Skocz do zawartości

Wybór piasty 142x12

kondzix234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym posłuchał @Kruk ,naprawdę ma mega głośną tą piastę xD i spokojnie przeglądał neta z nadzieją,że trafi się jakaś okazja.

Patrz również na całe koła.Ludzie często nie chcą podjąć się przeplatania i sprzedają.

Opublikowano

Noo mój traktor strasznie rzęzi :D jedni lubią inni nie znoszą :D 

Nie mniej moim zdaniem, serio, naaaawet jak wydasz 700 złotych na Hopa tego co Ci podlinkowałem to ta piasta przeżyje Ciebie. 

Także moim zdaniem albo kup Hopa za 700 i miej spokój z piastą tylną

albo kup jakiegoś Novateca,

Kupno DT będzie cenowo podobne do Hope a na pewno nie będzie tak głośną, jeeeeśli tak zależy Ci na głośności.

Moja piasta widzę występuje tylko w wersji Enduro  z 32 i 36 otworami na szprychy także lipa.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kruk napisał:

Noo mój traktor strasznie rzęzi :D jedni lubią inni nie znoszą :D 

Nie mniej moim zdaniem, serio, naaaawet jak wydasz 700 złotych na Hopa tego co Ci podlinkowałem to ta piasta przeżyje Ciebie. 

Także moim zdaniem albo kup Hopa za 700 i miej spokój z piastą tylną

albo kup jakiegoś Novateca,

Kupno DT będzie cenowo podobne do Hope a na pewno nie będzie tak głośną, jeeeeśli tak zależy Ci na głośności.

Moja piasta widzę występuje tylko w wersji Enduro  z 32 i 36 otworami na szprychy także lipa.

Dobra dzięki Kruku w takim razie przykładam się do hołpa widzimy się na następnych "poradach" 

Jak coś będę pisać 

;)

Edytowane przez kondzix234
Opublikowano

Skoro temat wyjaśniony to podepnę się z pytaniem bo o składaniu kół wiem tyle co nic.

Wpadłem na genialny pomysł złożenia kół na karbonowych obręczach flyxii. Tzn. jeszcze nie uznałem, że to głupie. Obręcze kosztują kilka stówek i rozglądam się za piastami na moje trzepackie potrzeby czyli "im taniej tym lepiej" xd 100x12 i 142x12, rodzaj mocowania tarczy bez znaczenia.

Obręcze występują z 20, 24, 28 i 32 otworami. Biorąc pod uwagę moją wagę skupiam się raczej na tym 28 lub 32. Ew 24 przód 28 tył.

Na starcie wpadły mi w oko piasty 105, cena w sumie spoko tylko nie wiem jak z dźwiękiem - piasty shimano jakie miałem do tej pory były praktycznie niesłyszalne a tego bym nie chciał.

Jest jakaś alternatywa od np. novateca? Bo dt raczej odpada ze względu na cenę

Opublikowano

Jak zwykle trzeba się z treści dowiadywać :P 

Jak chcesz robić koła do szosówki na tanich karbonowych obręczach z alli to Twoja sprawa...

Jak idzie o piasty to Novateć właśnie piasty D772SB i D771SB na przód ma przystosowane do szosówek, bo bębenek D772SB jest o 1,8mm szerszy przez co umożliwia założenie kasety szosowej 11.

Cena za komplet to około 400-450 złotych.

Dla mnie super piasty jak idzie o stosunek jakość cena.

Ja 105 piastę raz miałem w rękach, fakt, kręci się długo ale jest na kulkach i jest dość cicha.

• Pomógł 1
Opublikowano
12 minut temu, Kruk napisał:

Jak chcesz robić koła do szosówki na tanich karbonowych obręczach z alli to Twoja sprawa...

Są firmy, które na ramach od flyxii składają i sprzedają rowery w tym kraju. Świetne opinie na całym świecie więc się nie obawiam - to dopiero faza rozeznania na rynku i ostatecznej decyzji o składaniu tych kół jeszcze nie podjąłem. Swoją drogą "polskie" firmy składające karbonowe koła raczej z droższych/lepszych komponentów nie korzystają a jakoś ludzie na tym jeżdżą i żyją🤣🤣🤣

Opublikowano

Mnie zawsze jedno zastanawia, czemu jak ludzie tak kupują na alli koła karbonowe to tak mało je chwalą? NIe twierdzę że ta firma jest zła, bo jej po prostu nie znam, ale wole od karbonu z alli się wzbraniać, choooć przyznam kuszą mnie obręcze z alli karbonowe ale moja waga i mój rozsądek dobrze wie że nie wytrzymają :)

Pewnie że jeźdżą, baaa, znam multum osób z częściami z "maj frendów" :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie znam nikogo kto jeździ na kompletnych, karbonowych kołach kupionych z ali więc średnio mogę się wypowiedzieć.

Ale w krakowskich warunkach dość popularne są koła od bikegaraż na chińskich obręczach i piastach, 2400 pod szytkę, 2800 pod oponę, cena taka sama niezależnie od wysokości stożka. Złych opinii jeszcze nie słyszałem