Skocz do zawartości

Bryton Rider 420

Grzesiek SRC 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy jest możliwość sparowania czujnika tętna z apple watcha do brytona 420?

Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem Apple Watch nie ma funkcji broadcastu HR (jak np. zegarki Garmina) więc raczej nie ma takiej możliwości. Polecam opaskę na klatkę piersiowa, Magene albo Geonaute z decathlona - koszt w okolicach 150zł a są kompatybilne z większością liczników i smartfonów + dokładniejsze niż pomiar z nadgarstka.

@edit
Z tego co widzę są aplikacje na Apple Watch umożliwiające nadawanie HR po BLE, Rider 420 obsługuje czujniki tętna BLE więc teoretycznie powinno to zabanglać.

Edytowane przez Dziaku
Opublikowano
11 godzin temu, Dziaku napisał:

Z tego co wiem Apple Watch nie ma funkcji broadcastu HR (jak np. zegarki Garmina) więc raczej nie ma takiej możliwości. Polecam opaskę na klatkę piersiowa, Magene albo Geonaute z decathlona - koszt w okolicach 150zł a są kompatybilne z większością liczników i smartfonów + dokładniejsze niż pomiar z nadgarstka.

@edit
Z tego co widzę są aplikacje na Apple Watch umożliwiające nadawanie HR po BLE, Rider 420 obsługuje czujniki tętna BLE więc teoretycznie powinno to zabanglać.

chyba, że jest inna opcja oprócz brytona. Myślałem nad garminem 130, ale tam jest podobno kiepski czas pracy na baterii. Z brytonem połącze identyczne czujniki jak w garminie? Chce na szosie mieć kadencje + gps i pasek hr/zegarek a na mtb sam gps i moze pasek, zobacze czy mi bedzie wygodnie. Na ten moment tyle mi potrzeba. Może bym korzystał z nawigacji z licznika, ale ciężko stwierdzić, bo nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy będzie mi wygodnie. Przymiarka pierwsza była do tego brytona najmniejszego za lekko ponad 2 stówy. Zegarek garmina nadchodzi wielkimi krokami wiec przeskoczyłem na 130, ale finalnie już nie wiem co. Jak oszczędze na liczniku to dokupie za to kadencje i pasek.

Opublikowano

Jak masz w planach zegarek garmina to na licznik imho tylko garmin, masz wszystko wtedy w jednym serwisie i sprzęty garmina podobno ze sobą fajnie gadają 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.12.2020 o 20:24, 4michal napisał:

Chce na szosie mieć kadencje + gps i pasek hr/zegarek a na mtb sam gps i moze pasek, zobacze czy mi bedzie wygodnie.

U mnie na dwóch zegarkach i opasce Garmina działa transmisja tętna po ANT+ do licznika Brytona. Ale jest to beznadziejne rozwiązanie bo zarówno w zegarkach jak i opasce wskazania są bardzo niewiarygodne. Naprawdę nie polecam. Nie ma nic lepszego jak pulsometr na piersi.   

Edytowane przez Grzesiek SRC 1
Opublikowano

Czołem, czy 420tka jest w stanie podawać temperaturę z dokładnością do 1 miejsca po przecinku? Do tej pory używałem Sigmy 14.16 i tam pasował mi ten wskaźnik z 1 miejscem po przecinku. W ostatnich dniach w nocy cały czas Bryton wskazywał, po ustabilizowaniu, 0C choć w Sigmie, na identycznej trasie, widziałem wahania, często większe niż 1C.

Opublikowano
23 godziny temu, dgim napisał:

Czołem, czy 420tka jest w stanie podawać temperaturę z dokładnością do 1 miejsca po przecinku?

Nie.

Ogólnie 420 zaniża temperaturę tak właśnie o 1 stopień. Dla przykładu Aero 60 u małżonki pokazuje zawsze z tej samej trasy właśnie o 1 stopień wyżej. Sprawdzałem też z innymi termometrami i było podobnie. 

