piotr90p Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Witam serdecznie Po długiej przerwie w jeździe zamierzam kupić prosty rower górski do średnio intensywnej jazdy mieszanej - częściowo po leśnych i polnych ścieżkach, częściowo po mieście. Planuję przeznaczyć do 2000 zł. Dlaczego rower górski? Stan miejskich dróg i przyzwyczajenie. W tej cenie przyzwoitym typem wydaje się być Btwin Rockrider 540 sieci Decathlon. Rower posiada hydrauliczne hamulce tarczowe. Użytkownik dostaje dożywotnią gwarancję na ramę, kierownicę i mostek. Kolejny plus to darmowy przegląd w terminie do 6 miesięcy od zakupu. Kosztuje 1800 zł. Czy rzeczywiście Rockrider 540 to opcja warta rozważenia? Co innego do wskazanej ceny możecie polecić? Pozdrawiam Piotr Edytowane 20 Stycznia 2020 przez PrzeLuka Doprecyzowałem tytuł
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Godzinę temu, piotr90p napisał: Co innego do wskazanej ceny możecie polecić?
piotr90p Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Dziękuję. Widzę, że wielu użytkowników zwraca uwagę na dobre warunki gwarancji i bezproblemowy serwis. Nie potrafię ocenić specyfikacji, ale wydaje się przyzwoita w swojej cenie (hamulce). Zastanawiałem się również nad Kross Hexagon 6.0, ale gwarancja i serwis przechylają szalę na korzyść 540.
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Specyfikacją nie powala ale przy tej cenie nie ma co się czepiać. Za te pieniądze to całkiem przyzwoity rower. Na pierwszy się nada a jak trochę obędziesz się z jazdą i samym sprzętem to będziesz wiedzieć co Ci odpowiada a co nie. Niemniej na samym początku rozważył bym wymianę korby. Zestaw z zintegrowana osią da się kupić poniżej 200 zł a to co dają to tego roweru to plastelina. Rower plus korba i spokojnie mieścisz się w 2k.
piotr90p Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Faktycznie, znalazłem wcześniej w internecie kilka wpisów wskazujących, że korba to słaby punkt w osprzęcie. Mam kolejne potwierdzenie. Dziękuję serdecznie za Twoją opinię.
Kajgana Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jeśli mówimy o tym: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-540-275-id_8500757.html To przecież ma korbe z zintegrowaną osią! Sam się nad nim zastanawiam. Z przodu jest przerzutka microshift... Ona jedyna może wymagać szybkiej wymiany. Ale to nie wielki koszt.
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 40 minut temu, Kajgana napisał: To przecież ma korbe z zintegrowaną osią! Model ST. Tego autor już nie napisał.
piotr90p Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Racja. Wybaczcie, omyłkowo skupiłem się na nieaktualnej ofercie (540 została wycofana).
Kajgana Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Reasumując, wydaje się, że 540st to dobra oferta. Napęd 2x9 w tej cenie jest niespotykany.
elmapeto Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jeżdżę na 540 od początku 2017. Ogólnie nie narzekam. Kilka modyfikacji już przeszedł. Jedynym minusem był fabryczny suport , który od ręki wymienili na inny. Moim zdaniem nowy ST jest jeszcze lepszy od starej 540ki. Kupilbym drugi raz. I pamiętaj, że dożywotnia gwarancja na ramę obowiązuje po zarejestrowaniu ramy na stronie B twina.
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Także nic tylko kupować i kręcić 😉 Rozmiar tylko dobrze dobierz. To ważne.
Grzegorz_Macko Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 No nie wiem, ja bym z perspektywy czasu szukał coś na 29 cali kołach. Nie zrozumcie mnie źle, sam jestem w posiadaniu RR540 z 2017, ale chyba bym już go kupił na pierwszy rower, ze względu na rozmiar kół i wygląd ramy w rozmiarze XL. Ta rura sterowa jest strasznie długa, jakby z roweru z poprzedniej epoki. Nie zrozumcie mnie źle, to nadal bardzo dobry rower w tej cenie, ale da sie znaleźć coś więcej za niewiele wyższą cenę. Być może egzotyka: https://allegro.pl/oferta/mtb-shockblaze-r6-kola-29-hydraulika-shimano-8814365401
elmapeto Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Godzinę temu, Grzegorz_Macko napisał: No nie wiem, ja bym z perspektywy czasu szukał coś na 29 cali kołach. Nie zrozumcie mnie źle, sam jestem w posiadaniu RR540 z 2017, ale chyba bym już go kupił na pierwszy rower, ze względu na rozmiar kół i wygląd ramy w rozmiarze XL. Ta rura sterowa jest strasznie długa, jakby z roweru z poprzedniej epoki. Nie zrozumcie mnie źle, to nadal bardzo dobry rower w tej cenie, ale da sie znaleźć coś więcej za niewiele wyższą cenę. Być może egzotyka: https://allegro.pl/oferta/mtb-shockblaze-r6-kola-29-hydraulika-shimano-8814365401 Rura sterowa? Chyba masz na myśli główkę ramy, bo rura sterowa to element który się odpowiednio przycina i na jej końcu mocowany jest mostek. Reszta jest schowana wewnątrz ramy. Jesli chodzi natomiast o budowę tej starej ramy 540 tki to faktycznie nie jest ona na pewno w top ten.
