Skocz do zawartości

Łańcuch w e-biku

Grz_Bo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez 8 lat jazdy na Haibike QRX zrobiłem około 15kkm na liczniku a nie zawsze miałem wpięty licznik.. . Na początku po około 500km zmieniłem łańcuch z Shimano HG54 na drugi nowy łańcuch XT, po 500km następny XT i skończyło się na trzech łańcuchach XT. Po trzecim łańcuchu zmieniłem  kasetę z Shimano HG62 (to był chyba XT) na drugą nowszą XT. I tak jeździłem naprzemiennie, na trzy łańcuchy i dwie kasety. Tdzy łańcuchy na jedną kasetę i zmiana... Później poszedłem w 1x10 NarrowWide z przodu i tak trzyma się do dzisiaj. 

Taki system podpatrzyłem dawno temu na jakimś forum, byłem i jestem zadowolony i uważam to za dobry sposób użytkowania napędu, działa bezbłędnie do dzisiaj 👍

Na nowym rowerze Specialized Turbo Levo Comp Alloy 2023 jest napęd Sram. Kaseta GX i łańcuch NX. Łańcuch wpadł w przymiar 0.75 po zaledwie 400km. Kupiłem nowy łańcuch GX, ten się lepiej trzyma. Jeżdżę wszędzie tam gdzie Haibikiem nie dawałem rady, stare trasy ziczone z wielką radością z powodu łatwości pokonywania wzniesień... 

Pytanie, czy na tym nowym pedelecu e-mtb dalej pójść taki sam system jaki stosowałem w Haibiku? Pytam bo może zmieniły się sposoby trendy itd.. 

Na e-biku napęd leci bardzo szybko, łańcuch NX poleciał bardzo szybko w porównaniu do moich starych XT gdzie do dzisiaj przymiar 0.75 nie wchodzi w żadnych starych łańcuchach XT ... 

Opublikowano

To kup łańcuch XT jak byłeś zadowolony, mi osobiście najlepiej podchodzą kmc.

Opublikowano

Może założę na próbę łańcuch XT, chociaż znajomy uświadamiał mnie że kaseta Sram Eagle niechętnie współpracuje z łańcuchem Shimano że względu na inne wykonanie zewnętrznych ogniw. 

Tutaj zdjęcie starego łańcucha NX i nowego GX. Oraz, jeśli ma ktoś sprawne oko to czy nowy GX to oryginał? Bo wydaje mi się że gorzej wybite są napisy... 

20231207_105440~2.JPG 20231207_105447~3.JPG
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Millerek napisał:

Może założę na próbę łańcuch XT, chociaż znajomy uświadamiał mnie że kaseta Sram Eagle niechętnie współpracuje z łańcuchem Shimano że względu na inne wykonanie zewnętrznych ogniw. 

Tutaj zdjęcie starego łańcucha NX i nowego GX. Oraz, jeśli ma ktoś sprawne oko to czy nowy GX to oryginał? Bo wydaje mi się że gorzej wybite są napisy... 

20231207_105440~2.JPG 20231207_105447~3.JPG

Mieszam łańcuchami dowolnie bez znaczenia, wszystko działa. Po napisie nie poznasz co łańcuch to inaczej, mają zapewne sporo linii i narzędzi. Mi najbardziej siada kmc z powłoką lub złoty 

Edytowane przez akir19
Opublikowano

Ale mieszasz łańcuchami na kasecie Sram GX Eagle? 

Opublikowano

Oczywiście wkładam co mam na stanie, na gx wkładam łańcuchy GX, kmc, Shimano. Najczęściej kmc jak pisałem powyżej, bo są najładniejsze i nie rdzewieją jak Shimano i sram.

Opublikowano

Ok, dziękuję za info, pomyślę nad tym 👍

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wyżej pisałem że po 400km łańcuch NX był do wymiany, kupiłem i założyłem łańcuch GX. Zrobiłem jakieś 300km i ten nowy łańcuch zaczął przeskakiwać w sumie już na 3 zębatkach ale na jednej z nich nie mogę już w ogóle jeździć bo przeskakuje całkowicie (w sumie to na tej zębatce przeskakiwał od samego początku jak go założyłem, ale dopiero wtedy jak dałem w palnik na maxa, z nogi jak i z silnika).

Ewidentnie stara kaseta nie przyjęła nowego łańcucha który dzisiaj pod przymiarem wskazuje już na lekkie zużycie, ale minimalnie dosłownie. 

Była potrzeba wyjechać i na próbę na szybko założyłem ten stary zużyty łańcuch NX po przebiegu 400km i jak się okazało łańcuch przestał skakać po zębach w przeciwieństwie do tego nowego GX po 300km.

W międzyczasie zakupiłem drugą kasetę GX, leży w pudełku na założenie, ale.... 

Czy męczyć starą kasetę GX ze starym łańcuchem NX aż się to wszystko rozleci/zużyje ? 

Jak się rozleci ten w/w duet, to założyć tą nową kasetę GX i założyć ten łańcuch GX po 300km czy może dać mu już nowy łańcuch GX i później zmieniać w sensie rotację robić co 200km na nowych łańcuchach (które dokupię).