Opublikowano

U mnie natomiast raz zaniża, a raz zawyża o ok. 1*C, poniżej kilka przykładów i porównanie z pogodą z MyWindsock :). Natomiast jest to tzw. "małe piwo" biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość tego urządzenia.

temperatura.jpg
Opublikowano

Ok, pytanie jednak czy brak tego przecinka do kwestia software'owa czy hardware'owa. Pewnie to 2 bo skoro by już mogli zbierać to by pewnie podzielili się szerszą wiedzą, miejsce jest :)
No nic, zdziwiłem się, bo skoro w liczniku tańszym kilka razy był ten pomiar dokładniejszy to i tu się spodziewałem podobnego formatu.
Mimo wszystko na razie jestem mega zadowolony z zakupu 420.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siema ludzie jest problem licznik bryaton rider 420 . Po wycieczce zapisuje trasę przechodzi na strave a potem w aplikacji znika. Żeby było mało to w aplikacji jak stworzę trasę i zapisze to też jej niema w trasach. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

witam.

Mam pytanie o wspolpracę mapy.cz i apki brytona. 

Ukladam sobie trasę w mapy.cz bo ta mapa w aplikacji brytona jest beznadziejna. Generuje sobie plik gpx w mapy.cz np na laptopie i ten plik chce zaladować do brytona (tez na laptopie). Wyskakuje komunikat "Failed". Myslalem ze jest jakis problem z tym plikiem gpx ale jak ten sam plik wysle sobie np mailem   i otworze na komorce w aplikacji bryton active to juz ten plik z mapą ładnie ładuje i jest widoczna w liczniku. O co chodzi? Ktoś to rozumie? Chcialbym sobie układać trasy na laptopie i tak tworzyc pliki. Ale teraz koneicznie musze wysylac te pliki mailem zeby ladowac z komorki bo na laptopie jest problem.

Edytowane przez cactus23
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hello :) czy ktoś z użytkownikow brytona 420 może potwierdzić czy licznik łączy się i współpracuje radarem Garmin Varia ?

Bo że nie pokazuje segmentów że stravy to już padło, chyba że coś się zmieniło po aktualizacji ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś z Was mial problem polegający na tym, że w trakcie rejestracji mail aktywujący aplikacje nie dochodzi? - tragedia, kombinuje już dwa dni i nic.. A bez tego nic nie ustawie w liczniku 

Opublikowano
W dniu 5.05.2021 o 17:17, cactus23 napisał:

witam.

Mam pytanie o wspolpracę mapy.cz i apki brytona. 

Ukladam sobie trasę w mapy.cz bo ta mapa w aplikacji brytona jest beznadziejna. Generuje sobie plik gpx w mapy.cz np na laptopie i ten plik chce zaladować do brytona (tez na laptopie). Wyskakuje komunikat "Failed". Myslalem ze jest jakis problem z tym plikiem gpx ale jak ten sam plik wysle sobie np mailem   i otworze na komorce w aplikacji bryton active to juz ten plik z mapą ładnie ładuje i jest widoczna w liczniku. O co chodzi? Ktoś to rozumie? Chcialbym sobie układać trasy na laptopie i tak tworzyc pliki. Ale teraz koneicznie musze wysylac te pliki mailem zeby ladowac z komorki bo na laptopie jest problem.

Zrób w ten sposób:

Krok 1 - rysowanie trasy w mapy.cz

Krok 2 - zaimportuj i zapisz GPXa w stravie w opcji https://www.strava.com/routes/new

Krok 3 - zsynchronizuj przebieg śladu w aplikacji Bryton z serwisu strava ze swoim licznikiem

Krok 4 - w drogę ...

• 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam tą 420. Zależy mi na "skrętach". Póki co działa tylko opcja rysowania trasy w aplikacji Active na telefonie i wgranie na licznik.

Nie działa

- import route ze stravy + "generowanie zakrętów w aplikacji"

- import z serwisu RideWithGPS (export z opcją "dołącz skręty")

- rysowanie w https://active.brytonsport.com/ i import do apki - znikają info o skrętach

Albo coś skopali albo to celowe działanie.

Szykuję się na Wisłę ale widzę że ślad ze "skrętami" zakrawa tutaj o cud. @Grzesiek SRC 1 czy masz na to jakiś myk?

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

U mnie w aplikacji dla tras z komoota mogę dodać zakręty do trasy.

Opublikowano
20 godzin temu, leszcz napisał:

Mam tą 420. Zależy mi na "skrętach". Póki co działa tylko opcja rysowania trasy w aplikacji Active na telefonie i wgranie na licznik.

Nie działa

- import route ze stravy + "generowanie zakrętów w aplikacji"

- import z serwisu RideWithGPS (export z opcją "dołącz skręty")

- rysowanie w https://active.brytonsport.com/ i import do apki - znikają info o skrętach

Albo coś skopali albo to celowe działanie.

