ACTIVIA Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2019 Teraz, unknow01 napisał: Nie no wiem, znam te wynalazki od skośnych, to może być chiński producent co robi np. rury amorów i zmarzył wejść na rynek z czymś tam, albo po prostu topotna podróba, natomiast za 200zł to ABS-u się nie spodziewałem..😂 pozdro. To jest taki pic na wodę.
Kruk Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 3 godziny temu, MaŃciO napisał: No to napisałem wcześniej że jest Q-LOC2 TI i waży jakieś 69/70 g (dokładnie 67.9 u mnie na wadze), a druga sprawa jak potrzebujesz lekkości na poziomie światowym to w poprzednim poście sam napisałeś że najlżejsze są ośki na imbus. Kolejna sprawa zwykły Q-LOC2 waży 127g (chyba) a MAXLE Ultimate 74,8 (nie pamiętam) czyli 52,2 g w osi obrotu koła, czyli tak naprawdę różnica żadna. Tytanowego Q loca nie widziałem, ciekawy produkt.
MaŃciO Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 15 godzin temu, Kruk napisał: Tytanowego Q loca nie widziałem, ciekawy produkt. Do niedawna sam nie wiedziałem o jego istnieniu. Ja swojego miałem w AURON'ie i też byłem zaskoczony Wiem że jest ich ilka rodzai, ale jak je rozróżniać? To Jo niewiem.
ACTIVIA Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2019 Tytanowego szybko idzie rozróżnić bo jako jedyny ma rurkę koloru złotego 1
Atom Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 W dniu 1.12.2019 o 11:01, PrzeLuka napisał: Z ciekawości zapytam. Czy fizycznie będzie wykonalne zamontowanie nowej sprężyny w wcześniejszych rocznikach? Czy laga jest tak przebudowana, że w ogóle nie będzie takie możliwości? W dniu 1.12.2019 o 11:05, ACTIVIA napisał: Ten system będzie montowany od modeli Axon lecz od wersji Elite z goleniami 34mm, Suntour bardzo rozbudowuje amorki dopasowując do potęgi produkowanych rowerów przez to jest skupiony najwięcej na E-bike Activia nie odpowiedział zbyt precyzyjnie. Nie, nie da się zastosować nowego rozwiązania komory powietrznej z samopompującą się komorą negatywną ze względu na budowę. Nowe lagi posiadają port do wyrównania ciśnienia między komorami. Z e-bikami ma to tyle wspólnego co wilk z gwiazdami :). Ale oczywiście nowe rozwiązania będą i tam stosowane. W dniu 1.12.2019 o 17:59, Kruk napisał: Ale raczej zwykły zjadacz chleba takich nie dostanie, a za to wiele osób kocha Rock shoxy ( nie liczę chargerów) za prostotę serwisu tłumika i dostępność części. W dniu 1.12.2019 o 18:03, ACTIVIA napisał: W tym się zgodzę bo do Suntoura żeby mieć cały asortyment to trzeba sięgać daleko, natomiast co do RS to części zamienne mają od ręki do wszystkiego Tak się składa, że serwis tłumików z amortyzatorów SR jest w sumie jeszcze prostszy niż RS. Oczywiście mam na myśli te rozkręcalne, bo tanizna w postaci zamkniętego kartridża to inna kategoria. Nie potrzeba jakichś specjalnych dedykowanych narzędzi do serwisu tłumika. Żeby wymienić olej wystarczą miękkie szczęki 25,4 mm żeby odkręcić górną sekcję tłumika, oleju lejemy tyle, żeby tłok chodził płynnie na całej długości. Jeśli ktoś nie ma miękkich szczęk to można tłumik chwycić na połączeniu, tam gdzie jest grubszy, starym mostkiem pod kierownicę 25,4 mm :). Sam stosuję ten patent z powodzeniem i daje radę bez uszkodzeń. Ten wymiar pasuje idealnie. Robiłem tak tłumik Duroluxa i Aurona. A mój znajomy Epicona. Suntoury są tak proste, że głowa boli :).
Kruk Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Tylko że RS'a zrobisz w sumie tylko ze zwykłymi kluczami, nie trzeba imadła itp. Dla mnie serwis RS'ów typu Recon, reba itp jest banalny, aby tylko w czystości go przeprowadzić i zgodnie z manualem, a nie da się zepsuć.
