adriuns Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Ogladajac ten filmik mam pytanie: Na białe gąbki umieszczone na dolnych lagach obok simerigna powinno sie je nasączyć Olejem 5W czy 15W? na filmiku Szajbajk chyba nasacza je olejem 5W a instrukcja zaleca do dolnych lag 15W i nie wiem jak z tym ma byc.... Na białe tuleje teflonowe umieszczone w srodku dolnych lag warto dawac smar Butter czy jednak olej zrobi cała robotę? Powinienem wlac 15 czy 20 ml oleju :)? Pozdrawiam i prosze o pomoc Edytowane 5 Listopada 2019 przez adriuns
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 34 minuty temu, adriuns napisał: nasączyć Olejem 5W czy 15W? 15W nasączyć i wlać w dolne lagi po max 10 ml starczy 35 minut temu, adriuns napisał: umieszczone w srodku dolnych lag warto dawac smar Butter czy jednak olej zrobi cała robotę? Powinno się smarować smarem wtedy lepiej pracuje tuleje czyli ślizgi oraz uszczelnienia gumowe Przeglądnij sobie manual wszytko tam jest pokazane https://www.servicearchive.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen.0000000005920_service_manual_2018-2020_judy_30_recon_german_rev_a.pdf
LuckyLuk Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 mam wrażenie, że kolega adriuns właśnie posiłkował się manualem("instrukcja") pisząc postaWysłane z Tapatalka
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 1 godzinę temu, LuckyLuk napisał: mam wrażenie, że kolega adriuns właśnie posiłkował się manualem("instrukcja") pisząc posta Wysłane z Tapatalka Posiłkował sie "manualem" szajbajka, lepiej niech obejrzy sobie manuale Rock Schock,a i nie będzie takich wątpliwości.
Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Dokładnie tak wolę manualne że strony sram niż z YouTube
adriuns Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Ok , Udało sie rozłozyc i złozyc Najtrudniej było wyjac dolne lagi po odkreceniu srub i biciu w nie gumowym młotkiem nie za bardzo chciała schodzic:) Wszystko myłem bardzo dokładnie w srodku mydłem w płynie a pozniej Fairy płynem do naczyń i spłukiwalem woda goracą tak zeby wszystko było czyste zajeło mi to 2-3H... Zamowione uszczelki 10mm nie pasowały a wszedzie pisze, ze powinno wejsc a tu zonk- 5mm wchodzi tylko Zaskoczony byłem lekkoscia dolnych lag miałem wrazenienie , ze podczas czyszczenie zaraz je złamie ciekawe co to za stop metalu... Wlałem po 15ml oleju do kazdej lagi i dałem wszedzie duzo smaru na zaś:) Efekt brak rysowania lagi przez piasek tak jak to było złozone w fabryce RS czyli na + Nastepny serwis tym razem całosci pewnie tez niebawem Mam nadzieje ze wytrzyma ten Recon prędkości 70-80 km/h w e-bike 3000W- przy 70 juz jest roche zimno Edytowane 7 Listopada 2019 przez adriuns
Kruk Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 2 godziny temu, adriuns napisał: Zaskoczony byłem lekkoscia dolnych lag miałem wrazenienie , ze podczas czyszczenie zaraz je złamie ciekawe co to za stop metalu... Golenie dolne w Rebie i Sidzie są z Magnezium ale czy w reconie, możliwe, to jest taki bardzo lekki materiał i wytrzymały 2 godziny temu, adriuns napisał: Mam nadzieje ze wytrzyma ten Recon prędkości 70-80 km/h w e-bike 3000W- przy 70 juz jest roche zimno yyyyy... niezłego masz kopa ale czy on wytrzyma....jak nie wpadniesz na krawężnik to może
adriuns Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Tak wyglada rower/ przepraszam za bałagan Edytowane 8 Listopada 2019 przez adriuns 1
Kruk Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Ciekawa maszyna Jaka waga, bo sądząc po tym pudle z pakietami to tak chyba jest 20S13P
adriuns Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Opublikowano 9 Listopada 2019 Waga Wychodzi gdzies kolo 30 kg samego roweru Pakiet mały 16S9P niestety ^^ Polecam do szybkiego podróżowania
Kruk Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 Nooo to duża waga. Sam pakiet swoje waży i silnik też z 5-6kg. Wiadomo, do takiego Wrocławia gdzie pełno ścieżek to tylko taki rower.
