Skocz do zawartości

Rock Shox Recon RL Serwis

adriuns

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, vdcmike napisał:

Poza tym ta śruba co to ją pokazujesz to taka mocno zmęczona jest. Serwis co 200h obejmuje wymianę śrub ;)

a) Co jest niby nie tak z tą śrubą? Jak dla mnie jest jak najbardziej OK.

b) W którym to manualu widziałeś aby po zaledwie kilkukrotnym zakręceniu/odkręceniu wymieniać śrubę? Ja widziałem tylko zalecenie wymiany plastikowej podkładki.

Opublikowano

Bardziej chodzi o kołnierz śruby bo może nie dociskać jak trzeba i będzie olej uciekał ,a wtedy jest płacz i zgrzytanie zębami bo się lagi zatarły 

Opublikowano
15 godzin temu, piter614 napisał:

Jak kombinerek używałeś?
Tą śrubę to jak kolega wyżej napisać już czas będzie wymieni są dostęp e na rowerowym.com
Ja zawsze skręcam na sucho bez powietrza czy czegoś tam ale dociągam kluczek dynamometrycznym

Chwyciłem imbus przez kombinerki, bo nie mam takiego jak szaju na filmie. Musiałem ich użyć, żeby moc mocniej dokręcić śrubę , ale to nie było kręcenie na "chama" 

Opublikowano

@Motke u mnie w firmie jak robimy serwis 200h to klient ma założone wszystko co jest w kicie 200h - m.in. śruby z ich uszczelkami.

Opublikowano
39 minut temu, vdcmike napisał:

@Motke u mnie w firmie jak robimy serwis 200h to klient ma założone wszystko co jest w kicie 200h - m.in. śruby z ich uszczelkami.

Mam pytanie, bo skoro prowadzisz serwis, to na pewno wiesz. Co może być przyczyną, że jedna część goleni nie chce zejść i trzeba naprawdę godzinę pukać młotkiem w śrubę. Może to być jaka wada fabryczna widelca? 

Opublikowano

Aż tyle musisz młotkiem stukać ?

Może wystarczy uderzyć raz a dobrze i wtedy wszytko się rozchodzi

Ja osobiście używam twardego gumowego młotka nie zdarzyło mi się by były takie problemy 

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Aż tyle musisz młotkiem stukać ?

Może wystarczy uderzyć raz a dobrze i wtedy wszytko się rozchodzi

Ja osobiście używam twardego gumowego młotka nie zdarzyło mi się by były takie problemy 

Tak, jedna goleń była katorgą :D 

Opublikowano

Trzeba walić, rady nie ma. Gumowy młotek to słaby pomysł. Powinien być twardy.

PS: nie prowadzę serwisu, pracuje na obczyźnie w duzej firmie rowerowej.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, vdcmike napisał:

Powinien być twardy.

Jest twardy jest to młotek do kostki brukowej 😁

Czy słabo pomysł nie za bardzo nie niszczy śrub 

Można też użyć młotka np z końcówką nylonową młotek bezodrzutowy oraz młotka miedzianego 

młotek miedziany

młotek miedziany

Jest to tylko przykład używam takich w pracy od lat

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś wali młotkiem bezpośrednio w śrubę to gratulację... Szczególnie kiedy są schowane na 20mm w głąb goleni. Młotek gumowy za bardzo amortyzuje uderzenie. Spokojnie można to ogarnąć natomiast drewnianym młotkiem. 

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
43 minuty temu, vdcmike napisał:

Młotek gumowy za bardzo amortyzuje uderzenie

I tutaj się nie zgodzę młotek gumowy może być tak twardy że wijesz nim gwoździa bez uszkodzenia młotka

45 minut temu, vdcmike napisał:

Szczególnie kiedy są schowane na 20mm w głąb goleni

Chyba nikt aż tak głupi nie jest  można użyć przedłużki lub innej śruby ,bo jak uderzyć  w śrubę gdy jest schowana 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.05.2020 o 11:16, Savitar napisał:

Panowie, potrzebuje jeszcze pomocy. Po wykonaniu całego serwisu wszystko było ok. Zrobiłem dzisiaj krótką trasę i zobaczyłem, że mam olej na oponie. Po obróceniu roweru do góry nogami zauważyłem, że nie mam śruby w jeden z goleni amortyzatora. Co teraz zrobić i czemu tak mogło się stać? Na 100% było przykręcone. Czy mógł w jakiś sposób gwint się zepsuć od pukania młotkiem w celu wyjęcia lagów? 

Udało mi się znaleźć śrubę na trasie, którą dzisiaj jechałem.  Dodam jeszcze, że po wykonaniu serwisu i próbie przykręcenia tej śruby, to było uczucie jakby kręciła się w miejscu bez załapania gwintu. Dopiero po kilku naciśnięciach amortyzatora udało się "załapać" i przykręcić. 

Teraz najlepiej rozebrać ponownie amortyzator i zobaczyć stan gwintów? 

IMG_0104.jpg

Witam szanownych forumowiczów.

Wie ktoś może gdzie można dostać taka śrubę? Niestety zgubiłem jak kolega wyżej lecz w moim przypadku nie było szczęśliwego zakończenia.

Jedyne co znalazłem to https://www.cyklomania.pl/rock-shox-zestaw-srub-amortyzatora-fork-shaft-fastener-kit,id11983.html

Może ktoś ma dostęp do pojedynczej sztuki.

Prosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam