Skocz do zawartości

Piasta Shimano M785 24 konwersja 9 na 12mm

Roman Wawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o wagę w rowerze to przede wszustkim trzeba skupić się na jak najlżejszych kołach, bo one obok amortyzatora w rowerze mają na nią największy wpływ. Nawet wagi ram aluminiowych powszechnie kupowanych rowerów są zdecydpowanie poniżej 2 kg. Poza tym lekkość kół odczuwalna jest w rowerze najszybiciej, chociażby poprzez zdolność do uzyskiwania większego przyspieszenia. Oczywiscie nie należy z odchudzaniem kół przesadzać i dostosować do charakteru jazdy oraz własnej wagi,bo jeśłi będą zbyt filigramowe to przy większej wadze ridera mogą być narażone na powżniejsze uszkodzenia, a juz na pewno na częste centrowanie.

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, duzo daje niższa masa rotująca a na nią najwiekszy wpływ ma przeważnie opona (zwijana, drutówka) i system uszczelnienia (z detką czy bez detki). Tutaj można zbić najwięcej, same koła w dzisiejszych czasach maja zblizoną wagę kwestia wymiaru obreczy. Przechodząc z detki na system TL mozna urwać na jednym kole nawet ok. 0,4..0,8kg ! Tyle udało mi się zbić na 26" przechodząc na system bezdetkowy. Waga samego koła to przewaznie ok 0,9...1kg + osprzęt :)

Lekki rower to też fajna sprawa, przyspieszenie, zwrotnosc i ogolnie czuć ze ma sie mniej kilkogramów pod tyłkiem pokonujac trasy powyzej 100km szczegolnie ze sporymi podjazdami B| Koła to jest jednak podstawa !

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Da się to zrobić, ale bez tokarza się nie obejdzie. Zrobiłem takie przed wypadem w góry kilka lat temu (potrzeba była na wczoraj) zanim doszły docelowe kółka. Jeździłam na nich chwilę i się sprawdzały, tylko trochę utrudnione było zdejmowanie koła. Ogólnie trzeba wytoczyć trzy elementy: dwa od strony zacisku, tulejkę którą nakładasz na qr9 od wewnętrznej strony ramy i część w kształcie stożka od zewn. strony (aby zredukować stożek który jest w oryginalnym zacisku). Problem jest od strony haka przerzutki tam jest wymienna wkładka aluminiowa, wyciągasz ją i toczysz na jej wzór tuleję na takiej samej zasadzie jak w przypadku drugiej strony, tylko mocowana jest od zewnętrznej strony. W niej jest wywiercony i zagwintowany otwór odpowiedni do szpilki z qr9. 

Ogólnie tymczasowo rozwiązani ok, kłopotliwe ale jak ma się dostęp do tokarki to roboty na 30min. Ja niestety nie mam dostępu i szukanie w wawie warsztatu...

Temat nieaktualny, ale warto opisać że się da i rozwiązanie działa. Oczywiście na własne ryzyko ale jak się zna odrobinę fizyki to nie da się tego zwalić ;)  W swoim czasie szukałem i nie znalazłem takiej informacji. Złożyłem właśnie drugi rower tym razem dodo xc i szukałem czy ktoś już czegoś takiego nie sprzedaje fabrycznego :)  zanim kupię nowe kółka. Chciałem dopasować i wyregulować wszystko przed sezonem. 

• Lubię to! 1