Savitar Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie bede zakładał nowego tematu. U mnie po 1000 km środek wyglądał tak. Świeże uszczelki, oleje i sram butter już w drodze chyba jednak lepiej robić taki serwis dolnych lagow po 500 km. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Savitar
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 szczerze to gąbeczki śmiało wyciskasz w czystą szmatkę ,dajesz trochę oleju i znowu wyciskasz i jest git
vdcmike Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Gąbki są właśnie po to żeby wyłapywać syf który przedostanie się przez uszczelki kurzowe. Dodatkowo ścierają olej z goleni żeby nie przedostawal się na zewnątrz (kurzowe są jednokierunkowe). Serwis podstawowy co 50h czyli właśnie co około 1000km w terenie jest wystarczający. Gąbki ładnie się piorą w izopropanolu (czystym a nie jakimś roztworze 60%). Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez vdcmike
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Gąbki powinny być nasączone Redrum RS . Jest to bardzo gęsty olej i 15 W daaaaleko do specyfikacji Redruma. Uszczelki kurzowe Sram Butter. Kiedyś kombinowałem z różnymi olejami i smarami i niestety ale najlepiej jest na fabrycznych lub tych co jeszcze nie mają brandu RS a są pod nazwą producenta.
vdcmike Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Redrum jest od lat niedostępny i RS zaleca moczenie ich w tym samym oleju co zalewane golenie dolne. Gąbki nie biorą udziału w smarowaniu.
Savitar Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Jest jakiś zalecany dystans na serwis pełny, nie tylko dolnych lagów?
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zależy jak mocno amor dostaje w tyłekJak jest fest tłuczony ja bym powiedział że raz w rokuJak mnie dobrze by było zobaczyć co dwa lata co się dzieje w środku
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Tak w nowych RS gąbki tym samym co do lag . Tylko , że on szybko " ścieka " i gąbki zaraz są suche. Nie dają takiego fajnego filmu olejowego na górny ślizg i "kurzówki " tak jak Redrum. Interwał full serwis co 200 godzin, gąbki itp. co 50 godzin
Savitar Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Brak Edytowane 6 Lutego 2023 przez Savitar
Gość Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Proponuję go rozebrać by było widać właśnie gwint czy nie został uszkodzonyPo śrubie widać że jest całaObstawiam że nie dokręciłes jej z taką siła jak trzeba
Savitar Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, piter614 napisał: Proponuję go rozebrać by było widać właśnie gwint czy nie został uszkodzony Po śrubie widać że jest cała Obstawiam że nie dokręciłes jej z taką siła jak trzeba Tak, za chwilę to zrobię. A jaki może być problem, że pierwszym razem musiałem godzinę pukać gumowym młotkiem w imbus nim zaczął olej kapać? Teraz coś czuje, że bedzie podobnie, bo juz minęło kilkanaście minut i nie idzie. Za słabe uderzenie młotkiem, śruba zbyt mocno wkręcona lub zbyt słabo? Co może być powodem :)? Edit. Gwinty wyglądają bardzo dobrze. Może faktycznie dokręcenie było za słabe. Sam nie wiem. Edytowane 2 Maja 2020 przez Savitar
vdcmike Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Stronę tłumika skręcaj na pustym amorze a stronę sprężyny po napompowaniu. Poza tym ta śruba co to ją pokazujesz to taka mocno zmęczona jest. Serwis co 200h obejmuje wymianę śrub
Savitar Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 2 godziny temu, vdcmike napisał: Stronę tłumika skręcaj na pustym amorze a stronę sprężyny po napompowaniu. Poza tym ta śruba co to ją pokazujesz to taka mocno zmęczona jest. Serwis co 200h obejmuje wymianę śrub Dzięki, bede miał dodatkową poradę na przyszłość Chyba miałem faktycznie za słabo dokręconą śrubę, ponieważ tym razem użyłem do pomocy kombinerek, żeby móc dokręcić mocniej i weszło zanim był opór 5 pełnych obrotów. Bez kombinerek miałem na full kręcąc ręką.
Gość Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Jak kombinerek używałeś?Tą śrubę to jak kolega wyżej napisać już czas będzie wymieni są dostęp e na rowerowym.comJa zawsze skręcam na sucho bez powietrza czy czegoś tam ale dociągam kluczek dynamometrycznym
Rekomendowane odpowiedzi