Skocz do zawartości

Przeskakujący nowy łancuch KMC 11 rz. X11 93

RadekMeridaBafang

Rekomendowane odpowiedzi

RadekMeridaBafang
Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

Noo raczej wątpię abym kiedyś go wrzucił na forum powiem tylko że to 26 calowiec na wyje czepistym osprzęcie :D 

Wyslij w privie :)

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, piotr.solek napisał:

A to akurat zależy od rowerzysty/kolarza. Więc o ile nie kupiłaś podróbek, to zużycie pokazuje styl jazdy zainteresowanego. Łańcuch sprawa oczywista. Faktyczny przebieg a nie subiektywne odczucia...

Podróbek nie, Piotr.

Kupowałem Shimano na Ali wielokrotnie i jest to te same Shimano co kupisz tutaj.

14 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał:

Ale jak pewnie zauwazylas jest tu troche osob ktore na siłe wplataja swoje wnioski w wypowiedzi innych ;)

No słuchaj, to jest forum, miejsce do rozmów. Weź też poprawkę, że nie wszystko co ludzie tu piszą ma pokrycie z prawdą, spotkasz jeszcze wiele zasłyszanych powielanych mitów i wolę to poprawić jak nadal mają wisieć i być czytane, powielane, wprowadzane w życie różnorakie banialuki, zwłaszcza przez nowicjuszy.

17 godzin temu, foxy napisał:

A najlepsze  kasety są w decatlonie :)

Na poziomie najniższych grup Sh.

Napiszę tak:

Nawet najlepszą i najtwardszą kasetę zajedziesz w chwilę i tu juz nie chodzi o jazdę z kieratu ( twardy obrót), wystarczy, że do tej super kasety założysz g..ny łańcuch.

Po dziś dzień używam w zimowych rowerach treningowych wolnobiegów, obecne wypusty to jest dopiero g..nolit ( te kasety z decathlonu i najtańsze niskogrupowe Shimanom to przy tym bardzo twarde są), ale  z dobrym łańcuchem zęby w nim starczają mi na jakieś 30 tys km w warunkach totalnego syfu( śnieg, sól, breja pośniegowa...), oczywiście łańcuchy wymieniam jak zużycie dojdzie do 1%. Dobry łańcuch starcza na wiele tys km zwłaszcza przy efektywnym kręceniu ( nie z kieratu).

Edytowane przez kaido2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.11.2019 o 10:53, kaido2 napisał:

Podróbek nie, Piotr.

Kupowałem Shimano na Ali wielokrotnie i jest to te same Shimano co kupisz tutaj.

Wiem tz domyślam się. Jednakże, kiedy na forum pisze osoba o niewidomym doświadczeniu i przejechanym, chociażby rocznym dystansie, to w kategoriach odczuć "zużycia/wytrzymałości", czyta się to z dużym dystansem. Niespójności i błędne wnioski same się wtedy (niektórym) nasuwają. Są też tacy , co wyprostują na koniec pewne kwestie. I chyba o to chodzi w tematycznych, czy też luźnych rozmowach o byle czym. Przynajmniej tak mi się wydaje..

W dniu 22.11.2019 o 10:53, kaido2 napisał:

(...)Po dziś dzień używam w zimowych rowerach treningowych wolnobiegów(...)

Dobrze, że ktoś jeszcze docenia stare poczciwe wolnobiegi i nie wstydzi się o tym pisać :)

Przeskakujący "nowy łańcuch", może przestać przeskakiwać, po pewnym czasie (mi wystarczyło 150-200km), ale to zależy od zużycia kasety jak i samego łańcucha, który albo dopasuje się bądź "zniszczy", to co zostało. O wypadek też nie trudno podczas jazdy z takim łańcuchem..

Edytowane przez piotr.solek
  • Lubię to! 1
RadekMeridaBafang
Opublikowano
W dniu 21.11.2019 o 22:31, polmaj napisał:

Jak zmienisz kiedyś bębenek to zainteresuj się kaseta nx jest cięższa i mocniejsza od gx  , wrzucam też jako ciekawostkę coś takiego ale cena to kosmos

https://www.1enduro.pl/sram-ex1/

Znam tą kasetę i cena jest jakas wyjatkowa prestizowa. Gdyby dawali gwarancję 10 letnią to można by kupić a tak to mozna popatrzeć..

