Skocz do zawartości

Canyon spectral al 6.0 2020

Mt Toekomst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie!! Długi czas szukałem roweru fullsuspension który mi się spodoba no i padło na Canyon Spectral, zastanawiam się nad kupnem otóż tego roweru tylko jeszce nie wiem czy dopłacać do wersji AL 6.0 czy pozostać przy Al 5.0 różnica w cenie to 400e, i tu się nasuwa moje pytanie czy warto dopłacać do wersji AL 6.0 w której jest zawieszenie między innymi FOX-a osprzęt Shimano koła dt swiss m 1900 tu jest specyfikacja :https://www.canyon.com/en-nl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-al-6.0/2230.html?dwvar_2230_pv_rahmengroesse=XL&dwvar_2230_pv_rahmenfarbe=RD

A druga sprawa to czy bedzie mocno odczuwalna różnica w prędkości na prostych i ogólnie, mam teraz Hardtial-a Trek X-Caliber 8 2019 na kolach 29 na którym szybko się ciśnie wiem, że to też zależy od wytrenowania itp, trochę się obawiam, że właśnie będzie zamulal w stosunku do trek-a.Może będzie ktoś w stanie coś podpowiedzieć. Teren po którym będę jeździł raczej płaski, korzenie, kamienie kopki etc. 

POZDRAWIAM. 

Opublikowano

Moim zdaniem się nie opłaca dopłacać. Owszem będzie zamulał. Czy sporo? Moim zdaniem tak jak każdy rower tego typu. I tu powstaje pytanie jaki ma sens takie coś kupować jak można iść w bardziej zrywnego Neurona. 

• Pomógł 1
Opublikowano
5 godzin temu, Mt Toekomst napisał:

Teren po którym będę jeździł raczej płaski, korzenie, kamienie kopki etc. 

Po Ci na płaski teren de facto enduro? Fox36 i dpx2 z tyłu, dhry... Też uważam, że to przesada, dynamiczny na płaskim to on nie będzie. Ja bym nawet szedł w kierunku Canyon Lux, albo właśnie wymieniony wcześniej neuron.

Co do porównania - ja bym wolał 6.0 bo jest na shimano, zwłaszcza hamulce. Chociaż Pike i super deluxe są dobre, więc akurat uważam, że to zawieszenie foxa to żaden argument.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Pomógł 1
Opublikowano

Witam, dzięki za odp. Teraz to mam metalik w głowie xd bardzo zależy mi na szybkości ale jak tam jakaś minimalna różnica będzie to krzywdy nie będzie ale tak naprawdę będę mógł ocenić dopiero jak posmigam na trasach ka których śmigam na Treku wtedy będzie wszystko jasne no tylko, że brak opcji na jazdę próbną hyyy ewentualnie mogę zawsze odesłać spowrotem jak by zbyt mocno zamulał muszę tylko dopytać ja taki zwrot ewentualnie by wyglądała.Kierujac się wyborem Spectral-a kierowalem się wyglądem w tej cenie nic innego mi się poprostu nie podoba, no i sprzętem stąd padło na Canyon-a wiem, że Enduro/Trail nie bardzo na płaski teren. 

Opublikowano
59 minut temu, Mt Toekomst napisał:

Enduro/Trail nie bardzo na płaski teren

Jaki Trail? Spectral to typowe enduro do jazdy przede wszystkim w dół, a nie po płaskim. Przy takim skoku a co za tym idzie specyficznej geometri i kołach 27.5 to się zamęczysz na płaskim. To nie jest rower stworzony do takiej jazdy. Dodaj do tego wagę roweru w okolicach 15kg i sam sobie odpowiedz czy ten rower będzie dużo wolniejszy na płaskim niż HT 29.

Opublikowano (edytowane)

Spectral to kozacki rower, sam bym go kupił, blokował mnie tylko brak zaufania co do wysylki. Po pewnym czasie stwierdzam że kupiłbym teraz bez wahania. Trance to też prawie enduro więc @unknow01 nie gadaj głupot. Zobacz sobie też propozycje od marina: hawk hill i rift zone. Trek fuel ex, itd..