Atom Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 W sumie napisałem to samo tylko w odniesieniu do Suntoura. Wystarczą zwykłe klucze. Niejasno napisałem ?😉
ACTIVIA Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) 13 godzin temu, Atom napisał: W sumie napisałem to samo tylko w odniesieniu do Suntoura. Wystarczą zwykłe klucze. Niejasno napisałem ?😉 Tak wystarczą zwykłe klucze a potem trafiają do mnie amorki z poobkręcanymi tłumikami korkami, nakrętkami itp. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez ACTIVIA
Atom Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Nie przesadzaj, jaka to filozofia odkręcić kapsel nasadką 27 mm stoczoną na tokarce ? 25,7 mm miękka szczęka oryginalna a to co ja stosuję ma 25,4 mm trzy dziesiątki nie robią różnicy w tym wypadku bo podkładam jeszcze cieniutką gumę... Fajnie, że podchodzisz do tego w ten sposób, ale nie demonizuj, Suntour to prymityw, nie prom kosmiczny.
ACTIVIA Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Atom napisał: Nie przesadzaj, jaka to filozofia odkręcić kapsel nasadką 27 mm stoczoną na tokarce ? 25,7 mm miękka szczęka oryginalna a to co ja stosuję ma 25,4 mm trzy dziesiątki nie robią różnicy w tym wypadku bo podkładam jeszcze cieniutką gumę... Fajnie, że podchodzisz do tego w ten sposób, ale nie demonizuj, Suntour to prymityw, nie prom kosmiczny. To trochę pisz jaśniej od początku bo piszesz wcześniej o zwykłych kluczach a teraz opisujesz o nasadce stoczonej na tokarce. Jeśli masz taką możliwość to się ciesz bo dużo użytkowników nie ma styczności z tokarką a pisanie o zwykłych kluczach rozumie się z narzędziami standardowymi Twoja edycja nadała by się do działu "DRUCIARSTWO" Edytowane 9 Grudnia 2019 przez ACTIVIA 1
Atom Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Stoczona nasadka to nadal nasadka, kupiona za 16 zł, stoczona przez ślusarza za browara, nic nadzwyczajnego 😉
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Nie sądzę że wszędzie ci toczą za browaraUsługi tokarskie oraz frezersie są dość drogie Narzędzia które otrzymałem od Suntoura Piękny zestaw tylko ten klucz do odkrecania komory dampera uważam że jest dziadowski mam taki i nie zawsze można nim rozkręcićZastanawiam się nad zmianą ale nie za bardzo wiem co wybrać
ACTIVIA Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 50 minut temu, piter614 napisał: Nie sądzę że wszędzie ci toczą za browara Usługi tokarskie oraz frezersie są dość drogie Piękny zestaw tylko ten klucz do odkrecania komory dampera uważam że jest dziadowski mam taki i nie zawsze można nim rozkręcić Zastanawiam się nad zmianą ale nie za bardzo wiem co wybrać W tym zestawie to nic nie ma do dampera. Tam są nabijaki do uszczelek kurzowych i 3 uchwyty do kartridży
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Dokładnie chodziło mi o ten kluczI widzę że jest też Praska do tuleji dampera Kluczyk do zaworów
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 10 godzin temu, Atom napisał: Stoczona nasadka to nadal nasadka, kupiona za 16 zł, stoczona przez ślusarza za browara Zrobiłem to sam nie mając ani tokarza ani tokarki. 32 minuty temu, piter614 napisał: Dokładnie chodziło mi o ten klucz W zasadzie owe narzędzie może mieć różne zastosowania. Dominik na swoim kanale pokazywał patent z kawałkiem deski i dętki jeśli szukasz alternatywy 😉
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Activia.sgl.pl nie robi z siebie Boga ale jak serwisujesz wszytko np całe zawieszenia w rowerach taki zestaw jak zrobiłem ja kosztuje w granicach 2 tys zł Gdybyś chciał kupić i tak Joe będziesz miał Wszytkiego
Accent_Szaj Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 @piter614,tak patrząc na posty Atom'a,to chyba wie kto to jest @ACTIVIA i za wszelką cenę stara mu się czymś odgryźć.Co by Activia nie napisał, Atom wie lepiej. @Atom jak piszesz ,to pisz z sensem,a nie tylko po to,aby coś napisać i mieć odmienne zdanie niż @ACTIVIA,bo fora służą do podpowiedzi,a nie do siania fermentu. Na szacunek i autorytet trzeba sobie zapracować. Odnośnie kolekcji 2020 Suntour'a. Super ,że nie stoją w miejscu. Lubiałem tą firmę.Tani i dobry 1