A ten NX wiesz z doswiadczenia ze jest wytrzymalszy?

Opublikowano

Co do   kasety nx , nie mam osobiście doświadczenia ale jest cięższa i wykonana w pełni ze stali , wydaje mi się że jest wytrzymalsza niż kasety drozszych  grup nastawionych głównie na niższą wagę 

RadekMeridaBafang
Opublikowano
3 minuty temu, polmaj napisał:

Co do   kasety nx , nie mam osobiście doświadczenia ale jest cięższa i wykonana w pełni ze stali , wydaje mi się że jest wytrzymalsza niż kasety drozszych  grup nastawionych głównie na niższą wagę 

No wlasnie ciekaw jestem czy ta nizsza waga w drozszych grupach wynika z jakis technologii gdzie oszczędzają na nitach, polaczeniach w kasecie czy odchudzaja materiał...

Opublikowano

Pewnie wszystko po trochu ,porównaj sobie wagę to najpewno odbija się na trwałości , zresztą zwykły bębenek da ci dostęp do wielu tanich kaset 

RadekMeridaBafang
Opublikowano
Teraz, polmaj napisał:

Pewnie wszystko po trochu ,porównaj sobie wagę to najpewno odbija się na trwałości , zresztą zwykły bębenek da ci dostęp do wielu tanich kaset 

Nie no, ten nx wydaje sie byc super opcja wedle waga, wytrzymalosc a cena ale ten gx tez wydaje sie byc ok. Na razie chyba zakupie go a poki co zamecze swoj obecny napęd na amen.

Pytałem neszcze wczeaniej jakie macie doswiadczenia z sunracem??

Opublikowano

Mój serwisant z Oleśnicy od centrowania kół odradzał brać Sun Race. 

• Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
RadekMeridaBafang
Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

Tylko to jest 11 rzędowy GX nie 12 :)

Właśnie taki potrzebuje:)

Opublikowano

aha a to nie wiem czy warto, widać że pracowała ale czy jest ok czy nie ciężko mi powiedzieć.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

aha a to nie wiem czy warto, widać że pracowała ale czy jest ok czy nie ciężko mi powiedzieć.

Chodzi mi o samo zuzycie zębów, a zebow rekina to absolutnie nie ma...

Opublikowano

no nie ma, ale są już wgniotki na niektórych ząbkach i lekkie uszczerbienia rantów ząbków, ale to akurat normalne :)

Opublikowano

Moim okiem wygląda na kasetę która jeździła
Żeby za chwilę się nie okazało że jest lipa

RadekMeridaBafang
Opublikowano
3 minuty temu, piter614 napisał:

Moim okiem wygląda na kasetę która jeździła
Żeby za chwilę się nie okazało że jest lipa

To wiadomo ze jezdzila.

Pytam bo cena naprawde niska jesli bym pojezdzil nawet 3 miesiace to sie oplaca

Opublikowano

Chyba że patrzysz w ten sposób że potrzebna na krótki okres czasu to bierz

RadekMeridaBafang
Opublikowano

Chyba zaryzykuje.

A wiecie moze jak ma sie sytuacja z lancuchem?

Jezdzilem na sram xx1 i x1 do przerzutki xx1 i oba lancuchy byly ok ale znalazlem taki sram pc1110 i pisza ze wspolpracuje z napedami gx i nx. Kosztuje raptem 40 zlotych.

Pociagnie to bez problemu z moją przerzutka xx1?

Opublikowano

Z nowym łańcuchem nie pójdzie. Tylko z używanym ( ale nie zarżniętym ) i to raczej dość krótko.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
5 minut temu, Piotr78 napisał:

Z nowym łańcuchem nie pójdzie. Tylko z używanym ( ale nie zarżniętym ) i to raczej dość krótko.

Ale chyba chodzi Ci o kasete a ja pytam o pkompatybilnosc łańcucha z przerzutka