Skocz do zawartości

RockShox Reba SL - budowa sprężyny powietrznej DualAir.

dzojo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i totalnie zielony w kwestii serwisu. Mialem tez długą przerwę w zabawie z rowerami no ale wróciłem. Po lekturze wielu tekstów na forach itp. filmów na YouTube postanowiłem zrobić serwis amora RS Reba SL da. No i rozebrałem go, powymienialem uszczelki itp. ale przy składaniu tłumika pojawiło się pytanie...co to za element?...czy to redukcja skoku?...czy to tak ma być i nie ruszać.? Bo jak redukcja to bym zdjął...ale nie wiem... Amor był kupiony używany, więc coś mogło być dolozone, jeździł ktoś sporo lżejszy niż ja...

Pomóżcie ludzie...mam to porozkladane po całym pokoju i nie wiem co robić...

20191023_173101.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, dzojo napisał:

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i totalnie zielony w kwestii serwisu. Mialem tez długą przerwę w zabawie z rowerami no ale wróciłem. Po lekturze wielu tekstów na forach itp. filmów na YouTube postanowiłem zrobić serwis amora RS Reba SL da. No i rozebrałem go, powymienialem uszczelki itp. ale przy składaniu tłumika pojawiło się pytanie...co to za element?...czy to redukcja skoku?...czy to tak ma być i nie ruszać.? Bo jak redukcja to bym zdjął...ale nie wiem... Amor był kupiony używany, więc coś mogło być dolozone, jeździł ktoś sporo lżejszy niż ja...

Pomóżcie ludzie...mam to porozkladane po całym pokoju i nie wiem co robić...

20191023_173101.jpg

To nie jest tłumik, tylko sprężyna powietrzna. Ten element może służyć do zmiany skoku amortyzatora, ale najlepiej upewnić się w dokumentacji samego amortyzatora czy w tym przypadku jest taka możliwość i czy to jest dokładnie to. Sprawdź numer na podkowie i wpisz tutaj:

https://trailhead.rockshox.com/en/search/

Potem poszukaj "manuala" i sprawdź jakie masz możliwości.

Pytanie, co chcesz osiągnąć poprzez zwiększenie skoku i czy Twoja rama to przyjmie?

Opublikowano

To jest stara Reba SL dual air. Nie mam pojęcia z którego roku. Kupiłem używkę. 

9 minut temu, Sziva napisał:

To nie jest tłumik, tylko sprężyna powietrzna. Ten element może służyć do zmiany skoku amortyzatora, ale najlepiej upewnić się w dokumentacji samego amortyzatora czy w tym przypadku jest taka możliwość i czy to jest dokładnie to. Sprawdź numer na podkowie i wpisz tutaj:

https://trailhead.rockshox.com/en/search/

Potem poszukaj "manuala" i sprawdź jakie masz możliwości.

Pytanie, co chcesz osiągnąć poprzez zwiększenie skoku i czy Twoja rama to przyjmie?

No właśnie...już mi się zdążyło pomylić tłumik ze sprężyna... Nie chce i nie mogę tutaj zmienić np. na 140 więc luz, rama da radę. Chodzi mi bardziej o to czy ktoś kiedyś nie zmienił ze 100 na 80. Ja chciałbym mieć właśnie to 100...

20191023_184041.jpg
Opublikowano
3 minuty temu, dzojo napisał:

To jest stara Reba SL dual air. Nie mam pojęcia z którego roku. Kupiłem używkę. 

No właśnie...już mi się zdążyło pomylić tłumik ze sprężyna... Nie chce i nie mogę tutaj zmienić np. na 140 więc luz, rama da radę. Chodzi mi bardziej o to czy ktoś kiedyś nie zmienił ze 100 na 80. Ja chciałbym mieć właśnie to 100...

20191023_184041.jpg

Do zmiany ze 100 na 80, to potrzebny by był dłuższy ten element. Ja mam karbonową Rebę Dual Air i przy 100mm ten plastik też występuje.

A obecnie masz 80mm skoku?

Opublikowano (edytowane)

Niestety...Screenshot_20191023-185109_Chrome.thumb.jpg.14fcdf381a73561f402f510d31c58f44.jpg

8 minut temu, Sziva napisał:

Do zmiany ze 100 na 80, to potrzebny by był dłuższy ten element. Ja mam karbonową Rebę Dual Air i przy 100mm ten plastik też występuje.

A obecnie masz 80mm skoku?

Ale to już mi coś podpowiedziałeś, skoro masz 100 i to jest to OK. Ja nie mam pojęcia czy mam ustawione 80 czy 100, a jak to w ogóle prawidłowo sprawdzić?? "Wystraszyłem " się tego elementu bo tak wygląda jak jakiś ogranicznik. Rzecz w tym ze amor jest kupiony używany i dopiero w piątek będzie założony do roweru, więc wcześniej chce z nim zrobić porządek... Wymieniam starą sprężyne xcr więc to i tak duży postęp. W drugim rowerze mam nowego Recona i dopiero niedawno uświadomiłem sobie jaka to przepaść...wyrzucam wszystkie sprężyny...

