RadekMeridaBafang Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Opublikowano 20 Listopada 2019 8 minut temu, kaido2 napisał: To nie czas jest czynnikiem zużycia napędu, a przyłożona siła i materiał z którego wykonane są podzespoły gdzie im twardsze przełożenie i większa wartość siły ( co w ostateczności oznacza moc) tym szybsze zużycie całego napędu w tym i nóg ( kolan). Po stanie koronek jestem w stanie stwierdzić iż wyciągnięcie łańcucha dobiło do 2%. koronki kasety nadają się jeszce do regeneracji. Można też wymienić zużyte koronki, jednak z tego co widzę jest ich więcej jak te 2 i tu jeżeli jest mowa o wymianie , zmienić całą kasetę. 2% to już spore przekroczenie granicy zużycia i stan destrukcji będzie postępował w trybie przyspieszonym do przebytych km. Zapewne jeszcze niedługi odcinek km wcześniej była ta granica ostateczna 1%. Od 1% dość szybko to postępuje z uwagi na to iż tłoczone tuleje w ogniwach na których obracają się rolki na odcinku na którym pracują zaczynają zanikać kątowo i w pewnym momencie następuje tzw skok i rolki obracają się już na sworzniu ( momentalny skok z 2-4%) W tej sytuacjo odradzam zakłądania starego łąncucha, bo nie dość , ze kaseta straci całkowicie zęby bardzo szybko, bedzie orany blat, to może dojsć do niebezpiecznej sytuacji zrywając łańcuch. Masz sprzęt regenruj koronki i dalej jazda na nowym łańcuchu, nie masz - wymiana kasety. To wystarczy sobie zakupic ten dremel i zregenerowac te zebatki? Teraz tą kasete to i tak zajade do konca bo wymienia sie tylko element ktory kosztuje tyle ile nowa kaseta.
kaido2 Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Dremel, wkrętaka ostatcznie wiertarka najlepiej z diamentową końcówką, same koncówki są tanie jak barszcz. Całe zestawy tych końcówek to koszt jakiś 20 pln, pojedyńcze w jakimś sklepie mietalowym, Castoramie, Obi też powinny być dostępne. Na tym łańcuchu który ją tak zaorał jednak odradzam dalszej jazdy. Edytowane 20 Listopada 2019 przez kaido2
PiotrekGT Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 Kaseta Gx 11rz jest stalowa To chyba jedyna sensowna opcja za 400zl
RadekMeridaBafang Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Opublikowano 20 Listopada 2019 1 minutę temu, PiotrekGT napisał: Kaseta Gx 11rz jest stalowa To chyba jedyna sensowna opcja za 400zl No wlasnie z 11 rzedowych kaset i pod bebenek XD ta kaseta Srama wydaje sie byc najtansza. Nic tanszego nie znalazłem.
Piotr78 Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 Chińczyki z aliexpress, 12 rzędowe też tańsze. Tu np. 12 sp za 65 dolców ( wysyłka 12 dni ) https://pl.aliexpress.com/item/4000239477082.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1eca6cb46kl54m&algo_pvid=aa693895-a532-41be-8985-01123a8a0184&algo_expid=aa693895-a532-41be-8985-01123a8a0184-1&btsid=89c12112-e6f8-41a3-8b40-400bb425d122&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_52
Piotr78 Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Też jest za około 60 dolarów. 11-50. https://pl.aliexpress.com/item/33017691082.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3214669cmAiREe&algo_pvid=480a51ec-8118-41a3-b3fc-0fb7809d5c3d&algo_expid=480a51ec-8118-41a3-b3fc-0fb7809d5c3d-40&btsid=52b0c756-d387-41ba-92e4-2967b5fde794&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_52 /edit to jednak jest na zwykły bębenek, trzeba szukać, może się znajdzie. /edit 2 faktycznie najtaniej to chyba 100 dolarów : https://pl.aliexpress.com/item/4000099507998.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2bf56cb4VGgQXr&algo_pvid=071c1d06-8642-4bf1-9a65-9fa39de42095&algo_expid=071c1d06-8642-4bf1-9a65-9fa39de42095-20&btsid=ae618326-0932-46b8-aef5-f53d730d6b29&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_52 Edytowane 20 Listopada 2019 przez Piotr78
