Skocz do zawartości

Dartmoor Reel Boost 148x12mm, 32H przeskakuje bebenek:(

TOMALA72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@piter614żeby to sie jeszcze chciało rozebrac, ostatnio łapalem w imadło bebenek i ciagnalem z calej sily i nic. 

Opublikowano

Ja zobaczę bo mam chyba w drugim rowerze taka piastę to dam Ci znać jak to powinno wyjść

Opublikowano
W dniu 6.04.2020 o 20:20, PiotrekGT napisał:

Tak, tworzy się szczelina, nie chciqlem wpychac srubokreta na sile zeby nie bylo pozniej problemow z uszczelnieniem.

W szczelinę dajesz dużą podkładkę ale mniejszą niż 12 mm.

Całość wypychasz najlepiej ośką (jeśli się nie boisz) lub czymś innym.

Inny pomysł.

2 gwoździki przycinamy na ok. 11.5 mm i wsadzamy w szczelinę na kształt V i popychamy ośką.

Opublikowano
27 minut temu, Motke napisał:

popychamy ośką.

Masz na myśli pchanie od strony tarczy? Wycisne wtedy razem z prawym lożyskiem przecież

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekGT napisał:

Masz na myśli pchanie od strony tarczy? Wycisne wtedy razem z prawym lożyskiem przecież

Ośka 12 mm, część ramy a nie ośka od piasty, do której są przymocowane łożyska.

Opublikowano

Aaa, no kumam, ale to byle czym moge popchnąć niekoniecznie ośką, stad moja zmyła :)

Poczekam jeszcze może piter coś podeśle

Opublikowano

Otworzylem to wreszcie..

Bebenek byl zalepiony smarem a przy endcapie bylo sucho, nasmarowalem u już nie jęczy. W srodku dodatkowo znalazlem opilek metalu.

20200511_145413.jpg
Opublikowano

Właśnie miałem pisać 

U młodego w rowerze bębenek schodzi dość lekko wystarczy zwyczajnie pociągnąć 

Jak masz już rozebrane warto było by przesmarować łożyska 

Opublikowano

Dodałem smaru do łożysk, ale chyba wywale tą piaste bo ona to ma nawet bicie promieniowe...

Ogólem to nie miałem w rękach dużo piast... ale chinole z aliexpress, podróbki DT ratchety są wykonane nieporównywalnie lepiej. Nie polecam nikomu.

Opublikowano

Taaa... Po moich przygodach z tą piastą i z tym co dalej się dzieje mam ochotę wyrzucić na śmietnik najlepiej cały rower (Dartmoor primal intro 2019). Kiedyś pisałem na tym forum, miałem z nią problemy, zajrzałem rozsypane łożysko w bębenku dosłownie na części. Na gwarancję nie oddałem bo nie zrobiłem wymaganego przeglądu i żałuję, bo może by coś z tego było. Nigdzie nie mogłem dostać bębenka więc wybiłem stare łożyska i wymieniłem na nowe. Śmigało miesiąc i teraz przy pedałowaniu słyszę strzelanie identyczne jak wtedy gdy jeździłem z rozsypanym łożyskiem nawet o tym nie wiedząc. Dodam, że jestem pewien, że wszystko zrobiłem idealnie jak być powinno, nie było żadnych luzów, trzasków, śmigało jak nowe. Z resztą ludzie wymieniają w innych piastach same łożyska w bębenku i działa. Problem z tym strzelaniem może leżeć gdzieś indziej i zdaję sobie z tego sprawę, jednak wcześniej było to samo i ustało po wymianie łożysk w bębenku. Narazie jeżdżę, jeśli okaże się, że znowu jest coś nie tak to chyba kupię jakąś inną piastę. Omijając Darta oczywiście szerokim łukiem a przynajmniej modele o których mało ludzi się wypowiadało pozytywnie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Kupiłem Dartmoora Blackbird Intro z 2019 roku. Po 2 tygodniach zauważyłem, że przednia piasta Dartmoor Reel Boost ma luzy, tzn koło lata lewo prawo +/- 2mm. Zrobiłem test, wyjąłem szybkozamykacz przedni Suntoura i wsadziłem do piasty bez mocowania koła i lata lewo prawo na konusach. Zauważyłem, że konusy nie wchodzą na ścisk, wychodzą bardzo łatwo. Średnica części konusa, który wchodzi w łożysko maszynowe i dalej środek piasty ma średnicę minimalnie mniejszą (ok. 0,5mm) przez co piasta po przykręceniu koła daje efekt bycia luźną. Także muszę wysłać koło na reklamację, już drugą przy nowym rowerze.