Atom Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Po prostu widzę, że Activia demonizuje wiele rzeczy i tyle. I to raczej on przybrał postawę wszechwiedzącego. To jest typowe podejście sprzedawcy i serwisanta, żeby ludzi zniechęcić do poszukiwania własnych rozwiązań. Jego przekaz jest prosty - tylko u mnie serwis trzeba robić, bo tylko ja mam kosmiczne narzędzia i wiedzę której nie ma nikt. A forum jest jak mówicie do wymiany informacji w nie żeby bezkompromisowo gnoić każdego co ma inne zdanie od jedynego guru 😄😉. Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Atom
Kruk Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Ja na forum parę lat siedzę i nigdy nie poczułem że Activia się wywyższa, wręcz przeciwnie, zawsze chce jakoś pomóc. To że piszę że należy mieć odpowiednie narzędzia do serwisu to wiadomo, każdy serwis używa tylko oryginalnych lub autorskich stworzonych narzędzi opartych o swoją wiedzę lub kontakt z producentem. Wichu Shop też ma swoje narzędzia, różnica jest taka że jak jakiś młodzik nie zna się i chce zrobić serwis to urywa coś w amorze bo chce po taniości serwis.To jest jak z olejami, producent zaleca oryginalne lać ale wiadomo że można inne też. To że masz swoje narzędzia Atom to super, ja też takie robię i używam i jeszcze nic nie uszkodziłem jak komuś robię. Dla mnie( i tylko dla mnie) wydaje się bezpodstawnie się czepiasz Activia"i przez co odrzucasz od siebie innych forumiczów, zwłaszcza że jesteś nowy tutaj a już masz do kogoś pretensje. Wiadomo nikt nie jest nie omylny i dotyczy to i ciebie i mnie i Activia. Nie mniej jak idzie o suntoury, Kolega Activia ma największą wiedzę o nich z nas na forum. Tyle. 2
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Atom napisał: Jego przekaz jest prosty - tylko u mnie serwis trzeba robić, bo tylko ja mam kosmiczne narzędzia i wiedzę której nie ma nikt. Jesteś w ogromnym błędzie. Robiąc pierwszy raz serwis amora i opisując go później na forum kilkukrotnie pisałem do @ACTIVIA z prośbą o poradę i nigdy mi jej nie odmówił, więc nie pisz głupot.
ACTIVIA Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Atom napisał: Po prostu widzę, że Activia demonizuje wiele rzeczy i tyle. I to raczej on przybrał postawę wszechwiedzącego. To jest typowe podejście sprzedawcy i serwisanta, żeby ludzi zniechęcić do poszukiwania własnych rozwiązań. Jego przekaz jest prosty - , bo tylko ja mam kosmiczne narzędzia i wiedzę której nie ma nikt. A forum jest jak mówicie do wymiany informacji w nie żeby bezkompromisowo gnoić każdego co ma inne zdanie od jedynego guru 😄😉. Kolego "atom" coś ty taki agresywny ?? Powiedz mi co ty chcesz osiągnąć ta gadką?? Jeśli tylko ty masz narzędzia oraz kosmiczną wiedzę o której nikt nie ma pojęcia to się tylko cieszyć!!! Piszesz że tylko u ciebie serwis trzeba robić to przedstaw nam swoją firmę !!! Te forum jest żeby jeden drugiemu pomagał, a przez to że mam możliwość zrobienia lub załatwienia nietypowych rzeczy to bez problemu się z ludźmi dogaduje . Powodzenia w przyszłości Edytowane 10 Grudnia 2019 przez ACTIVIA
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Tak dokładnie obserwuje tak samo kilka forum na raz i activia.sgl.pl czy wichu Workshop zawsze szczerze odpowiadają i sprzedają nawet swoje patenty, do wicha czas to pisałem ma messenger i nigdy mi nie odmówił pomocy a mógł bez problemu napisać w 5en sposóbEj stary daj amor to ci zrobię a nie zwracasz dupe
ACTIVIA Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Założyłem temat o nowej kolekcji Suntoura na 2020 a znalazł się jakiś typek mondraliński "atom"ze swoim światem
Atom Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Activia, ja nie prowadzę serwisu, nie zrozumiałeś tego co piszę.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 3 godziny temu, ACTIVIA napisał: Założyłem temat o nowej kolekcji Suntoura na 2020 Haha dlatego napisałem,po moich spostrzeżeniach odnośnie zachowania wiadomej osoby,że kolekcja fajna
Rekomendowane odpowiedzi