RadekMeridaBafang Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Opublikowano 21 Listopada 2019 Tak przejrzałem aliexpress i ceny tak naprawde podobne jak tutaj w europie. Wiec jesli chodzi o kasete pod bebenek xd najtaniej mozna dostac srama gx za okolo 370 w niemczech, u nas 400. W podobnej cenie jednak troszke nizszej jest rowniez sunrace. Macie jakies doswiadczenia z sunrace? Co lepiej brac? Generalnie jak mi się zajedzie bebenek xd to wtedy sobie wymienie na ten uniwersalny pod wiekszosc kaset a wowczas to problemu juz nie bedzie z doborem:)
majster-b Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Wybaczcie - mam takie dziwne wrażenie, że to jest ten klasyczny przypadek, że kupuje się coś, na co nas tak naprawdę nie stać. To tak jakby sobie ktoś kupił rower z najdroższymi foxami i XTR a później piłował zębatki dremelem bo kaseta kosztuje 8 stów a do foxa lał przez lejek kujawski w domu bo serwis kosztuje 5 stów. Wiocha, cebula i szkoła druciarstwa.... Ja rozumiem brak kasy, bo sam nie robię dolarów zamiast kupy, ale to dlatego kupiłem rower na 2x10 bo wiedziałem że ten moment kiedyś nastąpi a kaseta kosztuje 100zł. Poza tym zawsze można było jeździć na 2 łańcuchy i wymieniać co 200-300km. Było by na dłużej. Teraz kolego, moim skromnym zdaniem powinieneś iść do sklepu z tym kołem, wymienić bebenek na shimano (lub przepleść koło) i kupić sobie kasetę w normalnych pieniądzach. Będziesz miał spokój z tematem raz na zawsze. Raz inwestujesz a później masz tańszy maintenance. To dlatego XTR-y i inne podobne są dla zawodowców lub naprawdę kasiastych ludzi. No i okazuje się że to 1x11 to wcale nie takie fajne.... Edytowane 21 Listopada 2019 przez majster-b
RadekMeridaBafang Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Opublikowano 21 Listopada 2019 2 minuty temu, majster-b napisał: Wybaczcie - mam takie dziwne wrażenie, że to jest ten klasyczny przypadek, że kupuje się coś, na co nas tak naprawdę nie stać. To tak jakby sobie ktoś kupił rower z najdroższymi foxami i XTR a później piłował zębatki dremelem bo kaseta kosztuje 8 stów a do foxa lał przez lejek kujawski w domu bo serwis kosztuje 5 stów. Wiocha, cebula i szkoła druciarstwa.... Ja rozumiem brak kasy, bo sam nie robię dolarów zamiast kupy, ale to dlatego kupiłem rower na 2x10 bo wiedziałem że ten moment kiedyś nastąpi a kaseta kosztuje 100zł. Teraz kolego, moim skromnym zdaniem powinieneś iść do sklepu z tym kołem, wymienić bebenek na shimano (lub przepleść koło) i kupić sobie kasetę w normalnych pieniądzach. Będziesz miał spokój z tematem raz na zawsze. Raz inwestujesz a później masz tańszy maintenance. To dlatego XTR-y i inne podobne są dla zawodowców lub naprawdę kasiastych ludzi. No i okazuje się że to 1x11 to wcale nie takie fajne.... Sprawdzałeś ile kosztują klocki do tej wspaniałej magury MT7 ? Wiesz co, bardzo nie lubie wyciagania takich pochopnych wnioskow. Takie myslenie ze ktos cos kupil bo nie wiem chce szpanowac, blyszczec itd. Akurat w moim przypadku kupilem kasete ethirteen bo jak myslalem bede potrzebowal przelozenia z 9 zebami. A to jest jedyna kaseta ktora takowe posiada. Majac korbe z przodu 52 t a pozniej 42 t jadac kolo 60 km/h okazalo sie ze bardzo rzadko wykorzystuje przelozenie nawet z 10 zebami. Teraz wiec nie bede absolutnie inwestowal w taki sprzet. Swoja droga dostalem obecna kasete calkowicie za darmo w ramach reklamacji wiec w sumie moge powiedziec ze jezdzilem na raz zaplaconej kasecie 2 lata a tak naprawdę mam od nich jeszcze jedna kasete, nowa kasete(tez za darmo) Firma swoja droga rewelacyjna a serwis to bajka. Druga rzecz to nie pomyslalbym ze kaseta moze sie tak szybko zuzyc. Teraz juz bede wiedzial i absolutnie nie bede inwestowal w kasete. Tak, doskonale wiem ile kosztuja klocki do magury. Tyle co wiekszosc tej klasy hamulcow. Raz na poltora roku mozna sobie pozwolic na taki wydatek.