Jesli nie czytales to zapraszam do lektur:

https://www.1enduro.pl/rowery-trail-do-8000-zl-2019/

https://www.1enduro.pl/rowery-trail-do-10000-zl-2019/

Co do krossów to mam uprzedzenie do tej marki.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
20 godzin temu, Mt Toekomst napisał:

A druga sprawa to czy bedzie mocno odczuwalna różnica w prędkości na prostych i ogólnie, mam teraz Hardtial-a Trek X-Caliber 8 2019 na kolach 29 na którym szybko się ciśnie wiem, że to też zależy od wytrenowania itp, trochę się obawiam, że właśnie będzie zamulal w stosunku do trek-a.Może będzie ktoś w stanie coś podpowiedzieć. Teren po którym będę jeździł raczej płaski, korzenie, kamienie kopki etc. 

Będziesz wolniejszy bo ten Spectral to rower do czegoś zupełnie innego. Sprawdź tylko samą różnicę w wadze Treka i Spectrala. 

Musisz raczej myśleć o takich rowerach:

https://www.canyon.com/en-nl/mountain-bikes/cross-country-bikes/lux/
https://www.canyon.com/en-nl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/

Pierwszy to klasyczne XC na pełnym zawieszeniu. Do tego co piszesz wystarczy bez problemu. Jeżeli zależy Ci na większym skoku i wygodniejszym rowerze to wtedy patrz na Neurona. 

Opublikowano

Nie rozumie po co ta sprzeczka
Do autora wątku
Jak masz w okolicy płasko nie kupuj roweru że skokiem 170-180 szkoda hajus a żeby mieć bo mieć to bez sensu
Sens ma wtedy gdy masz go na wyjazdy w góry na ostry łomot
Do jazdy po lesie i ja kropki +korzenie wystarczy co skok śmiał 140 czyli jakiś fajny rower typy trial
Którym będziesz śmiało krazyl wokół komina i po lesie, oraz wbijasz się na jaki bike park
A co do definicji Enduro to jest zwykła jazda po górach z elementami podjazdów i ostrych zjazdów
Skakanie na dużych hopka oraz robię sztuczek to już co innego to się zowie Frirajd

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku kierując się wyglądem i sprzętem a nie zastosowaniem roweru to nie najlepszy pomysł.Kontaktowalem się z Canyon i zwrot możliwy opisałem, że nie jestem pewien czy rower przejdzie a bez przejażdżki to ciężko odpisali, że rozumieją i mam czas 30 dni na przemyślenie i ewentualne zatrzymanie lub zwrot roweru albo wymiana na inny model, tylko chyba ta opcja słaba. A co powiecie na Trek Fuel Ex 8 29 2019 na SRAM GX zawieszeniu FOX-a?? 

Edytowane przez Mt Toekomst
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, unknow01 napisał:

1. ,,SPECTRAL TO KOZACKI ROWER'' , wobec tego argumentu nie będę polemizować jest on zbyt merytoryczny aby podejmować dyskusję

2. Prawie enduro to tak jak powiedzieć że jesteś prawie chińczykiem bo kupiłeś na aliexpress śrubki, 

1: kozacki bo ma bardzo dobry stosunek ceny do komponentów, bardzo dobrą geometrię i przyzwoite zawieszenie.

2: w innym wątku napisałeś że twoj trance to prawie xc, nie będe komentował.

I nie namawiaj kogoś ciągle na trance'a bo ty go masz. Czy ja namawiam uparcie na Treka Remedy? Nie a to przecież wg Treka też trail, choć geometrią bliżej mu do enduro, więc jest prawie enduro, czymś pomiędzy trailem a enduro.

Do autora, przytoczyłeś Fuela EX, uważam że to rozsądny wybór, rower szeroko znany, nie ma do niego zastrzeżeń. Z mojej strony mogę tylko zasugerować abyś się zastanowił czy na pewno potrzebny jest ci rower za 10k, skoro mówisz, że nie masz wymagającego terenu. Rowery typowo XC (fulle) będą miały bardziej agresywną geometrię i na pewno nie będą tak wygodne jak chociażby wspomniany Fuel. Do tego pewnie nie będą wyposażone w sztyce opuszczaną a uwierz mi, że chcesz ją mieć :)

Opublikowano

Giant odpada fundusze to 2500e na wygodę stawiam stąd też rower full. Na X caliber jak ppsmigam dłużej to trochę kręgosłup pobolewa i to też powód na fulla 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, unknow01 napisał:

