Skocz do zawartości

Rock shox pike 160 mm

Jakub Piecuch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@vdcmike dlaczego bierzesz część mojej wypowiedzi tak dosłownie? Z tym skokiem to to taka beka na serwisie gdzie masz na przykład Yari ze skokiem 150mm zamiast 160mm. Czasem jest mniej niż ten 1 cm ale jest a tak być nie powinno. To taka kwestia "jak nie urok to sraczka" odnośnie SA a DB. Kiedyś parę lat temu max na topie to było 160mm a od jakiegoś czasu trochę ludzi ciśnie na więcej i więcej nawet wymieniając sam shaft. Po czym skoku jest w wersji DB nieco mniej... 

Mój Pike jest z 2015 gdzie gdzie interwał godzinowy grubo już przekracza 300 godzin w tym dwie zimy jazdy w górach. W sumie wszystko w górach i ma się dobrze. Kolega ma 3 letniego Pike z takimi samymi bebechami. Również konkretny przelot po górach i chyba spory lokalnie ale dokładnie nie wiem. Też żyje. Co nie zmienia faktu, że liczę się, że coś zaraz zdechnie bo faktycznie nie jednemu z otoczenia już dawno zdechło. "Poza tym nie każdy charger (RC, RC R) ma kondoma" - własnie o tym mówię, że za chwilę trzeba się doktoryzować by chcieć coś dla siebie kupić. Zamiast XXI wieku i Roku Pańskim 2020 zrobić coś co kupisz za nie jeden worek kapusty i będzie Ci to działać kilka lat bez problemu. Na dziś zmiany są kosmetyczne i nie sięgają sedna problemu. To nie jest tylko kwestia RS'a. Pajace z FOX'a chyba zaczęli robić jeszcze większy syf. To co widzę na serwisie i po jakim czasie to pada to jest jakiś koszmar. Ogólnie wtrąciłem się bo roztoczyłeś taką sielankową wizję a to nie do końca tak jest choć po prawdzie jak idzie o przednie zawieszenie to faktycznie RS nieco poszedł do przodu. Nie mniej mnie to nie zadowala i posądzam, że nie tylko mnie. Wszak wydanie czasem 2 tys za coś co i tak nie daje gwarancji, że się nie rozpadnie to jest dla wielu baardzo dużo. A gdzie wersje za większą kasę, które też nie dają żadnej gwarancji. 

Ktoś napisze, że takie czasy i taki system i te sprawy. Tylko jak nam padnie przerzutka, manetka, ... to jakoś dziurę szybko daje się załatać. A tu jak widzę RS coś gmera w kwestii dystrybucji części zamiennych bo większość kontynentu ma kłopot z częściami. To już jest chamstwo by nie nazwać inaczej. Znajomy ściąga części z poza Europy. 

Opublikowano

Ja pracuje w innym niż Polandia (ale jednak w EU) kraju i szczęśliwie u nas z częściami problemu na razie nie ma. Odnośnie kondomów to w 200h service kitach je dostajemy więc jak ktoś daje amor na duży serwis to wymieniamy nawet jeśli jeszcze cały. 

Odnośnie wizji sielankowej - o ile pamiętam nie pisałem że RS ma w tej chwili najlepsze na świecie zawieszenie ale wysokie modele 2019/2020 pod względem pragcy dorównują wysokim foxom. Miałem kilka pikeów, lyrików i foxów 36 z różnych lat i o ile w foxie w ciągu ostatnich 3 lat ciężko powiedzieć że coś się odczuwalne zmieniło tak w RS jak najbardziej.

Opublikowano

No u nas jest tak że ja części do chargera czyli właśnie kondom (bladder) musiałem ściągać z Hiszpanii bo u nas nigdzie nie było, tak więc jesteśmy trochę w dup... Z tymi gratami do RS

Opublikowano

I dobrze wyczulem że jesteś serwisant

Co do kupna samych części
Dużo jest nie dostępnych u nas w Polsce
Np do chargera kupowałem bladder był dostępny tylko w Hiszpanii
Tak samo jak tłok do Monarcha też z Hiszpanii
Ciężko jest u nas z takimi częściami

Opublikowano
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Miałem kilka pikeów, lyrików i foxów 36 z różnych lat i o ile w foxie w ciągu ostatnich 3 lat ciężko powiedzieć że coś się odczuwalne zmieniło tak w RS jak najbardziej.

Sam też muszę to stwierdzić. Nowy charger 2.1 w moim SIDzie to inna sprawa niż MC, czuć różnicę w pracy i nie jest to placebo.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, który model Pike polecilibyście to wybrania gdyby zarówno select jak i ultimate rct2 były w tej samej cenie?

Edytowane przez wrdom