Szykuję się na Wisłę ale widzę że ślad ze "skrętami" zakrawa tutaj o cud. @Grzesiek SRC 1 czy masz na to jakiś myk?

Napisałem do ich Supportu. Odpisali w ciągu 1 dnia. Przyznali, że naprawiają https://active.brytonsport.com żeby skręty nie ginęły przy imporcie do apki.

Opublikowano

Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z tego licznika. Jak już się wgra trasę ze skrętami to działa to poprawnie. Pika 50m przed skrętem. Da się wrzucić same info o skręcie na dowolny ekran.

Bryton szczyci się 35h pracy. Testuję (pod rajd Wisła 1200) czas pracy na wgranej 800km trasie. Dam znać. Zauważyłem że licznik wyraźnie zamula jak opuści się wyznaczoną trasę.

20220525_122735.jpg 20220525_125422.jpg 20220525_125910.jpg
Opublikowano
W dniu 24.05.2022 o 13:21, leszcz napisał:

Szykuję się na Wisłę ale widzę że ślad ze "skrętami" zakrawa tutaj o cud.

Sprawdź czy po dodaniu opcji zakręt po zakręcie do śladu ultramaratonu nie wydłuża Ci się trasa. Część trasy ultramaratonów biegnie po ujebach których nie ma na mapach OSM, po  dodaniu opcji zakręt po zakręcie aplikacja "dociąga" ślad do tras znajdujących się na mapach OSM. Po dodaniu opcji zakręt po zakręcie trasa Wanogi Gravel 2021 wydłużyła się o 7 kilometrów z 599km do 606km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pola ekranów

Panowie czy tylko ja nie potrafię tego zrobić czy tez mieliście problemy Licznik połączony Raz przestawia sie pomiędzy stronami a raz nie

Klikam pola ekranów do wyboru  Strony od 1 do 5  możliwość wyłączenia 

Klikam strona 1 i nie mogę nic przestawić 

Strona 2 i kolejne   pozwala ustawiać zawartość naustawiam się a potem i tak pokazuje co chcę ;) Oczywiście każdorazowo akceptuje wybrane okno do wyświetlenia 

Jest jakiś film jak ustawić by zostało jak chcę 

Edytowane przez kokoliew
Opublikowano (edytowane)

U mnie bez prob. Najłatwiej telefonem przez apkę 

ODNOŚNIE TESTU

Przy włączonej nawigacji licznik ujechał 18h.

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

Panowie działają wam powiadomienia z apek? Wydaje mi się, że jesienią działało wszystko ( email, whatsapp, messenger ). Odpaliłem licznik po 5 miesiącach nieużywania, zaktualizowałem bo była aktualizacja i d..pa - nie mam powiadomień z aplikacji ( a niby wszystko włączone ). Co ciekawe powiadomienia na zegarek przychodzą bez problemu, na licznik już nie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Widzę, że tutaj jest więcej pytań niż odpowiedzi ale mimo to spróbuję dodać moje pytanie.

1. Jak zrobić by po skończonej jeździe zresetować dystans dzienny? Ja to robię tak, że po skończonej jeździe wyłączam licznik. Na drugi dzień jak włączę to widzę, że jest kontynuacja, więc muszę wejść w menu zapisać trasę. Później przytrzymuję kilka sekund przycisk OK i wtedy dopiero zeruję liczbę dziennych kilometrów. Dobrze robię?
  2. Posiadam dwa rowery, dwa nadajniki prędkości na koło. Ustawiłem nadajnik 1 jako przypisany do roweru 1 i tak samo przy rowerze nr 2. Aby przejść z jednego roweru na drugi to trzeba wejść w menu->ustawienia->bike->bike1(lub bike2)->set active. Ogólnie około dziesięciu kliknięć trzeba zrobić. Wcześniej miałem sigmę która jak odczytała nadajnik z roweru nr 1 to automatycznie traktowała zapis jako rower 1 i odwrotnie przy nadajniku nr 2.

Niestety w instrukcji nie ma tych informacji.

Przy okazji ktoś zgłaszał, że licznik podczas wolnej jazdy robi pauzy. U mnie tak się działo póki odczytywałem prędkość wg GPS. Jak przestawiłem się na nadajnik (u mnie Megane) to wszystko jest OK.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałem podbić temat Bryton 420. Zbieram różne dane o nim i nie wiem dokładnie czy GPS informuje o tym czy zjechałem z wgranego śladu.

Jak ktoś z szanownych użytkowników wie coś o tym to z góry dzięki za odpowiedź