majster-b Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 1 minutę temu, RadekMeridaBafang napisał: Raz na poltora roku mozna sobie pozwolic na taki wydatek. Właśnie. Mam nadzieje że nie czujesz się urażony. Czasami każdy nas ma taką przypadłość że popełnia tego typu błędy - bo któż nie chciałby mieć xtr-a - niestety. Jednak musisz zawsze pamiętać o tym że pewne rzeczy w rowerze zużywają się zawsze. Napęd jest jedną z nich. Dlatego właśnie należy dobierać go głównie w kontekście portfela.
kaido2 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 38 minut temu, majster-b napisał: Wiocha, cebula i szkoła druciarstwa.... Dzięki tej szkole druciarstwa ukończyłem nie jedną przygodę, gdzie inni schodzili z trasy. Wolę być cebularzem, który zużywa wszystko do końca jak wywalać w sumie rzecz która może jeszcze długo posłużyć, wolę być cebularzem który poradzi sobie z problemem i po chwili jedzie dalej jak się rozpłakać i dzwonić po mamę (a i takie sytuacje spotykałem). Wolę też być cebularzem, który szanuje swój portfel, a nie co chwilę wywala hajs, bo się delikatnie ząbek podjechał, czy śrubki podrdzewiały. Takim jestem wieśniakiem, a uwierz, że stać mnie na nie taki sprzęt i na jego utrzymanie, tylko na co mi to, jestem wieśniakiem i WSK do moich celów w zupelności mi wystarcza. Każdy niech pilnuje swojego porfela, mnie do czyjegoś talerza nic do tego. 2
majster-b Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) 22 minuty temu, kaido2 napisał: Każdy niech pilnuje swojego porfela, mnie do czyjegoś talerza nic do tego. @kaido2, niepotrzebnie się uniosłeś. Zupełnie na opak mnie zrozumiałeś bo co innego świadomie "sobie radzić" w trudnej sytuacji (i dzięki temu kończyć przygodę - jak napisałeś), a co innego zajeździć napęd i dziwić się że tak drogo kosztuje jego wymiana. Oczywiście nie mam nic do druciarstwa bo sam czasem je ŚWIADOMIE je stosuje gdy trzeba coś dotrzeć do końca. Nie raz również spinałem rower na trytytki i taśmę na gada - wiadomo czasem trzeba. Szanowaniem portfela jest właśnie kupowanie rzeczy idealne na swoje potrzeby i takie na które nas stać - właśnie dlatego aby nie dzwonić później do mamy (cieżko z tym zwłaszcza gdy ma się prawie 40 na karku). Szlifowanie zębów i wymiana pojedynczych zębatek również jest ok bo czasem po prostu szkoda reszty kasety która jest jeszcze ok, ale zauważ proszę że tu nie o to chodzi. Ta kaseta jest zajechana na amen co widać. I czy kupiłbyś XD wiedząc że nie wydolisz na wymianie kasety bo najtańsza kosztuje kilka stów? Także ten, chill... nie unoś się. Zupełnie na opak zrozumiałeś moje intencje. Edytowane 21 Listopada 2019 przez majster-b
kaido2 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 35 minut temu, majster-b napisał: I czy kupiłbyś XD wiedząc że nie wydolisz na wymianie kasety bo najtańsza kosztuje kilka stów? Po co. Pewnie od razu zmajstrowałbym jakieś koło, które by w tym systemie działało, tak jak to zrobiłem ostatnio dopasowując 8 rzedową kasetę sh pod zdobyczne klamki Campy Xenona 9-cio rzędowego :) Ok, wszystko jasne, tak jak piszesz, źle odebrałem zdanie które wyżej zacytowałem.
Gość Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Gość
Piotr78 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Czyli zajeździłaś 5 kaset 105-tek bo jak sama mówisz to pierwsza kaseta była w rowerze, druga kupiona z ali, trzecia z allegro, czwarta ze sklepu osiedlowego, a piąta z decathlonu. ( strach o łańcuchy zapytać ) To przy założeniu, że na jednej kasecie i łańcuchu minimum 10 tysięcy na szosie to będzie 50 tysięcy przebiegu. Szacun normalnie I nikt Ci nie powiedział, że nalezy stosować więcej niż 1 łańcuch do tej samej kasety ? ( żeby przebieg wydłużyć ) bo jeśli tak, to z przebiegiem zbliżamy się do 100 tysięcy km. ( jeśli na powiedzmy 2-3 łańcuchy )
ahaja Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 RadkuMeridoBafanie Gorąco polecam rozważyć koło z normalnym bębenkiem na popularne kasety do 8/9rz, bo tyle max potrzebujesz w swoim terenowym e-sportsterze. Inaczej znowu za pół roku będziesz na etapie poszukiwać kasety 11rz ... A zużywać się to będzie jak wcześniej pisałem ze 3-4 razy szybciej niż na 'analogowym' napędzie.
