TOMALA72 Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Panowie poradźcie, rower ma ze trzy miesiące, piasta nie katowana i kurde po dzisiejszej rundce w lesie zaczął przeskakiwać bębenek. Przebieg jeszcze nieduży. Nie chcę wysyłać roweru na gwarancji ale w sumie to od początku piasta jakoś dziwnie chodziła, raz cykała mniej raz więcej i w ogóle to słabiutko. Myślałem, że może tak ma ale teraz się zastanawiam czy smaru fabrycznie nie nawalili za dużo czy coś się sypnęło. Nie mam klucza do kasety i sam tego nie rozbiorę. Pytanie mam też takie: jaki bębenek do tej kasety trzeba kupić gdyby się okazało, że jest walnięty?
Gość Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Pewności nie mam ale bębenek powinno dać się zdjąć bez konieczności zdejmowania kasety. Może i faktycznie jest tam za dużo smaru i zapadki się lepią do korpusu.
Kruk Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Tak powinno się dać, w DT tak jest że nawet nie trzeba nic odkręcać tylko ściąga się kapsel i wyciąga bębenek. W Novatecach trzeba ośkę odkręcić i też bębenek z kasetą można ściągnąć. Bez otworzenia nie stwierdzimy czy ukruszyły się ząbki, czy sprężynki połamały czy co. Rada, jeśli nigdzie nie ma otworu na imbus lub spiłować na ośce na klucz płaski to znaczy że piastę się po prostu ściska tak jak DT Swiss. 1
Gość Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Ten "konus" w tej piaśnie chyba nie jest odkręcany. Wciskany chyba jest. Musisz @TOMALA72 popatrzeć i podłubać przy tym. Bez obaw za zdjęcie bębenka z piasty gwarancja nie ulega utracie.
Motke Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 5 godzin temu, TOMALA72 napisał: Nie mam klucza do kasety i sam tego nie rozbiorę. W Reel pro wystarczy pociągnąć i samo wychodzi więc w tej pewnie też. Gorzej potem z wciśnięciem gdy jest kaseta przykręcona. 1
TOMALA72 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 Dzięki za podpowiedzi. Chyba po długim weekendzie podjadę do serwisu. Ściągnąłem koło i bębenek nie przeskakiwał ale po założeniu i pod większym obciążeniem znowu przeskakuje, niby trochę mniej ale zdarza się. Nie zaryzykowałem zdejmowania bębenka z kasetą bo obawiam się że potem tego nie złożę. Rower kupiony przez internet i dogadałem się, że ewentualnie wyślę samo koło, tylko najpierw musi mi ktoś (serwis + dobre narzędzia) to rozebrać i zobaczyć co się spierdzieliło bo jak to jest efekt nadmiaru smaru lub zanieczyszczenia to szkoda to wysyłać do sprzedawcy:)
Gość Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Wyciągasz tuleje która jest od strony bębenka i wtedy schodzi wszytko Na 100 jest za dużo smaru i się klei
TOMALA72 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 2 godziny temu, piter614 napisał: Wyciągasz tuleje która jest od strony bębenka i wtedy schodzi wszytko Na 100 jest za dużo smaru i się klei Czy trzeba ściągać kasetę i jakie klucze musiałbym mieć?
CoolBreeze Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Czy trzeba ściągać kasetę i jakie klucze musiałbym mieć?Przykładowy zestaw do kaset:https://www.rowertour.com/p/81164/bike-hand-zestaw-kluczy-do-odkrecania-kasety?gclid=CjwKCAiAwZTuBRAYEiwAcr67OcvXIhoa7wVBBx6PHZIzYzAjVi3MSdML6eF9LlvkYbaNSHZsjtiREhoC-9sQAvD_BwEWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 1
Gość Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Dokładnie taki może być bez problemu na domowe naprawyTen jak to mówią kapsel pociagasz i wyjdzie wtedy powinneiz zjeść bębenekTrzeba wyczyścić zapadki bo na pewno jest zbyt dużo smaruJa tak miałem w innej piascie i dodatkowo jej zrobiłem tuning dodając mocniejsza sprężyneW swojej nie masz sprężyny tylko zapadki że sprężynkamiSzkoda dawać gdzieś na serwis chyba że okaże się że jest coś zepsute w zreodku wtedy na gwarancjęCo do wkladania później nie wciska na siłę tylko delikatnie wkładaj kręcąc benbenkiem W innej piascie miałem że trzeba było rozkątrować os wtedy bębenek wychodził razem z osią
TOMALA72 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 Tak zrobię, dzięki:) Tylko skołuję klucz do kasety:)
Gość Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Więcej zabawy jest w piastach starego typu szczególnie gdy się kulki wysypią
Gość Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Jeśli to nadmiar smaru to po wyczyszczeniu przesmaruj zapadki olejem np. do łańcucha. Na sucho też nie powinny pracować.
