Skocz do zawartości

Bryton Rider 420

Grzesiek SRC 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sensie czy po prostu nawigacja będzie dokładniejsza. 

Opublikowano

W Aero 60 będziesz miał mapę i już przez to będzie dokładniej i przede wszystkim szybciej bo nawigacja na "kreskę" jest zawodna i często można pobłądzić. Ogólnie jakość sygnału i dokładność śladu GPS w 420 jest bardzo dobra. A przerobiłem już kilka takich urządzeń, więc mam porównanie. 

Opublikowano

Cześć,

Napotkałem kolejny problem z tym licznikiem. Po treningu i przesłaniu danych treningu do bryton active, trening nie poszedł na stravę pomimo połączonych kont(wcześniej juz to działało ponad 10 ciokrotonie), spróbowalem wgrać plik fit przez kabel USB, ale strava wyświetla taki komunikat: (The upload appears to be malformed and we are unable to process it.). Czy to wina tego jednego treningu, czy mogę jeszcze jakoś wymusić przesłanie tej aktywności na stravę?

200428164642.fit

• 4 tygodnie później...
Grzesiek SRC 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.04.2020 o 22:15, korlatowicz44 napisał:

Czy to wina tego jednego treningu, czy mogę jeszcze jakoś wymusić przesłanie tej aktywności na stravę?

Próbowałem wgrać ten plik do siebie na Stravę i Garmina, ale wychodzi na to, ze plik jest uszkodzony. 

Miałem miesiąc temu kraksę na rowerze. Kierowca wymusił pierwszeństwo i wylądowałem w rowie. Licznik się wypiął z uchwytu przy uderzeniu, ale na szczęście miałem smyczkę i zawisł na mostku. Także warto z tej smyczy korzystać. 

Niestety przestała mi też działa synchronizacja z Ridewithgps. W sumie nie wiem teraz czy wina leży po stronie serwisu czy Brytona :(

Edytowane przez Grzesiek SRC 1
Opublikowano

Cześć ja trochę z innej beczki pytanie - czy orientujecie się na ile Rider420 jest kompatybilny z uchwytami od garmina? Niestety mam dość nietypową (szeroką kierownicę) i boję się, że ten "oryginalny" uchwyt od Brytona z obejmą będzie zbyt wąski.

Jest dedykowany uchwyt garminowski (https://www.canyon.com/pl-pl/gear/accessories/computers-and-navigation/accessories/canyon-garmin-mount--h31%2C-cp01%2C-cp04%2C-cp06%2C-cp07%2C cp10-and-cp16/141200.html) , ale właśnie się zastanawiam, czy będzie kompatybilny z riderem 420? Chyba, że ktoś kojarzy zamiennik ;)

Z góry dzięki za pomoc!

Grzesiek SRC 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego co się orientuje te z Garmina będą pasować. Chyba nawet Sigma jest mocowana na tym typie uchwytu. 

Opublikowano

Chińczycy sprzedają mocowania oddzielnie do Garmina i Brytona, więc są inne.
Czytałem gdzieś, że pasuje, ale komuś też pękło mocowanie w liczniku Bryton na uchwycie z Garmina, więc raczej nie warto ryzykować.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Ja mam zapytanie:

Czy w tym liczniku rider 420, można ustawić jakoś automatycznie nagrywanie po załączeniu urządzenia i wykryciu ruchu ?
Żeby zamiast zadawania pytania "wykryto ruch, czy nagrywać", od razu zaczął automatycznie nagrywać ?

I drugie pytanie:

Czy każdą trasę trzeba nagrywać, żeby licznik zaczął liczyć dystans ?
Chodzi mi o to, że dojadę do jakiegoś miejsca, gdzie zostaję na dłużej np. w pracy - wyłączę licznik, i po ponownym załączeniu mam już dystans "wyzerowany".
Powrót do domu liczy mi jako kolejną trasę.

Jest coś takiego w tym liczniku jak dystans "dzienny", który nie kasuje się po wyłączaniu/załączaniu urządzenia i jest kontynuowany do momentu, gdy ja go sam nie skasuje ręcznie ?