Byłoby tak, ta nowa kaseta GX i nowe trzy łańcuchy GX. 

A jak narazie męczyć starą kasetę GX ze starym łańcuchem NX. 

Tylko co zrobić z tym pierwszym nowym łańcuchem GX który przeskakiwał na kasecie w sumie po kolejnych 300km? 

PS. Przyznam że efektu przeskakiwanie łańcucha na kasecie nie zaznałem przez 10 a może 15 lat... 🫤

E-mtb = zabójca napędu (łańcuch+kaseta+blat przedni) 🫤

Edytowane przez Millerek
Opublikowano

Łańcuchy GX to są gumki od majtek. Jeszcze gorsze niż KMC X12 (wszystkie modele), które nawet w klasycznym napędzie ledwo przeżywają 800km. Najlepszym możliwym łańcuchem do napędu 12s SRAM jest XX/X01. Są kilkukrotnie trwalsze niż GX/KMC.

Opublikowano

Najlepiej brać łańcuch z kmc do elektryków wydają się trwalsze, jazda głownię normal/turbo . Jazda po górach po 1000km nie wypada 0,5.nie ukrywam że używam też GX, zużywają się szybciej lecz mi to akurat nie przeszkadza. Nie lubię matowego łańcucha jak jest brzydki leci w kubeł.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. 

Będę jeździć narazie na oryginalnym komplecie, kaseta GX i łańcuch NX jak się ten napęd skończy to poleci do kosza, nie widzę sensu na tej starej kasecie zakładać nowego łańcucha GX, tak mi się wydaje. 

Kupiłem już nową kasetę GX, mam ten prawie nowy łańcuch GX. Będę chciał robić rotację łańcucha/łańcuchów (na którą spóźniłem się na ory komplecie), i teraz tak... Jest sens latać na tej  nowej kasecie GX i  na dwóch łańcuchach z seri XX + jeden ten GX? 

A może wyjść w ogóle z seri GX i wskoczyć na XX? Przykładowo kaseta XX i dwa/trzy łańcuchy też XX? 

Opublikowano

Na podrzędnej kasecie GX to szkoda wkładać łańcuch wartości kasety 😜

Opublikowano (edytowane)

Nie no..., łańcuch XX jest tańszy od Kasety GX 😁

Bo, w wyśl zasady, że słabszy łańcuch wykańcza kasetę, pomyślałem że może lepiej będzie na kasecie GX założyć lepszy łańcuch XX zamiast słabszego GX 👍

Edytowane przez Millerek
Opublikowano

Napisze tak bo mam jedną kasetę pg1230 i do niej 4 łańcuchy.  Kaseta na tą chwilę ma przebieg około 6500km i łańcuchy około 0,5 uciągu na przymarze

Oryginalny był sx po 300 km założony gx który uciągnął się tak samo jak sx po 300km kupiłem na szybko drugiego sx który mniej więcej też po 300km się uciągnął. Wkurzony kupiłem x01 i werdykt taki ze x01 ma w sumie około 2500 km  i uciąg taki jak te 3 tańsze łańcuchy . Dodam że ten x01 zawsze miał ciężej niż tamte jeśli chodzi o warunki

Oczywiście te km plus minus bo dokładnie nigdzie tego nie zapisywałem bo dla mnie ważniejsza była czystość łańcucha.  Dodam że smaruje squirt

Opublikowano

Na starej kasecie GX nowy łańcuch nie przyjmie się. Więc zostanę na tej starej kasecie GX i zostawiam na niej ten stary łańcuch NX.

Jak się ten komplet skończy to założę nową kasetę GX i do niej dwa może trzy nowe łańcuchy X01 na rotację. 

A jak ten duet się skończy to już nie wiem co dalej, się zobaczy 👍

Smaruję napęd Rochloffem od 10 lat.. I nie wiem czy to jest obecnie najlepsze rozwiązanie. Oczywiście szejkuje itd. W poprzednim rowerze to było dobre rozwiązanie bo mimo 15kkm napęd ma się świetnie i patrząc na zużycie najlepsze czasy ma dopiero przed sobą, tzn praktycznie żadnego zużycia a jeździłem na trzech łańcuchach XTR i dwóch kasetach XT. 

Opublikowano
W dniu 6.02.2024 o 15:47, akir19 napisał:

Najlepiej brać łańcuch z kmc do elektryków wydają się trwalsze, jazda głownię normal/turbo . Jazda po górach po 1000km nie wypada 0,5.nie ukrywam że używam też GX, zużywają się szybciej lecz mi to akurat nie przeszkadza. Nie lubię matowego łańcucha jak jest brzydki leci w kubeł.

Ja mam omienne spostrzeżenia. O ile 10rz kmc były jednymi z lepszych na rynku tak cieżko znaleźć coś gorszego niż 12rz. Bez znaczenia czy zwykłe srebrno-czarne X12 czy z powłoką TiN czy nawet DLC bo akurat taki dostałem (sam nigdy bym nie kupił). Wszystko z oficjalnej niemieckiej dystrybucji.