Inna sprawa po tygodniu jeżdżenia zaczął mi wypadać insert z korby Dartmoor Tribe Forged. Napisałem, żeby mi wymienili na taką samą lub jak mają taką opcję z gwintowaniem bezpośrednio w ramieniu korby, bo zraziłem się do patentu z insertami. Pewnie poszło obciążenie na pedał, puścił klej w insercie i ciągle się wykręcał, że trzeba było młotkiem wbijać spowrotem. Nie do naprawienia. Wymienili na inną bez insertów, ale z 28T na 32T. Nawet nie wiem co to za model, nie widzę takiego w necie. Chyba to jest Dartmoor Rock jakiś starszy model. Teraz napęd chodzi mega głośno i cały wibruje. Mam wrażenie, że ząbki w korbie haczą o łańcuch przy wychodzeniu z łańcucha co powoduje wibracje. Dodatkowo przerzutka tylna bardzo głośno zaczęła chodzić. Łańcuch na pewno jest teraz zbyt krótki, mam nadzieję że dodanie kilku ogniw rozwiąże problem, bo jeżeli nie to bardzo się zdenerwuję. Mam nowy rower i jest jak skarbonka, a nic na nim nie jeżdżę. 

Kolejny problem u mnie, może nie z wady produktu ale jego jakości, hamulce w Intro są Sram Level. Przy jeździe w górach pełnią rolę hmm komfortu psychicznego tak bym to nazwał. :D Nie nadają się do jazdy ekstremalnej. Droga hamowania jest zbyt długa, więc inwestuję w Shimano Saint za 1400 zł komplet. Jak dojdą tarcze do tego to będzie prawie 2000 zł uprgradów na wstępie. Mega sprawa. :) 

Opublikowano
3 godziny temu, arturchory napisał:

Wymienili na inną bez insertów, ale z 28T na 32T. Nawet nie wiem co to za model, nie widzę takiego w necie. Chyba to jest Dartmoor Rock jakiś starszy model. Teraz napęd chodzi mega głośno i cały wibruje. Mam wrażenie, że ząbki w korbie haczą o łańcuch przy wychodzeniu z łańcucha co powoduje wibracje. Dodatkowo przerzutka tylna bardzo głośno zaczęła chodzić. Łańcuch na pewno jest teraz zbyt krótki, mam nadzieję że dodanie kilku ogniw rozwiąże problem, bo jeżeli nie to bardzo się zdenerwuję. Mam nowy rower i jest jak skarbonka, a nic na nim nie jeżdżę. 

Bo musi się "dotrzeć" a chrobotanie łańcucha coś mi smierdzi słabym jego smarowaniem

3 godziny temu, arturchory napisał:

Kolejny problem u mnie, może nie z wady produktu ale jego jakości, hamulce w Intro są Sram Level. Przy jeździe w górach pełnią rolę hmm komfortu psychicznego tak bym to nazwał. :D Nie nadają się do jazdy ekstremalnej. Droga hamowania jest zbyt długa, więc inwestuję w Shimano Saint za 1400 zł komplet. Jak dojdą tarcze do tego to będzie prawie 2000 zł uprgradów na wstępie. Mega sprawa. :)

A nie lepiej było kupić magury MT5 za 800zł niż wywalać 2x tyle na sainty? Jeszcze z gorszą modulacją. Albo chociaż deore 4 tłoczkowe bo siła niewiele mniejsza a cenowo zamknął byś się w 700zł

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że jeżeli chodzi o napęd to tylko kwestia dotarcia, nasmarowania i wydłużenia łańcucha, tymczasem wysłałem koło z piastą na reklamację. Natomiast serwis ich reklamacyjny na duży plus bez dwóch zdań.

Jeszcze nie zamówiłem hebli, więc biorę poprawkę dziękuję bardzo :) Patrzyłem na te Magury MT5 właśnie, myślisz że przy 190 cm i 90 kg wagi będą ok ? A one nie są dwupalcowe ? Jestem przyzwyczajony do 1 palcowych. No i jest napisane, że są dedykowane do MTB, a Magury MT7 do Enduro/DH. Sainty są drogie ale 1.5 palcowe i klamka ma krótszy zakres ruchu od np. SRAM'a. A z Heyesów byłbyś coś w stanie polecić do Enduro i na trasy DH. Jeździłem kiedyś w DH ale kupiłem bardziej uniwersalny rower. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano

Shimano też są 2 palcowe.... kwestia ustawienia klamki

Nie ma co wątpić w siłe MT5

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie jeździłem na Magurach. Klamki szybko łapią? W sramach potrafiłem sobie przytrzasnąć palce podczas awaryjnego hamowania (mimo odpowietrzenia) ze względu na to, że w SRAM'ach jak wciśniesz hamulec to najpierw masz hamowanie wstępne i trzeba wcisnąć mocniej żeby hamowało mocniej. Jest większy zakres dozowania hamowania. 

