Skocz do zawartości

[Koła] DT Swiss M1900 przeróbka piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To z palcem w uchu. Zmierz tylko grubość haków. Dodaj do tego rozstaw piasty i masz wynik ile zostanie Ci gwintu na TB. Moje haki mają lewy 9,15 i prawy 9,40 mm.

135 + 9,15 + 9,40 = 153,55 mm

170 - 153,55 = 16,45 mm

20200326_123535.jpg

Opublikowano

Oś przelotowa przechodzi przez piastę(koło),ale nie jest to istotne,abyś zrozumiał,bo faktycznie mylisz pojęcia. :D 

Nie przejmuj się,bo nie musisz wszystkiego łapać 

Podsumowując:

Masz u siebie w rowerze koła i piastę boost. Żeby to zamontować musisz zakupić:

https://www.cyklomania.pl/dt-swiss-adapter-piasty-240s-10-135mm,id4160.html

https://www.cyklomania.pl/dt-swiss-zacisk-tyl-mtb-thru-bolt-10-135mm-alu,id4016.html

Dzięki pomiarom,które wykonał @PrzeLuka wiemy ,że wszystko będzie pasować,a nawet jak nie,to masz prawo zwrotu do 14dni

Działaj i zamawiaj ;) 

Opublikowano (edytowane)

@PrzeLuka & @Accent_Szaj dzięki wielkie, bo wszystko stało się jasne :)

Jak tylko wrócę z pracy do domu lecę do piwnicy mierzyć :) 

Dam znać!

Edytowane przez pstuczynski
Opublikowano

@Accent_Szaj jak ma rozstaw haków pod 141 mm to nie może wsadzić piasty z 135 mm. Wsadzając adaptery, które wskazałeś zwęzi piastę. Tu potrzebne są adaptery na 10x141

Edyta:

Dobra załapałem, bo te adaptery są dwuczęściowe 😉

Opublikowano

@PrzeLuka ja kupiłem koło z piastą 148, adaptery robią -7.
Adaptery o których mowa czyli HWGXXX0001528S lub HWGXXX0001803S robią -7mm i pasują do piasty 148boost i 142.

Tu pisałem: 

Opublikowano

Spoko sam się zapętliłem 😉

Wszystkie wymiary masz także do dzieła.

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak - wszystko jasne :)

To są właśnie HWGXXX0001803S

Opublikowano

Tak dokładnie HWGXXX0001803S

Jak zamówisz,założysz i wszystko spasuje,to daj znać w tym temacie.Fotki z założonym kołem mile widziane :D 

Opublikowano

No to was trochę podrażnię. Rozstaw haków w boost jest jeden i wynosi 141mm niezależnie od osi. Podobnie jest w przypadku nie-boost - haki mają rozstaw 135mm.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, vdcmike napisał:

No to was trochę podrażnię. Rozstaw haków w boost jest jeden i wynosi 141mm niezależnie od osi. Podobnie jest w przypadku nie-boost - haki mają rozstaw 135mm.

ale wszystko się zgadza

@PrzeLuka zmierzyłem tak na szybko, wychodzi ~8,4 po stronie tarczy, ~9,5 po stronie przerzutki.

Zamówię oba komplety kapsli i RWS 10x135 - najwyżej coś odeślę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Accent_Szaj wszystko założone i w zeszłym tygodniu przetestowane (zdobyte kilka PR na technicznych zjazdach 😁 ) - wg mnie będzie żyć :) - trzyma się solidnie.

Podsumowując jak wyliczył @PrzeLuka u niego zostało 16,45mm gwintu, a u mnie ~13,5mm (tylko 3mm mniej) brakuje ~6mm aby śruba zrównała się z nakrętką.

Musiałem mały patent zrobić, bo wychodziło, że strona od przerzutki opierałaby się bezpośrednio na gwincie (te 3mm różnicy) - trochę się bałem, że będzie się "wrzynać" w hak i trochę na geometrii pójdzie - jakieś 6-7 mm gwintu zalałem klejem metalicznym i spolerowałem na równo. Po kilku jazdach zdejmę koło i kontrolnie sprawdzę czy wszystko OK.

Zdjęcia po założeniu, a gwint przed zeszlifowaniem na "0".

20200405_165607.jpg 20200407_084915.jpg 20200421_152307.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Bardzo ładnie sobie poradziłeś ;) 

Godzinę temu, pstuczynski napisał:

Musiałem mały patent zrobić, bo wychodziło, że strona od przerzutki opierałaby się bezpośrednio na gwincie (te 3mm różnicy) - trochę się bałem, że będzie się "wrzynać" w hak i trochę na geometrii pójdzie - jakieś 6-7 mm gwintu zalałem klejem metalicznym i spolerowałem na równo

.

Gratulacje

Opublikowano

Czyli przeszczep się trzyma i pacjent przeżyje? Super 😉 A to z klejem zaadaptuje u siebie.