20191023_185419.jpg

Edytowane przez dzojo
Opublikowano

Tu masz film do zmiany skoku ze 100 do 120:

Od 10 minuty.

Co do skoku, to po prostu po złożeniu amortyzatora i napompowaniu, mierzysz linijką/suwmiarką/miarką ile masz wysuniętych goleni. 

No i ja, to ona (tak, baba na forum) :D 

Opublikowano

A w robienie czegokolwiek samodzielnie przy rowerze to się dopiero zaczynam bawić i ta Reba jest poligonem doświadczalnym, później będzie nim reszta czyli leciwy Kellys Magnus w którym wyląduje...

2 minuty temu, Sziva napisał:

Tu masz film do zmiany skoku ze 100 do 120:

Od 10 minuty.

Co do skoku, to po prostu po złożeniu amortyzatora i napompowaniu, mierzysz linijką/suwmiarką/miarką ile masz wysuniętych goleni. 

No i ja, to ona (tak, baba na forum) :D 

Aaaa sorki 😁😁👍

Opublikowano
Teraz, dzojo napisał:

A w robienie czegokolwiek samodzielnie przy rowerze to się dopiero zaczynam bawić i ta Reba jest poligonem doświadczalnym, później będzie nim reszta czyli leciwy Kellys Magnus w którym wyląduje...

Smar odpowiedni i oleje masz?

Opublikowano

Sziva dzięki 👍 jak ten plastik masz to bede to chyba składał 😉

Opublikowano
3 minuty temu, dzojo napisał:

Sziva dzięki 👍 jak ten plastik masz to bede to chyba składał 😉

Złóż z tym plastikiem i zmierz skok. Pojeździj, popatrz, ustaw sobie dobrze ciśnienie (nie sugeruj się specjalnie tabelką, bo zwykle zawyżają wartości). Jeśli się okaże, że Ci skoku brakuje, to wtedy kombinuj.

Opublikowano

Tak wszystko mam, klucze kupiłem, smary, oleje itd. Tylko jeszcze umiejętności brakuje 😁

Sag tez wiem co to itd. ustawiłem w Reconie, pompkę tez mam. Ale jak zmierzyć pełny? Czy ma 100 czy 80???

Opublikowano

Jak poskładsz i napompujesz to sprawdz ile wystaje górnych lagów. Mierzone od uszczelek do korony.

Opublikowano
4 minuty temu, dzojo napisał:

Tak wszystko mam, klucze kupiłem, smary, oleje itd. Tylko jeszcze umiejętności brakuje 😁

Sag tez wiem co to itd. ustawiłem w Reconie, pompkę tez mam. Ale jak zmierzyć pełny? Czy ma 100 czy 80???

Mierzysz po napompowaniu, ile goleni wystaje - od uszczelki kurzowej w górę.

reba.thumb.jpg.af122de32960b9bb41d27ba370bea673.jpg

Opublikowano

Zmierz sobie, jaką długość ma ten plastikowy czarny element. Zapewne wyjdzie 20mm. Jeśli po złożeniu amortyzator będzie mieć skok 100mm, to po usunięciu tego plastiku możesz przejść na 120mm skoku. Jeśli amor będzie miał 80mm, to po usunięciu będziesz mieć 100mm. 

Opublikowano

Ta czarna plastikowa tuleja to zmiana skoku z 100 na 120 mm na przykład. Mam Rebę  dual air także nie ma problemu ze zmianą skoku, stare reby i tak miały że maks 120mm skoku i wkładali 1 lub 2 takie plastiki i robili 100 lub 80mm skoku, a jak ktoś chciał to tylko te plastiki się wyciągało. Tłumiki od nowości były do 120mm przystosowane. Przynajmniej ja tak mam w Rebie z 2012 roku.

Opublikowano

Taka sam jest w rockshox sektor
Jak pisał kruku dzięki niej zmienia się skok szaftu

Opublikowano

Dzieki za dobre słowo 😉👍. Złożyłem to. Wydaje się że trudniejszy etap zrobiłem ok, czyli sprężyna powietrzna i tłumik. Już to wszystko złożyłem do kupy i przy pompowaniu komory negatywnej w sensie dolnej wywaliło mi uszczelkę kurzowa... więc muszę to czyścić i od nowa. Oleju od dołu zalałem tak jak piszą internety, 15 ml... Ale moja uwagę zwróciła inna sprawa, gąbka pod uszczelkę kurzowa w nowym zestawie uszczelek była niższa niż te stare, a miejsce jest jakby więcej na wyższą... Więc teraz pytanie, czy przesadziłem z ilością oleju i lać mniej, czy to przez te gąbki i muszę kupić wyższe zeby wypełniały całą przestrzeń do uszczelki??? Myślałem że będzie łatwiej... 😁😁

Opublikowano

Z tego co pamiatem to manual czy do Pike /Liryk /Yari i inne nie podaje że trzeba dawać 15 ml oleju wystarczy w zupełności 10 ml

A jak była niższa to teraz pytanie czy zestaw był prawidłowy?

