Skocz do zawartości

Canyon spectral al 6.0 2020

Mt Toekomst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, unknow01 napisał:

Możesz podać jakieś źródło odnośnie tego że tylne widełki z super caliber pełnią funkcję tłumienia czy też sprężystości ? 

https://www.pinkbike.com/news/first-look-treks-new-supercaliber-2020.html

na symulacji widać jak uginają się tyle widełki a w krytycznym momencie także rama

tutaj porównanie alu vs węgiel

jakby ktoś nie zauważył - w pierwszym teście niemal od samego początku (poniżej 500lbs) rama jest już szrotem - plastyczne i trwałe odkształcenie dolnej rury w okolicach główki ramy, przy 900lbs jest już wyraźny zapad. To jest minus alu jak dla mnie - do pewnego momentu wytrzymuje odkształcenia ale granica plastyczności przychodzi szybko i mamy zwichrowaną ramę. Węgiel więcej trzyma. 

Co do wyboru roweru - ja kupiłem Fuela 8 czyli najwyższy model alu  i jestem zadowolony chociaż gdyby w tej samej cenie był węgiel to kto wie. Po prostu cały czas nie bardzo rozumiem o co chodziło z mixem lichego zawiasu i węglowej ramy - dla przykładu alu Fuel kończy się na Foxie 34 Rhythm, model węglowy zaczyna się z tym zawiasem. Nie znajdziesz (chyba) żadnego producenta, który do  węglowej ramy założy RS Recon (jak w najniższym alu Fuelu). To, że nie lubisz Foxa - Twój problem. RS też ma zwolenników jak i przeciwników

Opublikowano
52 minuty temu, trollu napisał:

https://www.pinkbike.com/news/first-look-treks-new-supercaliber-2020.html

na symulacji widać jak uginają się tyle widełki a w krytycznym momencie także rama

tutaj porównanie alu vs węgiel

jakby ktoś nie zauważył - w pierwszym teście niemal od samego początku (poniżej 500lbs) rama jest już szrotem - plastyczne i trwałe odkształcenie dolnej rury w okolicach główki ramy, przy 900lbs jest już wyraźny zapad. To jest minus alu jak dla mnie - do pewnego momentu wytrzymuje odkształcenia ale granica plastyczności przychodzi szybko i mamy zwichrowaną ramę. Węgiel więcej trzyma. 

Co do wyboru roweru - ja kupiłem Fuela 8 czyli najwyższy model alu  i jestem zadowolony chociaż gdyby w tej samej cenie był węgiel to kto wie. Po prostu cały czas nie bardzo rozumiem o co chodziło z mixem lichego zawiasu i węglowej ramy - dla przykładu alu Fuel kończy się na Foxie 34 Rhythm, model węglowy zaczyna się z tym zawiasem. Nie znajdziesz (chyba) żadnego producenta, który do  węglowej ramy założy RS Recon (jak w najniższym alu Fuelu). To, że nie lubisz Foxa - Twój problem. RS też ma zwolenników jak i przeciwników

Akurat Recon działa bardzo dobrze i (moim zdaniem) nie ustępuje zbytnio Rebie poza wagą. A i znajdziesz nawet gorzej, w najnowszych rometach widziałem jakiegoś suntoura wpakowanego do karbonowej ramy czy w scocie RS Judy - to chyba nawet półka niżej niż Recon

Opublikowano
Godzinę temu, unknow01 napisał:

Ares to ty chyba nic nie wiesz, dobre włókna drożeją z miesiąca na miesiąc, a tanie materiały może tanieją,  japońskie np. Mitsubishi  jedne z najlepszych ( używa ich Giant i Specialized) materiały czeka się do 6 miesięcy, jeżeli twoja wiedza pochodzi z obrazków w internecie to dziękuję za porady nie skorzystam.. chiński karbon potaniał ,JAPAN I USA odwrotnie..może rowery z kiepskiego karbonu są tanie, to może być racja..

Zdradzę Ci tajemnicę, że ludzie nie chodzą przed zakupem plastikowego fulla z próbkami do laboratorium czy materiał ramy jest kiepski czy nie. Po prostu kupują. Nie zakładają, że Canyon do tego Niemiecki, YT robi szrot. Nawet więcej bo nie dyskutują za bardzo w tym temacie. Kwestię wiedzy przemilczę bo dyskusja sensu nie ma tym bardziej, że nadal obstaję przy tezie, że nie rozumiesz co się pisze. Zerknij sobie czasem na cennik i promocje w YT po ile i na czym chodzi węgiel. Cofnij się potem z cenami kilka lat w tył  to może zrozumiesz w czym rzecz. Fonika jakiś czas temu podała informację, że jeden z producentów tylko w jednym miesiącu wysłał do autoryzowanego serwisu ponad 50 żle złożonych damperów RS. Ty strzelasz z d..y powtarzam po raz kolejny nie naprawiwszy swojego dampera. Kolega w tym roku odebrał żle poskładany po serwisie damper RS'a od Foniki. Po prostu się to zdarza. Odesłał i zrobili jeszcze raz. 

Opublikowano (edytowane)

Wreszcie ogarnąleś.

Swoją droga przypominam ci, że w temacie o kasecie xx1 do przerzutki nx wcale nie popisaleś sie swoja wiedza w temacie. Tak więc prosze, z szacunkiem do innych tutaj i nie ubliżaj, że "co z ciebie za znawca".

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.11.2019 o 23:01, unknow01 napisał:

Spectral to enduro, zobacz za jedyne 2000zł więcej masz: FOX ELITE z przodu, DPX2 ELITE  z tyłu, SRAM GX,  to jest rower który na prostym będzie jak Twój Trek,

https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_trance_1_2019/30443.837.1.1.pl.0.htm

Zamiast Spectrala który nie jest oficjalnym rowerem enduro Canyona bo takim jest Strive, spectral to raczej zabawowy enduro/trail bardziej w strone enduro, zaproponowałeś Gianta ltóry z założenia jest bezpośrednim konkurentem Spectrala. Argumentując, że spectral to enduro a trance już nie. Stąd moja odpowiedź "nie gadaj głupot" - wcale nie obraźliwa, jeśli takie blachostki cie urażają... 

W dniu 26.11.2019 o 11:21, unknow01 napisał:

Kolejny klient, kupi rower pojeździ i odda, czyś ty chłopie oszalał ???????????? weź ty się puknij, rozmowa bez sensu, pojeździj na czymś i dopiero fantazjuj, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rozumiem, że tu już nikogo.nie obrażasz a puknij sie w łeb to taki komplement.

Pozdro

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
54 minuty temu, unknow01 napisał:

dali FOXA który ma 170mm a skok 150mm

Hmmm dobrze rozumiem - masz skok 170mm ale wykorzystujesz tylko 150mm?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
2 godziny temu, unknow01 napisał:

Tak, dokładnie , jest on fabrycznie jakość zdławiony

To faktycznie jakaś makabra. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.