Taaa tylko waży 15kg i ma 160mm skoku, myślałem że Ty żarujesz żeby do jazdy po lesie coś takiego polecać, widać ekspert jakich mało, pewnie że polecam Trance bo mam 2 jeżdżę i , miałem SCOTTA,SANTACRUZ, i inne i GIANT u mnie został , widać Ty nawet nie wiesz  o czy mówisz i polecasz produkty na których nawet nie siedziałeś ,   aha ma bardzo dobry stosunek i deometrię.. a co Trance ma złą geometrię ?? 😂😂

Tzn, co blokowało twój brak zaufania ? kolor pudełka czy wykonanie paczki z materiałów nieekologicznych ?🧐

Nie pisałem nigdzie że trane ma złą geo, ma gorszy stosunek cena/osprzęt, chyba, że wynegocjujesz go za 8k, wtedy ok. Spectral to dobry zawodnik w swojej kategorii po prostu, za cene 10k dostajesz to co u konkurencji za 12. Z wysyłką było tak, że mówiłem sobie "eee długo trzeba czekać, pozniej sie okaże ze trzeba odsyłać bo coś nie działa, jak z gwarancją" - problemy niedoświadczonego kupca. Waga jest też podobna, ty odchudziłeś trance i twierdzisz, że jest lżejszy.

Chcesz więcej argunentów? Prosze, wyposażenie tranca 3 2020 za 8999pln: rochshox 35 + rochshox deluxe na tyle, sram sx, hamulce mt400. Spectral AL 5.0: RS pike, deluxe select + NX (tu moglo byc lepiej) i hamulce guide r. Waga? Trance 14,5kg, spectral 14,5

Kończe już ten offtop tym krótkim podsumowaniem.

Opublikowano

Tak więc spectral raczej odpada, teraz pytanie o Fuel czy będzie ok? Dodam że geometria Colibra do wygodnych nie należy trzeba umieć jeździć na tym rowerze dużo minęło zanim się nauczyłem poprawnej postawy itp X-Caliber to rower do ścigania wg mnie, pytanie jak sprawa ma się w Fuel?? Czy będzie wygodniejszy? 

Opublikowano

FuelEX to bardzo fajny rowerek, na pewno będzie lepiej pasował do tego jak jeździsz niż spectral. Powinnien też być w miarę wygodny, ja przy 189cm przymierzałem się do XL i super mi się siedziało. Najlepiej znajdź sklep z trekami i sobie potestuj.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Nie znam się na geometri oraz jaki ma ona wpływ na jazdę 

Opublikowano
8 minut temu, unknow01 napisał:

chlopie wyluzuj ;)

Jestem wyluzowany

@Mt Toekomst Jak udasz się do jakiegoś sklepu to spróbuj wynegocjować dłuższą przejażdzkę, nie tylko takie przymiarki i kółko pod sklepem :)

Opublikowano
3 godziny temu, Mt Toekomst napisał:

Nie znam się na geometri oraz jaki ma ona wpływ na jazdę 

Podałem Ci alternatywę w postaci Neurona. Model 8.0 jest z plastiku na bardzo przyzwoitych gratach. Ma też sprawdzone koła DT Swiss. Tak go właśnie zrobili by był takim fullem xc na bardzo mocnych sterydach. Trek Fuel Ex 8 to już prędzej ale tylko roczniki z tego roku. Lub Trek Top Fuel ale na to chyba nie masz kasy. Giant nie ma dla Ciebie oferty. Zatrzymali się w czasie na skoku 100mm i kijowej geometrii. Omijał bym z daleka. Strasznie szkoda, że NS Bikes zrobił tylko plastikowego Synonima bo to jest też to czego szukasz. Mały skok ale genialna geometria. 

Opublikowano

Neurona CF 8 mogłem kupić taniej o 200 e jakieś dwa dni temu byl przeceniony ale wtedy jeszce byłem przekonany do Spectral-a teraz ten Fuel wydaje mi się, że będzie odpowiedni. 

Opublikowano

To już Twoja decyzja i portfel. Nie mniej kierunek poprawny. 

