Gość Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Sztywność korby w chwili naciskania na pedał. Zapytaj na forum kogo kogokolwiek co wybrać czy octalink czy zintegrowana oś. Odpowiedź będzie "zintegrowana oś". Zresztą załóż osobny temat odnoście evo i flite. Poproś innych forumowiczów o opinie. Nie bazuj wyłącznie na mojej.
Anton Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Dzieki za pomoc ?pozdrawiam 3 minuty temu, PrzeLuka napisał: Sztywność korby w chwili naciskania na pedał. Zapytaj na forum kogo kogokolwiek co wybrać czy octalink czy zintegrowana oś. Odpowiedź będzie "zintegrowana oś". Zresztą załóż osobny temat odnoście evo i flite. Poproś innych forumowiczów o opinie. Nie bazuj wyłącznie na mojej. Dzieki za pomoc ?pozdrawiam
Fenthin Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, PrzeLuka napisał: Zapytaj na forum kogo kogokolwiek co wybrać czy octalink czy zintegrowana oś. Odpowiedź będzie "zintegrowana oś". Nie, nie będzie. Dużo zależy od potrzeb i zastosowania. Ja wiem, że urosło takie przeświadczenie, że Octalink jest: a. be b. "mientki jak guma do majtek" c. mało pro i w ogóle trzepacki. Tyle, że różnica w sztywności, o ile w ogóle istnieje i można ją odczuć, jest śmiesznie żadna. Natomiast, Octalink jest faktycznie cięższy i do demontażu wymaga ściągacza. Zintegrowana oś jest zaś lżejsza, do obsługi niektórych nie potrzeba żadnych innych kluczy poza imbusem. No ok, HT2 wymaga klucz do montażu, ale ten można spokojnie zastąpić kawałkiem jakiegoś szpeja. Z drugiej strony, Octalink zakładasz i zapominasz. Zintegrowana oś wymaga trochę więcej dbałości przy montażu suportu czy kasowaniu luzu. Ktoś, kto szuka sprzętu bezobsługowego i na drugim miejscu stawia wagę, powinien iść w Octalink. Zaś ten, dla którego istotna jest waga i nie jest problemem, że system jest droższy oraz potrzebuje więcej opieki, dla tego jest zintegrowana oś. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Fenthin
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zintegrowana oś wymaga opieki a octalink jest bezobsługowy? Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Nie ma różnicy w sztywności? Ważę 70 kg i ją zauważyłem. "Trzepacki"? A po polsku?
Fenthin Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Tu nie ma żadnego ciekawego spostrzeżenia. Tu jest praktyka wielu osób. Octalink cechuje się znacznie większą żywotnością niż zintegrowana oś. Taki suport z racji swojej konstrukcji jest też niewrażliwy na zły montaż. Czego o zintegrowanej osi nie można powiedzieć. Poczytaj o żywotności łożysk w jednym i drugim rozwiązaniu. Czujesz różnicę w sztywności? To musisz mieć niezłą elektrownię w nogach. Trzepacki - zasadniczo to samo co "mało pro", tyle że znacznie bardziej ironicznie.
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Masz swoje zdanie ja mam swoje a prawda zawsze leży po środku, wiec bądź tak łaskaw nie udowadniać mi jak bardzo się mylę. Chcesz jeździć na octalinku to sobie jeździj. Jeździłem i na jednym i na drugim, wiec mogę porównać. Nie twierdzę,że octalink jest zły ale w moim odczuciu oś zintegrowana jest lepsza. Chcesz się powydziczać to radzę poszukać innego forum. Jeśli doczytałeś to zauważyłeś, iż poleciłem pytającemu skonsultować się z innymi forumowiczami aby nie bazował wyłącznie na mojej opinii. P. S. Cokolwiek byś nie zamontował źle to nic dobrego z tego nie wyniknie. Jedno i drugie jest banalnie proste w montażu, wiec trzeba być wybitnie uzdolnionym by coś zepsuć. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opublikowano 12 Czerwca 2017 22 godziny temu, Fenthin napisał: Zintegrowana oś wymaga trochę więcej dbałości przy montażu suportu czy kasowaniu luzu. Zintegrowaną oś montuje sie w pięć minut. Wadą może być tylko posiadanie klucza do misek wkłądu suportu, ale taki można kupić za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych. Jednorazowy wydatek. Łożyska są uszczelniane (lepiej lub gorzej, ale są). Ciekaw jestem tylko o jakim luzie piszesz i jak go kasujesz? 21 godzin temu, Fenthin napisał: Taki suport z racji swojej konstrukcji jest też niewrażliwy na zły montaż. Czego o zintegrowanej osi nie można powiedzieć. W jaki sposób można żle zamontować korbę ze zintegrowaną osią?To musi być zupełnie ktoś "zielony", kto nie przeczytał ani zdania na ten temat, a wziął się do roboty. Jedynie co może pójść nie tak to niewłaściwe wkręcanie łożysk na siłę. Może zdarzyć się, że mufa supoprtu jest niedbale wykonana i łożyska nie będą w jednej osi, ale jeszcze sie z tym nie spotkałem.
mrjarzab Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Dnia 10.06.2017 o 09:35, rayneven13 napisał: Witam:D Mam zamiar kupic rower z amortyzatorem SR SANTOUR XCR AIR LOR Jest to tani powietrzny amortyzator , czy uwazacie ze jest godnym polecenia amortyzatorem? Czy jest dobry to nie wiem, ale kupiłem rower z tym amorem ze względu że to najtańsze powietrze. Jeżdżę od zeszłego roku i jakiś miesiąc temu rozszczelniła się komora powietrzna. Poszło na gwarancję, uszczelnili i zobaczę co będzie dalej, na razie działa. Katuję go na maratonach Mazovii MTB i daje radę. Ważę 110 kg i napompowałem go pod siebie. Przelot ma jakieś 2500 km.
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 42 minuty temu, mrjarzab napisał: Katuję go na maratonach Mazovii MTB i daje radę. Ważę 110 kg i napompowałem go pod siebie. Przelot ma jakieś 2500 km. To lekko nie ma
mrjarzab Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 5 minut temu, Franz Mauer napisał: To lekko nie ma Sam się zastanawiam kiedy go zabiję, ale póki jest gwarancja to jeżdżę
lubelaczek Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Podepnę się pod temat. Ebike kross level boost 1.0 ma amortyzator XCR sprężynowy. Z tego co w necie wyszukałem, kosztuje on 499zł, a powietrzny XCR AIR - 629 zł : https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/xcr/29-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-r-29-air-czarny-mat-taper-2019/1258 Czy w tym rowerze można bezboleśnie podmienić sprężynowy amor na powietrzny xcr? Oprócz taperowanej główki, rozmiaru koła 29 na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę, żeby był kompatybilny? Czy mogę zamiast 100mm zamontować 120mm (cena ta sama). Edytowane 27 Grudnia 2019 przez lubelaczek
Kruk Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Jeśli producent ramy zezwala na 120 mm skoku amora to tak. Przy wyborze amora ma się wiele czynników które trzeba przemyśleć, ale takie podstawowe to: -Rodzaj główki ramy -Rodzaj osi piasty -Skok amortyzatora -Rozmiar koła A tak po za tym to jeszcze grubość lag, waga, rodzaj tłumika, ilość ustawień, prostota serwisu, dostepność części itd. 2
Rekomendowane odpowiedzi