A heyesy ? Co prawda 2-tłoczkowe i waga też niczego sobie, ale mam dobre wspomnienia. 

https://www.goride.pl/hamulce-hydrauliczne/prime-comp-hamulec-all-mountain-enduro?gclid=Cj0KCQjwgJv4BRCrARIsAB17JI5OK-ckUby7-UX_pDv-Mu2MyggGSjCxPWdaM2QLn-OdOLV103Z61hwaAltLEALw_wcB

Dobra mniejsza, założę osobny temat. 

Edytowane przez arturchory
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Hej podłączam się pod post mam również problem z demontażem bębenka z tej piasty. Jak udało ci się go w końcu wyciągną bo tego nie napisałeś. 

Opublikowano
1 godzinę temu, hubert.glowa napisał:

Hej podłączam się pod post mam również problem z demontażem bębenka z tej piasty. Jak udało ci się go w końcu wyciągną bo tego nie napisałeś. 

To wszystko siedzi na wcisk. Endcap nie jest przykręcany tylko na wcisk na oś. W endcapie jest jeszcze 2 gumowe oring, które może krzywo zostały założone i spowodowały zaklinowanie (albo opiłek jak u Piotrka).

Chwyć obiema rękami za kasetę, o kolana zaprzyj koło i ciągnij do siebie. To musi wyjść.

Opublikowano

Udało się bębenek usunąć okazało się że zęby w bębenku jak i w piaście są uszkodzone. Więc chyba nie ma sensu tego reanimować tylko wymienić piastę i tu moje pytanie co kupić która będzie najlepsza. 

https://drive.google.com/file/d/1_nqZ7_cUmtxkYrUY8BIJzu27O8NnKJF7/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1nIfd_Uwex7pDKjm5A_z9lDJJpSBTwLzl/view?usp=sharing

Czy ten wybór jest dobry??

https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/piasty-tyl/prod/dartmoor-reel-pro-cassette-v2-b

Opublikowano
2 godziny temu, Motke napisał:

Jak dla mnie jest OK. Tylko faktycznie weź v2 (można dokupić bębenek microspline)

Idę po taniości jeśli można to tak nazwać. 

https://www.rowertour.com/p/180681/dartmoor-bebenek-shimano-do-piasty-tylnej-reel-v.2-2020

https://www.rowertour.com/p/179134/dartmoor-reel-boost-v.2-tylna-piasta-mtb-czarna-32h-148x12mm-2020

Mam nadzieję że ta piasta będzie lepsza niż reel boost v1.

Opublikowano
39 minut temu, hubert.glowa napisał:

Ale osobno zwykłego bębenka nie kupuj. Powinien być z piastą.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Motke, możesz mi wkazać namiary na tego microspline? Bo nie mogę znaleźć żadnego oficjalnego info o tym, że istnieje. Jeśli podpirasz się aukcją na rowertour to tam jest błąd, to zwykły bębenek ale na zdj jest MS.

https://www.rowertour.com/p/179071/dartmoor-bebenek-shimano-do-piasty-tylnej-reel-pro-v.2-2020?gclid=CjwKCAiAqJn9BRB0EiwAJ1SztVgOoD1lmBRHTrBp9l7-0AcSHRUpPHLtF43dMLvyuecSHXFaYg7SNhoC1t0QAvD_BwE

Rzuć okiem na komenatrz. MS by mnie interesował gdyby taki faktycznie istniał.

Btw. w moim reelu pro po zaledwie pół roku i bez katowania, nazwijmy to zwykła jazda "trail" pojawił się luz. Zapewne łożysko się wycisnęło i oś ma luz na boki. Wystarczy wcisnąć i będzie git aczkowiek zaznaczam takie info skoro to temat o badziewności tych piast.

Nie traktuję tego jako dyskwalifikującą wadę i nie będę się rościł z producentami bo nie jest to warte zachodu, zaznajomiony serwis zrobi mi to w 5 min za 10zł albo i nic. 

Opublikowano
49 minut temu, PiotrekGT napisał:

@Motke Thx, v1 od v2 równi się czymś, poza nazwą?

Cytat

Kompatybilnośc Reel Pro V.1 oraz Reel Pro V.2
Należy pamiętać, że zmiana konstrukcji samej piasty, powoduję również zmiany w kompatybilności części zamiennych miedzy wersjami V.1 oraz V.2. Tym samym drivery, bębenki, zestawy zapadek/sprężynek oraz ośki, w wersji V.2. nie są kompatybilne z wersją V.1. Natomiast kompatybilne pomiędzy piastami Pro v.2 i Pro v.1 pozostają konusy i łożyska, a także śruby stosowane w piastach Singlespeed.

Second generation of Reel Pro rear hubs has modified construction with wider pawls and ratchet ring and with third bearing added inside the freehub body to increase durability when working with a 12-speed drivetrain and cassettes with biggest cog size 50T or more.

Na zdjęciach widać, że w v2 zapadki są wyższe.

Być może bębenek v1 wszedłby do piasty v2 ale odwrotnie już nie czyli bębenek microspline v2 nie wejdzie do starej piasty v1.

• Lubię to! 1