Skocz do zawartości

RockShox Reba SL - budowa sprężyny powietrznej DualAir.

dzojo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie wszytko jest do ogarnięcia tylko wiadomo na spokojnie nie na nerwowo
Nie wiem jak dokładnie wygląda twój amor
Ale wiem że pompuje się go dołem i górą?
Może jak jest rozpolowiony napompować trzeba górę i zobaczyć czy np trzyma ciśnienie lub czy nigdzie nie ucieka
Ewentualnie jak pompujesz dół to trzeba wcześniej sprawdzić czy wszytko jest dobrze dokręcone może właśnie wtedy ucieka powietrze i wywaliło ci uszczelek do góry

Lub podczas składania komory powietrznej przyciołeś gdzieś oring i przepuszcza powietrze

Gdybyś mieszka gdzie blisko mnie chętnie bym pomógł

Co to za amor? RS udostepnia dokumentacje techniczna. Wystarczy poszukać.
Udostępnia jednak z tego co czytałem to te amory z wersją dual były produkowane do 2012 roku
Ciężko chyba z konkretnym manualem z tych lat
Opublikowano (edytowane)

Jeden gość w serwisie mi podpowiedział że w sprężynie powietrznej od tej Reby jest taki czarny plastikowy element z uszczelkami i jeśli założyłem go odwrotnie to wtedy wypuszcza powietrze na zewnątrz. I to by wyjaśniało sytuację, ale muszę to rozebrać i zobaczyć no i porównać ze schematem jak się da no i zobaczymy co wtedy, zaraz coś kombinuje... Podobno w tych modelach z czarnym środkiem tak się zdarzało ludziom, te z białymi elementami plastikowymi są ponoć łatwiejsze w ogarnieciu...

Góra dobrze trzymała ciśnienie, dół wywaliło...

Kurde...no popatrzyłem i chyba sobie odpuszczę dzisiaj, zajmę się tym na spokojnie po weekendzie, nie chcę teraz na szybko czegoś znów zwalić...

Ale jak widze tak na szybko to wszystko jest.

Dzieki wielkie 👍🙂

Edytowane przez dzojo
Opublikowano

Dlatego podczas serwisu amortyzatora robi się dokładne zdjęcia podczas demontażu. Dużo prościej potem dojść do ładu i składu.

Opublikowano
3 godziny temu, Sziva napisał:

Dlatego podczas serwisu amortyzatora robi się dokładne zdjęcia podczas demontażu. Dużo prościej potem dojść do ładu i składu.

Teraz już wiem 👍😁😁😁

Opublikowano
3 godziny temu, dzojo napisał:

Teraz już wiem 👍😁😁😁

Nic tak nie uczy, jak własne doświadczenia :) 

Opublikowano

No tak dokładnie teraz fotki pstrykasz i masz z bani
Np
Dobrze ze miałem foty
29a8c136248f786b054469a3001e8690.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki wszystkim za podpowiedzi i dobre słowo 👍😁. Złożyłem to do kupy. Jak się okazało brak szczelności sprężyny powietrznej spowodowany był odwrotnie założonym tym plastikowym elementem na środku z dwiema uszczelkami malutką w środku i większą na zewnątrz. Przy okazji zdjąłem ogranicznik i zrobiłem z tego teoretycznie jak wnioskuję 120 mm, chociaż centymetr wskazuje na coś w okolicach 110 😁. Napompowalem górę i dół do 130 i niby wszystko działa. Teraz zamontuje widelec do roweru i zobaczymy co z tego wyniknie... Jeszcze raz dzięki 👍