Gość Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Gość
piotr.solek Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 3 godziny temu, foxy napisał: 105 kasety na alledrogo i tez żywotność jej nie zachwycała A to akurat zależy od rowerzysty/kolarza. Więc o ile nie kupiłaś podróbek, to zużycie pokazuje styl jazdy zainteresowanego. Łańcuch sprawa oczywista. Faktyczny przebieg a nie subiektywne odczucia...
PiotrekGT Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 8 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Majac korbe z przodu 52 t a pozniej 42 t jadac kolo 60 km/h okazalo sie ze bardzo rzadko wykorzystuje przelozenie nawet z 10 zebami. Ciekawy rower górsko trekingowo kolarzowy. Szkoda mi troche tej meridy
RadekMeridaBafang Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Opublikowano 21 Listopada 2019 19 minut temu, foxy napisał: nie bądz taki filozof i matematyk.:P bo coś ci nie poszło Nie mam jednego roweru ( wyobraź sobie- ! ma mój syn i mąż a ja sama mam 3 rowerki ) i w mojej "kozie" mam kasete z decatlonu już bardzo długo i stan jest super . Do szosy "poszły" 3 kasety 105 i taką samą kasete mam w grawelu więc mam porównanie co do jakości tych samych kaset kupionych w różnych miejscach A dopiero trzecia kaseta byłą dobra - włąśnie tę ze sklepu mam ja już około 8tyś kilometr. ( kasety z łańcuchami były wymieniane o tym nie pisałam bo to dla mnie normalna sprawa i nie jest to tematem tego wątku) Ale jak pewnie zauwazylas jest tu troche osob ktore na siłe wplataja swoje wnioski w wypowiedzi innych To prawda kaseta kasecie nieporownywalna 1 minutę temu, PiotrekGT napisał: Ciekawy rower górsko trekingowo kolarzowy. Szkoda mi troche tej meridy Poczekaj zaloze osobny post na nazwe mojego roweru a wtedy nazwiesz go gowno rowerem czy jakkolwiek bedziesz chcial😆 Ciekawe ze niektorzy tutaj chca leczyc swoje kompleksy. Ale to forum jest zbyt zacne zeby takie rzeczy robic.
Kruk Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ebike jak Ebike, nawet fajny, ja bym tylko zmienił obręcze w nim bo aż się proszą o czarne Moooże i jest dziwny ale na swój sposób oryginalny, najważniejsze aby właściciel był zadowolony. Jak ja bym Wam pokazał swój rower to byście G....burze przez 3 dni podtrzymywali (kto widział ten wie o czym piszę )
RadekMeridaBafang Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Opublikowano 21 Listopada 2019 Godzinę temu, ahaja napisał: RadkuMeridoBafanie Gorąco polecam rozważyć koło z normalnym bębenkiem na popularne kasety do 8/9rz, bo tyle max potrzebujesz w swoim terenowym e-sportsterze. Inaczej znowu za pół roku będziesz na etapie poszukiwać kasety 11rz ... A zużywać się to będzie jak wcześniej pisałem ze 3-4 razy szybciej niż na 'analogowym' napędzie. Wiesz co, kiedys byc moze tak zrobie ale obecnie mam przerzutke 11 rzedową wiec dopoki jej nie zajade a moze to trochę potrwac to pozostane przy obecnej, tym bardziej ze bardzo dobrej. Ta kaseta SRAM GX XG-1150 wydaje sie byc sensownym rozwiazaniem. Zobacze tez bede mial porównanie do ethirteen jak ze zuzyciem. 3 minuty temu, Kruk napisał: Ebike jak Ebike, nawet fajny, ja bym tylko zmienił obręcze w nim bo aż się proszą o czarne Moooże i jest dziwny ale na swój sposób oryginalny, najważniejsze aby właściciel był zadowolony. Jak ja bym Wam pokazał swój rower to byście G....burze przez 3 dni podtrzymywali (kto widział ten wie o czym piszę ) Z checia bym zobaczył, bardzo cenie sobie oryginalne rowery. Zreszta tak jak piszesz to wlasciciel ma byc zadowolony. Obrecze juz zmienione ale na czerwone 😊
Kruk Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Noo raczej wątpię abym kiedyś go wrzucił na forum powiem tylko że to 26 calowiec na wyje czepistym osprzęcie
Rekomendowane odpowiedzi