Zawsze używałem zwykłych prostych liczników z sensorami i tam po wyłączeniu/włączeniu można było kontynuować dalej naliczanie dystansu od ostatniego momentu do czasu ręcznego resetu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez masza2
Opublikowano (edytowane)

i jeszcze jedno... 

czy u was tez zjazdy i podjazdy pokazuje odwrotnie w aplikacji bryton? 

na 100% jechałem z górki, a w aplikacji mam zarejestrowane, ze pod górkę... i na odwrót... hmm... 

Edytowane przez masza2
Opublikowano

Witam, mam problem z zgraniem pliku gpx przez kabel na Bryton 420. W instrukcji jest opis żeby zgrać plik do folderu "Extra Files" na urządzenie ale u mnie takiego folderu nie ma. Czy miał ktoś podobny problem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siemanko czy może mi ktoś wyjaśnić albo podesłać jakiś link , do tego jak licznik wlicza sobie % nachylenia i wysokość . W jaki sposób czy on sobie dzieli wysokość i daje średnia czy tylko najwyższe nachylenie . 

Opublikowano

Wysokość bierze z wewnętrznego barometru, który wylicza wysokość na bazie zmiany ciśnienia atmosferycznego (dlatego trzeba go kalibrować przed każdą jazdą). Nachylenie jest wyliczane z różnicy wysokości względem poprzedniego pomiaru. Jak 1 sek temu byłeś Xm npm, a teraz jesteś Ym npm, to nachylenie jest Z%. Pomiar jest ciągły, więc nachylenie też jest wyliczane na bieżąco, stąd czasem pojawiają się kwiatki, że jedziesz pod górkę, która ma względnie stałe nachylenie, ale licznik pokazuje raz 1% raz 4%, bo tak mu wychodzi z różnic wysokości w czasie.

Opublikowano

Chodzi mi też oto że jak wjeżdżam pod 10 razy na  jedną górę taki trening to pokazuje mi po treningu 8 % nachylenia i on to zlicza te 10 razy czy pokazuje tylko najwzsze nachylenie .  

A jeszcze jedno pytanko czy ktoś biegał może z tym licznikiem pokazuje że takiego chłopka biegnącego . 

Opublikowano

Licznik zapisuje cały twój ślad, więc jak się będziesz kręcił w górę i w dół po tym samym odcinku, to będziesz miał na śladzie 10 wjazdów i 10 zjazdów (przykładowo). Za każdym razem nachylenie powinno być to samo (chociaż z tym różnie bywa), a przewyższenia będą sumą wszystkich podjazdów. Chyba, że chodzi ci o średnie nachylenie z całości, które pokazuje w apce, to to jest średnie z całości ;) Chociaż to akurat pokazuje bzdury, mi na dziś wyliczył średni gradient podjazdów 6%, gdzie 6% to moooże było w jednym miejscu na jakichś 50m, reszta dużo bardziej płaskie i na pewno nie miałem aż tak stromych, żeby średnio wyszło 6% :D

Opublikowano

A da się ustawić bieganie zamiast roweru 

Opublikowano

Nie. To jest Rider, więc licznik rowerowy. Możesz go zabrać w kieszeń i z nim pobiegać, ale licznik i tak potraktuje cię jak rower.

Grzesiek SRC 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2020 o 10:20, masza2 napisał:

Żeby zamiast zadawania pytania "wykryto ruch, czy nagrywać", od razu zaczął automatycznie nagrywać ?

Masz w opcjach wykręcie ruchu : 1. wyłączone, 2. przypomnienie raz, 3. przypomnienie powtórzenie.

Czy każdą trasę trzeba nagrywać, żeby licznik zaczął liczyć dystans ?

Jeżeli nie włączysz nagrywania śladu to licznik działa wtedy jak każdy inny licznik rowerowy - zlicza Ci dystans, czas itp. 

Jest coś takiego w tym liczniku jak dystans "dzienny", który nie kasuje się po wyłączaniu/załączaniu urządzenia i jest kontynuowany do momentu, gdy ja go sam nie skasuje ręcznie ?

Teraz Ci tego nie powiem bo nie mam licznika ani też tego nigdy nie sprawdzałem bo zawsze nagrywam ślad. 

W dniu 5.06.2020 o 12:35, Michal93 napisał:

Witam, mam problem z zgraniem pliku gpx przez kabel na Bryton 420.

Przez kabel tego nie zrobisz. Osobiście robię to w ten sposób.