Opublikowano

@unknow01 nie do końca rozumiem jaki masz przekaz. Fox Rhytm to padaka a jak by był RS Yari to już nie? Ja akurat świadomie mam Fox'a 36 na Gripie i pracuje mi to lepiej niż Pike. Nie ogarniam skąd przekonanie, że podstawowe amory to coś gorszego. Często są solidniejsze i zwyczajnie inaczej pracują. Dlatego nie pasował mi ówcześnie FIt 4 tylko tłumik Grip. Tak samo jak wielu starcza Yari zamiast Pike. 

W kwestii plastiku to zwyczajnie coraz częściej nie kalkuluje się już kupować alu. Karbon schodzi coraz niżej i tyle. Że ludzie nie kupią zawieszenia Canyona bo to jakiś syf? Nie ogarniam co Ty piszesz. Zalecam jednak więcej jazdy a nie jaranie się pierdołami. Ja mam taką filozofię. Poza tym czy Ty czasem tego swojego Gianta nie kupiłeś za sporo większą kasę na tych "kiepskich" Fox'ach i osprzęcie NX? 

• Lubię to! 2
Opublikowano
11 godzin temu, unknow01 napisał:

rama alu pracuje i tłumi coś tam

coś tam. Ode mnie - fox coś tam tłumi tak samo jak RS. Jeden coś tam lepiej a drugi coś tam gorzej. Zależy z której strony się spojrzy. I tego. No.

Zdaje się, że Ty coś tam stronę wcześniej rzucałeś hasełkiem o "merytoryce" czy coś tam.

Jak alu rama coś tam pracuje to znaczy, że ma pękniecie. Taka jest natura alu, że jest sztywne. A rama w fulu ma być sztywna bo tłumienie drgań na widełkach w ht czy jakieś szosie endurance to nie to samo co mocna konstrukcja ramy w fullu. Jeśli uważasz, że miękka rama będzie fajna bo nie będzie bujać to powodzenia. Każdy ma swój świat i swoje kredki.

A ja z X-calibra ad 2015 przesiadłem się na Fuel-ex ad 2018 i jestem zadowolony. Rower po płaskim daje radę, na singlach też. Gdy go kupowałem chciałem uniwersalnego roweru i dlatego padło na Fuel exa a nie np Slasha czy czegoś jego pokroju. Czy Foxy w podstawowych wersjach są złe? Nie wiem, nie mam porównania do innych - wyższych modeli czy RS. Wiem tyle, że znajomy w Caprze walczył z Lyrikiem i dojść do ładu z nim nie mógł, nie pracował jak należy, tokeny dokładał, wyjmował ale zawsze było "coś" do poprawy. Teraz ma nową Caprę, Lyrik chyba wersja zaraz za topowym modelem i niby jest lepiej ale po górach jeszcze nie jeździł. 

Co do geo - ja kupiłem z premedytacją Fuela bo lubiłem pozycję na x-calibrze i teraz też szukałbym długiego reach. Z tym, że dzisiaj sa inne rowery o podobnym geo

Opublikowano

skoro masz pojęcie o materiałach to po co wciskasz ogólnikowy kit pomijając takie kwestie jak gatunek użytego alu, przekroje w poszczególnych fragmentach ramy, grubość ścianki etc. Rzuciłeś hasło o sztywnym węglu - dobrze wiesz (tak zakładam), że rama węglowa inaczej przenosi obciążenia w różnych kierunkach (góra-dół lub na boki) ze względu na ułożenie włókien. Różni producenci stosują różne gatunki węgla - np taka Santa ma 2 rodzaje w niektórych modelach do wyboru. Ale lepiej rzucić hasło - alu tłumi a węgiel jest sztywny. Tylko czemu w takim razie w gravelach, szosach endurance z alu stosują węglowe widelce? Dlaczego węglowa sztyca lepiej tłumi wibracje ( o ile czyjeś 4 litery to wyczują). Jaka jest przewaga stalowej ramy na aluminiową?   

