leszcz Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Był to mój "inicjator" chęci zrzucenia zbędnych kg. Wyszło mi 26 (nadwaga) i zdziwiło bo uważałem się za domowego "sportowca". Wrzucam tabelkę i sposób obliczania bo może ktoś również skorzysta: Z wiekiem optimum BMI się zmienia (wartości pod tabelką). Wzór jest banalny: BMI = masa / (wzrost*wzrost) Np: masa=86kg, wzrost=1,8m => BMI = 86/(1,8*1,8) = 86/3,24 = 26,54 => nadwaga Warto znać swój próg nadwagi. U mnie BMI=26 czyli 26*3,24 = 84,24kg Ja za cel obrałem sobie środek optimum dla mojego wieku (zakres 21-26) czyli BMI = 23,5. Docelowa waga dla takiego BMI wynosi zatem: BMI * (wzrost*wzrost) = 23,5 * 3,24 = 76,14kg Jest to mój główny cel na 2020r. Myśl o wadze -10kg (waga roweru) rozbudza moją wyobraźnię zdobywania lokalnych KOMów do takiego stopnia, że bardzo łatwo przełamuję się do dyscypliny "spożywczej"
lukaszzsch Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Interesujący temat. Ze swojej strony dopowiem jedynie ( jako osoba, która długi czas walczyła o powrót do jako takiego wyglądu), ze BMI to super wskaźnik, ale mało przydatny dla osób uprawiających sport.A cytując moją dietetyczkę - bmi to wskaźnik dla Amerykanów.Coś w tym jest, ja akurat zawsze mam bmi znacznie powyżej realnego wyglądu, ale mam na przykład spore uda i łapy.Pozdrawiam. 1
wojtek.k Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Jest tak jak @lukaszzsch napisał. Możesz mieć 10% tkanki tłuszczowej i jednocześnie BMI wskazujące na nadwagę lub nawet otyłość (sportowcy, kulturyści). To tyle w temacie przydatności tego wskaźnika. 1
Łukasz_P Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 I również ja potwierdzam. BMI, to najmniej przydatny wskaźnik. A wręcz bzdurny. Moje BMI, to 27, a prążki na czwórkach raczej niewiele mają wspólnego z nadwagą Proponuję zakup fałdomierza, bo to jedyny sensowny pomiar do wykonania w warunkach domowych. 1
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zawsze miałem niedowage z powodu malej ilosci tkanki tłuszczoweja a teraz jestem "optymalny". Wskażnik się zgadza tylko coś mi brzuch urusł. Ba, brzuszek pomału znika a masa rośnie. Ciekawe ale jak pisza koledzy najbardziej miarodajny jest procenta tkanki mięśniowej i tłuszczowej. BMI nie uwzglednia wielu czynników. Metabolizmy, zapotrzebowania energetycznego itd.
lukaszzsch Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zawsze miałem niedowage z powodu malej ilosci tkanki tłuszczoweja a teraz jestem "optymalny". Wskażnik się zgadza tylko coś mi brzuch urusł. Ba, brzuszek pomału znika a masa rośnie. Ciekawe ale jak pisza koledzy najbardziej miarodajny jest procenta tkanki mięśniowej i tłuszczowej. BMI nie uwzglednia wielu czynników. Metabolizmy, zapotrzebowania energetycznego itd.Zdecydowanie procent masy mięśniowej i tkanki tłuszczowej, ale należy pamiętać o dobrym nawodnieniu.Większość analizatorów w trakcie pomiaru przepuszcza przez ciało prąd elektryczny mierząc impedancję.Mało wody->ciało słabo przewodzi->”rośnie” procent tłuszczu.Ale to widać jak się robi pomiary regularnie
Łukasz_P Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Wahania wody w ciągu dnia/tygodnia są na tyle duże, że wszelkie odczyty na wagach typu Tanita itd., można traktować jako ciekawostkę, tudzież prognozę pogody.
lukaszzsch Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Przeciez to oczywiste.Ciagle nie dla wszystkich skoro widać jak ludzie się mierzą w skarpetach Wahania wody w ciągu dnia/tygodnia są na tyle duże, że wszelkie odczyty na wagach typu Tanita itd., można traktować jako ciekawostkę, tudzież prognozę pogody. Też odpuściłem obserwując to o czym piszesz. Niemniej, na początkowym etapie walki o „rzeźbę” lepsza tanita niż waga łazienkowa, bo szczególnie w dobie dzikich diet warto mieć jakąkolwiek kontrolę nad tym ci się rzeczywiście „pali”.
Łukasz_P Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Tak, ale Tanita Ci w tym nie pomoże, co sam przyznałeś . Przede wszystkim lustro i tyle. I wbrew temu, co niektórym się wydaje mięśni nie da się tak łatwo popalić. I Ci, którym się wydaje, że to się i nich stało po prostu wcale ich tyle nie mieli. 2
chemania Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 będąc posiadaczem 80 kg LBM przy 173 cm wzrostu powinienem się odchudzać?
Red Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Jeśli taka waga to zasługa mięśni to nie. Jeśli jednak widać że to nadprogramowa tkanka tłuszczowa to tak.
Seban Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 2 godziny temu, Zbyszek.K napisał: Zgadzam się z przedmówcą, byłem na badaniu u Pani pielęgniarki promocji zdrowia w pewnym szpitalu (tak kazał mi kardiolog) postawiła mnie na wadze podłączyła coś tam, kazała złapać za czujniki rękoma i stanąć na wagę boso. Po badaniu patrzy z niedowierzaniem ... uśmiech i nagle "ma pan otyłość brzuszną" mam 178 cm wzrostu moja waga waha się + - 80-81 kg. "troszku" za dużo ale w moim wieku i tak nieźle... jak na dziadka to staram się trzymać. Moja konkluzja... BMI czasem potrafi spłatać figla. Z opisu to urządzenie na którym stawałeś brzmi jak tanita.
Rekomendowane odpowiedzi