W jaki sposób pompujesz amortyzator?
Bo gdy go składasz
Czyli wlejesz olej do lag od dołu przez otwory po srubach w dolnych lagach
Ściskasz cały amortyzator do sobie tak by był max ugiety, wtedy wkrecasz śruby w dolne lagi przykręcajac z siłą 8 Nm
Gdy już skrecisz pompujesz od góry czuli od strony kierownicy pompką nm 60 psi i sprawdzasz sag

Gdy wkladales szaft od komory powietrznej górę miałeś odkręconą?

Ps gdyby to było takie łatwe nie było by serwisów i wbrew pozorą łatwe naprawy robią się skomplikowane

Opublikowano

Z tym ugieciem nie pamiętam, teraz zwrócę uwagę. 

Napompowalem górę na 100...pozniej zacząłem dół i gdzieś przy 60-80 wywaliło uszczelkę...

A ten szaft to co to? 😮 i o co chodzi z odkrecona górą?...generalnie znalazłem w necie opis serwisu krok po kroku i robiłem tak samo...i wszystko  to OK do momentu pompowania dolnej komory... 

No i te gąbki mnie zastanawiają, niby zestaw oryginalny, miał być ok...ale gąbki są niższe niż te stare (jedna rozwaliłem więc nie mam)...

20191024_100357.jpg

To jest stara gąbka 

20191024_100355.jpg

A to nowa...

Przy tej nowej uszczelka do niej nie dochodzi...

Opublikowano

Pokaż ten poradnik

Nie napompowałes za dużo że ci aż wyskoczyła uszczelka

Opublikowano

Ja kiedyś też kupiłam zestaw uszczelek do konkretnego modelu i gąbki były nie tej wysokości co trzeba. Można dokupić same gąbki o odpowiedniej wysokości:

https://allegro.pl/oferta/rock-shox-tora-recon-32mm-gabka-pod-uszczelki-7150366588

https://allegro.pl/oferta/rock-shox-uszczelka-gabka-reba-sid-pike-32mm-8177726146

https://allegro.pl/oferta/rock-shox-sid-reba-32mm-x-5mm-gabka-uszczelniajaca-7197649523

Do wyboru, do koloru.

Opublikowano (edytowane)

Przyhttps://www.forumrowerowe.org/topic/152791-serwis-rock-shox-reba-dualair-kompleksowy-serwis-od-a-do-z/ tej nowej uszczelka do niej nie dochodzi...

Podjadę do jakiegoś serwisu bo mi zależy na czasie, jak nie da rady kupić to zaatakuje to allegro 👍😉

A można te gąbki łączyć??? Dwie wąskie zamiast 1 grubej?...

1 godzinę temu, piter614 napisał:

Pokaż ten poradnik

Nie napompowałes za dużo że ci aż wyskoczyła uszczelka

No tak jak napisałem, góra na 100 dol 60-80 nie pamiętam i wtedy wywaliło. Nalalem 15 ml oleju od dołu do obu goleni. Albo 15 to za dużo, albo to wina tych gabek, ewentualnie źle docisnalem uszczelkę, ale tego nie wiem, starałem sie żeby było dobrze docisniete. Do tej instrukcji ludzie piszą że robili i OK, wiec ja coś zrobiłem źle albo to wina tych gabek, tak na moją logikę...rozumiem że te gąbki muszą pasować, nie może być luzów do uszczelki???

Bo jeśli tak to może właśnie ten problem. Jadę teraz serwisy obskoczyc za tymi gabkami. Aaaa...jeszcze takie pytanie, jak mi wywaliło uszczelkę to teraz mam od nowa wszystko dokładnie czyścić i suszyć??? Było czyszczone, był nowy olej itd.

W sensie chodzi mi o dolne golenie. 

Bylem w serwisie i pojawiło się pytanie: dlaczego w ogóle przy pompowaniu dolnej komory wywaliło uszczelkę?...przecież nie powinno bo tam nie ma ciśnienia...musi  być nieszczelność w sprezynie powietrznej... No i chyba to by było na tyle z mojego pierwszego samodzielnego serwisu amora...

Edytowane przez dzojo
Opublikowano (edytowane)

Dobra...jeszcze jedna próba będzie.   Ktoś podpowie gdzie znaleźć schematy budowy sprężyny powietrznej?? Reba SL DA, rocznik nieznany...ale kilka lat ma.

Edytowane przez dzojo