TOMALA72 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 48 minut temu, piter614 napisał: Więcej zabawy jest w piastach starego typu szczególnie gdy się kulki wysypią Taką piastę Stouta ma w Specu mój syn i chodzi/cyka jak jakiś Novatec co mnie wpienia i cieszy jednocześnie:)))
TOMALA72 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Po dłuższej burzy myślowej postanowiłem, że jednak sam nie będę grzebał:) Nie mam wprawy i bałem się, że coś spierniczę. Dogadałem się ze sprzedawcą i wysłałem tylne koło do sklepu (Domena Sportowa) gdzie kupiłem rower a oni przesłali je do Velo i powiem, że jestem mile zaskoczony. Dziś dostałem naprawione - wymienili bębenek i łożyska piasty na nowe. Teraz to w końcu cyka jak należy:) Mimo, iż nie robiłem płatnego, pierwszego przeglądu, naprawili bez żadnego sprzeciwu. Przesyłka doszła do sklepu we wtorek, oni od razu odesłali do Velo a u mnie jest już dziś (poniedziałek) - czas naprawy 6 dni od czasu odebrania koła przez sklep. Velo Dartmoor jeśli chodzi o gwarancję jak dla mnie na duży plus:) Edytowane 25 Listopada 2019 przez TOMALA72
PiotrekGT Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Ktoś to rozebrał? Bo ja wyciągnąć go nie moge za cholere. W sensie, konus nie chce zejść.
TOMALA72 Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Niestety Ci nie pomogę bo wysyłałem całe koło do sklepu gdzie kupiłem rower a oni do serwisu Velo, który odesłał mi je bezpośrednio z adnotacją o takiej wymianie. A jak to zrobili...? Edytowane 13 Marca 2020 przez TOMALA72
PiotrekGT Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Podbijam ten temat znow. Męcze się z tą piastą od kiedy ją kupilem, poharatalem już calego endcapa cążkami i skurczybyk nie chce zejśc. Co ciekawe jest luz i można sobie ruszać bębenkiem i endcapem o jakiś 1,5mm ale wyciągnąć za nic w świecie. Może ktoś mi doradzi jak się zabrac za bardziej silowe rozwiązanie ale tak żeby nie rozwalić endcapa? Jak najlepiej chwycić. Tutaj zdjęcie powielające się na aukcjach, widać na nim, że nic nie widać aby mialo coś zawadzać
Kruk Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Pewnie end capy są na wcisk ośki i jak się zapieką to potem ciężko je zdjąć. Warto je przesmarować przed zakładaniem. W DT też są na wcisk ale jakoś da sieje zdjąć .jak nie mogę zdjąć to owijam dętką endap i w imadło i potem jakoś da się ściągnąć. 1
Motke Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 51 minut temu, PiotrekGT napisał: Podbijam ten temat znow. Męcze się z tą piastą od kiedy ją kupilem, poharatalem już calego endcapa cążkami i skurczybyk nie chce zejśc. Co ciekawe jest luz i można sobie ruszać bębenkiem i endcapem o jakiś 1,5mm ale wyciągnąć za nic w świecie. Może ktoś mi doradzi jak się zabrac za bardziej silowe rozwiązanie ale tak żeby nie rozwalić endcapa? Jak najlepiej chwycić. Tutaj zdjęcie powielające się na aukcjach, widać na nim, że nic nie widać aby mialo coś zawadzać Raczej w v.2 nic dziwnego nie wymyślili. End cap do strony bębenka ma 2 wyżłobienia gdzie siedza 2 gumowe o-ringi. Z drugiej strony od strony tarczy jest to wykonane identycznie tylko jest 1 oring; możesz się temu przyjrzeć. Całoś jest tylko wciskana; bez problemu powinna zejść. Widocznie przy zakładaniu musiało się coś dostać i zaklinować. Zabezpiecz bębenek, bębenek w imadło i ciągnij za korpus. 1
PiotrekGT Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 O widzicie, nie pomyślałem o imadle, musze ogarnac ten temat jak bede mial dostep do imadła
Motke Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Godzinę temu, PiotrekGT napisał: Co ciekawe jest luz i można sobie ruszać bębenkiem i endcapem o jakiś 1,5mm ale wyciągnąć za nic w świecie. A czy wtedy tworzy się szczelina między bębenkiem a korpusem? Jeśli tak to może można tam coś wcisnąć i podważyć.
PiotrekGT Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Tak, tworzy się szczelina, nie chciqlem wpychac srubokreta na sile zeby nie bylo pozniej problemow z uszczelnieniem.
Rekomendowane odpowiedzi