1. Tworzę sobie ślad np. w mapy.cz, Strava lub RwGPS na komputerze, następnie eksportuje plan trasy jako plik GPS Track ( Route nie działa ). Próbowałem też importować w ten sposób trasy w formacje FIT, ale to też nie działało. 

2. Trzeba później ten plik przesłać na telefon, gdzie mamy aplikację Brytona. Ja sobie to wrzucam na Dysk Google. 

3. Otwieramy ten plik poprzez Brytona Active i importujemy. 

4. Później jedynie można sobie jeszcze do takiej trasy dodać informacje  o zakrętach oraz POI. Robimy to wszystko w aplikacji i zajmuje to dosłownie chwilkę czasu. Taki plik ma wtedy przy ikonce "WWW" zieloną strzałeczkę - ale taki ślad niestety nie będzie w pełni pokazywał informacji o zakrętach typu: skręć w ulicę itp. Niestety, aby mieć tego typu informacje trzeba zaplanować trasę w aplikacji luB na stronie Brytona lub automatycznie ją pobrać np. z RwGPS. 

Akurat działam teraz w ten sposób bo nie wiem za cholerę dlaczego nie importuje mi ostatnio tras automatycznie ani ze Stravy jak i RideWGPS. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam ten licznik od niedawna, polecicie jakiś fajny niedrogi uchwyt z wysięgnikiem ? Zamówiłem sobie uchwyt SRAMa ale straszna tandeta się okazała, oddałem i póki co jeżdżę z brytoenm na mostku co jest średnio wygodne z szosową kierownicą :P. Wolałbym uniknąć zakupów z aliexpress bo ostatnio dwóch przesyłek się nie doczekałem ...

Edytowane przez Dziaku
Opublikowano (edytowane)

W ofercie pojawił się nowy licznik 320. Jest to ponoć ten sam model co 420, ale bez nawigacji. Jak cena będzie atrakcyjna to chyba go kupię dla żony, ewentualnie 420 wyląduję u małżonki a dla siebie może kupię jakiegoś Garmina ;)

https://www.brytonsport.com/#/R320

Wróciła synchronizacja z  RwGPS, ale niestety coś zmieniło się na MINUS bo wcześniej w takim śladzie pobranym z serwisu były automatycznie dodane informacje o zakrętach. Teraz niestety trzeba to zrobić ręcznie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jednak zamiast Garmina kupiłem drugiego Brytona - tym razem Aero 60T z czujnikami prędkości, kadencji i pulsometrem :)

W poniższym wątku o 450\60 kilka słów porównania 420 vs. 450/60. 

Opublikowano

W kilku recenzjach można przeczytać, że działa wgrywanie treningów strukturyzowanych z TrainingPeaks. Ma ktoś może konto i jest w stanie to zweryfikować ? Treningów z apki Brytona nie udało mi się przesłać na licznik.

Opublikowano
W dniu 31.08.2020 o 14:22, Dziaku napisał:

W kilku recenzjach można przeczytać, że działa wgrywanie treningów strukturyzowanych z TrainingPeaks.

Te recenzje odnoszą się do 420 czy 60/450? Mógłbyś jakąś podlinkować? 

Opublikowano
16 minut temu, Grzesiek SRC 1 napisał:

Te recenzje odnoszą się do 420 czy 60/450? Mógłbyś jakąś podlinkować? 

https://the5krunner.com/2019/12/12/bryton-rider-420-review-with-power-meter-support/

Myślę, że ktoś po prostu tego nie sprawdził tylko założył, że skoro jest w aplikacji to na liczniku tez będzie :P

https://www.cyclingnews.com/reviews/bryton-rider-420-review/

Tutaj piszą, że Bryton im przekazał informacje o aktualizacji planowej na lipiec która uruchomi tę funkcję Ja mam wszystko aktualne i nie działa, w Bryton Update dalej nieaktywny jest przycisk do instalacji Bryton Workout ...

Opublikowano (edytowane)

Witam. Ogólnie uchwyt  sramowski jak i garmina nie bd pasował do bryton. Mają inne łopatki blokujące. Sram pasuje do garnina idealnie. Na Polskim rynku są dostapene uchwyty bryton ale w porównaniu do do Ali to przebitka nie mniej niż 100%

Pozdr

Edytowane przez pav3l_84