Skocz do zawartości

Nagly skok FTP

PiotrRockrider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, w kwietniu zaczalem jezdzic rowerem po 13 latach przerwy. Mam 32 lata. Do 1 wrzesnia jezdzilem sobie 2-3 razy w tyg po godzinie. We wrzesniu pierwsze zawody. Okolo 75% startujących bylo przede mna. Wowczas zainteresowalem sie treningiem zwiekszajacym szybkosc na trasach. Zaczalem robic interwaly. W polowie wrzesnia kupilem tacx vortex. Pierwszy test ftp, przy tetnie 170 zdychalem , walka z samym soba, tetno 175 bylo mega bolem. Wynik ftp 207. 13 pazdziernika zawody i zawodnicy, ktorzy byli wczesniej 3-5minut przede mna, teraz bylo 10 min za mna. Wyscig trwal okolo 70 minut.

4tyg temu ponowny test ftp bo interwaly zobily sie stosunkowo komfortowe. Wynik 226, z tetnem dochodzilem od 175-180 i nie bylo to komfortowe.  W zeszlym tyg interwaly szly dosc ciezko, tez walczylem przy obciazeniu troche sam z z soba. W tym tyg wsiadlem na trenazer robic interwaly po 2 dwoch dniach przerwy od roweru i robilem podjazdy z niska kadencja, szlo mi cos bardzo lekko przy progu ftp226. Dzis zrobilem test ftp i wyszlo 266. Tetno 170 bylo komfortowe, 175 ciezkie ale bez walki z soba, dopiero od 180 -183 zaczela sie walka z wlasna psychika.

Podejzewalem blad trenazera w tym tyg. Kilka dni kalibrowalem, sprawdzalem  i za kazdym razem, przy okolo 200w czulem ten sam opor. Polazlem do Decathlonu, wsiadlem na trenazer i sprawdzalem jak sie czuje przy 200w, na oko bylo to samo, co w domu.

Ale i tak mam watpliwosci, czy trenazer cos nie miesza. Mozliwy jest taki skok ftp w tak krotkim czasie?  Samopoczucie przy wysokim tetnie mogloby wskazywac na skok formy.  Koncze powoli 3ci miesiac interwalow. 

• Lubię to! 1