Grzegorz_Macko Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Tak, mam na myśli główkę ramy.
piotr90p Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2020 Mam problem, ponieważ jestem wzrostu odpowiadającego rozmiarowi L/XL. Oczywiście, najważniejsze są odczucia. Miałbym łatwiej gdybym posiadał jakiś punkt odniesienia, ale tak jak napisałem, dawno nie jeździłem. Przymierzyłem Rockrider 540 w obydwu rozmiarach, i odczucia są... po prostu odmienne. Ciężko mi określić na którym lepsze, na którym gorsze. Waszym zdaniem, wg Waszych doświadczeń, w takiej sytuacji lepiej wziąć mniejszy czy większy rozmiar?
Grzegorz_Macko Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 A jakie masz warunki, bo nic o tym nie piszesz? Wzrost, waga, przekrok?
piotr90p Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2020 Podaję kolejno: 185 cm, 70 kg, 85 cm.
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jeśli jesteś na granicy L/XL to L. Taka jest zasada ale teoria teorią a życie życiem. Jak masz gdzie to przymierz się do roweru ot wsio.
Grzegorz_Macko Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Na L powinno być wygodniej będzie i chyba rama ładniej wygląda, bo rura dolna i górna łącza się na krótszej główce ramy. Rower wygląda jakoś bardziej proporcjonalnie w wersji L.W razie co, jakbyś pomyślał o wymianie roweru może być też łatwiej sprzedać, bo będzie więcej pasujących kolarzy ;}
piotr90p Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 Czy wiecie czy Decathlon organizuje przedsezonowe promocje na rowery (zwłaszcza z serii Rockrider)? Odnotowałem jedynie wyprzedaże niższych modeli po wprowadzeniu jakiegoś nowego modelu, a także standardowe posezonowe wyprzedaże.
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Czy wiecie czy Decathlon organizuje przedsezonowe promocje na rowery (zwłaszcza z serii Rockrider)? Odnotowałem jedynie wyprzedaże niższych modeli po wprowadzeniu jakiegoś nowego modelu, a także standardowe posezonowe wyprzedaże.Od jakichś trzech lat śledzę rynek Decathlona i jedyne co zauważyłem to wyprzedaż starych modeli a i to bez szału...
wova75 Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 Mam ST 540 od wiosny tamtego roku. Generalnie rower jest ok. Bardzo kiepskie są koła, kaseta i łańcuch. Kaseta i łańcuch do wymiany po 1 tys km. Koła wytrzymały 3500 km i reklamacja. Hamulce mogą być. Napęd przez jakiś czas też. A, tylko że ja ważę ponad 90 kg i pomykam po górka z kamienistymi zjazdami itp.
w0jta5 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 12 godzin temu, wova75 napisał: Koła wytrzymały 3500 km i reklamacja. W sensie obręcze, szprychy czy piasty?
Gość Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Generalnie z kołami to jest rąk że jak nawet nowe koło się złoży samemu to dobrze jest po jakimś czasie sprawdzić naciąg szprych, i raz jeszcze je podociagać
wova75 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 17.02.2020 o 10:08, w0jta5 napisał: W sensie obręcze, szprychy czy piasty? Padły piasty. Wżery na konusach i bieżniach. Altus też do wymiany (założyłem RD-M4000). Kaseta z plasteliny, po 600km nie przyjęła nowego łańcucha (wymiana na CS-HG400-9). Sugeruję wymianę łańcucha zaraz po zakupie roweru (polecam SRAM PC-951) , wtedy kaseta może wytrzyma dłużej. Opony niemiłosiernie śliskie na mokrym asfalcie. Siodło do 1h jazdy może być. Chwyty też na krótkie dystanse. A i sztyca się rozpadła podczas kamienistego zjazdu, ale to chyba kwestia mojej wagi. DC wymienił mi koła na tańsze ale sztywniejsze i w sumie chyba są lepsze . Do dzisiaj zrobiłem ponad 5 tys km i jestem zadowolony. Po małym i tanich zmianach w osprzęcie śmiało można wjechać w trudniejszy teren. Nie brakuje mi przełożeń na podjazdach, nawet na ponad 10% po szutrze. SUNTOUR z przodu w lżejszym terenie jakoś daje radę. Polecam.. Edytowane 29 Lutego 2020 przez wova75
Rekomendowane odpowiedzi