasetą Max kaseta to wiadomo - maksymalna ilość zębów - btw na moim wózku, mam kasetę właśnie 11-36 i ogarnia ale na styk, jest poprawnie, ale większa nie wejdzie. Oficjalnie wózek GS jest chyba do T32. Na pojemność zaś, wpływa również jaką mamy korbę i jaką w związku z tym dostępną efektywną długość łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi