Skocz do zawartości

Wybór piasty 142x12

kondzix234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć przychodzę z poradą o wybór piasty Piasta ma być 142x12 i ma pasować do koła dt swiss x1700 (28 szprych) 

Zależy mi na tym żeby Piasta była głośna patrzyłem na dt swiss 350 i dotego zestaw ratchet 54t ale może są inne bardzo głośne piasty, piasty silence mnie nie interesują :)

Edytowane przez kondzix234
Opublikowano

Co powiesz na temat piasty hope pro 4 bo zainteresowała mnie a jak z jej dźwiękiem? Będzie lepsza niż dt swiss? 

Opublikowano

DT jest w stosunku do Hope pro 4 cicha. Głośna piasta i dobra to też Novatec XD642SB a głośna jak zło.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kruk napisał:

DT jest w stosunku do Hope pro 4 cicha. Głośna piasta i dobra to też Novatec XD642SB a głośna jak zło.

Czyli mówisz że w novateca celować? 

A jak z jej źywotnościa? 

I jescze gdybyś podlinkowal gdzie kupić można 

Opublikowano

Z żywotnością jakz każdą, jak dbasz tak masz :) 

Bez problemu dokupisz do wyższych modeli, bębenki, bieżnie, łożyska, zapadki, ośki, adaptery. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra dzięki czy novatec XD642SB-x12 to to samo? 

54 minuty temu, Kruk napisał:

Z żywotnością jakz każdą, jak dbasz tak masz :) 

Bez problemu dokupisz do wyższych modeli, bębenki, bieżnie, łożyska, zapadki, ośki, adaptery. 

Jeszcze pytanie czy jeżeli jest pod 32H to wrzucę go do obręczy na 28 szprych? 

I czy jeżeli teraz jest Piasta na szprychy typu straight pull 

A ten novatec nie ma straight pull to będzie grało? 

Opublikowano

Ja mam XD642 SB i jest kosiarka, mój serwisant od kół powiedział " warczy jak stary ursus " :D 

Nie. Piasta musi mieć tyle samo otworów co obręcz

Tak samo ze szprychami, masz proste to musisz albo dopasować piastę pod nie albo zmienić szprychy, co jest raczej bardzo możliwe bo każda piasta ma ciut inne rozstawy oczek i tak Cię czeka wymiana szprych, chyyyyba ze trafisz z tymi samymi rozstawami.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Ja mam XD642 SB i jest kosiarka, mój serwisant od kół powiedział " warczy jak stary ursus " :D 

Nie. Piasta musi mieć tyle samo otworów co obręcz

Tak samo ze szprychami, masz proste to musisz albo dopasować piastę pod nie albo zmienić szprychy, co jest raczej bardzo możliwe bo każda piasta ma ciut inne rozstawy oczek i tak Cię czeka wymiana szprych, chyyyyba ze trafisz z tymi samymi rozstawami.

Dzięki spoko wymiana to bez problemu tylko teraz jak ominąć problem ze mam obręcz 28 otworów a ten novatec jest na 32 no chyba że jest taki sam odpowiednik tak samo głośny na 28 :/

Opublikowano

Nie da się, muszą być 28 szprychy i basta. 

Może coś z dartmoora, NS bikes czy Hope

Opublikowano
12 minut temu, Kruk napisał:

Nie da się, muszą być 28 szprychy i basta. 

Może coś z dartmoora, NS bikes 

Hm no spoko tylko teraz co bo lubię głośne piasty a wręcz bardzo głośne i czy jest mizs jakiś zamiennik lub odpowiednik tego novatec 

Opublikowano

D772Sb i D792SB też są głośne

Zależy jaki masz maksymalny budżet

Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

D772Sb i D792SB też są głośne

Zależy jaki masz maksymalny budżet

Wiesz co myślę że z 750zł 

Ale zawsze popatrzę na olx allegro moze taniej wyrwe tylko jak byś mi fajne modele pokazał :)

Opublikowano

Noo to jakiegoś Hopa wyrwiesz tylko 28 otworów na szprychy musi mieć.

Opublikowano
3 godziny temu, Kruk napisał:

Noo to jakiegoś Hopa wyrwiesz tylko 28 otworów na szprychy musi mieć.

Spoko myślisz że hope 4 może być tak głosny jak twoja? Czy raczej odpada? 

Opublikowano

na pewno :) Jak bardzo Ci zależy na głośności to są sposoby na poprawę tego czynnika :)

Nie mniej Hope piasty to klasa sama w sobie :) Tutaj masz mniej więcej jak warczy:

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

na pewno :) Jak bardzo Ci zależy na głośności to są sposoby na poprawę tego czynnika :)

Nie mniej Hope piasty to klasa sama w sobie :) Tutaj masz mniej więcej jak warczy:

No powiem że jak traktor haha dobra poszukam "hołpów" 4 a co można zrobić ?bo wiem że w dt swiss dokupuje się koła zębate star ratchet ale jest drogie no i hołpy nie mają star ratchet jak coś byś jeszcze miał ciekawwego do napisania lub polecenia to pisz :) 

Opublikowano
29 minut temu, Kruk napisał:

Właśnie widziałem spoko ale patrzę jednak na trochę tańsze piasty generalnie chodizło miże cena sklepowa piasty do 700zł a tak chciałbym w 550zł się zmieścić a co sądzisz o koozer xm490 https://www.olx.pl/oferta/piasta-koozer-xm490-12mm-142-28-30-32-36-hope-pro-2-rower-novatec-CID767-IDC857M.html#93572955d3 tylko trochę dziwne ośki czy moge dać swoje jak coś no i czy piasta warta wogóle uwagi

Opublikowano

Noo dlatego napisałem jaki jest maks :) Hope to Hope tego nie pożałujesz jak kupisz. Tej piasty co pokazałeś nie znam firmy, nie twierdze że jest zła, tylko jej nie znam to się nie wypowiem.

Jedyne co widzę to ta piasta co facet sprzedaje nie jest 142x12 mm tylko 135x9QR chyba że ma adapter do niej, a gra całkiem ładnie :) 

Ja tylko dodam jeszcze to że w samej piaście mogą być 4 lub nawet 6 łożysk maszynowych, dobre maszyny to około 15-20 złotych za łożysko, to nie gniewaj się ale tutaj takich na pewno nie ma :)

Już wolałbym w Novateca D772SB czy D792SB niż tą piastę, bo przynajmniej do Novateca prawie wszystko dokupisz,  ale to moje zdanie

Opublikowano

Tak jak napisał kolega @Kruk możemy polecić ci tylko to co znamy.Fajnie to "burczy",ale równie dobrze możesz stuningować swoje piasty ;) i też będą głośne

Kupuj piasty pod swoje ośki. Jak tylko coś ci nie podejdzie,to możesz polecieć w koszta.

Opublikowano

Jak idzie o modele D772SB i D792Sb z adapterami nie ma problemu, z wyższymi modelami może być jak idzie o adaptery starszego typu, ale jak masz 142x12mm to nie będziesz miał najmniejszego problemu :)

Należy tylko pamiętać że takie "tjuningi" owocują szybszym zużywaniem bieżni i zapadek :)

Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

Jak idzie o modele D772SB i D792Sb z adapterami nie ma problemu, z wyższymi modelami może być jak idzie o adaptery starszego typu, ale jak masz 142x12mm to nie będziesz miał najmniejszego problemu :)

Należy tylko pamiętać że takie "tjuningi" owocują szybszym zużywaniem bieżni i zapadek :)

Właśnie dlatego chce kupić fabrycznie głośną piaste i zależy mi żeby miała 4 łożyska maszynowe no i powyżej 36t czyli już coś pożądnego 

Opublikowano
39 minut temu, kondzix234 napisał:

Właśnie dlatego chce kupić fabrycznie głośną piaste

No to na pewno nie ta z OLX,to jest typowy "Januż BiznesóF" ,czyli klasycznie wpisane w tytule "jak hope pro 2 novatec",a to nic innego jak "stjuningowana" najzwyklejsza piasta ;) .

Z resztą nigdzie nie napisał ile ma zapadek

Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

No to na pewno nie ta z OLX,to jest typowy "Januż BiznesóF" ,czyli klasycznie wpisane w tytule "jak hope pro 2 novatec",a to nic innego jak "stjuningowana" najzwyklejsza piasta ;) .

Z resztą nigdzie nie napisał ile ma zapadek

W sumie tak dlatego sobie chłopa odpuściłem, ale jak byś miał też coś fajnego to podeślij linka tylko żeby była głośna i miała 4lozyska maszynowe i przynajmniej te 36t właśnie celuje w tego hope pro 4 tylko szukam może jakiejś okazji