pomijam już fakt, że wrzucasz linki do sklepu gdzie oferty są typowym haczykiem - ten Giant za 13k - widzę, że brak dostępności więc cenę mogli sobie ustawić na symboliczną złotówkę. Dostępny jest Trance 2 w rozmiarze L - a autor nawet nie napisał jaki ma wzrost. Tak więc te słit promocje są o kant tyłka rozbić. Treki są drogie ale idzie je targować tak samo jak Gianty i wszystkie inne rowery w sklepie - zależy czy sprzedawca jest skory do jakiejś zniżki. A z rowerami z "zeszłego roku" czyli 2019 w tym momencie też jest już ciężko, bo jak widać wszyscy (a przynajmniej większość) ma w ofercie już roczniki modelowe 2020. Taki Trek zmienia roczniki w połowie roku - ja swojego Fuela 2018 dostałem w lipcu 2017r - pierwszy transport do Europy 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Polecam poszukać filmiku z testów kanału GCN, gdzie prowadzący testowali 2 identyczne szosy Treka - jedyną różnicą był materiał ramy. Wnioski z ich testów są bardzo ciekawe

Opublikowano

tak jak napisałem wcześniej - w elementach z węgla producent może "sterować" sprężystością. Przykłady - można spotkać się z opiniami, że kierownice z węgla (nie pamiętam producenta) są sztywniejsze niż odpowiednio cieniowane alu. Ale z drugiej strony - Trek super caliber wykorzystuje sprężystość tylnych widełek do amortyzacji tylnego koła. Ja po prostu daleki jestem ogólnym hasełkom "węgiel jest sztywniejszy" bo w przypadku w/w supercalibra alu nie wytrzymałoby takiego zakresu ruchu. Jeśli masz możliwości to pokaż jakieś konkrety np z wynikami gdzie leży granica plastyczności i przy jakich obciążeniach występują odkształcenia plastyczne dla elementu wykonanego z alu i z węgla. Jakiś wykres, przypomnę sobie co nieco z wytrzymałości materiałów bo na laborkach nieco przysypiałem. Też z chęcią bym się czegoś nauczył. Na razie przeczytałem tyle, że ramy z węgla i tani zawias to shit

Opublikowano
16 godzin temu, unknow01 napisał:

Natomiast lepiej kupić tanszy rower z alu ramą i dobrym zawieszeniem i karbonowymi kołami niż podniecać się nad karbonem z przeciętnym zawieszeniem, i przeciętnymi kołami. ale jest demokracja , można nawet jezdzić bez siodełka...

Co do wojny o markę,  to mam to mi na tym nie zależy, Ponieważ nie jestem z branży i nie wciskam ludziom tego co mam w menu , więc  proszę nawet nie próbować w te stronę do mnie kierować , testuje i mówię jak jest a o gownianych trzeszxzacych foxach jest setki filmów na YT,  z RS też  ale skoro u mnie jest problem, u kolegi to samo i u kolejnego znajomego to coś jest na rzeczy, nie wiem czy komuś przeszkadzam i to nie wygodne że krytykuje foxa, sorry tak wyszlo..a RS polecam bo ceny spadły na niego, i za 4000 kupilem 2 piękne amory na przód i tył  gdzie w tej klasie musiałbym wydać min, 4500zl na sam przód FOXA..i tyle i nic wiecej..a na Foxa jestem wściekły wręcz...

Nadal nie rozumiesz co się do Ciebie pisze. Spec w ogóle na przykład w enduro zrezygnował z alu. Wszystko karbon w tym na GX/NX. Tytułowy Spectral też w alu jest tani i nic specjalnego. Wszystko wyżej to karbon. Strive to tylko karbon...  Nie ma zatem żadnego podniecania się tym materiałem i nie ma też przeciętnego zawieszenia. Po prostu karbon potaniał, spowszechniał i zaczyna być w cenie aluminium. A że jako materiał jest od niego lepszy to już nie ma co dyskutować bo to od dawna znany fakt. Więc jak się ma w planach rower za 10K na ulu a jest za 12 podobne wyposażony z plastiku to warto dołożyć do tego drugiego. Proste jak drut

Jesteś wściekły na Fox'a bo masz czy miałeś usterkę w damperze. Do tego nawet nie chciałeś go naprawić. Jeden element i już biadolisz. Szczerze nie mam pojęcia jak to nazwać... Ja mam większe kłopoty u siebie i nie płaczę. Jak już chciałeś coś innowacyjnego to trzeba było sięgnąć po innych producentów a nie kolejną masówkę jak RS. Zgodzę się natomiast, że Fox za bardzo się ceni w tym co robi.